Eddy Merckx en de Ronde van Frankrijk 1969

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat Eddy Merckx zijn eerste van vijf eindzeges pakte in de Ronde Van Frankrijk. België had 30 jaar moeten wachten op een nieuwe Tourwinnaar, na Sylvère Maes die de Tour van 1939 had gewonnen. Om de 50e verjaardag van de eerste Tourzege van De Kannibaal te vieren, start de Ronde van Frankrijk in 2019 in Brussel. Wij blikken terug op een bewogen 1969 van Eddy Merckx.

Zijn eerste stappen bij de profs

Zijn eerste stappen bij de profs © BELGA

In 1965, een jaar nadat hij wereldkampioen was geworden bij de liefhebbers, was Eddy Merckx aan zijn profcarrière begonnen. In 1966 pakte hij al zijn eerste (van zeven) overwinningen in Milaan-San Remo en in 1967 werd hij voor het eerst wereldkampioen. Zijn capaciteiten als ronderenner ontdekten we in 1968, toen hij als eerste Belg ooit de Ronde van Italië won. In dat jaar won hij ook voor het eerst Parijs-Roubaix.

Het seizoen 1969

Het seizoen 1969 © BELGA

In 1969 was Eddy 24 jaar en al een gevestigde waarde in het profpeloton. In het begin van het seizoen wint hij de Franse rittenkoers Parijs-Nice waar alle grote namen, zoals Jacques Anquetil, Jan Janssen, Felice Gimondi, Lucien Aimar en Roger Pingeon (vijf Tourwinnaars) aanwezig zijn. In de slottijdrit haalt hij zelfs Anquetil, bijgenaamd ‘Monsieur Chrono’, in. Daarna volgt ook winst in Milaan-San Remo (zijn derde al), de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik. Vol vertrouwen trekt hij naar de Ronde van Italië, maar daar loopt hij zijn grootste teleurstelling uit zijn carrière op.

Op 2 juni 1969 krijgt hij het bericht dat hij op doping is betrapt tijdens de rit de dag voordien: Merckx, op dat moment drager van de roze trui, wordt uit de Giro gezet. Hij wordt voor een maand geschorst, tot 1 juli, en mist zo ook de Ronde van Frankrijk, want die start al op 28 juni. De schorsing wordt echter ingekort, zodat hij toch aan de start van de Tour kan staan. Merckx houdt zijn onschuld staande: eerder was hij al acht keer in die Giro gecontroleerd en nooit positief bevonden. Zijn uitsluiting in de Giro zorgt er wel voor dat hij met grote revanchegevoelens aan de start van de Ronde van Frankrijk verschijnt.

De Ronde van Frankrijk 1969

De Ronde van Frankrijk 1969 © BELGA

Proloog in Roubaix
 
Verrassing in de proloog in Roubaix: Faema, de ploeg van Merckx, is als eerste uit de loting gekomen. Lomme Driessens, de sportdirecteur van Faema, laat Merckx als eerste renner vertrekken omdat hij vreesde dat er te veel Belgen langs het parcours zouden staan als hij bij de laatsten zou vertrekken. Hij verliest de proloog met 7 seconden achterstand op de Duitser Rudi Altig. Hij zal in de eerste rit België dus niet kunnen binnenrijden in de gele leiderstrui.
 
Eerste rit: Roubaix-Sint-Pieters-Woluwe, ploegentijdrit

Na de eerste rit verovert Merckx wel de gele trui. In de voormiddag wint Marino Basso de massaspurt in Sint-Pieters-Woluwe, de plaats waar Merckx is opgegroeid. In de namiddag is er een ploegentijdrit gepland, gewonnen door Faema.
 
Tweede rit: Sint-Pieters-Woluwe – Maastricht
 
In de tweede rit raakt Eddy Merckx zijn gele trui al meteen kwijt. In Maastricht wint Julien Stevens, een helper in de Faema-ploeg van Merckx, de spurt van een kopgroep van vier. Stevens zal daarna drie dagen in het geel rijden. Merckx gunt zijn helper enkele dagen in de spotlights. Stevens verliest zijn gele trui in de eerste Vogezenrit tussen Nancy en Mulhouse. Désiré Letort, een Fransman uit de Peugeot-ploeg, neemt de koppositie in de stand over.

