Deze bizarre filmfeiten kende je wellicht nog niet

Het is genoegzaam bekend dat Sean Connery en Harrison Ford vader en zoon spelen in Indiana Jones And The Last Crusade. Wat minder filmliefhebbers weten, is dat Indy’s vader er blijkbaar jong aan begon: Connery is namelijk slechts twaalf jaar ouder dan Ford.

Zo bestaan er wel meer filmfeiten waarvan weinig mensen op de hoogte zijn. Vanwaar komt die kat op de schoot van Don Vito Corleone in The Godfather? Welke Amerikaanse regisseur bracht voor het eerst een wc in beeld? Welke film bevat zoveel fouten dat de NASA hem in opleidingen toont om te laten zien hoe het niet moet? En hoelang duurde het voor James Bond China bereikte? Je verneemt het hier!

Se7en

In de ijzersterke thriller Se7en jagen rechercheurs Mills en Somerset op een demonische seriemoordenaar die de zeven hoofdzonden als inspiratiebron gebruikt voor zijn gruwelijke slachtpartijen. Weinig mensen weten echter dat het idee voor de film aan het brein van Andrew Kevin Walker ontsproot. Walker was een scenarioschrijver die niet aan de bak geraakte en dan maar in een platenwinkel ging werken om de eindjes aan elkaar te knopen. In lichtelijk depressieve staat schreef hij het gitzwarte scenario waarop de film gebaseerd is. Hij stuurde het naar scenarist David Koepp, die het met beide handen aannam, maar na het doorlezen wel van mening was dat Walker professionele hulp nodig had. Filmmaatschappij New Line Cinema kocht het verhaal, en zo kwam de succesvolle thriller er.

Vakwerk hoeft niet veel te kosten

Een groot budget toegeschoven krijgen om een film in te blikken is handig meegenomen, maar beperkte financiële middelen hoeven geen beletsel te zijn om er iets fraais van te maken. In The Dallas Buyers Club wil elektricien-cowboy Ron Woodroof betaalbare medicijnen beschikbaar krijgen voor aidspatiënten. Het drama leverde hoofdrolspeler Matthew McConaughey een Oscar en een Golden Globe op, en de film werd ook bedacht met een Oscar voor de beste make-up en haarstyling. Da’s opmerkelijk, want de make-upafdeling had slechts iets meer dan 220 euro ter beschikking.

Van zwerfkat tot rol in een topfilm

In de openingsscène van The Godfather zit er bij Don Vito Corleone een kat op schoot. Die stond niet in het script: Marlon Brando, die de rol speelt, vond ‘m op de terreinen van de Paramount-filmstudio’s en besloot het diertje een gastrol te schenken. De kat in kwestie was zo tevreden dat ze tijdens de opnames van de scène de hele tijd zat te ronken, waardoor de tekst van Brando achteraf moest worden gedubd.

Kate Winslet is ook maar een mens

Over smaak valt niet te twisten. Er bestaan mensen die de liedjes van Céline Dion fantastisch vinden, anderen zijn van mening dat het draaien van haar muziek kan gebruikt worden als martelpraktijk om misdaadverdachten die informatie achterhouden, te laten breken. Tot die laatste categorie behoort Kate Winslet: die gaf in een interview met MTV News ootmoedig toe dat ze last krijgt van acute maagklachten bij het aanhoren van het nummer My Heart Will Go On, dat een prominente plek kreeg op de soundtrack van de film en op menig radiozender iets te grijs werd gedraaid. Niettemin probeert Winslet kalm te blijven als het zeemzoete liedje weerklinkt: ‘Ik blijf dan met een uitgestreken gezicht zitten en rol eens goed met zijn ogen’, verklaarde de actrice.

Baanbrekende doorspoelscène

Psycho, misschien wel de bekendste thriller van Alfred Hitchcock, was in veel opzichten baanbrekend te noemen. Janet Leigh die rondparadeerde in haar ondergoed, het expliciete geweld: het was tot dan toe ongezien in het Amerikaanse filmwereldje. Psycho was zowaar ook de eerste Amerikaanse film waarin een toilet in beeld kwam, dat dan ook nog eens werd doorgetrokken. Daar moest de iets meer puriteinse medemens toch even van slikken.

