Tijd voor reclame! Deze songs werden groot dankzij commercials.

Als we het ons goed herinneren, was het dEUS die ooit eens fulmineerde tegen het gebruik van een van hun songs in een commercial. Diep in de jaren 1990 was dat een absolute no-go, alleszins voor bands die zichzelf wat au serieux namen en niet versleten wilden worden voor sell-outs. Vandaag is dat helemaal anders!

Feist - '1234'

One Two Three Four. Tell me that you love me more. Dat zijn de eerste twee regels uit Feists '1234', een song uit het album 'The Reminder'. Zou het nummer ook zo bekend geworden zijn zonder de hulp van Apple's iPod Nano? Wij denken het wel. 

Hoe het ook zij: commercials kunnen songs wel een boost geven. '1234' werd eerst digitaal gereleased, als single uit 'The Reminder', maar begon pas een eigen leven te leiden toen zowel Apple als eBay het nummer gebruikten voor reclamedoeleinden. 1,2 miljoen dowloads, vijf jaar na de release. Wow. Weetje: Feist zou de song normaal gezien voorbehouden aan Stephen Colbert, die een stek als president van de VS ambieerde, maar toen die zich terugtrok, ging het liedje naar Apple. 

CommercialOrigineel: 

Snoop Dogg & Pharell - 'Drop it like it's hot'

2004. Deze bom werd gedropt en stootte in één ruk door naar nummer 1 in de Amerikaanse hitlijsten, wat het voor Tha Dogg zijn eerste nummer 1-hit maakte. Volgens het Billboard-magazine was het de meest succesvolle rapsong van het decennium. De song werd gebruikt door het soft-drinkmerk Sundrop, waarbij een overenthousiast meisje stond te twerken terwijl ze het drankje vastheeft. Hilarisch, dat wel. Of het de song nog meer push gaf? Jazeker, maar het nummer had het niet echt nodig. De titel van de song verwijst naar een dance-move - door vrouwen - en was al in zwang sinds de jaren 1990. De tongkliks zijn nu al legendarisch! 

Commercial: Origineel:

New Radicals - 'You get what you give'

Greg Alexander, het gezicht achter New Radicals, had al een plaat op zijn palmares voor zijn band doorbrak met deze song. Maar het bleef bij die ene hit, een anthem voor een generatie. Volgens gespecialiseerde media was het een van de veertig meest opmerkelijke one-hit-wonders. Nummer één in Nieuw-Zeeland en Canada, en opgepikt door Mitsubishi. Het bracht New Radicals wellicht wat geld in het laatje - joehoe, nooit meer werken - maar niet meer succes. En Alexander zelf? Die verkaste naar Londen en werd songschrijver, voor anderen, waaronder Sophie Ellis-Bextor. 'Murder on the dancefloor' is bijvoorbeeld van zijn hand. 

Commercial: 
Origineel: 

Status Quo - 'Down, Down'

Get Down, dat was de werktitel van de song. Het werd 'Down, Down', om verwarring te voorkomen met het gelijknamige nummer van Gilbert O'Sullivan. Een song die ogenschijnlijk zo uit de pen gevloeid kwam, maar niets is minder waar. Rossi zat te klooien met het refrein, toen plots 'Down, Down' eruit kwam. "Het is natuurlijk niets, maar het bekte lekker", vertelde hij ooit. "Onze teksten waren nooit hoogdravend." Het was de enige nummer 1-hit van de band in de UK. 37 jaar na de eerste release werd Status Quo benaderd om de song te herwerken voor het Australische Coles. Wat ze deden. Twee keer kassakassa! 

Commercial: Origineel:

José Gonzalez - 'Heartbeats'

Origineel een nummer van het Zweedse The Knife, maar gecovered door Gonzalez, die er nogal wat naam en faam mee maakte. Het leven dat een song leidt, heb je niet in de hand. Kijk naar deze song. Oorspronkelijk van The Knife, gecovered door Gonzalez en opgepikt door Sony, ter promotie van de Bravia-smartphone, in een commercial met stuiterballen. Vreemd toch, hoe ook het leven van aan artiest kan veranderen: Gonzalez speelde vroeger gitaar in bands die de mosterd haalden bij Black Flag en Dead Kennedy's - helemaal anti-establishment - en ziet een cover van zijn hand gewoon opduiken in een marketingcampagne. 