6e rit: Mulhouse – Ballon d’Alsace
 
Eddy Merckx pakt uit in de tweede bergrit in de Vogezen. Alleen Rudi Altig kan de schade beperken tot iets minder dan 2 minuten, maar grote namen als Gimondi, Pingeon en Janssen krijgen 4’21” aan de broek. De toon is meteen gezet voor deze Tour: Merckx zal zich niet inhouden om zijn tegenstanders op zoveel mogelijk achterstand te zetten.8e rit: tijdrit in Divonne-Les-Bains
 
In Divonne-les-Bains neemt Merckx revanche voor de verloren proloog: de Belg wint nu voor Rudi Altig die 2 seconden meer doet over de 8,8 kilometer. Zijn voorsprong op zijn eerste achtervolgers in het klassement loopt al op tot meer dan 5 minuten.
 
9e rit: Thonon-les-Bains - Chamonix
 
De rit naar Chamonix is de eerste Alpenrit. Alleen Roger Pingeon, de winnaar van de Tour in 1967, kan Merckx volgen op een eerste col en op de tweede springt de Fransman weg. Merckx haalt hem in de afdaling nog bij, maar moet hem in de sprint voorlaten.

10e rit: Chamonix – Briançon
 
De tiende rit is de koninginnenrit in de Alpen. Tussen de sneeuw rijden de renners over cols als de Madeleine en de Galibier. Merckx smoort elke ontsnappingspoging in de kiem, behalve wanneer Herman Vanspringel wegrijdt in de afdaling van de Galibier: hij wint de etappe. Twee minuten later wint Merckx de prestigesprint van Wagtmans, Gimondi, Pingeon en Poulidor.
 
11e rit: Briançon – Digne
 
In de laatste Alpenrit raken Eddy Merckx en Felice Gimondi in de laatste kilometers alleen weg. Gimondi vraagt of hij de rit mag winnen. Merckx belooft hem de zege, maar in de sprint raakt de Italiaan niet meer voorbij de Belg. Eddy beseft dat hij zijn woord heeft gebroken, maar maakt het goed: de volgende dag in de rit naar Aubagne maken Merckx, zijn ploegmaat Van Schil, de Spanjaard Gandarias en Gimondi zich op voor een sprint op een assepiste. Deze keer wint Gimondi… Of mag hij winnen van de Kannibaal?
 
17e rit: Luchon – Mourenx
 
De zeventiende rit naar Mourenx is de koninginnenrit in de Pyreneeën, met beklimmingen van de Peyresourde, de Aspin, de Tourmalet, de Soulor en de Aubisque. Merckx tekent er voor een van zijn strafste prestaties uit zijn carrière, eentje die zelden geëvenaard is in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk. Eddy rijdt er iedereen af en begint na de Tourmalet aan een solo op ruim 140 kilometer van de finish. Hij pakt meteen meerdere minuten voorsprong en houdt die tot aan de eindstreep. De nummer twee, de Italiaan Michele Dancelli, eindigt op 7’56”!

22e rit: Créteil - Parijs

Op de slotdag wint Jos Spruyt, een ploegmaat van Merckx, de korte voormiddagetappe en in de namiddag is er nog een afsluitende tijdrit gepland, met aankomst op de wielerbaan van Vincennes. Merckx wint er zijn zesde etappe in deze Tour. Hij wint niet alleen de gele trui, hij mag ook naar huis met de groene trui als winnaar van het puntenklassement. Ook in het bergklassement is hij de beste. De witte trui als winnaar van de combiné van alle klassementen samen is uiteraard ook voor de Kannibaal. Merckx krijgt ook de prijs van de strijdlust en zijn ploeg Faema wint het ploegenklassement.
 
De tijdsverschillen zijn enorm. De nummer twee, Roger Pingeon, eindigt op 17’54”, de nummer drie, Raymond Poulidor, op 22’13. De nummer tien, Jan Janssen, de winnaar van de Tour van 1968, heeft een achterstand van meer dan 52 minuten op de winnaar.
 
Dit is de volledige top 10:
 

  1. Eddy Merckx
  2. Roger Pingeon (Fra)    op        17’54”
  3. Raymond Poulidor (Fra)         22’13”
  4. Felice Gimondi (Ita)                29’24”
  5. Andres Gandarias (Spa)          33’04”
  6. Rini Wagtmans (Ned)             33’57”
  7. Franco Vianelli (Ita)                42’49”
  8. Joaquim Agostinho (Por)        51’24”
  9. Désiré Letort (Fra)                  51’41”
  10. Jan Janssen (Ned)                   52’56”
Na de Tour 1969

Na de Tour 1969 © BELGA

Eddy Merckx wordt uitbundig gevierd voor zijn overwinning in de Ronde van Frankrijk. Hij verzilvert zijn zege in de criteriums. Eén ervan wordt afgewerkt op de piste van Blois. Die 9e september zal echter een van de zwartste dagen uit zijn carrière zijn, eentje met gevolgen die hem zullen blijven achtervolgen.
 
