Dit moet je weten over 'Alita: Battle Angel'

Films | Vanaf 5 augustus kun je 'Alita: Battle Angel' in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx bekijken. Maar voor je in de zetel ploft, zijn er een paar dingen die je absoluut moet weten.

Door MF

Deel dit nieuws

Zo is Alita niet het kind van de Amerikaanse producer James Cameron, maar wel van de Japanse manga-artiest Yukito Yushiro. Omdat James zo'n fan was van het Gunnm, de mangareeks met Alita in de hoofdrol, vloog Cameron naar Japan om Kishiro persoonlijk te vragen of hij er een film van mocht maken. En voilà: cyborg Alita werd geboren.

Het begon allemaal...

In 2004, ongeveer. De film 'Alita: Battle Angel' heeft immers een lange reis afgelegd naar het grote scherm. Vijftien jaar geleden begon Cameron al te werken aan de film, maar verschillende andere projecten staken stokken in de wielen. Denk maar aan 'Avatar'! Pas in 2017 nam Cameron de draad weer op, om twee jaar later een film uit te brengen die je absoluut gezien moet hebben.

Straf staaltje technologie

'Avatar' gezien? Het is dankzij de technologische vooruitgang in die film dat Alita vandaag op het scherm te zien is. Het personage is eigenlijk een door een computer gegenereerde creatie (cyborg), net als Neytiri in 'Avatar' en Caesar in 'Planet of the Apes'. Het was geen makkelijke opgave voor Salazar, die in de huid kroop van Alita, maar het resultaat is ongelofelijk! Kijk maar eens naar onderstaand filmfragment.

Het zit 'm in de ogen

De grote, onrealistische ogen van Alita zijn hét onderwerp van discussie. Een bewuste keuze van filmregisseur James Cameron, die in zijn ontwerpen de typische mangastijl zoveel mogelijk wilde bewaren. Maar dat is niet alles: volgens Cameron zijn de ogen het venster van de ziel, waar emoties echt tot uiting komen. En dat levert een paar verbluffende scènes op!

Minder wapens, meer zwaarden

'The Terminator' is een absolute 'guns movie', en dat is alles wat 'Alita: Battle Angel' niet is. Alita's cybernetische lichaam is al een wapen op zichzelf: supersterk, ultralenig én bijna onoverwinnelijk. Maar haar achtervolgers zijn ook niet te onderschatten met hun sikkelachtige armen. Verwacht dus geen spetterende vuurgevechten, maar bereid je voor op een echte strijd.

De eenmansfilmploeg

Neen, niet James Cameron maar Robert Rodriguez is de regisseur van' Alita: Battle Angel'. En die heeft een wel heel bijzondere bijnaam: 'The one-man-filmcrew'. Waarom? Omdat hij – in tegenstelling tot andere filmregisseurs – zelf regisseert, produceert, schrijft, bewerkt, ... Eigenlijk neemt hij álles voor zijn rekening, en dat is in deze film niet anders.

De stem van Dua Lipa

De muziek in 'Alita: Battle Angel' komt van de hand van Tom Holkenborg. En wie koos hij voor de titelsong van de film? Jawel, Dua Lipa! 'Swan Song', dat eind januari werd uitgebracht, was meteen een dikke hit. Hoe kan het ook anders?

Rosa wie?

Eerder was ze al te zien in 'American Horror Story: Murder House' en in de 'Maze Runner'-films. Deze keer kroop de 33-jarige actrice in de huid van Alita, en daarmee heeft ze meteen haar eerste echte hoofdrol te pakken. Eén ding is zeker: de naam Rosa Salazar zal je nog héél vaak horen.

Poging #2

De echte mangafans weten het vast en zeker: Alita verschijnt niet voor het eerst op het scherm. In 1993 maakte anime-regisseur Hiroshi Fukutomi een film van de stripboeken. Twee delen van de negendelige serie werden omgetoverd in anime, maar dat bleek niet echt een succes te zijn. Tweede keer, goede keer?

Een vervolg, of niet?

Dat is wat je wil weten eens je de cyberpunkfilm hebt gezien, want het smaakt naar meer. En goed nieuws, want de stripreeks waarop 'Alita: Battle Angel' is gebaseerd, bestaat uit maar liefst negen delen. Dus ja, nog genoeg stof om een tweede, derde en misschien wel vierde film te maken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top