In het spoor van Peaky Blinders

Series | Hou je van de jaren 20, Engeland en Peaky Blinders? Volg de gids! We stellen je een reis voor in het teken van de familie Shelby. In het noorden van Engeland kan je een aantal emblematische plekken uit de serie bezoeken.

Door MF

Deel dit nieuws

Manchester: het stadhuis

In het eerste seizoen van Peaky Blinders speelt inspecteur Campbell een belangrijke rol. Chester Campbell werd door Winston Churchill gevraagd Birmingham te bevrijden van zijn criminelen (aka de Shelby-gang). Een rol die Sam Neill zonder enige vorm van genade invult. De Town Hall van Manchester werd gebruikt voor een belangrijke scène voor het personage: het is daar dat hij Winston Churchill ontmoet. 

Manchester: Victoria Baths

In dit Victoriaanse badhuis werd in seizoen 2 een paardenrace gedraaid. Na alcohol zijn paardenraces immers de tweede passie van de Peaky Blinders. Het gebouw van Victoria Baths is perfect herkenbaar in deze scène. Ook al werden de baden met zaagsel gevuld.

Liverpool: Admiral Grove

Zegt de naam Admiral Grove je iets? Het is een straat die bekend werd omdat een van the Beatles er woonde. Bezoekers komen er in eerste instantie dus langs voor Ringo Starr. Sinds enkele jaren wandelen er echter ook fans van Peaky Blinders in deze wijk in Liverpool om er volop de sfeer van de serie op te snuiven. De rijtjeshuizen zijn dan ook onmiddellijk herkenbaar! Ook in Powis Street. Als je fan bent van Peaky Blinders, ken je deze straat als Watery Lane. Jawel, de straat waar de Shelby's wonen, bestaat ook echt. In Liverpool heet ze Powis Street. De inwoners zijn gewoon dat er filmploegen komen draaien. Het is trouwens in deze straat dat de allereerste scène van de serie werd gedraaid. Kijkers konden dus van bij het begin kennis maken met de wijk van de Peaky Blinders.

Liverpool: Formby Beach

Jawel, seizoen 4 van Peaky Blinders wordt afgesloten op Formby Beach. De laatste scène van het laatste seizoen werd op dit strand gedraaid. In de serie heet het Margate en ligt het niet ver van Liverpool. Het is daar dat Alfie Solomons en Thomas Shelby het tegen elkaar opnemen. Een duel tussen Tom Hardy en Cillian Murphy dat het seizoen bloederig laat eindigen. We vertellen je niet wie verloor, want dat zou een spoiler zijn!

Leeds: het stadhuis

Je zal moeten wachten tot de renovatiewerken klaar zijn vooraleer je de Town Hall van Leeds kan bezoeken. Het stadhuis werd gebouwd in de 19de eeuw en behoort tot de grootste van het Verenigd Koninkijk. In de serie zie je dit indrukwekkende gebouw buiten de kunstgalerij. En jawel, ook deze scène werd niet in Birmingham gedraaid!

Cheshire: Arley Hall

In Cheshire vonden de producers van Peaky Blinders het huis van Thomas Shelby. Arley Hall wordt normaal gebruikt voor bruiloften, maar vanaf seizoen 3 werd het bewoond door de acteurs van Peaky Blinders. Zij draaiden er alle scènes in het landhuis van het personage dat wordt gespeeld door Cillian Murphy. Een deel van het landgoed kreeg trouwens een make-over om meer op de jaren 20 te lijken. In oktober vorig jaar kwam het team van de serie terug naar Arley Hall. Daarmee is bevestigd dat een deel van seizoen 5 opnieuw in de manor van de leider van de Shelby-clan zal plaatsvinden.
 

Wirral: Port Sunlight

Port Sunlight in Wirral is een oude zeepfabriek. In Peaky Blinders werd ze Sutton Coldfield (dat in het echt ten noorden van Birmingham ligt) gedoopt en doet ze dienst als het huis dat Thomas Shelby in seizoen 2 aan zijn tante Polly schenkt. Port Sunlight is een prachtige plek, maar helaas kan je het niet binnen bezoeken.

West Yorkshire: Keighley and Worth Valley Railway

Zoals in vele series gaan onze helden van Peaky Blinders op een bepaald moment naar een station. Om een station te vinden dat lijkt op eentje van de jaren 20 trokken de producers van de serie naar West Yorkshire. Daar ligt het station van Keighley and Worth Valley, dat trouwens al gebruikt werd in de film 'Pink Floyd: The Wall' van Alan Parker.

Dudley: Black Country Living Museum

Het Black Country Living Museum, op een half uurtje rijden van Birmingham, is een zegen voor de producers van Peaky Blinders! Dit openluchtmuseum brengt het leven van arbeiders tussen 1850 en 1950 weer tot leven. Je kan er dus rondwandelen in een dorp en in een oogopslag terugreizen in de tijd. Een groot deel van de serie werd hier gedraaid. En we begrijpen waarom: het is een fikse besparing op decors!

Birmingham: Peaky Blinders Tours

Er zijn Peaky Blinders Bus Tours om de Small Heath-wijk van de Shelby-clan te bezoeken. De stad Birmingham zou gek zijn om het niet te doen! Thematische bezoeken zijn een voltreffer in Engeland en Ierland. Zo kan je onder meer de plekken bezoeken waar 'Harry Potter' en 'Game of Thrones' werden gedraaid. En ook Birmingham organiseert bezoeken aan de wijken van de Shelby's en hun aartsvijanden.

Birmingham: The Peaky Blinder Pub

De inwoners van Birmingham deden nog meer marketinginspanningen en openden ook een pub in het teken van Peaky Blinders. Je vindt hem in Dale End, in het centrum van de stad. Uiteraard is het personeel in een passende outfit gehuld: petje, pak en donker gilet. Wie naar Peaky Blinder trekt, kan zelfs een Peaky Blinder-cocktail bestellen. Ook die is gebaseerd op de serie en gemaakt met whisky en cassis.

Geen reis in het vooruitzicht? Je kan alle seizoenen van Peaky Blinders ook op Netflix kijken!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top