De piste van Blois is een kleine piste in open lucht. Zes renners nemen het tegen elkaar op: de Fransen Jacques Anquetil, Raymond Riotte, André Desvages en Jean Graczyk, de Tsjech Jiri Daler en Eddy Merckx, met zijn vaste gangmaker in Frankrijk, Fernand Wambst. De gangmaker van Daler komt ten val en Wambst en Merckx kunnen de derny niet meer ontwijken. Wambst overlijdt ter plekke aan een schedelbreuk, Merckx heeft een snijwonde in zijn hoofd, een hersenschudding en schaafwonden. Later zou ook blijken dat zijn bekken door de val is verplaatst. Merckx verklaarde achteraf dat hij na de val in Blois nooit meer zo soepel zou rijden. “De Eddy Merckx van ’69 is er na Blois nooit meer geweest. De Merckx van ’70 was niet meer de Merckx van ’69. Het was gedaan met de echte Merckx”, zo vertelt de Kannibaal zelf in het boek ‘Het jaar van Eddy Merckx’ van Johny Vansevenant.

Zijn belangrijkste ploegmaats in de Ronde van Frankrijk 1969: Roger Swerts

Zijn belangrijkste ploegmaats in de Ronde van Frankrijk 1969: Roger Swerts © BELGA

Roger Swerts was de belangrijkste helper van Merckx en zat in zijn ploeg van 1968 tot 1973, eerst bij Faema en daarna bij Molteni. In 1974 en 1975 werd hij kopman bij IJsboerke, maar hij keerde in 1976 terug naar de ploeg van Merckx. In 1969 wint hij het Kampioenschap van Zürich, in 1974 wordt hij Belgisch kampioen.

Martin Van den Bossche

Martin Van den Bossche © BELGA

Martin Van Den Bossche was de grootste helper van Merckx in de bergen. Zijn capaciteiten als ronderenner bewees hij vooral in 1970, toen hij derde werd in de Giro en vierde in de Tour. In de Pyreneeënrit naar Mourenx in de Tour 1969 zet hij samen met Merckx een grootse aanval op. Op de top van de Tourmalet gunt Merckx het zijn ploegmaat echter niet om als eerste boven te komen: de avond tevoren heeft Van den Bossche bekendgemaakt dat hij de Faema-ploeg verlaat en het volgende seizoen voor Molteni zal rijden.

Guido Reybrouck

Guido Reybrouck © BELGA

In de Faema-ploeg was Guido Reybrouck de spurter. Binnen de ploeg was hij ook de vertrouwenspersoon van Eddy die vaak de sprint aantrok voor zijn vriend. Reybrouck won in zijn carrière onder meer Parijs-Tours (1964, 1966 en 1968), het Kampioenschap van Zürich (1964), Kuurne-Brussel-Kuurne (1965), de Amstel Gold Race (1969) en 6 etappes in de Tour, 3 in de Giro en 4 in de Vuelta. In de Ronde van Frankrijk van 1969 wint hij de 13e etappe. Het volgende seizoen zou hij wel overstappen naar een andere ploeg waar hij het dubbele kan verdienen van wat Faema hem betaalde.

Lomme Driessens, de ploegleider

Lomme Driessens, de ploegleider © BELGA

In de Ronde van Frankrijk 1969 kan Eddy Merckx beschikken over de Belgen Frans Mintjens, Guido Reybrouck, Jos Spruyt, Julien Stevens, Roger Swerts, Georges Vandenberghe, Martin Van den Bossche en Victor Van Schil en de Italiaan Pietro Scandelli. De ploegleider is de legendarische Lomme Driessens. In zijn carrière zou Driessens renners begeleiden als Rik Van Looy, Eddy Merckx, de gebroeders De Vlaeminck en Freddy Maertens. Hij werd een van de succesrijkste ploegleiders uit de geschiedenis: onder zijn hoede pakten zijn renners onder meer zeven keer de eindwinst in de Ronde van Frankrijk en zeven keer het wereldkampioenschap.

