YUNGBLUD: jong bloed, oude ziel

Rock Werchter | Wat gebeurt er als je op vierjarige leeftijd gitaar begint te spelen? Dan sta je op je 22ste gewoon op Rock Werchter.

Door MF

Deel dit nieuws

Zou het? In het geval van YUNGBLUD wel. Dominic Harrison was er al vroeg bij - bij de muziek, mensen, de muziek! - en gordde zijn eerste gitaar om toen hij amper uit de luiers was. Speelde hij toen al weergaloze riffs? Neen, dat niet, maar de kiem was gelegd. Op zijn zestiende verkondigde hij doodleuk: "Ik stop met school." Kreeg hij veel tegenwind? Niet meteen. Met een opa die nog bij T-Rex gespeeld heeft, kan je als vader of moeder de keuze om voortaan enkel muziek te willen spelen, niet meteen counteren.
Harrison kreeg de liefde voor The Beatles, Bob Dylan en The Clash met de paplepel mee. Of hij nu neigt naar epigonisme? In het geheel niet, want hij geeft de erfenis een eigen signatuur mee. Volgens De Morgen is YUNGBLUD 'de Eminem van zijn tijd'. 


Bijzondere artiest, want ...

Marry me! 
'I Love You, Will You Marry Me'. Waargebeurd verhaal. De titel van de song is gebaseerd op een graffiti, gezet door een thuisloze man, Jason, die zijn liefde voor zijn liefje Clare Middleton wou tonen. Plek: Park Hill, Sheffield. Ze las de tekst, maar hij werd afgewezen. Later gebruikte een bedrijf de versregel in een communicatiecampagne om de buurt op te waarderen. Clare stierf aan kanker. Triest verhaal, goeie song. 



T-Rex
Met een vader als vintage guitar dealer en een grootvader die nog bij T-Rex gespeeld heeft, leek YUNGBLUDs pad al geëffend nog voor hij geboren werd. Niet op de feiten vooruit lopen, jongens, maar goed: het gebeurde wel, en YUNGBLUD staat aan het begin van een bloeiende carrière. Maar over dat vermeende T-Rex-lidmaatschap, dat is een verhaal dat volgens YUNGBLUD een eigen leven is gaan leiden: "It’s so funny man, there’s been a misconception with my grandad, everyone thinks he was in T-Rex. I think he played with them like once and it’s been so funny to watch it spiral out of control like, 'YUNGBLUD’s grandad’s Marc Bolan' it’s like, 'nah man'.” (The Glass Magazine). Niettemin, T-Rex is great! 



21st Century Liability
Het debuutalbum van YUNGBLUD. Met een titel losjes gebaseerd op een song van King Crimson (zou het?) '21st Century Schizoid Man' gooide YUNGBLUD hoge ogen. Kreeg van HUMO amper 2,5 sterren. Terecht? Misschien wel, want waar het YUNGBLUD nu vooral om te doen is, is spelen, spelen, spelen, met zo nu en dan een plaat. Het is een kwestie van op te groeien. En het live allemaal te leren.



Drie keer YUNGBLUD

Het lijkt wel alsof elke artiest ooit één keer in zijn leven moet samenwerken met de drummer van Blink 182, Travis Barker. YUNGBLUD deed het, en het resulteerde in deze song. 



Wie de lad voor het eerst ziet, zou denken: wat een omhoogvallen arrogant eikeltje. Mjah, het is gewoon jeugdig enthousiasme en geloven in het eigen kunnen. YUNGBLUD speelt met het leven, maar dan op een goeie manier. 
Helluh bruv! Roep zo niet! 



Punky. Loner. He's not. Hiphop-, britpop-, ska- en popinvloeden. YUNGBLUD combineert het schijnbaar achteloos tot een blend waar iedereen wild van is. 



Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top