Eddy Merckx en de Ronde van Frankrijk 1969

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat Eddy Merckx zijn eerste van vijf eindzeges pakte in de Ronde Van Frankrijk. België had 30 jaar moeten wachten op een nieuwe Tourwinnaar, na Sylvère Maes die de Tour van 1939 had gewonnen. Om de 50e verjaardag van de eerste Tourzege van De Kannibaal te vieren, start de Ronde van Frankrijk in 2019 in Brussel. Wij blikken terug op een bewogen 1969 van Eddy Merckx.

Zijn eerste stappen bij de profs

Zijn eerste stappen bij de profs © BELGA

In 1965, een jaar nadat hij wereldkampioen was geworden bij de liefhebbers, was Eddy Merckx aan zijn profcarrière begonnen. In 1966 pakte hij al zijn eerste (van zeven) overwinningen in Milaan-San Remo en in 1967 werd hij voor het eerst wereldkampioen. Zijn capaciteiten als ronderenner ontdekten we in 1968, toen hij als eerste Belg ooit de Ronde van Italië won. In dat jaar won hij ook voor het eerst Parijs-Roubaix.

Het seizoen 1969

Het seizoen 1969 © BELGA

In 1969 was Eddy 24 jaar en al een gevestigde waarde in het profpeloton. In het begin van het seizoen wint hij de Franse rittenkoers Parijs-Nice waar alle grote namen, zoals Jacques Anquetil, Jan Janssen, Felice Gimondi, Lucien Aimar en Roger Pingeon (vijf Tourwinnaars) aanwezig zijn. In de slottijdrit haalt hij zelfs Anquetil, bijgenaamd ‘Monsieur Chrono’, in. Daarna volgt ook winst in Milaan-San Remo (zijn derde al), de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik. Vol vertrouwen trekt hij naar de Ronde van Italië, maar daar loopt hij zijn grootste teleurstelling uit zijn carrière op.

Op 2 juni 1969 krijgt hij het bericht dat hij op doping is betrapt tijdens de rit de dag voordien: Merckx, op dat moment drager van de roze trui, wordt uit de Giro gezet. Hij wordt voor een maand geschorst, tot 1 juli, en mist zo ook de Ronde van Frankrijk, want die start al op 28 juni. De schorsing wordt echter ingekort, zodat hij toch aan de start van de Tour kan staan. Merckx houdt zijn onschuld staande: eerder was hij al acht keer in die Giro gecontroleerd en nooit positief bevonden. Zijn uitsluiting in de Giro zorgt er wel voor dat hij met grote revanchegevoelens aan de start van de Ronde van Frankrijk verschijnt.

De Ronde van Frankrijk 1969

De Ronde van Frankrijk 1969 © BELGA

Proloog in Roubaix
 
Verrassing in de proloog in Roubaix: Faema, de ploeg van Merckx, is als eerste uit de loting gekomen. Lomme Driessens, de sportdirecteur van Faema, laat Merckx als eerste renner vertrekken omdat hij vreesde dat er te veel Belgen langs het parcours zouden staan als hij bij de laatsten zou vertrekken. Hij verliest de proloog met 7 seconden achterstand op de Duitser Rudi Altig. Hij zal in de eerste rit België dus niet kunnen binnenrijden in de gele leiderstrui.
 
Eerste rit: Roubaix-Sint-Pieters-Woluwe, ploegentijdrit

Na de eerste rit verovert Merckx wel de gele trui. In de voormiddag wint Marino Basso de massaspurt in Sint-Pieters-Woluwe, de plaats waar Merckx is opgegroeid. In de namiddag is er een ploegentijdrit gepland, gewonnen door Faema.
 
Tweede rit: Sint-Pieters-Woluwe – Maastricht
 
In de tweede rit raakt Eddy Merckx zijn gele trui al meteen kwijt. In Maastricht wint Julien Stevens, een helper in de Faema-ploeg van Merckx, de spurt van een kopgroep van vier. Stevens zal daarna drie dagen in het geel rijden. Merckx gunt zijn helper enkele dagen in de spotlights. Stevens verliest zijn gele trui in de eerste Vogezenrit tussen Nancy en Mulhouse. Désiré Letort, een Fransman uit de Peugeot-ploeg, neemt de koppositie in de stand over.

6e rit: Mulhouse – Ballon d’Alsace
 
Eddy Merckx pakt uit in de tweede bergrit in de Vogezen. Alleen Rudi Altig kan de schade beperken tot iets minder dan 2 minuten, maar grote namen als Gimondi, Pingeon en Janssen krijgen 4’21” aan de broek. De toon is meteen gezet voor deze Tour: Merckx zal zich niet inhouden om zijn tegenstanders op zoveel mogelijk achterstand te zetten.8e rit: tijdrit in Divonne-Les-Bains
 
In Divonne-les-Bains neemt Merckx revanche voor de verloren proloog: de Belg wint nu voor Rudi Altig die 2 seconden meer doet over de 8,8 kilometer. Zijn voorsprong op zijn eerste achtervolgers in het klassement loopt al op tot meer dan 5 minuten.
 