Gezocht: onaantrekkelijke acteur; gevonden: Ryan Gosling

Ryan Gosling bezet vaak een hoge plaats in lijstjes met ‘de aantrekkelijkste acteurs’. Hij werd echter niet gecast voor The Notebook, als tegenspeler voor Rachel McAdamsomdat regisseur Nick Cassavetes de tegengestelde mening was toegedaan. Cassavetes nodigde Gosling speciaal bij ‘m thuis uit om hem dat diets te maken: ‘Ik wil dat je die rol speelt omdat je niet te vergelijken bent met andere jonge Hollywoodacteurs. Je bent niet knap of cool. Je bent een gewone jongen die er een beetje gek uitziet’, sprak de filmmaker, dixit Gosling.

The Terminator gaat ook wel eens graag een hapje eten

Toen Arnold Schwarzenegger tijdens de opnames van Terminator besloot om snel te gaan lunchen in een restaurant in L.A., realiseerde hij zich te laat dat hij z’n Terminator-outfit nog droeg en niet ontschminkt was. De bezoekers van de eetgelegenheid keken dan ook raar op toen ze een man met één oog, een gat in zijn hoofd en brandwonden zagen opduiken.

Eerst werd trouwens aan O.J. Simpson gedacht voor de hoofdrol, maar die werd uiteindelijk door de productieploeg ‘te sympathiek’ bevonden om in de huid van een moordmachine te kruipen.

Zoek de fouten

In de welbekende sciencefictionfilm Armageddon nadert een meteoriet zo groot als de Amerikaanse staat Texas de aarde. De directeur van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA wil een groep specialisten de ruimte in sturen om het gevaarte te stoppen. Ondanks het feit dat menig filmrecensent Armageddon compleet de grond in boorde, werd het een kassucces. Blijkbaar toont de NASA de film regelmatig aan mensen die nog in hun opleiding zitten, maar de reden waarom ze dat doen zal Armageddon-regisseur Michael Bay niet echt blij maken: ze moeten er namelijk de fouten uithalen, en dat zijn er nogal wat: er zouden minstens 168 zaken in de film te zien zijn die niet kloppen.
 

Renée incognito

Tegenwoordig is Renée Zellweger te zien als de nietsontziende zakenvrouw in de Netflixserie What/If. Een groter contrast met haar iconische personage in de drie Bridget Jones-films is amper denkbaar. Hoe dan ook, de voorbereiding voor de Jones-films had heel wat voeten in de aarde: ze kwam een slordige 11 kilo aan, deed zich een hele tijd voor als iemand anders en ging echt bij een uitgeverij werken. Vreemd genoeg herkende niemand haar bij het bedrijf, al vonden sommige collega’s het wel vreemd dat er een foto van Jim Carrey op haar bureau stond.

Censuur

De eerste 20 James Bondfilms mochten in China niet vertoond worden. Casino Royale werd dus het debuut van geheimagent 007 in het land. Dat betekende geenszins dat de Chinezen stopten met censureren: in Skyfall ontbreekt een scène waarin Bond in Shanghai een Chinese bewaker neerschiet en wanneer men aan Séverine vraagt 'of ze tot prostitutie gedwongen werd' vertalen de Chinezen dat als 'Werd je gedwongen om bij een bende aan te sluiten?'. Het kan altijd erger: Cloud Atlas werd in China zo verknipt dat bezoekers van de première de film amper konden volgen: dat ging naast het weggommen van 2 kussende mannen en naaktscènes ook om het aanpassen van dialogen.

Music Maestro

Zet samen met K3, Bart Peeters, Will Tura & co jouw coronaheld(in) in de bloemetjes

De afgelopen maanden waren bijzonder intens en zwaar. Het coronavirus kostte het leven aan duizenden mensen en ook mentaal was en is het een zware periode. Ziekenhuispersoneel, zorgkundigen… heel wat

One hit wonder Ice Ice Baby veroverde 30 jaar geleden de hitlijsten

Het nummer Ice Ice Baby van Vanilla Ice viert deze zomer zijn 30-jarig bestaan. Redenen genoeg dus om deze one hit wonder nog eens van onder het stof te halen.