De Tour van 1969: de eerste van vijf Tourzeges

De Tour van 1969: de eerste van vijf Tourzeges © BELGA

Na de Tour 1969 zou Eddy Merckx ook nog de Ronde van Frankrijk winnen in 1970, 1971, 1972 en 1974. Met zijn vijf Tourzeges evenaart hij het record van Jacques Anquetil die de Ronde van zijn land won in 1957, 1961, 1962, 1963, 1964. Na hem zouden Bernard Hinault (1978, 1979, 1981, 1982, 1985) en Miguel Indurain (1991, 1992, 1993, 1994, 1995) ook nog vijf keer de Tour winnen. Lance Armstrong eindigde zeven keer als geletruidrager in Parijs (van 1999 tot 2005), maar de Amerikaan moest die zeges inleveren nadat hij werd betrapt op doping. Na zijn vier Tourzeges in 2013, 2015, 2016 en 2017 droomde Chris Froome ervan om dit jaar een gooi te doen naar een vijfde zege. Hij ontbreekt echter in de editie 2019 van de Ronde van Frankrijk na een val in de Giro.

De opvolger van Eddy: Lucien Van Impe

De opvolger van Eddy: Lucien Van Impe © BELGA

Na de Tourzege van Sylvère Maes in 1939 diende België dertig jaar te wachten tot er met Eddy Merckx opnieuw een Belg de Tour won. Na Merckx was het minder lang wachten. Na de laatste Tourzege van de Kannibaal in 1974 won twee jaar later een andere Belg al de Ronde van Frankrijk: Lucien Van Impe die precies in 1969 zijn debuut maakte in de Tour. Sinds 1976 is het nog altijd wachten op de volgende Belgische winnaar van de belangrijkste rittenkoers ter wereld.

Bekijk de documentaire "De zomer van '69" over de meest legendarische 24 uur van vorige eeuw vanaf 12 juli bij Proximus in 'All Sports' en in de op aanvraag-catalogus. Klik hier voor meer info.

Waag je kans en win

Bekijk alles

Music Maestro

Bekijk alles
De muzikanten met de kortste carrières

De muzikanten met de kortste carrières

Sommigen stierven vroegtijdig, anderen beslisten om andere dingen te gaan doen. En dan zijn er ook muzikanten die echt wel verrassende plotwendingen hebben meegemaakt. Een overzicht van de muzikanten van wie de carrière te snel voorbij was.

De tien meest misbegrepen lyrics

De tien meest misbegrepen lyrics

Ken Li! Of hoe je zingt wat je niet hoort! De tien meest misbegrepen songs ooit.  Herinner je je de doortocht van die Bulgaarse zangeres bij ‘Music Idol’ Bulgarije, die de songs ‘Ken Lee’ van Mariah Carey te berde bracht?

Start to hiphop: 10 must-have albums

Start to hiphop: 10 must-have albums

Sinds de jaren ‘70 heeft de hele hiphopcultuur de planeet veroverd. Van graffiti tot breakdance, van dj’en tot beatboxen. Zin om je te verdiepen in de rap? Maak alvast kennis met de 10 beste albums uit de gouden hiphoptijden, de periode tussen eind jaren ’80 en ’90 waarin het genre z’n hoogtepunt kende.

Billie Eilish: eerst Pukkelpop, dan de wereld

Billie Eilish: eerst Pukkelpop, dan de wereld

Als we de media mogen geloven - de andere media - dan is er voor Billie Eilish maar één scenario mogelijk: sterrendom. Talent, branie en songschrijfschap in één. En ze is nog niet eens twintig! Zeventien pas, ja!

Pukkelpop 2019: mis deze bands niet!

Pukkelpop 2019: mis deze bands niet!

Wat een affiche alweer, deze editie. Dat wordt schemaatjes maken en met het schaamrood op de wangen merken dat je wellicht niet alles kan zien wat je wil zien. Wij helpen je graag bij de selectie! Tien bands die je niet mag missen. Veel van eigen bodem ook!

Tien Belgische topproducers? Hier zijn ze!

Tien Belgische topproducers? Hier zijn ze!

Belgische bands zijn hot. Sant in eigen land en alom bejubeld in het buitenland. Maar wie zit er achter de knoppen van pakweg de nieuwste van PEUK? Reena Riot? Faces on TV? Sennek? Belgische topproducers. Een greep uit het aanbod!