9e rit: Thonon-les-Bains - Chamonix
 
De rit naar Chamonix is de eerste Alpenrit. Alleen Roger Pingeon, de winnaar van de Tour in 1967, kan Merckx volgen op een eerste col en op de tweede springt de Fransman weg. Merckx haalt hem in de afdaling nog bij, maar moet hem in de sprint voorlaten.

10e rit: Chamonix – Briançon
 
De tiende rit is de koninginnenrit in de Alpen. Tussen de sneeuw rijden de renners over cols als de Madeleine en de Galibier. Merckx smoort elke ontsnappingspoging in de kiem, behalve wanneer Herman Vanspringel wegrijdt in de afdaling van de Galibier: hij wint de etappe. Twee minuten later wint Merckx de prestigesprint van Wagtmans, Gimondi, Pingeon en Poulidor.
 
11e rit: Briançon – Digne
 
In de laatste Alpenrit raken Eddy Merckx en Felice Gimondi in de laatste kilometers alleen weg. Gimondi vraagt of hij de rit mag winnen. Merckx belooft hem de zege, maar in de sprint raakt de Italiaan niet meer voorbij de Belg. Eddy beseft dat hij zijn woord heeft gebroken, maar maakt het goed: de volgende dag in de rit naar Aubagne maken Merckx, zijn ploegmaat Van Schil, de Spanjaard Gandarias en Gimondi zich op voor een sprint op een assepiste. Deze keer wint Gimondi… Of mag hij winnen van de Kannibaal?
 
17e rit: Luchon – Mourenx
 
De zeventiende rit naar Mourenx is de koninginnenrit in de Pyreneeën, met beklimmingen van de Peyresourde, de Aspin, de Tourmalet, de Soulor en de Aubisque. Merckx tekent er voor een van zijn strafste prestaties uit zijn carrière, eentje die zelden geëvenaard is in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk. Eddy rijdt er iedereen af en begint na de Tourmalet aan een solo op ruim 140 kilometer van de finish. Hij pakt meteen meerdere minuten voorsprong en houdt die tot aan de eindstreep. De nummer twee, de Italiaan Michele Dancelli, eindigt op 7’56”!

22e rit: Créteil - Parijs

Op de slotdag wint Jos Spruyt, een ploegmaat van Merckx, de korte voormiddagetappe en in de namiddag is er nog een afsluitende tijdrit gepland, met aankomst op de wielerbaan van Vincennes. Merckx wint er zijn zesde etappe in deze Tour. Hij wint niet alleen de gele trui, hij mag ook naar huis met de groene trui als winnaar van het puntenklassement. Ook in het bergklassement is hij de beste. De witte trui als winnaar van de combiné van alle klassementen samen is uiteraard ook voor de Kannibaal. Merckx krijgt ook de prijs van de strijdlust en zijn ploeg Faema wint het ploegenklassement.
 
De tijdsverschillen zijn enorm. De nummer twee, Roger Pingeon, eindigt op 17’54”, de nummer drie, Raymond Poulidor, op 22’13. De nummer tien, Jan Janssen, de winnaar van de Tour van 1968, heeft een achterstand van meer dan 52 minuten op de winnaar.
 
Dit is de volledige top 10:
 

  1. Eddy Merckx
  2. Roger Pingeon (Fra)    op        17’54”
  3. Raymond Poulidor (Fra)         22’13”
  4. Felice Gimondi (Ita)                29’24”
  5. Andres Gandarias (Spa)          33’04”
  6. Rini Wagtmans (Ned)             33’57”
  7. Franco Vianelli (Ita)                42’49”
  8. Joaquim Agostinho (Por)        51’24”
  9. Désiré Letort (Fra)                  51’41”
  10. Jan Janssen (Ned)                   52’56”
Na de Tour 1969

Na de Tour 1969 © BELGA

Eddy Merckx wordt uitbundig gevierd voor zijn overwinning in de Ronde van Frankrijk. Hij verzilvert zijn zege in de criteriums. Eén ervan wordt afgewerkt op de piste van Blois. Die 9e september zal echter een van de zwartste dagen uit zijn carrière zijn, eentje met gevolgen die hem zullen blijven achtervolgen.
 
