Canvas verwerft uitzendrechten spraakmakende reeks Chernobyl

Series | Canvas heeft de uitzendrechten verworven van de ophefmakende vijfdelige HBO-reeks Chernobyl. Met een score van 9.7 op 10 kreeg de historische fictiereeks over de beruchte kernramp in Tsjernobyl (1986) de hoogste waardering ooit op de toonaangevende Internet Movie Database. Ook de internationale pers is laaiend enthousiast over de serie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Netmanager Olivier Goris is er trots op dat Canvas andermaal kan uitpakken met een internationale topproductie: "De allerbeste documentaires en series van vandaag, absolute topkwaliteit en belangrijke verhalen die er echt toe doen, dát wil Canvas brengen. Ik ben dan ook super blij dat we na Leaving Neverland, Big Little Lies, My Brilliant Friend en The Handmaid’s Tale nu ook het indrukwekkende Chernobyl kunnen aanbieden op Canvas. Het is absoluut de meest beklijvende, de meest bejubelde televisiereeks van het moment."

Chernobyl vertelt het verhaal van de ontploffing in de kerncentrale in toenmalige Sovjetrepubliek Oekraïne, de rampzalige gevolgen ervan voor de omgeving en de omwonenden, en de race tegen de tijd van brandweer en technici om mensen te redden en erger te voorkomen. Maar ze toont ook hoe de Sovjetautoriteiten probeerden de ware oorzaken van de ramp te verdoezelen en hoe één man bleef vechten om ze aan het licht te brengen.  

De reeks wordt alom geprezen om haar intense vertolkingen, de realistische en accurate sfeerschepping en algemene  productiekwaliteiten, maar vooral ook om de ontmaskering van de manier waarop de overheden de waarheid probeerden te verhullen. Recensenten zien daarin parallellen met de hedendaagse problematiek van 'fake news'. Het is dan ook typerend dat de serie in Rusland zelf in die hoek wordt geduwd door regeringsgezinde media.

De hoofdrollen worden vertolkt door onder meer Jared Harris (Mad Men, The Crown, The Expanse), Stellan Skarsgård (Breaking the Waves, The Hunt for Red October, Good Will Hunting), Emily Watson (Breaking the Waves, Hilary and Jackie) en Paul Ritter (Quantum of Solace, Vera, The Hollow Crown).

Scenarist Craig Mazin baseerde zich onder meer op de getuigenissen van de inwoners van Pripyat (de nu verlaten spookstad nabij Tsjernobyl), zoals die werden opgetekend door de Wit-Russische Nobelprijswinnares Svetlana Alexievich in haar boek Voices from Chernobyl.

Bekijk hier alvast de trailer:



"Chernobyl is televisie van eenzaam hoog niveau", zegt filmkenner Ward Verrijcken. "Het is een bijzonder intrigerende reconstructie van de kernramp in Tsjernobyl in 1986, met een topcast die gestalte geeft aan historische figuren: de arbeiders en omwonenden die moesten geëvacueerd worden, de Russische overheidsambtenaren die de catastrofe in de doofpot wilden stoppen, tot en met Gorbatsjov himself."

Chernobyl zal vanaf april 2020 worden uitgezonden op Canvas, net in de periode waarin de ramp plaatsvond (26 april).

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top