Met Vier in Bed zet erfgoed in de kijker, met gerenoveerde hoeves en historische panden

Films | Tijdens de tweede week van Met Vier in Bed, van maandag 17 tot en met donderdag 20 juni, wordt er overnacht in enkele erfgoedpareltjes: van een gerestaureerde vierkantshoeve in Zwijndrecht, tot een historische steenkoolsite in Waasmunster. De vier verblijven, waaronder een grote vakantiewoning en 3 B&B’s, worden grondig gekeurd op onder andere hun gastvrijheid. In welk historisch pand mag straks de Met Vier in Bed-trofee pronken?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Driehoekshoeve in Kasterlee, een groene gemeente in de Antwerpse Kempen, is een vakantiewoning die uitgebaat wordt door Kris en Els. Enkele honderden meters verder ligt hun eigen landbouwbedrijf. Kris en Els kregen de liefde voor de boerenstiel van jongs af aan mee, want ze werden allebei groot op een boerderij. Maar het onzekere en eenzame beroep als landbouwer deed Els dromen naar iets meer. “Ik wilde niet enkel de dieren en de veearts zien”, lacht ze. Het koppel kocht daarom een vervallen hoeve die op instorten stond. Een jaar lang staken ze hun hart en ziel in de verbouwingen, die resulteerden in een landelijke vakantiewoning die plaats biedt aan maar liefst 32 gasten. "We mikken op grote groepen met kinderen, er is een grote speelweide en een ontspanningsruimte", verklaart Kris. Ondertussen kunnen ouders uitrusten op het ruimte terras of zich uitleven aan de pooltafel. Op aanvraag voorzien Kris en Els een traiteur, die de maaltijden ter plaatse verzorgt.

Voor het tweede adres van de week trekt Met Vier in Bed naar Ten Aard, een pittoresk dorpje nabij Geel, ten noorden van het Antwerps kanaal. Te midden van uitgestrekte weilanden ligt B&B De Worfthoeve, sinds 2018 de thuisbasis van ex-profvoetballer Kevin Oris, en zijn vrouw Katrien. Kevin trok na enkele jaren bij Antwerp FC als profvoetballer naar Azië. Zijn vrouw en dochtertje volgden hem naar daar. Tijdens hun 6-jarig Oosters avontuur ontstond bij Katrien het idee om een B&B te beginnen: "Ik vond het enorm leuk om het land te tonen aan familie en vrienden die op bezoek kwamen en om voor hen te koken”. Toen ze terug naar België verhuisden, kocht het koppel een oude konijnenboerderij die ze verbouwden tot een B&B met vier kamers die verwijzen naar de landen waar ze hebben gewoond. Daarnaast beschikt de Worfthoeve ook over een ruim wellnessgedeelte met binnenzwembad en sauna, een gewoonte die ze vanuit Azië meenamen. Verwennerij is er ook bij het ontbijt, waar er veel zelfgemaakte producten worden geserveerd. Katrien baat een joga studio en een kapsalon uit, dus het is vooral Kevin die de B&B volledig runt.

Op de linkeroever van de Schelde ligt de Antwerpse gemeente Zwijndrecht, net op de grens met het Waasland. Omringd door weiland en polder ligt De Blauwe Hoeve, een gerenoveerde vierkantshoeve uit 1580. De Blauwe Hoeve biedt naast vijf gastenkamers ook onderdak aan een kinderboerderij, brasserie, feestzaal en binnen- en buitenspeeltuin. Het heeft dus alle troeven in huis om grote groepen te ontvangen die van de rust willen genieten. Sarah heeft de zakelijke leiding van het domein in handen, goede vriend en collega Tim is de uitbater van de B&B en chef-kok van de brasserie. Het gebouw, dat bij aankoop volledig vervallen was, stond al sinds zijn begindagen bekend als 'De Blauwe Hoeve' door zijn unieke blauwe dakpannen. De naam voor de B&B was dus snel gekozen. De kamers zijn strak ingericht, al werd de stijl van de authentieke boerderij hier en daar wel doorgetrokken.

In Waasmunster, een gemeente middenin de toeristische regio van het Waasland, ligt de historische site De Koolputten. Hier werd in de jaren ’30 steenkool opgeslagen en verhandeld. Sinds 2017 herbergt domein De Koolputten een brasserie, kunstgalerie én een B&B, die uitgebaat wordt door Jan. Partner Luc heeft een fulltime job in de IT, maar helpt Jan tijdens de weekends en voert technische klusjes uit. Jan en Luc zijn dus een prima tandem en dat is ook nodig, want het kan behoorlijk druk zijn in de B&B met 2 familiekamers en 6 tweepersoonskamers. De vertrekken hebben een moderne, industriële stijl, maar stralen toch de nodige warmte uit. Luxueus overnachten is de leuze van De Koolputten, al schuilt er achter al die weelde een eerder bescheiden filosofie. "We vinden dat zowel de fietser met modderschoenen als de zakenman met laptop samen op het terras moeten kunnen zitten. Iedereen is welkom hier", zeggen Jan en Luc.

Bekijk Met Vier in Bed van maandag tot donderdag op VTM of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top