De grootste slechteriken in de geschiedenis van de cinema

Films | Stel je voor: een Walt Disney-film zonder stoute heks of een superheldenfilm zonder superschurk ... Dat gaat niet, toch? Een goede film heeft een goede slechterik nodig. Macchiavelliaans, psychopatisch, onder invloed van een moeilijk te dragen lot of de krachten van het kwaad: er zijn slechteriken 'we just love to hate'.

Door MF

Deel dit nieuws

The Joker - Batman

The Joker, gespeeld door Jack Nicholson en daarna door de onvervangbare Heath Ledger, is een heel duister en door en door slecht personage. Het is een seriemoordenaar, een terrorist, een clown, een prins van de misdaad. Hij is tot alles bereid om alleenheerser over Gotham City te worden. In 2019 krijgt hij zijn eigen film, waarin Joaquin Phoenix in de huid kruipt van een van de verschrikkelijkste schurken van het witte doek.

Jack Torrance - The Shining

Jack Nicholson heeft duidelijk de juiste kop om een superschurk tot leven te laten komen. Hij was gewoon de perfecte acteur om de scène te spelen waarin hij met een bijl een hoteldeur inhakt en roept: "Daddy's home." 'The Shining' van Stanley Kubrick uit 1980 wordt vandaag beschouwd als een van de grote klassiekers van de horror en van de cinema in het algemeen.

Hannibal Lecter - The Silence of the Lambs

Wat is er nu angstaanjagender dan een kannibaal? Hannibal Lecter wordt weergaloos neergezet door Anthony Hopkins in 'The Silence of the Lambs', 'Hannibal' en 'Red Dragon'. Het is een complex personage met een zekere klasse en goede manieren. Maar ook een jager zonder medelijden, zonder geweten, zonder spijt. Een donkere seriemoordenaar die we tegelijk leuk en verschrikkelijk vinden!

Catherine Tramell - Basic Instinct

Het zijn niet enkel heksen die slecht zijn. Hoe kunnen we Sharon Stone in de erotische thriller van Paul Verhoeven van 1992 ooit vergeten? De schrijfster Catherine Tramell wordt ervan beschuldigd haar minnaar vermoord te hebben met een ijsprikker en wordt ondervraagd. Langzaamaan wordt het zware verleden van deze 'bidsprinkhaan' duidelijk. Ondanks het subtiele en doordachte scenario blijft vooral de scène hangen waarin de actrice haar benen kruist. Een scène die al duizenden keer werd gepariodeerd, trouwens.

Darth Vader - Star Wars

Darth Vader is ongetwijfeld de grootste superschurk van de cinema, want hij pakt zelfs zijn eigen zoon aan. Toen hij nog een Jedi was, liet hij zich Anakin Skywalker noemen. Maar dan stapt hij over naar de Dark Side van de Force en vervoegt hij de keizer. Dat is trouwens het sleutelpersonage van de eerste twee trilogieën van de saga van George Lucas, en van 'Rogue One' van Gareth Edwards dat in 2016 uitkwam.

Sauron - The Lord of the Rings

Het is moeilijk om Sauron te beschrijven, want hij is geen personage van vlees en bloed. Het is gewoon de incarnatie van het Kwaad dat in zijn slechtheid zonder weerga de meest pure wezens vernietigt. Deze tiran der tirannen wordt in de films van Peter Jackson weergegeven als een oog dat in brand staat. Dat staat symbool voor zijn alziende macht, ook waar hij zelf niet aanwezig is. 

Freddy Krueger - A Nightmare on Elm Street

Deze seriemoordenaar heeft ongetwijfeld al heel wat kinderen nachtmerries bezorgd sinds de eerste episode van de saga van Wes Craven in 1984 verscheen. Freddy is onvoorspelbaar en veroorzaakt overal chaos. Hij komt terug van de doden om kinderen te kidnappen en te vermoorden in hun dromen. Dat alles met een weinig smakelijke esthetiek, terwijl hij zijn messen laat schrapen op de muur om al te laten weten dat hij er is. En terwijl hij grinnikt omdat hij uitkijkt naar de pijn van zijn toekomstige slachtoffers. 

Dolores Umbridge - Harry Potter

He Who Cannot Be Named mag dan wel de gezworen aartsvijand van Harry Potter zijn, de films tellen nog heel wat andere hatelijke personages. Zoals de strenge, bekrompen, wrede en racistische Dolores Umbridge, die haar afkeer van mudbloods en leerlingen niet kan verstoppen. Ze blijkt bovendien een Death Eater te zijn, een van de volgelingen van Lord Voldemort dus.

Patrick Bateman - American Psycho

Nog zo'n liefhebber van bijlen, maar ook van andere lugubere dingen! Bateman, gespeeld door Christian Bale, is een mooie, rijke, intelligente kerel die in trendy clubs rondhangt. De perfecte man dus, ware het niet dat hij een dubbel leven leidt. Zijn duivelse kant dwingt hem de ene na de andere gruwelijke misdaad te plegen, zoals verkrachting, moord en kannibalisme. Zijn slachtoffers zijn mensen die hij veracht en gezien hij zowat iedereen veracht, is dat een lang lijstje: armen, vrouwen, gays ...

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top