Ariana Grande, voorbij het drama

Ariana Grande, voorbij het drama

Op 30 augustus brengt Ariana Grande haar Sweetener World Tour naar het Sportpaleis. Het is haar langverwachte terugkeer naar België na het uitverkochte, geannuleerde concert van mei 2017.Sinds de aanslag tijdens haar concert in Manchester kwam Ariana Grande sterker terug dan ooit en bracht ze maar liefst twee succesalbums uit. Ontdek hier alles wat je moet weten over het populairste popsterretje van het moment!

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

In juli verloor de muziekwereld weer heel wat talent. De volgende sterren blijven schitteren in ons geheugen.

Twenty One Pilots: Kiewit in de broekzak!

Twenty One Pilots: Kiewit in de broekzak!

'Stressed Out'. Dat ken je. En je hebt hen misschien al eens live gezien, bij hun vorige doortochten op Pukkelpop. Hoe het ook zij: Twenty One Pilots is een band van nu. En ze maken muziek van morgen.

IDLES: kopstoten op Pukkelpop!

IDLES: kopstoten op Pukkelpop!

Nieuwe lichting postpunkers, garagerockers, vuilbekkers, ratjetoe aan heren die muilperen uitdelen aan de eerste rijen fans. IDLES is het allemaal. Met twee albums op hun conto belooft het een broeierig onderonsje te worden op Pukkelpop.

Electronic Dance Music: verschillende genres onder één vlag

Electronic Dance Music: verschillende genres onder één vlag

EDM… Drie letters die de pop en de elektronische muziek de laatste jaren helemaal op hun kop hebben gezet. De Electronic Dance Music slaat namelijk op het commerciële aandeel van de dance en de electro. EDM is zeker geen undergroundgenre en blijft dus ver weg van alle raveparty’s, maar wordt wel grijsgedraaid in nachtclubs, openluchtstadia en op festivals. Maar welke genres vallen nu eigenlijk onder deze noemer?

Compact Disk Dummies: beats of love!

Compact Disk Dummies: beats of love!

Waar was jij toen Compact Disk Dummies in 2012 HUMO's Rock Rally wonnen? Vlak voor het podium? Dan was je erbij toen er muziekgeschiedenis geschreven werd, want Compact Disk Dummies waren de eerste dance-act ooit die een Rock Rally op hun naam mochten schrijven.

Sport in de kijker

Bekijk alles
Tien om te zien op de US Open: de next generation bij de vrouwen

Tien om te zien op de US Open: de next generation bij de vrouwen

De US Open staat voor de deur. Terwijl bij de mannen andermaal wordt gekeken naar het trio Nadal-Federer-Djokovic, is het bij de vrouwen de vraag wie er ditmaal verrast. Er staat in ieder geval veel vrouwelijk talent klaar om de tennishemel te bestormen. We schotelen je 10 namen voor.

Wat moet je allemaal weten over de Red Lions, de beste hockeyploeg ter wereld?

Wat moet je allemaal weten over de Red Lions, de beste hockeyploeg ter wereld?

De Red Lions zijn momenteel de beste hockeyploeg ter wereld. Ze kroonden zich vorig jaar tot wereldkampioen en voeren de wereldranking aan. Maar hoe kwamen ze zover? Een bloemlezing.

Dodelijke ongevallen tijdens wielerwedstrijden

Dodelijke ongevallen tijdens wielerwedstrijden

Het overlijden van onze landgenoot Bjorg Lambrecht deze week in de Ronde van Polen is de zoveelste klap voor de wielerwereld. Lambrecht is jammer genoeg niet de enige wielrenner die een ongeval tijdens een wedstrijd niet overleefde. Bekijk het tragische lijstje met enkele van zijn bekendste voorgangers.

Bjorg Lambrecht: een groot wielertalent is niet meer

Bjorg Lambrecht: een groot wielertalent is niet meer

De wielerwereld is in rouw door het tragische overlijden van de 22-jarige Bjorg Lambrecht. De renner van Lotto-Soudal kwam maandag zwaar ten val in de Ronde van Polen en smakte met zijn borstkas tegen een betonnen duiker. Lambrecht werd nog gereanimeerd maar overleed later op de operatietafel.

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in augustus allemaal volgen bij Proximus Pickx

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in augustus allemaal volgen bij Proximus Pickx

In augustus trekken de Europese voetbalcompetities zich na een kleine zomerpauze opnieuw op gang. Daarnaast wordt er nog gefietst, gehockeyd, getennist en geracet dat het een lieve lust is. En zoals steeds is Proximus Pickx je vaste leidraad.