De piste van Blois is een kleine piste in open lucht. Zes renners nemen het tegen elkaar op: de Fransen Jacques Anquetil, Raymond Riotte, André Desvages en Jean Graczyk, de Tsjech Jiri Daler en Eddy Merckx, met zijn vaste gangmaker in Frankrijk, Fernand Wambst. De gangmaker van Daler komt ten val en Wambst en Merckx kunnen de derny niet meer ontwijken. Wambst overlijdt ter plekke aan een schedelbreuk, Merckx heeft een snijwonde in zijn hoofd, een hersenschudding en schaafwonden. Later zou ook blijken dat zijn bekken door de val is verplaatst. Merckx verklaarde achteraf dat hij na de val in Blois nooit meer zo soepel zou rijden. “De Eddy Merckx van ’69 is er na Blois nooit meer geweest. De Merckx van ’70 was niet meer de Merckx van ’69. Het was gedaan met de echte Merckx”, zo vertelt de Kannibaal zelf in het boek ‘Het jaar van Eddy Merckx’ van Johny Vansevenant.

Zijn belangrijkste ploegmaats in de Ronde van Frankrijk 1969: Roger Swerts

Zijn belangrijkste ploegmaats in de Ronde van Frankrijk 1969: Roger Swerts © BELGA

Roger Swerts was de belangrijkste helper van Merckx en zat in zijn ploeg van 1968 tot 1973, eerst bij Faema en daarna bij Molteni. In 1974 en 1975 werd hij kopman bij IJsboerke, maar hij keerde in 1976 terug naar de ploeg van Merckx. In 1969 wint hij het Kampioenschap van Zürich, in 1974 wordt hij Belgisch kampioen.

Martin Van den Bossche

Martin Van den Bossche © BELGA

Martin Van Den Bossche was de grootste helper van Merckx in de bergen. Zijn capaciteiten als ronderenner bewees hij vooral in 1970, toen hij derde werd in de Giro en vierde in de Tour. In de Pyreneeënrit naar Mourenx in de Tour 1969 zet hij samen met Merckx een grootse aanval op. Op de top van de Tourmalet gunt Merckx het zijn ploegmaat echter niet om als eerste boven te komen: de avond tevoren heeft Van den Bossche bekendgemaakt dat hij de Faema-ploeg verlaat en het volgende seizoen voor Molteni zal rijden.

Guido Reybrouck

Guido Reybrouck © BELGA

In de Faema-ploeg was Guido Reybrouck de spurter. Binnen de ploeg was hij ook de vertrouwenspersoon van Eddy die vaak de sprint aantrok voor zijn vriend. Reybrouck won in zijn carrière onder meer Parijs-Tours (1964, 1966 en 1968), het Kampioenschap van Zürich (1964), Kuurne-Brussel-Kuurne (1965), de Amstel Gold Race (1969) en 6 etappes in de Tour, 3 in de Giro en 4 in de Vuelta. In de Ronde van Frankrijk van 1969 wint hij de 13e etappe. Het volgende seizoen zou hij wel overstappen naar een andere ploeg waar hij het dubbele kan verdienen van wat Faema hem betaalde.

Lomme Driessens, de ploegleider

Lomme Driessens, de ploegleider © BELGA

In de Ronde van Frankrijk 1969 kan Eddy Merckx beschikken over de Belgen Frans Mintjens, Guido Reybrouck, Jos Spruyt, Julien Stevens, Roger Swerts, Georges Vandenberghe, Martin Van den Bossche en Victor Van Schil en de Italiaan Pietro Scandelli. De ploegleider is de legendarische Lomme Driessens. In zijn carrière zou Driessens renners begeleiden als Rik Van Looy, Eddy Merckx, de gebroeders De Vlaeminck en Freddy Maertens. Hij werd een van de succesrijkste ploegleiders uit de geschiedenis: onder zijn hoede pakten zijn renners onder meer zeven keer de eindwinst in de Ronde van Frankrijk en zeven keer het wereldkampioenschap.

De Tour van 1969: de eerste van vijf Tourzeges

De Tour van 1969: de eerste van vijf Tourzeges © BELGA

Na de Tour 1969 zou Eddy Merckx ook nog de Ronde van Frankrijk winnen in 1970, 1971, 1972 en 1974. Met zijn vijf Tourzeges evenaart hij het record van Jacques Anquetil die de Ronde van zijn land won in 1957, 1961, 1962, 1963, 1964. Na hem zouden Bernard Hinault (1978, 1979, 1981, 1982, 1985) en Miguel Indurain (1991, 1992, 1993, 1994, 1995) ook nog vijf keer de Tour winnen. Lance Armstrong eindigde zeven keer als geletruidrager in Parijs (van 1999 tot 2005), maar de Amerikaan moest die zeges inleveren nadat hij werd betrapt op doping. Na zijn vier Tourzeges in 2013, 2015, 2016 en 2017 droomde Chris Froome ervan om dit jaar een gooi te doen naar een vijfde zege. Hij ontbreekt echter in de editie 2019 van de Ronde van Frankrijk na een val in de Giro.

