19-jarige Belg Jasper Depraetere behaalt zilver en publieksprijs in prestigieuze Koningin Fabiolawedstrijd 2019

Muziek | De beste beiaardiers ter wereld namen het dit weekend in Mechelen tegen elkaar op in de finale van de Koningin Fabiolawedstrijd voor beiaard 2019. Na een spannende finale kwam de jonge Belg Jasper Depraetere uit Berlaar als tweede uit de bus, nipt na de Amerikaan Alex Johnson. Depraetere won naast de zilveren stek ook de publieksprijs voor zijn virtuoze en bezielde spel. De Amerikanen Margaret Pan en Keiran Cantilina en de Australiër Peter Bray werden repectievelijk derde, vierde en vijfde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hoog virtuositeitsniveau

De Koningin Fabiolawedstrijd wordt om de vijf jaar georganiseerd en staat qua niveau gelijk aan de veel bekendere Koningin Elisabethwedstrijd. De deelnemers krijgen dan ook een zeer zwaar repertoire opgelegd met een hoog virtuositeitsniveau.

Vijftien beiaardiers uit Australië, België, Frankrijk, Oekraïne, Polen, Rusland en de Verenigde Staten schreven zich in voor de preselecties van de wedstrijd die om de vijf jaar in Mechelen, het mekka van de beiaardwereld, wordt georganiseerd. . Een internationale jury selecteerde daaruit de vijf beste kandidaten voor de finale die plaatsvond op zaterdag 13 en zondag 14 juli. Op zaterdag werd gespeeld op de beiaard van de Sint-Romboutstoren en op zondag werd een concert afgewerkt op de kamerbeiaard in het Cultuurcentrum van Mechelen onder meer samen met het ensemble Art of Brass onder leiding van Rik Ghesquière (foto).

Jasper Depraetere

De 19-jarige jongeman uit Berlaar bij Lier wist de harten van het publiek het meest te beroeren en won naast de tweede plaats ook de publieksprijs. Jasper Depraetere speelt al beiaard van zijn 9 jaar. Hij volgde les bij Koen Van Assche in de muziekacademie van Lier en in de Beiaardschool van Mechelen waar hij vorig jaar afstudeerde.  Intussen heeft hij er ook het eerste jaar in het Lemmensinstituut in Leuven opzitten. Daar vervolmaakt hij zich in het instrument onder de vleugels van Carl Van Eyndhoven.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top