Diego Maradona: God in Napels, rebel daarbuiten

Diego Maradona: God in Napels, rebel daarbuiten

Is hij de beste speler ooit? Die vraag zal nooit een definitief antwoord kennen. Feit is wel dat Diego Armando Maradona een van de meest geniale voetballers ooit was. Ook naast het veld leidde hij een flitsend leven, al ging dat niet altijd even goed. Genoeg stof voor een uitgebreide film in ieder geval. 'Diego Maradona' van Asif Kapadia is vanaf 31 juli te bekijken in de bioscoop.

Vive le vélo: de beste koersfilms

Vive le vélo: de beste koersfilms

De karavaan van de Tour de France baant zich momenteel een weg door de mooiste landschappen van Frankrijk. Ook voor niet-wielerfanaten is de meest legendarische wielerwedstrijd ter wereld puur genieten (en niet alleen van de ontblote kuiten van de renners). En wij doen daar nog een flinke schep bovenop met deze reeks films die de koers, of op zijn minst de fiets in de kijker zet.

Vooruitblik op de Tour: wie zijn de kanshebbers?

Vooruitblik op de Tour: wie zijn de kanshebbers?

Op 6 juli gaat de 106de editie van de Tour de France van start in Brussel. Door het afzeggen van Chris Froome en Tom Dumoulin lijkt de Tour dit jaar onthoofd.

Eddy Merckx en de Ronde van Frankrijk 1969

Eddy Merckx en de Ronde van Frankrijk 1969

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat Eddy Merckx zijn eerste van vijf eindzeges pakte in de Ronde Van Frankrijk. België had 30 jaar moeten wachten op een nieuwe Tourwinnaar, na Sylvère Maes die de Tour van 1939 had gewonnen. Om de 50e verjaardag van de eerste Tourzege van De Kannibaal te vieren, start de Ronde van Frankrijk in 2019 in Brussel. Wij blikken terug op een bewogen 1969 van Eddy Merckx.

10 Touretappes om naar uit te kijken

10 Touretappes om naar uit te kijken

Op 6 juli is het weer zover: dan gaat met de Ronde van Frankrijk de jaarlijkse hoogmis van het wielrennen van start. En dit jaar ligt de Grand Départ in Brussel. Vanaf onze hoofdstad gaan we drie weken lang op zoek naar een opvolger voor Geraint Thomas. Naar welke tien ritten moeten we zeker uitkijken?

Merci Merckx: zesdelige ode aan de Kannibaal op Eén

Merci Merckx: zesdelige ode aan de Kannibaal op Eén

Vanaf maandag 1 juli gaat Karl Vannieuwkerke op zoek naar de erfenis van Eddy Merckx. Zes dagen lang trekt hij door acht landen op drie continenten. Hij spreekt er met ex-ploegmaats, familieleden, journalisten, supporters, mecaniciens, vrienden en rivalen van de grootste wielrenner aller tijden, maar ook met toevallige passanten. Wat heeft Merckx voor hen betekend?

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in juli allemaal volgen bij Proximus

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in juli allemaal volgen bij Proximus

Hoezo, in juli ligt het voetbalseizoen stil? Het clubvoetbal mag dan wel een break nemen, maar de voetballiefhebber komt via Proximus ook tijdens de komende maand aan zijn trekken. Verder is het vooral uitkijken naar de Tour en Wimbledon, en is er traditioneel veel motorsport. Ook in juli zit je goed bij Proximus.

Focus op films, series & tv

Bekijk alles
Zes nieuwe rechters in nieuw seizoen De Rechtbank

Zes nieuwe rechters in nieuw seizoen De Rechtbank

Een vader steekt zijn zoon neer en zegt zich niets meer te herinneren. Of je investeert met drie in een muziekstudio, maar krijgt dan ruzie. Op klaarlichte dag wordt iemand zeven keer beschoten voor de ogen van een bus schoolkinderen. Wat als je zoon zo agressief was dat je hem pas tot rede kan brengen in de rechtbank? Wat doe je als rechter als een vrouw plots haar hele verhaal van partnergeweld wijzigt? Of je moeder heeft geheugenproblemen en iemand heeft haar bankkaart gebruikt ... Met dit en nog zoveel meer worden zes nieuwe en vier bekende rechters vanaf maandag 26 augustus, geconfronteerd in het negende seizoen van De Rechtbank.