De opvolger van Eddy: Lucien Van Impe

De opvolger van Eddy: Lucien Van Impe © BELGA

Na de Tourzege van Sylvère Maes in 1939 diende België dertig jaar te wachten tot er met Eddy Merckx opnieuw een Belg de Tour won. Na Merckx was het minder lang wachten. Na de laatste Tourzege van de Kannibaal in 1974 won twee jaar later een andere Belg al de Ronde van Frankrijk: Lucien Van Impe die precies in 1969 zijn debuut maakte in de Tour. Sinds 1976 is het nog altijd wachten op de volgende Belgische winnaar van de belangrijkste rittenkoers ter wereld.

Bekijk de documentaire "De zomer van '69" over de meest legendarische 24 uur van vorige eeuw vanaf 12 juli bij Proximus in 'All Sports' en in de op aanvraag-catalogus. Klik hier voor meer info.

Waag je kans en win

Bekijk alles
Ga als VIP naar de finale van ESL Championship League of Legends!

Ga als VIP naar de finale van ESL Championship League of Legends!

Ben je klant bij Proximus? Dan kan je dankzij Enjoy! deze sublieme ervaring winnen.

Ga als VIP naar de finale van ESL Championship CS:GO!

Ga als VIP naar de finale van ESL Championship CS:GO!

Ben je klant bij Proximus? Dan kan je dankzij Enjoy! deze sublieme ervaring winnen.

Music Maestro

Bekijk alles
De tien luidste concerten ooit! Protect your ears!

De tien luidste concerten ooit! Protect your ears!

Concertje zo nu en dan? Ja, dat doen we graag. En we willen het geluid ook voelen. Niets mis met een luid concert. Maar als het té luid wordt? Neen, dan zoeken we stillere oorden op. En ja, we hebben altijd oordoppen bij en we gebruiken ze. Maar soms is luid gewoon veel te luid. Zoals in de tien volgende concerten. Mensen die erbij waren, horen nog steeds een fluittoon (en neen, dat is niet om te lachen).

Niet te missen concerten in november

Niet te missen concerten in november

Concert meepikken in november? Enkele aanraders voor de komende periode!

De rode loper van de MTV European Music Awards

De rode loper van de MTV European Music Awards

Billie Eilish, Liam Gallagher en Martin Garrix zijn zondag in de prijzen gevallen op MTV European Music Awards. Grote verliezer van de avond was Ariana Grande, die geen enkele van haar zeven nominaties kon verzilveren. Andere prijzen waren er voor Shawn Mendes, Nicki Minaj en Taylor Swift. Ontdek hier de foto’s vanop de rode loper!

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

De hemel is in oktober heel wat sterren rijker geworden, want ook deze maand moesten we afscheid van nemen van een paar grote muziekhelden.

Deze artiesten traden in de voetsporen van hun bekende ouder

Deze artiesten traden in de voetsporen van hun bekende ouder

Muzikaal talent moet wel erfelijk zijn, want kinderen die in de voetsporen treden van hun muzikale ouders zijn lang geen uitzondering. Zo ook de nieuwe Britse hitsensatie Mabel, de dochter van Neneh Cherry.

10 americana-albums die je in je platenkast moet hebben!

10 americana-albums die je in je platenkast moet hebben!

Hoe maak je een selectie van de tien beste americanaplaten ooit gemaakt? Grasduinen in collecties van kenners, op zoek gaan naar lijstjes, te rade gaan bij muzikanten. Om uit te komen bij: er bestaat geen absolute top tien, want zoals bij alle genres verandert de top tien elk jaar wel. Hoe het ook zij, een selectie - een poging tot - van americana-albums die het genre definiëren en een prachtige inleiding bieden.

De tien favoriete platen van Low Land Home

De tien favoriete platen van Low Land Home

Ingetogen. Dat is het woord dat mooi past bij de prachtige muziek van Low Land Home. Ze maakten met 'Out of My Mind' een mooi debuut, kregen lof en werden massaal aan de borst gedrukt.

Digging deep: 10 obscure muziekgenres

Digging deep: 10 obscure muziekgenres

Soms pretenderen we veel van muziek te kennen. We weten wie de producer was van Iggy Pops 'Lust for Life' (The Bewlay Bros) en hoe de overgrootmoeder van Eddie Vedder heet (Pearl), maar zo nu en dan botsen we op de grenzen van onze eigen kennis ...

Tien muzikale documentaires die je gezien moet hebben

Tien muzikale documentaires die je gezien moet hebben

Wil je graag meer te weten komen over de geschiedenis van de muziek, ongeacht het genre? Hier is onze top 10 van documentaires die je gezien moet hebben. Van Miles Davis over Amy Winehouse tot the Beatles.

Succes gegarandeerd: wanneer supersterren de handen in elkaar slaan

Succes gegarandeerd: wanneer supersterren de handen in elkaar slaan

Voor de soundtrack van de nieuwe Charlie’s Angels slaagde regisseur Elizabeth Banks erin om drie van de grootste vrouwelijke popsterren van het moment samen te brengen: Ariana Grande, Miley Cyrus en Lana Del Rey.

Tien vreemde interviews met muzikanten

Tien vreemde interviews met muzikanten

Het is de nachtmerrie van elke journalist: een weerbarstige of onwillige artiest voor je neus krijgen. Als dat gebeurt, zakt de moed je in de schoenen. Maar het zorgt wel voor coole anekdotes achteraf. Geen zin. Nog dronken. Jetlagged. Alweer dezelfde tien vragen. Mijn favoriete kleur? Er zijn talloze redenen waarom muzikanten soms geen zin hebben in een interview. Wij selecteerden de tien meest hilarische of bevreemdende interviewmomenten ooit. Popcorn erbij, en enjoy.

Kid Noize, maak kennis met de man met het apenhoofd!

Kid Noize, maak kennis met de man met het apenhoofd!

Begin dit jaar bracht Kid Noize 'The Man with a Monkey Face' uit. De release ging samen met de publicatie van een stripverhaal: 'De Man Met Het Apenhoofd', dat uitkwam bij Uitgeverij Dupuis. Op 20 juli staat hij op het Ardeense festival Les Francofolies de Spa en op 22 november neemt hij de AB in. Wij spraken een tijd geleden met hem.Beleef de avond van je leven met Kid Noize en je 3 beste vrienden

Sport in de kijker

Bekijk alles
De ATP Finals, het officieuze WK tennis zet een punt achter het seizoen

De ATP Finals, het officieuze WK tennis zet een punt achter het seizoen

In navolging van de vrouwen zetten ook de mannelijke tennissers weldra een punt achter hun seizoen. De beste spelers van het seizoen - enkel en dubbel - kruisen een laatste keer de degens. Van 10 tot 17 november doen zij een gooi naar de eindzege op de ATP Finals. Wat moet je allemaal weten over dit prestigieuze toernooi?

Veldrijden: volop spektakel tot eind februari

Veldrijden: volop spektakel tot eind februari

Naast de Superprestige en de Wereldbeker die live te volgen zijn op Proximus Pickx voor alle abonnees komen ook nog andere grote veldritten en mythische crossklassiekers op tv (op Sporza, VTM of Eurosport via Proximus Pickx). De crossen van de DVV Verzekeringen Trofee, de Ethias Crossen of de wedstrijden in de Rectavit Series zijn ook meer dan de moeite waard. Een garantie voor suspens voor de liefhebbers van het wielrennen door de velden en in de modder.

Tops en flops van week 9 in de NFL

Tops en flops van week 9 in de NFL

Jimmy Garoppolo toont de 49ers dat ze op hem kunnen rekenen, de Bears jagen niemand nog angst aan, Adam Vinatieri ook niet en de Ravens zijn de eersten die de Patriots kunnen verslaan. Dit zijn de tops en flops van week 9 in de NFL.

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in november volgen via Proximus Pickx

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in november volgen via Proximus Pickx

Nationaal en internationaal topvoetbal, de terugkeer van Mathieu van der Poel in het veld, nationaal en internationaal topbasketbal, motorsporten bij de vleet, wintersport ... Het is bijna te veel om op te noemen wat je deze maand allemaal via Proximus Pickx kan volgen. Maar we doen toch een poging.

Film Diego Maradona beschikbaar in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx

Film Diego Maradona beschikbaar in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx

Is hij de beste speler ooit? Die vraag zal nooit een definitief antwoord kennen. Feit is wel dat Diego Armando Maradona een van de meest geniale voetballers ooit was. Ook naast het veld leidde hij een flitsend leven, al ging dat niet altijd even goed. Genoeg stof voor een uitgebreide film in ieder geval.'Diego Maradona' van Asif Kapadia is vanaf 31 oktober te bekijken in de Op Aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Tops en flops van week 8 in NFL

Tops en flops van week 8 in NFL

Nick Bosa maakt naam, Sam Darnold blijft moeilijke dagen kennen, de verdediging van de Patriots blijft indrukwekkend en de scheidsrechters blijven te snel fluiten. Hier zijn de tops en flops van week 8 in de NFL.

