Stoelendans in 1A en 1B: deze clubs kozen voor een nieuwe coach

Acht van de zestien eersteklassers en drie van de acht clubs uit de Proximus League wisselden deze zomer van trainer. Net niet de helft van de Belgische profclubs slaat dus een andere weg in. Wij stellen de nieuwe trainers even voor.

Union

Beginnen doen we in de Proximus League. Union verraste vorige zomer met de komst van de jonge Sloveen Luka Elsner, en die maakte veel indruk met een halve finale in de beker en een straf parcours in Play-off 2. Hij verzilverde dat met een overgang naar Ligue 1-club Amiens. Opvolger Thomas Christiansen wacht dan ook een zware taak. De Deen, die ook een Spaans paspoort heeft, was in het verleden actief in de Verenigde Arabische Emiraten, Cyprus en de Engelse tweede klasse.

Lommel SK

Even leek Timmy Simons de opvolger van Tom Van Imschoot te worden, maar de voormalige middenvelder koos toch voor een nieuwe functie binnen Club Brugge. En dus viel de keuze op de IJslander Stefan Gislason (39). Geen onbekende, want hij speelde tussen 2012 en 2014 bij OHL. De 26-voudige international coachte eerder in de IJslandse tweede klasse. Eerst bij Haukar Hafnarfjördur en dit voorjaar bij Leiknir Reykjavik, waar Lommel hem wegplukt.

Virton

Na het ontslag van David Gevaert loodste interim-coach Samuel Petit Virton prompt naar 1B. Petit kon blijven als T1, maar verkoos een rol in de schaduw. Daarop keek Virton naar het nabijgelegen Groothertogdom Luxemburg, waar het bij topploeg Dudelange trainer Dino Toppmöller weghaalde. Toeval? Niet echt. Virton en Dudelange delen met Flavio Becca hun sterke man.

Moeskroen

Bernd Storck maakte indruk bij Moeskroen, maar wil andere oorden opzoeken. "Dan vervangen we de ene onbekende Duitser door de andere", moeten ze op Le Canonnier gedacht hebben. Enter Bernd Hollerbach (49), in het verleden onder meer assistent bij Wolfsburg toen die ploeg in 2009 kampioen werd. De laatste opdracht van Hollerbach was een interim bij Hamburg afgelopen seizoen. Na vier nederlagen en drie gelijke spelen mocht hij beschikken.

KV Oostende

Het Jaar I na Coucke was geen hoogvlieger. Gert Verheyen gaf er net voor de play-offs de brui aan, en nog voor het einde van het seizoen stapte ook vervanger en technisch directeur Hugo Broos op. De 53-jarige Noor Kare Ingebrigtsen mag nu proberen de trein op de rails te krijgen. De ex-coach van Rosenborg - waar hij goed was voor drie titels in vier jaar - staat bekend om gedisciplineerd voetbal in een typische 4-3-3 formatie.

KAS Eupen

De resultaten waren de voorbije twee seizoenen behoorlijk, maar intern was er wrevel. En dus besloten de Qatarese eigenaars om Claude Makélélé opzij te schuiven. ZIjn opvolger wordt de onbekende Spanjaard Beñat San José. Die is op zijn 39ste aan zijn eerste Europese club toe, na passages bij onder meer Al-Ittihad (Saudi-Arabië), Bolivar (Bolivië), Universidad Catolica (Chili) en Al-Nasr (VAE).

Cercle Brugge

De ene Fransman vervangt de andere. Ondanks een moeilijke terugronde leek moederclub AS Monaco het vertrouwen te willen behouden in Laurent Guyot. Maar die mocht begin mei plots toch beschikken. En dus vaardigt men vanuit het Prinsdom een andere Fransman af. Fabien Mercadal (47) is de naam. Hij degradeerde afgelopen seizoen met Caen uit de Ligue 1 na een degradatiestrijd tegen ... AS Monaco.

Charleroi

Eerste doelwit om Felice Mazzu op te volgen was Hein Vanhaezebrouck, maar die paste. De Zebra's mikten dan maar op de man die Hein als assistent had meegenomen naar Anderlecht, Karim Belhocine (40). Die was bij paars-wit van interim-hoofdcoach teruggeschoven naar T3 en stond dus niet weigerachtig tegenover een overgang naar het Zwarte Land.

Genk

Wie het ook zou worden, na de titel en de memorabele Europese campagne zou de opvolger van Clement een zware taak krijgen om de terugval te voorkomen. De keuze viel uiteindelijk op de 53-jarige Felice Mazzu, die Charleroi al jarenlang draaiende houdt ondanks dat er steeds sterkhouders vertrekken. En laat dat nu net zijn wat er bij Genk staat te gebeuren...

Club Brugge

Sportief gezien was er bij Club Brugge geen enkele reden om van trainer te wisselen. Ivan Leko had blauw-zwart vorig seizoen naar de titel geleid en moest nu enkel in Genk zijn meerdere erkennen. Maar de geweigerde contractverlenging van vorige zomer bleef hem achtervolgen en bij Club waren ze onder de indruk van Clement bij Genk. En dus keert de voormalige verdediger op zijn 45ste terug naar het oude nest.

Anderlecht

We saved the best for last. Anderlecht werd op 19 mei even het centrum van het Europese voetbal door Vincent Kompany terug te halen en hem te bombarderen tot speler-coach. Lees: Kompany bepaalt de opstelling en de tactiek, maar speelt ook zelf mee. Vertrouweling Simon Davies - de officiële T1 - verzorgt de trainingen en de coaching langs de lijn. De fans vonden het alvast geweldig.

Jupiler Pro League

Bekijk alles
Top