Wat moet je allemaal weten over de Red Lions, de beste hockeyploeg ter wereld?

Sport | De Red Lions zijn momenteel de beste hockeyploeg ter wereld. Ze kroonden zich vorig jaar tot wereldkampioen en voeren de wereldranking aan. Maar hoe kwamen ze zover? Een bloemlezing.

Door MF

Deel dit nieuws

Geschiedenis

Er was eens een editie van de Olympische Spelen in Antwerpen. Net geen 100 jaar geleden zakte het kruim van de internationale sportwereld af naar de koekenstad. Het werd een succesvolle editie voor het gastland, met 36 medailes en olympisch goud in het voetbal als hoogtepunt. Maar ook de mannelijke hockeyploeg pakte een medaille. Op het toernooi namen vier ploegen deel. De Red Lions avant la lettre klopten Frankrijk, maar kregen nadien een pandoering van eindwinnaar Groot-Brittannië. In de strijd om de tweede plaats moesten de Belgen de duimen leggen voor Denemarken, waardoor brons hun deel was.

Diep dal

Na dat eerste hoogtepunt ging het wel bergaf. De Belgen bleven zich wel lang kwalificeren voor de Spelen, maar een topresultaat zat er niet meer in. Het was wachten tot ons land in 1970 het allereerste EK organiseerde. Het publiek in Brussel schreeuwde de nationale trots naar een vijfde stek.Het bleek slechts een korte heropleving, want nadien ging het opnieuw achteruit. Na Montréal in 1976 zou het zelfs tot 2008 duren voor de Belgen nog eens naar de Spelen mochten. In die periode miste België ook 5 WK's en één EK. Maar er was beterschap op komst...

Heropleving in jaren 2000

In de luwte werd gewerkt aan wat een gouden toekomst zou blijken voor de Belgische hockeyploeg, die ondertussen de naam Red Lions had gekregen. De Belgische mannen zetten zich opnieuw op de wereldkaart met een knappe bronzen plak op het EK van 2007 in Manchester. Een jaar later mochten ze nog eens naar de Spelen en was de trein vertrokken.

Zilveren tranen

Op 25 augustus 2013 was het zover. De Belgian Lions stonden voor het eerst in hun bestaan in een finale van een groot toernooi. En dat voor eigen publiek, want het EK werd georganiseerd op de terreinen van hockeyclub Braxgata in Boom. Tegenstander was Duitsland, dat in de groepsfase nog met 1-2 de duimen moest leggen voor de Belgen. Maar de Duitsers pakten revanche, wisten de openingstreffer van Tom Boon uit en wonnen met 3-1. Geen eerste prijs voor de Belgen.

Zilveren tranen (bis)

Na de ontgoocheling van het EK in 2013 staken de Red Lions in 2016 een tweede keer hun hand uit naar die felbegeerde oppergaai. En wat voor één: in Rio de Janeiro klopten de Belgen onder meer India en Nederland op weg naar de finale van de Olympische Spelen. Opnieuw een uitgelezen kans op eeuwige roem, opnieuw een vroege voorsprong, maar ook opnieuw een zware ontgoocheling. Argentinië ging erop en erover en won met 2-4.

Eindelijk prijs!

De Red Lions behoorden al jaren tot de wereldtop, maar de kers op de taart liet op zich wachten. Tot het najaar van 2018. Op 16 december stonden ze in het Indiase Bhubaneswar tegen Nederland, een grootmacht in het hockey. Na vier quarters stond het nog 0-0, shoot-outs brachten de beslissing. Die kende een ongeziene ontknoping. De Lions zagen eerst hun winnende treffer afgekeurd worden, maar wonnen alsnog met 3-2 en pakten zo de eerste Belgische wereldtitel ooit.

Individuele prijzen

Dat ons kleine Belgenlandje de hockeywereld bestormde, zag je de voorbije jaren ook in de uitreiking van de individuele prijzen. De FIH Player of the Year Awards bestaan sinds 1998, maar het duurde toch tot 2011 voor Florent van Aubel als eeste Belg een dichte ereplaats kreeg, in de beloftencategorie.Het was het startsein voor de opkomst van de Belgen en in 2016 was het zover: John-John Dohmen werd als eerste Belg ooit verkozen tot Player of the Year. Om het plaatje helemaal af te maken, werd Arthur Van Doren dat jaar verkozen tot beste belofte. En uitgerekend Van Doren pakte de voorbije twee jaar ook de hoofdprijs als beste speler ter wereld. In zijn zog werd keeper Vincent Vanasch twee keer op rij verkozen tot beste doelman én volgde Arthur De Sloover Van Doren op als beste belofte.

Bondscoaches

Het was onder de Zuid-Afrikaan Giles Bonnet dat de Red Lions in 2001 aan hun weg omhoog begonnen. Hij werd in 2007 opgevolgd door de Australiër Adam Commens, die in 2010 op zijn beurt de fakkel doorgaf aan assistent Colin Batch. In 2012 trad de Nederlander Marc Lammers in dienst, onder zijn leiding pakten de Lions zilver op het EK in eigen land. Na een jaartje Jeroen Delmee kwam de Nieuw-Zeelander Shane McLeod aan het roer en hij leidde de Belgen naar olympisch zilver en naar de wereldtitel.

Triomf voor eigen volk?

Na de gouden medaille op het WK in India trokken de Belgen de goede vorm door in de nieuwe Pro League Hockey, met drie zeges en twee gelijke spelen in de eerste 5 matchen. Ongeslagen dus, en dat doet het beste verhopen voor het komende EK. Dat vindt plaats in... Antwerpen. Kronen de Lions zich nu wel tot kampioen van Europa, na zilver in Boom en Amsterdam?

Bekijk het EK hockey van 16 tot en met 25 augustus live op Proximus Pickx via Eleven Sports. Eleven Sports maakt deel uit van het All Sports aanbod van Proximus Pickx. Ontdek hier meer over het sportaanbod van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top