Belgen met een Amerikaanse droom: zij zoeken hun basketgeluk in de States

Sport | De Verenigde Staten zijn het summum voor iedereen die van basketbal houdt. En voor iedereen die droomt van een professionele basketbalcarrière. Ook verschillende Belgen staken de plas over om hun American Dream na te jagen. We zetten tien mannen en vrouwen op een rijtje.

Door MF

Deel dit nieuws

DJ Mbenga

Geboren en opgegroeid in Congo, maar op zijn 19de belandde Didier Mbenga als politiek vluchteling in België. Zijn talent werd opgemerkt door legende Willy Steveniers. Via Leuven en Charleroi kwam een 24-jarige Mbenga terecht in de NBA bij de Dallas Mavericks. Hij werd een vaste waarde in Amerika, want na drie seizoenen Dallas en een jaartje Golden State tekende hij bij de LA Lakers, waarmee hij twee titels pakte. Met een omweg langs de New Orleans Hornets, sloot hij zijn carrière af met korte avonturen in China en de Filippijnen.

Manu Lecomte

De 23-jarige Brusselaar hoopte vorige zomer Mbenga op te volgen in de NBA na enkele seizoenen college basketbal en de Summer League met de Dallas Mavericks. Lecomte werd echter niet gekozen in de draft, maar kon wel aan de slag in de G-League (zeg maar de 'wachtkamer' van de NBA). Daar was hij dit seizoen goed voor 14 punten, 4,3 assists en 2,1 rebounds bij de Agua Caliente Clippers, de opleidingsploeg van de LA Clippers. Er zaten wel geen play-offs in; Lecomte maakt daarom het seizoen vol bij het Spaanse Murcia.

Retin Obasohan

De Antwerpenaar leunde héél dicht bij de NBA aan. Nadat hij Kangoeroes Boom verliet, vertoefde hij vijf jaar bij het basketbalteam van de universiteit van Alabama. In 2016 was hij beschikbaar in de draft, maar werd niet gekozen in de eerste ronde en hij blokte zelf interesse in de tweede ronde af. Nadien liep hij twee zware blessures op, maar nu timmert de 25-jarige Obasohan aan de weg omhoog. Dat doet hij in de G-League bij de Northern Arizona Suns, de opleidingsploeg van de Phoenix Suns.

Alhassan Barrie

De man uit Borgerhout genoot zijn opleiding bij de Antwerp Giants, maar droomde van de States. Die droom maakt hij alvast waar. De forward trok naar Goshen College, waar hij zichzelf blijft heruitvinden. Zijn speeltijd en statistieken gaan er seizoen na seizoen op vooruit, in de huidige competitie zit hij aan gemiddeld 8,8 punten en 5,2 rebounds per match.

Ann Wauters

Wat Mbenga was bij de mannen, was Wauters bij de vrouwen: de eerste die de Atlantische Oceaan overstak om in de WNBA te gaan spelen. De nu 38-jarige Wauters behoort tot de absolute top, werd vijfmaal verkozen tot Europese speelster van het jaar en werd in 2005 geselecteerd voor het All-Star team van de WNBA, als enige Europese. Wauters, tegenwoordig actief bij Yakin Dogu Üniversitesi, speelde in de States voor de Cleveland Rockers, New York Liberty, San Antonio Silver Stars, Seattle Storm en Los Angeles Sparks.

Emma Meesseman

De huidige leading lady van het Belgische vrouwenbasketbal. Meesseman is al sinds 2016 aan de slag bij de Russische topclub Ekaterinburg, waarmee ze al tweemaal de EuroLeague in haar kast zette. In het zomerseizoen is Meesseman dan weer de speerpunt van de Washington Mystics in de WNBA. In 2015 ging ze Wauters achterna als enige Europese speelster in het All-Star Team. Vorig jaar sloeg Meesseman de Amerikaanse competitie een keertje over, om zich te focussen op het WK. Daarop werden de Belgian Cats vierde.

Hind Ben Abdelkader

In het zog van Meesseman werd de 23-jarige Brusselse de derde Belgische vrouw in de WNBA. Al was haar avontuur bij Indiana Fever geen onverdeeld succes. Ben Abdelkader - die in Europa schitterde bij het Turkse Hatay - was goed voor gemiddeld 10,2 minuten en 2,1 punten in 14 duels, voor haar verbintenis vroegtijdig werd stopgezet. Deze zomer krijgt ze een tweede kans in de States; ze zette haar krabbel bij Chicago Sky.

Kim Mestdagh

Krijgen we een vierde Belgische in de WNBA? Kim Mestdagh krijgt in mei in ieder geval de kans om zich te bewijzen op het trainingskamp van ... Washington Mystics, de ploeg van Meesseman. De 28-jarige Mestdagh is bij het Turkse Cukurova goed voor gemiddeld 12,6 punten, 3,8 rebounds en 2,9 assists. Toch wordt het niet haar eerste Amerikaanse passage, want de West-Vlaamse was tussen 2008 en 2012 al actief in het universiteitsbasketbal bij Colorado State University.

Rikkert De Maertelaere

Hij studeert chemie en is fan van Giannis Antetokounmpo, maar daarnaast is de 21-jarige jongeman uit Zwijndrecht ook een steengoed basketbalspeler. Hij trok als middelbare student al naar Nederland, op zijn 18de waren de Verenigde Staten zijn volgende bestemming. BIj Northern New Mexico College timmert De Maertelaere aan de weg naar een profbestaan.

Willem Vermylen

De in Leuven geboren forward trok op zijn 20ste naar South Georgia State, waar hij bij de Hawks speelde. Als eerstejaars won hij de Team Academic Award en haalde hij de GCAA All-Freshman All-Star Game. Na twee seizoenen maakte Vermylen afgelopen zomer de overstap naar de Wildcats van Johnson & Wales University. Daar ontpopte hij zich tot basispion, met gemiddeld 6 punten en 4,6 blocks in 25 speelminuten.



Eleven Sports maakt deel uit van het International Sports en All Sports aanbod van Proximus TV. Ontdek hier meer over het sportaanbod van Proximus TV.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top