Een nieuwe week, een nieuwe filmtip van Jan Verheyen. ‘Kursk’ is een intense verfilming van het drama met de gelijknamige Russische atoomduikboot. Een film van Thomas Vinterberg, met Matthias Schoenaerts.

Zin in een film, maar nog geen idee wat je wil zien? Jan Verheyen steekt graag een handje toe. Zijn filmtip van deze week: Kursk.

In 2000 zinkt de Russische nucleaire onderzeeër Kursk na een explosie naar de bodem van de ijzige Barentszzee. Aan boord weten drieëntwintig matrozen zich in veiligheid te brengen in een onbeschadigd compartiment. Terwijl zij vechten om te overleven, stuiten hun wanhopige familieleden op een muur van politiek stilzwijgen. Hoewel de Russische marine er met zijn verouderde materiaal niet in slaagt de mannen te bevrijden, houden ze alle buitenlandse hulp af. Kostbare tijd gaat verloren terwijl de Russische autoriteiten maar niet kunnen kiezen tussen hun nationale trots en het leven van hun landgenoten...

Regisseur Thomas Vinterberg, bekend van ‘Festen’, maakte met ‘Kursk’ zijn meest toegankelijke film tot nu toe, en slaag erin een algemeen bekend verhaal toch spannend te maken. De cast is ijzersterk, met Matthias Schoenaerts die schittert in een dragende rol.

Regie: Thomas Vinterberg
Cast: Matthias Schoenaerts, Colin Firth en Léa Seydoux
 
‘Kursk’ is tot 8 september 2019 te huur in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV.