Ronde van Zwitserland: laatste rechte lijn naar de Tour

Sport | Wie niet voor het Critérium du Dauphiné koos om zich voor te bereiden op de Tour de France, warmt zich vanaf 15 juni op in de Ronde van Zwitserland. Onder hen Geraint Thomas en Egan Bernal. Je kan de rittenkoers live volgen op Proximus TV.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ontdek hier alles wat je moet weten over deze voorbereidingskoers op de Tour de France.

De favorieten

Richie Porte schreef vorig jaar de Ronde van Zwitserland op zijn naam maar koos dit jaar voor de Dauphiné. Geraint Thomas doet precies het omgekeerde. Hij krijgt bij Team Ineos het gezelschap van Egan Bernal, die zijn comeback maakt na de val waardoor hij de Giro miste. De Colombiaan schreef eerder dit seizoen al Parijs-Nice op zijn naam.

Bij Deceuninck-Quick Step rekenen ze op de Spanjaard Enric Mas, vorig jaar vierde in de Ronde van Zwitserland. De Nederlander Wilco Kelderman, vorig jaar vijfde in de eindstand, maakt zijn comeback na zijn val in de Ronde van Catalonië, die hem een gebroken nekwervel en sleutelbeen bezorgde. Met Simon Spilak van Katusha staat ook de nummer zes van vorig jaar aan de start. Andere kanshebbers zijn Omar Fraile (Astana), voormalig bergkoning in de Vuelta, en Rohan Dennis (Bahrain Merida). Uitkijken is het ook naar de prestaties van de Zwitsers Michael Albasini (Mitchelton-Scott) en Stefan Küng (FDJ), die vorig jaar de twee tijdritten won in de Ronde van Zwitserland en enkele dagen in het geel reed.

Drievoudig wereldkampioen Peter Sagan keert in Zwitserland terug in koers na een minder geslaagd voorjaar. Hij mag in de sprint concurrentie verwachten van onder andere Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step), Danny Van Poppel (Jumbo-Visma), Michael Matthews (Sunweb) en Daniele Bennati (Movistar).

Het parcours

De Ronde van Zwitserland start zaterdag met een vlakke rit tegen de klok van 9,5 kilometer. Een dag later ligt start en aankomst opnieuw in Langnau im Emmental, maar moeten er tussendoor wel enkele stevig heuvels beklommen worden.

De strijd voor de eindoverwinning zal vooral gereden worden tijdens de laatste vier dagen met twee finishes bergop in rit zes en zeven met respectievelijk de Flumserberg en de San Gottardo. In het afsluitende weekend staat nog een individuele tijdrit op het programma in Goms én de koninginnenrit in Ulrichen met beklimming van de Furkapass (met 2436 m het dak van de Ronde), Sustenpass en Grimelpass.

Het volledige rittenschema:
15 juni – Etappe 1: Langnau im Emmental-Langnau im Emmental (individuele tijdrit) 9,5 km – Live 15u10 - 17u55
16 juni – Etappe 2: Langnau im Emmental-Langnau im Emmental 168,6 km – Live 15u20 - 17u55
17 juni – Etappe 3: Flamatt-Murten 162,3 km – Live 15u45 - 17u55
18 juni – Etappe 4: Murten-Ariesheim 163,9 km – Live 15u45 - 17u55
19 juni – Etappe 5: Münchenstein-Einsiedeln 177 km – Live 15u45 - 17u55
20 juni – Etappe 6: Einsiedeln-Flumserberg 120,2 km – Live 15u45 - 17u55
21 juni – Etappe 7: Unterterzen-San Gottardo 216,6 km – Live 15u45 - 17u55
22 juni – Etappe 8: Goms-Goms (individuele tijdrit) 19,2 km – Live 15u - 17u55
23 juni – Etappe 9: Ulrichen-Ulrichen 144,4 km – Live 13u – 17u

Vanaf zondag 16 tot en met 23 juni kan je dagelijks de hoogtepunten van de ritten bekijken tussen 10u en 11u.

De Belgen

Bij de Belgen kiest Greg Van Avermaet (CCC) voor de Ronde van Zwitserland als opbouw naar de Tour. Ook heel wat andere renners pikken de draad weer op na het wielervoorjaar. Bij Lotto Soudal zijn dat onder andere Tiesj Benoot, Jelle Vanendert en Maxime Monfort, die wil meestrijden voor ritwinst. Voor de Deceuninck-Quick Step staan Yves Lampaert en Dries Devenyns aan de start. Ook Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Sep Vanmarcke (Education First), Jurgen Roelants (Movistar) en Stijn Vandenbergh staan op de startlijst.

Bekijk de Ronde van Zwitserland van 15 juni tot en met 23 juni live op Proximus TV met de Belgian Sports (inbegrepen in Tuttimus) of All Sports tv-optie. Meer info over het sportaanbod van Proximus TV.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top