Alles wat je moet weten over Elise Mertens

Alles wat je moet weten over Elise Mertens

Op de WTA Finals in Shenzhen staat er één Belgische op de tabellen. Elise Mertens zal er samen met haar Wit-Russische partner Sabalenka hun nummer 1-status van dit jaar proberen te verzilveren in het dubbelspel. Maar wat moet je nu precies weten over de nummer één van het Belgische vrouwentennis?

Afscheid van Marieke Vervoort

Afscheid van Marieke Vervoort

Paralympisch kampioene Marieke Vervoort heeft op amper veertigjarige leeftijd afscheid genomen van het leven. De helse pijnen veroorzaakt door progressieve tetraplegie, een ziekte waarbij haar ledematen verlamd raken, waren ondraaglijk geworden.

Tops en flops van week 7 in de NFL

Tops en flops van week 7 in de NFL

Aaron Rodgers aan de top van zijn kunnen, de Chargers missen jus in de benen, de Cardinals verrassen en de Bengals hebben bijna de bodem bereikt. De tops en flops van week 7 in de NFL

Deze teams moet je in de gaten houden in de NBA dit seizoen

Deze teams moet je in de gaten houden in de NBA dit seizoen

Het nieuwe seizoen van de NBA gaat op 23 oktober van start. Welke teams maken kans om mee te strijden voor de titel? Wij stellen je vijf teams uit elke conference voor om in de gaten te houden. Ook dit seizoen kan je de beste wedstrijden uit de NBA live bekijken op Proximus Pickx via Eleven Sports.

De WTA Finals, de kers op de tennistaart

De WTA Finals, de kers op de tennistaart

Naar jaarlijkse traditie eindigt het tennisseizoen met de Masters, tegenwoordig omgedoopt in de ATP en WTA Finals. Daar staan de beste speelsters - enkel en dubbel - een laatste keer tegenover elkaar. Van 27 oktober tot 3 november zijn de WTA Finals aan de beurt. Wat moet je allemaal weten over dit prestigieuze toernooi?

Tops en flops van week 6 in de NFL

Tops en flops van week 6 in de NFL

De Chiefs in de penarie, de 49ers maken indruk, Lamar Jackson heerst in de lucht en over de grond en Jameis Winston in een dip. Ontdek hier de tops en de flops van week 6 in de NFL.

Focus op films, series & tv

Bekijk alles
Casual: comedy, liefde en internet

Casual: comedy, liefde en internet

Een vrijgezelle broer, een pas gescheiden zus en de wereld van het online daten. Comedy met een vleugje drama: drie seizoenen van ‘Casual’ zijn nu te bekijken met Movies & Series van Proximus Pickx!

Tv-tips van de week (12 t.e.m. 17/11)

Tv-tips van de week (12 t.e.m. 17/11)

Een beklijvende film, een ontspannende show of een ongemeen interessante documentaire? Er staat weer voor elk wat wils op het tv-menu de komende dagen. Onze aanraders!

Deze films en series serveert Netflix in november

Deze films en series serveert Netflix in november

Met deze nieuwe films en series zijn koude avonden geen probleem!

Films met extreem weinig dialoog

Films met extreem weinig dialoog

Vroeger waren stomme films – films waarin de acteurs niet te horen waren omdat het nog niet mogelijk was om geluid op te nemen en af te spelen – de norm. Maar nu staat de technologie gelukkig al heel wat verder. Toch zijn er soms nog films in de cinemazalen waarvan je zou denken dat het een stomme film is, bij gebrek aan dialoog. We stellen 10 films aan je voor waar er amper wordt gesproken. Sssht!

De week in showbizzland

De week in showbizzland

Michel Van den Brande had thuis een ongevalletje, Robyn Crawford geeft toe dat ze een relatie had met Whitney Houston, bij de VRT is men ongerust over besparingen en Laura Tesoro wil misschien ooit nog een programma presenteren, maar acht het daar nu nog te vroeg voor. Lees er hier alles over!

Epische oorlogsfilms in de catalogus van Proximus Pickx

Epische oorlogsfilms in de catalogus van Proximus Pickx

Op 11 november herdenken we de wapenstilstand van 11 november 1918. Op die dag gedenken we niet alleen de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar ook die van de Tweede Wereldoorlog en alle andere oorlogen in de wereld.Omdat we de gruwel uit de oorlog nooit mogen vergeten, selecteerden we enkele oorlogsfilms die nu beschikbaar zijn in de catalogus van Proximus Pickx.Je kan deze films op twee manieren vinden op je tv-decoder:Via je startscherm ga je naar 'Films & series' en dan naar 'Epische oorlogsfilms'Of druk op de 'On demand'- of 'Shop'-knop van je afstandsbediening, ga naar 'Films' en dan naar 'Epische oorlogsfilms'.

