Film Diego Maradona beschikbaar in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx

Sport | Is hij de beste speler ooit? Die vraag zal nooit een definitief antwoord kennen. Feit is wel dat Diego Armando Maradona een van de meest geniale voetballers ooit was. Ook naast het veld leidde hij een flitsend leven, al ging dat niet altijd even goed. Genoeg stof voor een uitgebreide film in ieder geval.

'Diego Maradona' van Asif Kapadia is vanaf 31 oktober te bekijken in de Op Aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Door MF

Deel dit nieuws

De jeugd

Op 30 oktober 1960 kwam Diego Armando Maradona ter wereld in Buenos Aires. Hij groeide op in de sloppenwijk Villa Fiorito, samen met zijn drie zussen en twee broers. Het voetbaltalent van Maradona werd op 10-jarige leeftijd ontdekt bij buurtclub Estrella Roja. Hij trok naar de jeugd van Argentinos Juniors, en daar raakte alles in een stroomversnelling.

Panna bij debuut

Op 20 oktober 1976 debuteerde de 15-jarige Maradona in het eerste elftal van Argentinos Juniors. Hij liet zich toen opmerken met een geweldige panna, die hem meteen legendarisch maakte. Maradona zou in 167 wedstrijden 115 goals maken, vooraleer hij in 1981 naar topclub Boca Juniors trok.

Duurste speler ter wereld

Met 8 miljoen euro voor een topspeler wordt vandaag eens goed gelachen, maar destijds was het een absoluut recordbedrag. Na iets meer dan een jaar en 28 goals in 40 wedstrijden trok Maradona de deur bij Boca achter zich dicht. Barcelona hengelde de Argentijnse superster binnen en maakte van Maradona de duurste speler ooit op dat moment.

Applaus in Bernabeu

Het zou een quizvraag kunnen zijn. Welk uniek feit hebben Maradona, Ronaldinho en Andres Iniesta gemeen? Wel, ze kregen alledrie een staande ovatie van Real Madrid-fans in Bernabeu. Maradona was uiteraard de eerste. Hij dribbelde rond doelman Agustin, ontweek de tackelende verdediger Juan Jose - die zo tegen de paal schoof - en legde de bal rustig in het lege doel. Bernabeu kraaide van plezier.

Vechtbaas Diego

Het avontuur van Maradona in de Catalaanse hoofdstad was geen onverdeeld succes. Blessures en conflicten gooiden roet in het eten, maar de Copa del Rey-finale van 1984 was de druppel. Na een zware tackle van Bilbao-speler Goikoetxea - die Maradona eerder op het seizoen al drie maanden de ziekenboeg intrapte - ontaardde de match in een vechtpartij, met Maradona als centrale figuur. Barcelona besliste daarop zijn superster te verkopen.

God in Napels

In 1984 werd het transferrecord opnieuw verbroken voor 'Pluisje'. Napoli verloste Barcelona van zijn zorgenkind door 13 miljoen euro op te hoesten. Het was in Napels dat Maradona voor eens en voor altijd een gooi deed naar de titel 'beste voetballer ooit'. Hij loodste de Zuid-Italianen in zeven seizoenen naar twee titels, een Italiaanse beker, een supercup én een UEFA Cup. In 258 optredens deed Maradona de netten 115 keer trillen. Tot op de dag van vandaag is 'Pluisje' God in Napels.

Wereldtitel dankzij 'hand van God'

Het absolute moment de gloire van Maradona kwam er in 1986. In de fleur van zijn leven loodste de Argentijn zijn land naar de wereldtitel in Mexico. In de kwartfinale schakelde Argentinië Engeland uit. Maradona opende de score met een duidelijke handsbal, die hij later 'de hand van God' noemde. Zijn tweede doelpunt was een weergaloze slalom, die hij in de halve finale tegen België netjes overdeed. In de finale was West-Duitsland een maatje te klein.

Dopingschandaal

In 1994 was het beste eraf bij Maradona. Na een passage bij Sevilla was hij clubloos. Maar op het WK stond hij er plots weer. Scherper dan ooit, zo leek het. Maar na twee matchen barstte de bom. Maradona testte positief op doping en werd per direct naar huis gestuurd. In de nadagen van zijn carrière speelde hij nog even bij Newell's Old Boys en Boca Juniors.

Bizarre trainerscarrière

Van 2008 tot 2010 was Maradona bondscoach van Argentinië. Het was zijn eerste opdracht sinds de jaren '90, toen hij kortstondig aan de slag was bij twee Argentijnse clubs. Na zijn avontuur als bondscoach trok hij nog naar de Verenigde Arabische Emiraten, werd hij in een tank voorgesteld bij Dinamo Brest en trok hij naar de Mexicaanse tweede klasse. Veel succes wist hij niet te boeken.

Gezondheidsproblemen

Zo geniaal hij op het veld was, zo kwetsbaar was hij naast de groene grasmat. Van in de jaren '80 sukkelde hij met een verslaving aan cocaïne en alcohol. In 2007 zag het er even heel dramatisch uit, maar Maradona herstelde en leek aan de beterhand. Vorig jaar rezen er opnieuw vragen bij zijn gezondheid, nadat hij medische hulp nodig had op het WK. In juni stopte hij zijn laatste klus als trainer bovendien vanwege gezondheidsproblemen.

Film

Het leven van Maradona leest als een boek. Het was dan ook wachten op de verfilming en die komt er nu aan. Oscarwinnaar Asif Kapadia waagde zich aan de klus, met behulp van 500 uur aan archiefmateriaal. in 'Diego Maradona' vertelt hij het verhaal van hoe de Argentijn naast het veld een gevangene werd van Napels, de disfunctionele stad van Europa.

'Diego Maradona' van Asif Kapadia is vanaf 31 oktober te bekijken in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.



Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top