Het showbizznieuws van de week

Het showbizznieuws van de week

Er zit een haar in de boter tussen Jacques Vermeire en Ruben Van Gucht, Rik Verheye maakt een nieuwe reeks met West-Vlaamse inslag, Dwayne Johnson is de best betaalde acteur en Flip Kowlier zorgt voortaan voor de muziek in 'De Ideale Wereld'. Wat reilde en zeilde er de afgelopen dagen in BV-land en Hollywood? Dat lees je hier!

Welke films en series moeten opgenomen worden in de Vlaamse canon?

Welke films en series moeten opgenomen worden in de Vlaamse canon?

Er is de laatste weken heel wat te doen over de Vlaamse canon, een voorstel dat de onderhandelaars die zich moeten buigen over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering onder ogen kregen. Volgens het document is het ‘een lijst van ankerpunten uit onze Vlaamse cultuur en geschiedenis, die Vlaanderen als Europese natie typeren’. Meteen kwamen behulpzame Twitteraars op de proppen met allerlei voorstellen: Suske en Wiske, lintbebouwing, het Le Lac Du Connemara-dansje-inclusief-servietten dat op geen enkel feest mag ontbreken en F.C. De Kampioenen werden aangehaald als onmisbare fenomenen uit de Vlaamse cultuur. Maar welke films en series verdienen eigenlijk een plaatsje in zo’n canon? Wat volgt is alvast een verdienstelijke poging om een paar onvergetelijke meesterwerken op te lijsten.

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (22 augustus)

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (22 augustus)

Vind je niet direct je gading bij de reguliere tv-zenders? Waarom dan niet genieten van een film in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Deze nieuwe Vlaamse topfilms komen binnenkort in de zalen

Deze nieuwe Vlaamse topfilms komen binnenkort in de zalen

2018 was een uitstekend jaar voor de Belgische film, en die trend zet zich ook dit jaar voort. Er gingen al heel wat nieuwe Vlaamse en Waalse films in première tijdens de eerste helft van 2019. En het zit er nog niet op voor dit jaar, want aan het einde van deze zomer en in het najaar verschijnen er met o.a. 'De Patrick' (foto), 'The Best of Dorien B', 'Bastaard', 'Torpedo', 'Cleo' en 'Yummy' nog enkele parels van eigen bodem die je absoluut niet mag missen.

Tijd voor film: nu in de bioscoop (21 augustus)

Tijd voor film: nu in de bioscoop (21 augustus)

Zin in een avondje uit? Dan is een film meepikken altijd een uitstekend idee. Ontdek hier wat voor fraais je deze week kan gaan bekijken in 's lands filmzalen, en welke de meest bezochte bioscoopfilms van het moment zijn.

Deze films geven je een instant vakantiegevoel

Deze films geven je een instant vakantiegevoel

De Belgische zomer staat niet altijd garant voor zonnige dagen en zwoele temperaturen. Maar niet getreurd. Je kan het zomergevoel zelf maken en je woonkamer vullen met zon door naar een vrolijke, zomerse film te kijken. Van muzikale komedies gefilmd op zonnige locaties tot films over zomerse romances… Check onze 10 favoriete films om de vakantie tot bij jou te brengen.

De tv-tips van de week (20 t.e.m. 25 augustus)

De tv-tips van de week (20 t.e.m. 25 augustus)

Wat is er de komende dagen de moeite waard om op tv te bekijken? Dat lees je hier!

Cultrollen uit de koker van Quentin Tarantino

Cultrollen uit de koker van Quentin Tarantino

Met Once Upon a Time in Hollywood heeft Quentin Tarantino zonder twijfel een van zijn beste films afgeleverd. Met onvergetelijke rollen voor Leonardo DiCaprio als Rick Dalton, de tv-acteur die het probeert te maken in het veranderende Hollywood van 1969 en Brad Pitt als Cliff Booth, zijn vaste stuntdubbel, chauffeur en manusje-van-alles.

Hi-la-risch: de beste komediefilms om te kijken met het hele gezin

Hi-la-risch: de beste komediefilms om te kijken met het hele gezin

Lachen, gieren, brullen en stiekem gniffelen om de ‘volwassen’ mopjes die de kleinsten nog niet helemaal begrijpen. Wat is er leuker dan met het hele gezin naar een komediefilm kijken? Plan wat quality time in en kijk gezellig samen naar de grappigste (kinder)films. We geven onze suggesties: huilen van het lachen verzekerd!

