When They See Us: pijnlijk, en niet te missen!

Series | Het waargebeurde verhaal van vijf zwarte tieners die onterecht veroordeeld werden, in een miniserie van Ava DuVernay. Nu op Netflix.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Volgens regisseur Ava DuVernay kijk je When They See Us best op je eigen tempo. Het zou namelijk best kunnen dat je tussen de afleveringen wat adempauze nodig hebt. Opmerkelijk advies, in tijden waarin we onze series graag bingewatchen.

Het wordt snel duidelijk waarom DuVernay zo'n advies geeft. When They See Us brengt een pijnlijk verhaal, dat je toch gezien wil hebben.

Central Park Five

When They See Us is een vierdelige miniserie, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Central Park Five. Een beruchte zaak in Amerika, waarbij vijf donkere tienerjongens ondervraagd, beschuldigd en later ook veroordeeld werden voor de verkrachting van een achtentwintigjarige vrouw in Central Park. Onterecht, want de jongens waren onschuldig. Ze waren zelfs niet in de buurt van Central Park toen het slachtoffer verkracht werd.

Onschuldig, maar veroordeeld

Ondanks het gebrek aan bewijs werden de jongens door de politie meteen bestempeld als verdachten en net zo lang verhoord tot ze (onsamenhangende) bekentenissen aflegden. Ze waren toen tussen de veertien en zestien jaar oud en kenden elkaar nauwelijks, maar zouden tot dertien jaar in de gevangenis doorbrengen.

Dertig jaar later vertelt regisseur Ava DuVernay hun verhaal in When they See Us. De serie volgt vijfentwintig jaar uit het leven van de jongens: vanaf de vroege lente van 1989, toen de tieners voor het eerst over de gebeurtenis werden ondervraagd, tot hun vrijspraak in 2002 en de schadevergoeding die in 2014 werd overeengekomen met de stad New York.

Bekijk hier de trailer:

Bekende en minder bekende koppen

De rollen van de vijf jongens worden gespeeld door Jovan Adepo (Fences), Chris Chalk (12 Years A Slave), Marquis Rodriguez (Luke Cage), Jharrel Jerome (Moonlight) en Justin Cunningham.

Verder zie je onder meer Michael K. Williams (12 Years a Slave, The Road), John Leguizamo, Felicity Huffman, Blair Underwood (Deep Impact), Niecy Nash, Asante Blackk en Vera Farmiga (The Conjuring, Up in the Air).

Psychologische bijstand tijdens het filmen

When They See Us brengt een pijnlijk en heftig verhaal, en niet alleen om naar te kijken.

Actrice Niecy Nash, die in de serie de moeder van een van de jongens speelt, vertelde in een interview met The Hollywood Reporter dat alle medewerkers tijdens het filmen een beroep konden doen op hulpverleners:

“Op het einde van de dag kon je een nummer bellen, om met iemand te praten. Gewoon omdat het zo’n zwaar verhaal is. Vooral als de echte jongens op de set waren, had ik het moeilijk: we vertelden hún verhaal. Als ik dan op het einde van de draaidag wegging, dacht ik wel eens: ‘Ik kan dit niet. Breng alsjeblieft de humor terug!’. Maar uiteindelijk wil je zo graag dat verhaal brengen, dat je je eigen gevoelens opzij zet en je erdoor worstelt.”

Donald Trump

De zaak van de Central Park Five beroerde de Verenigde Staten en kreeg veel media-aandacht. De verontwaardiging was enorm, en veel mensen schreeuwden om de veroordeling van de vijf jongens. Een van de mensen die het hardst riepen, was Donald Trump.

In 1989, toen de zaak voor de rechtbank kwam, spendeerde Trump ongeveer 85.000 dollar aan paginagrote advertenties in vier grote New Yorkse kranten, waarin hij opriep om de vijf jongens te veroordelen tot de doodstraf. Hij herhaalde die boodschap later in tv-interviews. De advertenties en het tv-optreden komen herhaaldelijk aan bod in When They See Us, en DuVernay heeft ervoor gekozen de echte interviewbeelden te gebruiken in de serie.

Twaalf jaar na hun veroordeling zagen de jongens eindelijk hun naam gezuiverd. Toen presidentskandidaat Trump in 2016 opnieuw naar zijn mening over de zaak werd gevraagd, weigerde hij nog steeds toe te geven dat hij zich vergist had.

True crime en racisme

Regisseur Ava DuVernay schreef mee aan elke aflevering van de serie, en schetst een beeld van de jongens, nu mannen, die onterecht veroordeeld werden.

When They See Us is een true-crime serie die verschillende misdaden schetst. De serie schenkt aandacht aan slachtoffer Trisha Meili, die verkracht werd terwijl ze ’s avonds aan het joggen werd en als gevolg van de aanval twaalf dagen in coma lag.

De focus ligt echter op die andere misdaad: die tegen de Central Park Five. Vijf onschuldige jongens die het slachtoffer werden van racisme en van het Amerikaanse strafrecht, dat volgens DuVernay meer bezig is met politiek dan met de waarheid. En dat getekend wordt door een vooringenomenheid tegen bepaalde bevolkingsgroepen 
 
When They See Us is een aangrijpende serie, met een pijnlijk verhaal. Niet een serie om te bingewatchen misschien, maar wel een die je gezien wil hebben. De vier afleveringen zijn nu beschikbaar op Netflix.

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze series rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top