Deze bizarre filmfeiten kende je wellicht nog niet

Films | Het is genoegzaam bekend dat Sean Connery en Harrison Ford vader en zoon spelen in Indiana Jones And The Last Crusade. Wat minder filmliefhebbers weten, is dat Indy’s vader er blijkbaar jong aan begon: Connery is namelijk slechts twaalf jaar ouder dan Ford.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zo bestaan er wel meer filmfeiten waarvan weinig mensen op de hoogte zijn. Vanwaar komt die kat op de schoot van Don Vito Corleone in The Godfather? Welke Amerikaanse regisseur bracht voor het eerst een wc in beeld? Welke film bevat zoveel fouten dat de NASA hem in opleidingen toont om te laten zien hoe het niet moet? En hoelang duurde het voor James Bond China bereikte? Je verneemt het hier!

Se7en

In de ijzersterke thriller Se7en jagen rechercheurs Mills en Somerset op een demonische seriemoordenaar die de zeven hoofdzonden als inspiratiebron gebruikt voor zijn gruwelijke slachtpartijen. Weinig mensen weten echter dat het idee voor de film aan het brein van Andrew Kevin Walker ontsproot. Walker was een scenarioschrijver die niet aan de bak geraakte en dan maar in een platenwinkel ging werken om de eindjes aan elkaar te knopen. In lichtelijk depressieve staat schreef hij het gitzwarte scenario waarop de film gebaseerd is. Hij stuurde het naar scenarist David Koepp, die het met beide handen aannam, maar na het doorlezen wel van mening was dat Walker professionele hulp nodig had. Filmmaatschappij New Line Cinema kocht het verhaal, en zo kwam de succesvolle thriller er.

Vakwerk hoeft niet veel te kosten

Een groot budget toegeschoven krijgen om een film in te blikken is handig meegenomen, maar beperkte financiële middelen hoeven geen beletsel te zijn om er iets fraais van te maken. In The Dallas Buyers Club wil elektricien-cowboy Ron Woodroof betaalbare medicijnen beschikbaar krijgen voor aidspatiënten. Het drama leverde hoofdrolspeler Matthew McConaughey een Oscar en een Golden Globe op, en de film werd ook bedacht met een Oscar voor de beste make-up en haarstyling. Da’s opmerkelijk, want de make-upafdeling had slechts iets meer dan 220 euro ter beschikking.

Van zwerfkat tot rol in een topfilm

In de openingsscène van The Godfather zit er bij Don Vito Corleone een kat op schoot. Die stond niet in het script: Marlon Brando, die de rol speelt, vond ‘m op de terreinen van de Paramount-filmstudio’s en besloot het diertje een gastrol te schenken. De kat in kwestie was zo tevreden dat ze tijdens de opnames van de scène de hele tijd zat te ronken, waardoor de tekst van Brando achteraf moest worden gedubd.

Kate Winslet is ook maar een mens

Over smaak valt niet te twisten. Er bestaan mensen die de liedjes van Céline Dion fantastisch vinden, anderen zijn van mening dat het draaien van haar muziek kan gebruikt worden als martelpraktijk om misdaadverdachten die informatie achterhouden, te laten breken. Tot die laatste categorie behoort Kate Winslet: die gaf in een interview met MTV News ootmoedig toe dat ze last krijgt van acute maagklachten bij het aanhoren van het nummer My Heart Will Go On, dat een prominente plek kreeg op de soundtrack van de film en op menig radiozender iets te grijs werd gedraaid. Niettemin probeert Winslet kalm te blijven als het zeemzoete liedje weerklinkt: ‘Ik blijf dan met een uitgestreken gezicht zitten en rol eens goed met zijn ogen’, verklaarde de actrice.

Baanbrekende doorspoelscène

Psycho, misschien wel de bekendste thriller van Alfred Hitchcock, was in veel opzichten baanbrekend te noemen. Janet Leigh die rondparadeerde in haar ondergoed, het expliciete geweld: het was tot dan toe ongezien in het Amerikaanse filmwereldje. Psycho was zowaar ook de eerste Amerikaanse film waarin een toilet in beeld kwam, dat dan ook nog eens werd doorgetrokken. Daar moest de iets meer puriteinse medemens toch even van slikken.

Gezocht: onaantrekkelijke acteur; gevonden: Ryan Gosling

Ryan Gosling bezet vaak een hoge plaats in lijstjes met ‘de aantrekkelijkste acteurs’. Hij werd echter niet gecast voor The Notebook, als tegenspeler voor Rachel McAdamsomdat regisseur Nick Cassavetes de tegengestelde mening was toegedaan. Cassavetes nodigde Gosling speciaal bij ‘m thuis uit om hem dat diets te maken: ‘Ik wil dat je die rol speelt omdat je niet te vergelijken bent met andere jonge Hollywoodacteurs. Je bent niet knap of cool. Je bent een gewone jongen die er een beetje gek uitziet’, sprak de filmmaker, dixit Gosling.

The Terminator gaat ook wel eens graag een hapje eten

Toen Arnold Schwarzenegger tijdens de opnames van Terminator besloot om snel te gaan lunchen in een restaurant in L.A., realiseerde hij zich te laat dat hij z’n Terminator-outfit nog droeg en niet ontschminkt was. De bezoekers van de eetgelegenheid keken dan ook raar op toen ze een man met één oog, een gat in zijn hoofd en brandwonden zagen opduiken.

Eerst werd trouwens aan O.J. Simpson gedacht voor de hoofdrol, maar die werd uiteindelijk door de productieploeg ‘te sympathiek’ bevonden om in de huid van een moordmachine te kruipen.

Zoek de fouten

In de welbekende sciencefictionfilm Armageddon nadert een meteoriet zo groot als de Amerikaanse staat Texas de aarde. De directeur van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA wil een groep specialisten de ruimte in sturen om het gevaarte te stoppen. Ondanks het feit dat menig filmrecensent Armageddon compleet de grond in boorde, werd het een kassucces. Blijkbaar toont de NASA de film regelmatig aan mensen die nog in hun opleiding zitten, maar de reden waarom ze dat doen zal Armageddon-regisseur Michael Bay niet echt blij maken: ze moeten er namelijk de fouten uithalen, en dat zijn er nogal wat: er zouden minstens 168 zaken in de film te zien zijn die niet kloppen.
 

Renée incognito

Tegenwoordig is Renée Zellweger te zien als de nietsontziende zakenvrouw in de Netflixserie What/If. Een groter contrast met haar iconische personage in de drie Bridget Jones-films is amper denkbaar. Hoe dan ook, de voorbereiding voor de Jones-films had heel wat voeten in de aarde: ze kwam een slordige 11 kilo aan, deed zich een hele tijd voor als iemand anders en ging echt bij een uitgeverij werken. Vreemd genoeg herkende niemand haar bij het bedrijf, al vonden sommige collega’s het wel vreemd dat er een foto van Jim Carrey op haar bureau stond.

Censuur

De eerste 20 James Bondfilms mochten in China niet vertoond worden. Casino Royale werd dus het debuut van geheimagent 007 in het land. Dat betekende geenszins dat de Chinezen stopten met censureren: in Skyfall ontbreekt een scène waarin Bond in Shanghai een Chinese bewaker neerschiet en wanneer men aan Séverine vraagt 'of ze tot prostitutie gedwongen werd' vertalen de Chinezen dat als 'Werd je gedwongen om bij een bende aan te sluiten?'. Het kan altijd erger: Cloud Atlas werd in China zo verknipt dat bezoekers van de première de film amper konden volgen: dat ging naast het weggommen van 2 kussende mannen en naaktscènes ook om het aanpassen van dialogen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top