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (7 november)

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (7 november)

Vind je niet direct je gading bij de reguliere tv-zenders? Waarom dan niet genieten van een film in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Tijd voor film: nu in de bioscoop (6 november)

Tijd voor film: nu in de bioscoop (6 november)

Zin in een avondje uit? Dan is een film meepikken altijd een uitstekend idee. Ontdek hier wat voor fraais je deze week kan gaan bekijken in 's lands filmzalen, en welke de meest bezochte bioscoopfilms van het moment zijn.

Zij blijven Forever Young

Zij blijven Forever Young

Elk jaar trekken honderden Vlaamse jongeren de wereld in, hun dromen achterna. Om de wereld te zien; nieuwe plekken te ontdekken; het leven te vieren. Het zijn ervaringen om levenslang te koesteren. Maar soms gaat er op die onvergetelijke reis iets heel erg mis: door een ongeluk, een dramatische wending van het lot of plotse ziekte keren sommigen van hen nooit naar huis terug.

Ook deze maand zit er een leuke bonusfilm bij je Tuttimus en Familus!

Ook deze maand zit er een leuke bonusfilm bij je Tuttimus en Familus!

In november zitten we op de snelweg richting winter Ideaal dus om je gezellig in de zetel voor de tv te nestelen. Als Tuttimus en Familus-klant kan je ook deze maand weer je keuze maken uit een mooie bonusfilm uit onze exclusieve op aanvraag-catalogus. Er is voor ieder wat wils. Geniet ervan!

Tv-tips van de week (4 t.e.m. 10/11)

Tv-tips van de week (4 t.e.m. 10/11)

Een spannende film, een beklijvende serie, een partijtje voetbal of een reis door de dierenwereld: er is voor elk wat wils op tv de komende dagen. Onze aanraders!

De films met de langste productietijd

De films met de langste productietijd

Het shooten van een langspeelfilm kan soms heel wat tijd in beslag nemen. Soms zelfs té veel tijd. Orson Welles is met 48 jaar de recordhouder. Maar hij is niet de enige die zijn tijd nam!

Nieuws van het esports-front

Bekijk alles
Joey “Youngbuck” Steltenpool weg bij Fnatic

Joey “Youngbuck” Steltenpool weg bij Fnatic

De Nederlandse coach Joey “Youngbuck” Steltenpool maakt niet langer deel uit van het League of Legends team van Fnatic, waar we ook de Belgische top laner Gabriël “Bwipo” Rau terugvinden. Dat heeft de organisatie zelf aangekondigd via hun website en sociale media. Onder het toeziend oog van “Youngbuck” bereikte Fnatic de finale van Worlds 2018 als eerste Europese team sinds 2011, toen Fnatic de eerste editie won.

Eefje “Sjokz” Depoortere gaat ESL Proximus finals hosten

Eefje “Sjokz” Depoortere gaat ESL Proximus finals hosten

Het zijn drukke tijden voor de Belgische presentatrice, want enkele dagen geleden stond ze nog op het podium als host voor de finale van League of Legends Worlds, waar FunPlus Phoenix de jongens van G2 Esports versloeg. “Sjokz” heeft al jarenlange ervaring als host binnen League of Legends en won zo onder andere ook de … "Eefje “Sjokz” Depoortere gaat ESL Proximus finals hosten" verder lezen

“robiin” wisselspeler voor Singularity tijdens ESL Pro League Americas

“robiin” wisselspeler voor Singularity tijdens ESL Pro League Americas

Noord-Amerikaanse esports organisatie Singularity zal voor hun deelname in het tweede deel van de ESL Pro League Seizoen 10 Americas Robin “robiin” Sjögren gebruiken als hun vijfde speler. Hij zal met het team spelen als tijdelijke wisselspeler, omdat Singularity momenteel niet over een volledig roster beschikt. Singularity neemt deel aan de ESL Pro League Seizoen 10 Americas omdat Complexity een stap terug moest zetten.

Dit zijn de groepen voor de ECS Seizoen 8 Finals

Dit zijn de groepen voor de ECS Seizoen 8 Finals

De twee groepen voor de ECS Seizoen 8 Finals zijn geloot en ondertussen ook bekendgemaakt. In die groepen vinden we enkele van de beste teams ter wereld terug, die grotendeels eerlijk tussen de twee groepen verdeeld werden. In het enorm stevige deelnemersveld nemen de teams het tegen elkaar op voor een totale prijzenpot van 500.000 dollar.