Deze Vlaamse artiesten maakten het Nederlands opnieuw hip

Op 11 juli vieren we de Vlaamse feestdag. Een uitstekende gelegenheid om een blik te werpen op enkele artiesten die het Nederlands en haar vele Vlaamse dialecten in recente jaren opnieuw razendpopulai

Beleef een alternatieve festivalzomer dankzij Proximus Pickx!

De coronapandemie heeft de traditionele Belgische festivalzomer danig in de war gestuurd. Enkele festivals zijn uitgesteld tot volgend jaar, terwijl andere een virtuele editie op poten zetten. We lijs

5 markante momenten uit het bewogen leven van Jessica Simpson

Op vrijdag 10 juli viert zangeres en showbizzicoon Jessica Simpson haar 40ste verjaardag. Behalve in de muziek, waagde de Amerikaanse zich ook aan uitstapjes als actrice, schrijfster en modedesigner.

Jason Derulo zet met Coño TikTok opnieuw in vuur en vlam

Jason Derulo is zich onwijs populair aan het maken bij de gebruikers van de applicatie TikTok. Voor de tweede maal herwerkt hij een populair nummer op de social media-app. Deze keer zal hij met Coño d

Festival Musiq3: voor ieder wat wils

Het coronavirus gijzelt de muziekwereld en er zijn geen grote festivals deze zomer. De tiende editie van Musiq'3 Festival werd uitgesteld naar 2021. Toch werd er een alternatief gevonden met optredens

Ringo Starr wordt 80: dit zijn de mooiste momenten uit zijn carrière

Ringo Starr - Sir Richard Starkey voor de vrienden - is vandaag 80 jaar geworden. De Beatle werd op 7 juli 1940 geboren in Liverpool, terwijl de Tweede Wereldoorlog in volle hevigheid woedde. Wij kijk

Het allerbeste van filmcomponist Ennio Morricone

De Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden. De muziek die hij schreef voor de spaghettiwesterns van Sergio Leone is tot het collectief geheugen gaan behoren.

Buitenlandse festivalzomers vallen in het water

Door de coronapandemie is het festivalseizoen ook in het buitenland op een sisser uitgedraaid. Honderden artiesten, tientallen bands en duizenden fans moeten het deze zomer voor één keer zonder festiv

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Placebo

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Het opmerkelijke verhaal achter de wereldhit 'Yéké Yéké'

In de rubriek ‘One hit wonders’ duikt Proximus Pickx in de muziekgeschiedenis en licht het hits uit die artiesten een gloriemoment hebben bezorgd. Deze keer vertellen we het verhaal van ‘Yéké Yéké’.

Sport in de kijker

One day, one goal: het historische doelpunt van Pavel Nedved tegen Mallorca

Iets meer dan 20 jaar geleden scoorde Pavel Nedved op sublieme wijze het laatste doelpunt in de geschiedenis van de UEFA Cup Winners' Cup, beter bekend als de Beker voor Bekerwinnaars. Dat is een comp

Het WK 1998, de wereldbeker die Frankrijk voorgoed veranderde

Dag op dag 22 jaar geleden veroverde Frankrijk haar allereerste wereldbeker door in de finale Brazilië opzij te zetten. Een terugblik op de opperste bekroning van de "Black blanc beur'-generatie van l

De nieuwe golden boys van het Belgische voetbal

Het EK van volgend jaar wordt hoogstwaarschijnlijk het laatste kunststukje voor enkele Rode Duivels die momenteel tot de Gouden Generatie behoren. Tijd om de blik dan maar op de toekomst te richten. W

One day, one goal: Robin van Persie scoort zijn 'mooiste goal ooit' voor Arsenal

Robin van Persie was een geniale voetballer die zijn beste periode bij Arsenal kende. In 2006 scoorde hij één van zijn mooiste doelpunten uit zijn carrière. Charlton was het slachtoffer. Een terugblik

Deze sporters zetten Vlaanderen op de sportkaart

Ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag licht Proximus Pickx er vijf iconische Vlaamse sporters uit, die elk op hun manier hun stempel drukten op de Vlaamse sportgeschiedenis. Een overzicht.

Waarom is teletekst nog steeds zo populair in Duitsland?

Lang voor het digitale tijdperk was teletekst het favoriete kanaal om snel informatie te vergaren. Ook al lijkt het systeem vandaag de dag ouderwets te zijn, in Duitsland maakt een kwart van de bevolk

Herstart NBA: voorbeschouwing

Op 30 juli is het zo ver. Dan staat de NBA voor haar heropstart.