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (16 augustus)

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (16 augustus)

Vind je niet direct je gading bij de reguliere tv-zenders? Waarom dan niet genieten van een film in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

MINDHUNTER, seizoen 2: Son of Sam, Charles Manson en veel gruwelijke misdaden

MINDHUNTER, seizoen 2: Son of Sam, Charles Manson en veel gruwelijke misdaden

Bijna twee jaar na het succesvolle eerste seizoen komt David Fincher met nieuwe afleveringen van MINDHUNTER. Vanaf 16 augustus op Netflix!

Nieuws van het esports-front

Bekijk alles
Zes mensen opgepakt in zaak rond CS:GO-matchfixing

Zes mensen opgepakt in zaak rond CS:GO-matchfixing

In Australië heeft het gerecht zes mensen opgepakt in een zaak rond matchfixing binnen CS:GO. Ze zouden afspraken gemaakt hebben rond het vervalsen van wedstrijden om er vervolgens weddenschappen op af te sluiten.

Astralis Group komt ook met FIFA-team op de proppen

Astralis Group komt ook met FIFA-team op de proppen

Astralis Group, dat onlangs werd afgesplitst van RFRSH Entertainment om de teams in onder te brengen, heeft nu ook een eigen FIFA-team gelanceerd. Future FC komt zo naast Astralis en Origen terecht.

Brussels Guardians laat LoL-team gaan

Brussels Guardians laat LoL-team gaan

Brussels Guardians heeft gisteren op Twitter laten weten dat het zijn team in League of Legends heeft laten gaan. Die beslissing maakt het nadat het al een tijdje de zwakke prestaties aan elkaar rijgt.

Team Liquid opent nieuw complex in… Utrecht

Team Liquid opent nieuw complex in… Utrecht

Team Liquid, een van de grootste esportsorganisaties in de wereld, heeft aangekondigd dat het een nieuw trainingscomplex gaat openen. Dat krijgt zowaar een plek in Utrecht.

Amsterdam krijgt eigen esportsstadion

Amsterdam krijgt eigen esportsstadion

Rabobank en H20 Esports investeren samen in de creatie van het Rabo Esports Stadium Amsterdam. Dat moet het eerste volwaardige esportsstadion in Nederland worden.

Fnatic zet Xizt en Twist op de bank

Fnatic zet Xizt en Twist op de bank

Het CS:GO-team van Fnatic heeft met Xizt en Twist twee spelers op de bank gezet. Het hoopt met de veranderingen opnieuw te kunnen doorgroeien naar de top van de ranking.

Ford lanceert eigen esportsteam

Ford lanceert eigen esportsteam

Het Amerikaanse automerk Ford heeft met Fordzilla een eigen esportsteam opgericht. Het team zal in eerste instantie deelnemen aan toernooien in Forza Motorsport 7, maar ook andere games staan op het programma.

HEROIC haalt b0RUP binnen

HEROIC haalt b0RUP binnen

HEROIC heeft een vervanger gevonden voor Niels-Christain "NaToSaphiX" Sillassen. Die werd na amper drie maanden weggestuurd bij HEROIC. Zijn plek wordt nu ingenomen door Johannes "b0RUP" Borup.

Misfits en Kroenke kopen ook franchise in Call of Duty League

Misfits en Kroenke kopen ook franchise in Call of Duty League

Acitivision Blizzard heeft aangekondigd dat het nog eens twee slots in de vernieuwde Call of Duty League heeft verkocht. Kroenke Sports & Entertainment en Misfits Gaming vervoegen het lijstje.

Ongemeen spannende eindfase in LEC

Ongemeen spannende eindfase in LEC

Dit weekend werden de laatste wedstrijden in het reguliere seizoen van de Summer Split in de LEC afgerond en met nog enkele teams die streden voor de laatste plekjes in de play-offs werd het ongemeen spannend.

NBA-ster Kevin Garnett investeert in esports

NBA-ster Kevin Garnett investeert in esports

Kevin Garnett, een voormalige ster uit de NBA, de Amerikaanse basketbalcompetitie, heeft via zijn bedrijf Big Ticket Sports geïnvesteerd in Triumph Esports, dat teams heeft in verschillende games.

Fortnite-wereldkampioen slachtoffer van swatting

Fortnite-wereldkampioen slachtoffer van swatting

Kyle “Bugha” Giersdorf, de 16-jarige winnaar van het solotoernooi op de Fortnite World Cup, is het slachtoffer geworden van swatting. Politie viel zo met getrokken wapens zijn kamer binnen.

Top