“TeSeS” naar Copenhagen Flames

“TeSeS” naar Copenhagen Flames

De Deense esports organisatie Copenhagen Flames heeft een nieuwe speler aangekondigd. Het gaat om de eveneens Deense Rene “TeSeS” Madsen, die eerder actief was voor het ondertussen verdwenen OpTic Gaming team. De nog steeds maar 18 jaar oude Madsen tekende een contract bij de organisatie nadat hij eerder een maand actief was voor Copenhagen Flames als tijdelijke testspeler.

Astralis opnieuw op eerste plaats CS:GO ranking

Astralis opnieuw op eerste plaats CS:GO ranking

Astralis, het Deense CS:GO team, staat momenteel opnieuw helemaal bovenaan de HLTV CS:GO ranking. Om dat te verwezenlijken stoten ze Evil Geniuses van de troon, dat eventjes op de eerste plaats mocht vertoeven na een aantal sterke prestaties, maar na enkele inconsistente performances zijn ze hun plekje alweer kwijt. Astralis maakte een sterke run naar boven dankzij hun overwinningen op IEM Beijing, waar ze wonnen van onder andere ViCi, maar ook 100 Thieves en FaZe. Dat allemaal zonder ook maar één map te verliezen.

100 Thieves stelt nieuwe coach “Zikz” voor

100 Thieves stelt nieuwe coach “Zikz” voor

Esports organisatie heeft de nieuwe coach voor hun League of Legends team aangekondigd. Het gaat om Tony “Zikz” Gray, die de rol in het seizoen van 2020 voor zijn rekening zal gaan nemen. Gray was eerder al actief bij Team SoloMid, waar hij ongeveer een jaar werkte. Daarvoor was hij meerdere jaren actief bij CLG,eerst als analist en later als coach.

EA komt met bikkelharde Icon Swaps objectives Ultimate Team

EA komt met bikkelharde Icon Swaps objectives Ultimate Team

Het is ondertussen tijd voor de tweede set van Icon Swaps objectives, waarmee je Icon Swaps kan verdienen die in te ruilen zijn voor Icon Spelers in FIFA Ultimate Team. Deze keer heeft EA het duidelijk niet makkelijk gemaakt om de kaartjes te verdienen, want de opdrachten die je moet uitvoeren onder andere in Rivals en Squad Battles zijn allesbehalve makkelijk.

Ben’s Anime Team trekt naar Chaos Esports Club

Ben’s Anime Team trekt naar Chaos Esports Club

Ben’s Anime Team, het CS:GO team onder leiding van Joshua “steel” Nissan, zal in de toekomst onder de banner van organisatie Chaos gaan spelen. Daarvoor trekken ze naar Atlanta, in Georgia. De aankondiging komt er nadat bekend werd dat Ben’s Anime Team de vervanger zou worden van Cloud9 op DreamHack Open Atlanta, maar de onderhandelingen rond de overgang zouden al bijna een maand lopen.

“Tekkz” wint meteen de eerste FUT Champions Cup

“Tekkz” wint meteen de eerste FUT Champions Cup

De Britse professionele FIFA 20 esporter Donovan “Tekkz” Hunt, die recent de overstap maakte naar Fnatic, heeft al meteen een trofee mee naar huis genomen voor z’n nieuwe team. Hij wist de Braziliaan Falvio “Fifilza” Brito met een fikse 3-0 overwinning naar huis te sturen, waardoor hij de winnaar is geworden van de 2020 FUT Champions Cup Stage 1.

G2 gaat ten onder, FunPlus Phoenix wint Worlds

G2 gaat ten onder, FunPlus Phoenix wint Worlds

Na de editie van vorig jaar waar Europa vertegenwoordigt werd door Fnatic had Europa opnieuw kans om Worlds te winnen, deze keer via G2 Esports. Toch mocht het ook deze keer niet zijn voor onze regio, want G2 Esports ging ten onder tegen een dominant FunPlus Phoenix. Uiteindelijk werd het zelfs een volledige ‘clean sweep’ aangezien FunPlus Phoenix geen enkele match verloor tegen de Europese grootmacht

Astralis klopt 100 Thieves en wint IEM Beijing

Astralis klopt 100 Thieves en wint IEM Beijing

Het Deense CS:GO team Astralis heeft zich tot winnaar van IEM Beijing gekroond door te winnen van 100 Thieves. Doorheen het toernooi toonde het team meerdere keren waar ze toe in staat waren met enkele eenzijdige wedstrijden. Ze spoelen zo hun mindere prestatie op BLAST Pro Series Kopenhagen door en namen ze ook revanche op FaZe Clan in de halve finale, dat hen in Kopenhagen een zware nederlaag wist toe te dienen.

Top