Waarom Lev Jasjin nooit een opvolger zal kennen als Gouden Bal

Dag op dag 60 jaar geleden won de Sovjet-Unie het allereerste Europese kampioenschap voetbal met Lev Jasjin tussen de palen. Drie jaar later zou de Sovjet doelman de eerste en voorlopig ook laatste ke

On This Day: Frankrijk doorprikt WK-droom van Rode Duivels

Dag op dag twee jaar geleden dompelde Frankrijk ons land in een diepe rouw. De Gouden Generatie aan Rode Duivels ambieerde goud op het WK voetbal van 2018, maar een stug Frankrijk belette België van e

One day, one goal: Ibrahimovic tovert tot eigen verbazing tegen Bologna

Zlatan Ibrahimovic begint stilaan een vaste klant te worden in onze rubriek One day, one goal. De Zweed maakte doorheen zijn carrière al tal van pareltjes. Vandaag staan we stil bij het weergaloze doe

One day, one goal: listig lobje Lampard hult Camp Nou in stilte

In Camp Nou kan het op matchdagen altijd spoken. Vraag dat maar aan Frank Lampard, die op Halloween in 2006 met een magistrale lob Victor Valdes aan de grond genageld liet staan. Volgens de voormalige

Nice to meet you ... Delfine Persoon

Zal het er dan toch van komen? Volgens Eddie Hearn, de promotor van Katie Taylor, is een "akkoord heel dichtbij" voor een rematch tussen Taylor en Delfine Persoon. Reden genoeg voor een portret van de

Focus op films, series & tv

Filmlexicon: de voice-over

Een voice-over is een vertelmethode die gebruikt wordt in films of series. Het kan de stem zijn van een van de personages in de film of van een verteller die uitlegt wat er op het beeld gebeurd, maar

25 jaar na de release staat “Showgirls” nog altijd in het nieuws…

Hoewel "Showgirls" een flop was toen hij uitkwam, heeft de film van Paul Verhoeven nu een cultstatus bereikt. Proximus Pickx legt uit hoe dat komt.

Let the Games Begin: van Jumanji tot Mortal Kombat

Vanavond kan je om 20u40 op CAZ de film ‘Jumanji’ bekijken. Een nostalgische avonturenfilm waar een bordspel, dat door de lockdown weer een opstoot kende inzake populariteit, voor een film vol spannin

Beavis en Butt-head zijn terug: wat maakt dit duo zo populair?

Fans van Beavis en Butt-head kunnen zich opnieuw verheugen, want de lummelende tieners zijn binnenkort weer te zien in twee nieuwe seizoenen van de cultserie op Comedy Central. Wij zochten uit waarom

Zet samen met K3, Bart Peeters, Will Tura & co jouw coronaheld(in) in de bloemetjes

De afgelopen maanden waren bijzonder intens en zwaar. Het coronavirus kostte het leven aan duizenden mensen en ook mentaal was en is het een zware periode. Ziekenhuispersoneel, zorgkundigen… heel wat

Titanic: 5 weetjes die je nog niet wist over Jack en Rose

Komende zaterdag om 20u25 haalt VTM de filmklassieker Titanic vanonder het stof. Iedereen weet hoe het afliep met Jack, Rose en de ijsberg. Maar er vallen nog vijf interessante wist-je-datjes te verte

Hoe Ryan Gosling tegen wil en dank uitgroeide tot een sekssymbool

De 39-jarige Canadese acteur Ryan Gosling groeide na zijn glansprestatie in het romantische "The Notebook" in geen tijd uit tot het sekssymbool van zijn generatie. Maar waar heeft de immer bescheiden

Waarom is teletekst nog steeds zo populair in Duitsland?

Lang voor het digitale tijdperk was teletekst het favoriete kanaal om snel informatie te vergaren. Ook al lijkt het systeem vandaag de dag ouderwets te zijn, in Duitsland maakt een kwart van de bevolk

Uitgelicht: 7 liedjes die werden geschreven voor film

Film en muziek zijn voor elkaar gemaakt. Maar wist jij dat heel wat nummers speciaal voor films werden geschreven? Proximus Pickx geeft een overzicht van de zeven bekendste nummers die voor films werd

Zet het weekend goed in met deze filmtips!

