New Order: dansbaar als de neten!

Rock Werchter | Rock Werchter, maak je op voor een feest! New Order is in town. En ondanks de 'new' in de naam, is deze band helemaal niet meer zo nieuw. Eighties chaps, met nogal wat kilometers en wereldhits op de teller. 'Blue Monday', iemand?

Door MF

Deel dit nieuws

'Ta ta tatatatatata ta ta ta ta'. Dit is een van de meest herkenbare intro's van een popnummer ooit. Met 'Blue Monday' schreef de Manchester-formatie in 1983 een ongelooflijke knaller die disco en elektronica met elkaar verbond. Eind jaren 1970, begin jaren 1980 bewoog er het een en ander in de Engelse muziekwereld. Joy Division stak de neus aan het venster, injecteerde de natie met een goeie portie spleen en donkerte, en had met Ian Curtis een jeugdicoon in de rangen. New Wave leefde.

New York
Toen Joy Division stopte - na de zelfmoord van Curtis - ontstond uit de asse New Order. Ze namen afstand van Joy Division, gaven geen interviews, gingen nukkig en koppig rechtdoor en zochten het aanvankelijk in de donkere krochten van hun rouwende zielen. Het was pas toen ze naar New York gingen dat ze hun signatuur vonden. New Order zou een van de uithangborden worden van de het Engelse Factory Records, en boegbeeld van de legendarische club The Haçienda. In 2015 namen ze hun meest recente plaat op. Wat dat wordt voor de wei? Feest! Bijna 40 jaar na hun eerste optreden, onder de naam New Order. 

Bijzondere band, want ...

Blue Monday

Blauwe maandag. Ook wel bekend als de meest trieste dag van het jaar. Maar laat dat niet aan je hart komen; want 'Blue Monday' is ook een dijk van een song. In een zeer creatieve hoes, getekend: Pete Saville, de vormgever die altijd in één adem genoemd wordt met New Order. Voor 'Blue Monday' ontwierp Saville een hoes die eruit zag als een floppy disk (voor mensen geboren na 1990: google it ;)). BBC noemde de song: a crucial link between Seventies disco and the dance/house boom that took off at the end of the Eighties. En als we erbij vertellen dat de intro geprogrammeerd werd op een Oberheim DMX drumcomputer, dan weten we dat de vintagenerds nu meteen een kwijldoekje mogen ombinden. 



Restless

Met 'Restless' introduceerde New Order de eerste single van hun tiende studioplaat 'Music Complete', een fijne popsong, met als thema de graaicultuur. De single kreeg goeie kritieken, werd hier en daar wat blasé genoemd, maar als comeback kon-ie wel tellen. 



Ian

Neen, we kunnen het niet over New Order hebben zonder Ian Curtis te vermelden. Lead-singer van Joy Division, die het tijdige voor het eeuwige inwisselde, de dag voor de band aan de Amerikaanse tour zou beginnen, en aan de vooravond van de release van hun tweede album. Daar ging Curtis. Hij was amper 24. Als ode aan the man plaatsen we hier nog even de New Order-track 'True Faith', met een prachtige clip, geïnspireerd op een performance van Marina Abramoviç en haar echtgenoot Ulay. 



Drie keer New Order. Order! Order! Order! 

Neen, niet John Bercow in de Engelse Commons (check het filmpje) 



maar New Order, hier live. Nog steeds relevant als ze in goeden doen zijn. 



In 1985 passeerden ze al eens in de Manhattan in Leuven. Dat ging ongeveer zo: 



En andere bands coveren het graag, dat 'True Faith'-nummer, zoals The Killers.





Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top