Een gehaat tv-personage vertolken is geen pretje

Series | ‘Ge zou toch eens wat minder aan de fles moeten zitten’: in de tijd dat Jacky Lafon nog de rol van het populaire Familie-personage Zatte Rita vertolkte, kreeg ze die goede raad met de regelmaat van de klok te horen. De groep tv-kijkers die het moeilijk heeft om het onderscheid te maken tussen fictie en realiteit lijkt de laatste jaren explosief te groeien, en dat mochten ook de volgende schermgezichten aan den lijve ondervinden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Of Sacha Baron Cohen nog snel een vakantie naar Kazachstan zal boeken, valt te betwijfelen. In de film Borat reist hij als de gelijknamige Kazachse reporter naar de Verenigde Staten om daar de cultuur van z’n land te gaan promoten. Heel wat mensen vonden het een bijzonder lollig kijkstuk en een deel van de Kazachen kon er ook mee lachen, maar bij een ander deel van de bevolking vielen de fratsen van Borat en de ietwat primitieve voorstelling die hij van Kazachstan maakte bijzonder slecht. Het feit dat de komedie bepaalde toeristen aanspoorde om er in een mankini - het weinig verhullende kledingstuk dat Borat in de film draagt - te gaan rondhuppelen, hielp ook al niet.

‘Wat ik op Facebook lees, is gewoon gruwelijk’

De trouwe Familie-aanhang kende Mieke Van den Bossche als het summum van goedaardigheid, tot ze ontwaakte na een coma en haar zachtaardig karakter verdween als sneeuw voor de zon: de scenarioschrijvers besloten haar voortaan neer te zetten als een egoïstische troela zonder principes. Er zijn er die het heerlijk vinden om in de huid van zo’n personage te kruipen, maar actrice Caroline Maes moest toch even slikken, vooral door de reacties die haar transformatie bij de kijkers van de VTM-soap teweegbracht: op de sociale media ging de baggerkraan namelijk genadeloos open: 'Wat ik op Facebook lees, is gewoon gruwelijk’, liet ze optekenen in een interview met Flair. Onder meer het feit dat ze met Lars het bed in dook, deed het bloed van enkele kijkers naar het kookpunt stijgen: 'De nieuwe Mieke is een hoer, maar dat zijn we toch al van haar gewend. In Wittekerke en Spoed was ze ook al een slet’, stond te lezen in één van de weinig fijnzinnige commentaren.

Afvoeren die Franky

In 2011 hield Braam Verreth het voor bekeken bij Thuis, en dus moest men op zoek naar een nieuwe Franky Bomans. Die werd gevonden in de persoon van de sympathieke Jef Hoogmartens. Niet alle Thuis-kijkers waren daar tevreden mee, te meer omdat Hoogmartens en Verreth helemaal niet op elkaar geleken. Het dieptepunt werd alweer bereikt op de sociale media, met een moddercampagne getiteld ‘Weg met de nieuwe Franky’. Later kwam Bomans uit de kast en ging hij over tot een geslachtsoperatie. Exit Jef Hoogmartens, maar toen Leen Dendievel overnam kon het oeverloze gezeur opnieuw beginnen: enkele kijkers vonden alweer niet genoeg gelijkenis met haar voorganger om de transformatie als realistisch te kunnen betitelen.

Fuck Olly

In het universum van Game Of Thrones lopen nogal wat figuren rond die er graag op los moorden. Wie de serie goed kent, kijkt niet meer op van een beetje bloed. Maar toch ontstond er commotie toen Olly (gespeeld door Brenock O’Connor) het geliefde personage Jon Snow doodstak. Sindsdien is ‘Fuck Olly’ een veelgehoorde kreet wanneer O’Connor op eender welke plek rondloopt. En ook al is het al vier jaar geleden, hij krijgt nog steeds haatmail.

Van opperfeeks in Familie naar gutmensch in Thuis

Voor de Familie-kijker was June jarenlang de verpersoonlijking van het kwaad. De helleveeg gaf een crimineel de opdracht om Véronique te verkrachten, ze verstikte een vrouw met een kussen, vergiftigde Simon terwijl iemand anders ervoor opdraait, om tenslotte zelf het hoekje om geholpen te worden door Cedric. June werd al die jaren met veel overgave vertolkt door Katrien Debecker, en dat leverde online nogal wat lelijke reacties op. Het zou Katrien worst wezen, ze las die onzin toch niet. Later nam ze in Thuis de rol van de zachtaardige Tania op zich. ‘Ik mis Familie niet, enkel de mensen achter de schermen. Bij Thuis is het aangenamer werken’, liet de actrice naderhand fijntjes weten.
 

Geëlimineerd onder druk van de kijkers

Lori Grimes - een rol van Sarah Wayne Callies in The Walking Dead - werd door de scenarioschrijvers met opzet naar de eeuwige jachtvelden gestuurd omdat ze zo gehaat werd. In de serie overleefde Grimes de geboorte van haar dochtertje niet. De stoom kwam een groep iets puriteinser aangelegde tv-kijkers uit de oren toen de tamelijk manipulatieve Lori aanpapte met de beste vriend van haar doodgewaande echtgenoot. 

Christine is Daphne niet

De seizoensfinale van Thuis hebben we alweer achter de rug, en dus hoopt Daphne Paelinck dat mensen haar in de supermarkt, op straat of tijdens het nuttigen van een glaasje wijn op café wat minder aanklampen om haar uit te kafferen. Want Daphne mag dan de goedlachsheid zelve zijn, Thuis-kijkers die haar tegenkomen spreken haar niet zelden aan met de naam Christine - zo heet haar personage - en vinden haar een nietsontziend takkewijf. Sinds Paulien in de soap van de trap viel en haar kind verloor, gaat het crescendo met de scheldproza: Daphne is in het echte leven zwanger en krijgt de vreselijkste dingen te horen: ‘Het had uw kind moeten zijn’, ‘Ik hoop dat uw kind sterft’ en ‘Gij se vuil kutwijf, ik sla op uw bakkes’, beten enkele Thuis-adepten haar toe.


Geklungel door de arm der wet

Opnieuw naar Thuis dan, want geen enkele soap beroert zo de Vlaamse gemoederen. In 2014 hield de verdwijning van Emma de verstokte fans van het feuilleton flink in de greep. De politie was echter allesbehalve te spreken over de amateuristische manier waarop tv-agenten Danny en Tim het onderzoek naar het vermiste meisje voerden: ze namen niet eens de moeite om een opsporingsbericht te verspreiden, of een zoekactie te organiseren.

‘Straks denken de mensen dat er niets veranderd is sinds de zaak-Dutroux en dat verdwijningen niet altijd de hoogste prioriteit krijgen. Een belangrijke taak is daarbij trouwens weggelegd voor de cel Vermiste Personen. Dat zijn specialisten die altijd worden ingeschakeld bij een onrustwekkende verdwijning. Het is toch in ieders belang dat zaken zo realistisch mogelijk worden voorgesteld. Wij zijn altijd bereid om rond de tafel te zitten met scenarioschrijvers en suggesties te doen. Niet dat we ons willen bemoeien met de verhalen, maar we kunnen er wel grove fouten uithalen’, vertelde Peter De Waele van de federale politie toendertijd in Het Nieuwsblad. Later zou blijken dat het politieagent Danny zelf was die Emma ontvoerde.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top