Hoera, de werkweek zit erop. Dankzij het grijze weer krijg je komend weekend de kans om voor de buis te hangen en weg te dromen met deze geweldige films en series.

Best of Netflix: 5 sciencefictionseries van de bovenste plank

Elke maand selecteren we voor jou de beste Netflix-series per genre. Deze week nemen de beste sciencefictionseries onder de loep.

Kijk je mee naar deze grappige internetfilmpjes?

Elke week diept Proximus Pickx de grappigste internetfilmpjes voor jou op. Ook deze week beloven we dat je zal dubbel liggen van het lachen.

Nieuws van het esport-front

Voetbalclub River Plate richt zich op Counter Strike

De mythische Argentijnse voetbalclub River Plate investeerde enkele jaren geleden al in esports en heeft nu besloten om zijn horizon te verbreden door zich toe te leggen op Counter Strike: Global Offe

FIFA Play x Unite 2020: Stefano Pinna en Geoffrey Meghoe vertegenwoordigen ons land (+LIVESTREAM)

Na enkele maanden afwezigheid is het Belgische nationale team terug en klaar om de strijd aan te gaan met andere landen gedurende het FIFA Play x Unite 2020-toernooi. Proximus is partner van het evene

Regional Major Rankings bepaalt welke teams naar Major van Rio mogen

Als gevolg van de uitzonderlijke gezondheidsmaatregelen van de laatste maanden moesten er dit jaar wijzigingen worden doorgevoerd aan de kwalificaties voor de major van Counter-Strike: Global Offensiv

Underdogs League of Legends: Belg Moopz uitgeschakeld in kwartfinales, Vitality wint toernooi

De succesvolle web tv O’Gaming heeft zijn beroemde Underdogs-competitie afgesloten met een bijeenkomst van de beste Franse organisaties. De editie, waarbij heel wat Belgische spelers betrokken waren,

Anderlecht reageert, Brussels Guardians stort in

Nog steeds even spannend als altijd had de zomersplit van het Belgische League of Legends-kampioenschap nogmaals enkele leuke verrassingen voor ons in petto. Opnieuw strijden de teams nek aan nek voor

Belg is Frans kampioen van de e-LIGUE 1 op PS4

Stefano Pinna heeft voor een heel knappe prestatie gezorgd door vice-kampioen van de e-LIGUE 1 te worden in het shirt van LOSC. Hij won wel de nationale titel op de Playstation 4. Onze beste vertegenw

Valorant: Belg kwalificeert zich voor main event van Vitality European Open

David “davidp” Prins en zijn G2-team wonnen de kwalificaties van het Valorant-toernooi georganiseerd door Team Vitality. De gloednieuwe competitie integreert het “Ignition Series”-circuit. In volle ex

BIG is grote winnaar van de cs_summit 6

Berlin International Gaming versloeg Team Vitality in de finale van de cs_summit 6 met 3-2 en maakte zo een einde aan de reeks overwinningen van de Fransen sinds de start van het toernooi. Team Vitali

Thibaut Courtois wordt aandeelhouder van Spaanse esports-organisatie DUX Gaming

Onze nationale doelman heeft een nieuwe stap gezet! Thibaut Courtois, nummer een bij Real Madrid en de Rode Duivels, is een gepassioneerde esportsfan en is voortaan aandeelhouder van een grote Spaanse

ZES duikt in de wereld van de e-sports

Bij gebrek aan grote sportevenementen deze zomer zet ZES vanaf zondag 5 juli in op een ander soort sport, ééntje die zich perfect houdt aan de social distancing-regels: e-sports.

Esportskalender: juli

Elke maand vindt u dankzij Proximus Pickx de kalender met Belgische en internationale esportsevenementen die u niet mag missen! BELGIË League of Legends Belgian League| 1e juni t.em. 10 augustus © Be

Grote verrassing in Belgian League: Aethra vloert Sector One

Niemand zag het aankomen! De tweede helft van de groepsfase wordt reeds gekenmerkt door dé verrassing van het Belgisch kampioenschap op League of Legends. Het onverslaanbaar gewaande Sector One verloo

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.