10 ongemeen interessante weetjes over Elbow

Rock Werchter | Op donderdag 27 juni staat Elbow op het podium van The Barn op Rock Werchter. Al vanaf hun eerste passage op het festival werden de Britten door het publiek in de armen gesloten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Elbow is dan ook geen band als een andere. Enkele opmerkelijke wetenswaardigheden over het olijke gezelschap.

Beginjaren

Men neemt wel eens verkeerdelijk aan dat het verhaal van Elbow in de late jaren ’00 startte met de release van One Day Like This. Maar de band kreeg al veel eerder vaste vorm: in 1990 kruiste de 16-jarige Guy Garvey het pad van Craig Potter in de Britse school Bury College, waarna ze het idee om een band te vormen in de praktijk brachten. Hun eerste optreden vond plaats in The Corner Pin Pub te Ramsbottom. 

Inspiratiebronnen

Het geluid van Elbow kan je gerust uniek noemen. Het is dan ook niet makkelijk uit te maken welke collega-muzikanten hen inspireerden. Zelf lieten ze zich wel eens ontvallen dat Genesis, Talk Talk en Radiohead hen beïnvloedden.

Independent Woman

Elbow waagde zich in de BBC-radiostudio’s ooit aan een akoestische cover van Independent Woman van Destiny’s Child. Het werd een culthit, mede dankzij animator Joel Veitch: die koppelde de audio aan een clip waarin katten het nummer brengen.


Festivalband

Na het succesvolle album The Seldom Seen Kid werden de heren van Elbow graag geziene gasten op grote festivals. Ze speelden voor de menigte op Rock Werchter, T In The Park, Glastonbury en Oxegen. Tijdens hun doortocht in Roskilde, voor een publiek van 15 000 muziekliefhebbers, verklapte Guy Garvey dat er de vorige keer dat ze in Denemarken speelden 7 belangstellenden kwamen opdagen.

Bier

In 2011 bracht Elbow een eigen bier op de markt. Het brouwsel was een promotiestunt om de verkoop van hun vijfde studioalbum Build A Rocket Boys! een duwtje in de rug te geven, en draagt de naam van de plaat. Klaarblijkelijk hadden de bandleden de smaak te pakken, want in 2014 kwam er een andere Elbow-biersoort op de markt, die Charge werd genoemd, net als de single die toen uitkwam. Bierliefhebbers oordeelden dat het alcoholische vocht best te drinken viel.

Cast Of Thousands

In 2003 kwam hun tweede album, Cast Of Thousands, uit. De titel verwijst naar hun set op Glastonbury in 2002, toen er tot hun verbazing heel veel volk kwam opdagen om hen aan het werk te zien. Ze lieten het publiek om de haverklap ‘We still believe in love, so fuck you’ roepen, en gebruikten dat later op het nummer Grace Under Pressure.


Elleboog

Er doen heel wat verhalen de ronde over hoe de bandleden bij de naam Elbow terechtkwamen. Uiteindelijk bleken ze de mosterd gehaald te hebben bij de BBC-reeks The Singing Detective, waarin hoofdfiguur Philip Marlow ‘elbow’ als het mooiste woord uit de Engelse taal omschreef.

Bejubeld debuut

De band werkte zes jaar naarstig aan het schrijven, opnemen en afwerken van hun debuut Asleep In The Back. Nadat het album in 2001 uitkwam, kregen ze een nominatie voor de Brit Awards in de categorie beste nieuwe Britse band toebedeeld. Ze kwamen ook op de shortlist voor de Mercury Prize terecht, die ze overigens in 2008 wonnen voor The Seldom Seen Kid.

Opnameproces

De opnames van een album verlopen bij Elbow niet zoals bij andere bands. Garvey en zijn gevolg rijden rond in een busje en beluisteren in dat voertuig willekeurige drumsamples alvorens teksten te schrijven, op het moment dat ze alleen nog maar over percussieklanken beschikken.

Platenwinkel met een verhaal

Piccadilly Record Shop in Oldham Street in Manchester, de thuisbasis van Elbow, was de eerste winkel die hun platen verkocht. Volgens de band is het dan ook nog steeds de beste platenwinkel in de stad.

Op donderdag 27 juni staat Elbow in The Barn op Rock Werchter. Met Proximus Music mis je niets van het festival!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top