Commercial: Origineel: 
Stiltskin - 'Inside'

Je zou de naam van de band kunnen verwarren met een soort kaas, maar dat zou de kaas oneer aandoen. Hoe het ook zij: Stiltskin, nobele onbekende tot Levi's hun 'Inside' oppikte... We zitten nog even volop in de grungeperiode. Bands met ambities gooiden het over een boeg waar ook Nirvana in het muzikale sop zwom. Velen slaagden niet, enkelen haalden het wel. Stiltskin? Niet, tot 'Inside' uit hun eerste album via een paar omwegen bij de marketingafdeling van Levi's terechtkwam en die de song koppelde aan de beroemde 501-jeans. Bedje gespreid? Niet echt, want het bracht Stiltskin niet veel roem. Beetje rip-off van The Cranberries 'Zombie' en Nirvana's 'In Bloom'. 

Commercial: Origineel: 

Babylon Zoo - 'Spaceman'

Iets gelijkaardigs gebeurde er met Babylon Zoo. Ook hier zag Levi's wel brood in. 'Spaceman' werd groot, maar crashte op de planeet 'One Hit'. 'Spaceman' kwam eerst uit als onderdeel van een Levi's commercial en werd daarna pas officieel gereleased als de bands eerste single. Succes? Jazeker, maar daar bleef het ook bij. Niettemin, in de eerste week gingen - we spreken over tijden waarin nog niet gestreamed werd - maar liefst 420.000 exemplaren over de toonbank. Vanaf dat moment ging het helaas bergaf. De band bracht het er live bekaaid van af, en de singles die na 'Spaceman' volgden, vielen snel terug uit de charts. Na het tweede album 'King Kong Groover' was het over en uit. 

Commercial: Origineel: 

Mr. Oizo - 'Flat Beat'

Hilarisch toch, hoe een knuffel de wereld weet te veroveren. Mr. Oizo deed het gewoon met 'Flat Beat'. 'Flat Beat' is een instrumental, uitgebracht in 1999 als bonustrack op 'Analog Worms Attack'. Het popje Flat Eric ging met alle aandacht lopen. Ook hier zag Levi's wel brood in, en ze gebruikten de track voor de promotie van Sta-Prest One Crease Denim Clothing. Grappige commercial wel, en niet lame zoals in vele andere gevallen. Quentin Dupieux, de man achter 'Flat Beat' vertelde ooit dat het hem maar twee uur werk kostte - en een KORG MS-20 - om het nummer te maken. 

Commercial: Origineel:

Etta James - 'I just wanne make love to you'

Ja, Coca-Cola en commercials, het is altijd wel iets. Vrouwen die een man in blote bast frisdrank zien drinken, dat doet het blijkbaar altijd? Ook in #metoo-tijden? Wellicht niet meer. Hoe het ook zij: Etta James - bij leven al een legende - breide aan haar palmares een succesvolle passage in commercial-land, dankzij Coca-Cola. De song dateert alweer van 1954, maar werd van onder het stof gehaald in 1996. Er kwam weer vraag naar het nummer en het verscheen op cd-single. Het plaatje begon aan een ware opmars in de hitparades, niet in de VS, maar in Europa. In het Verenigd Koninkrijk haalde het de vijfde plaats in de Top 50.

Commercial:Origineel: 

Music Maestro

Zet samen met K3, Bart Peeters, Will Tura & co jouw coronaheld(in) in de bloemetjes

De afgelopen maanden waren bijzonder intens en zwaar. Het coronavirus kostte het leven aan duizenden mensen en ook mentaal was en is het een zware periode. Ziekenhuispersoneel, zorgkundigen… heel wat

One hit wonder Ice Ice Baby veroverde 30 jaar geleden de hitlijsten

Het nummer Ice Ice Baby van Vanilla Ice viert deze zomer zijn 30-jarig bestaan. Redenen genoeg dus om deze one hit wonder nog eens van onder het stof te halen.

Deze Vlaamse artiesten maakten het Nederlands opnieuw hip

Op 11 juli vieren we de Vlaamse feestdag. Een uitstekende gelegenheid om een blik te werpen op enkele artiesten die het Nederlands en haar vele Vlaamse dialecten in recente jaren opnieuw razendpopulai

Beleef een alternatieve festivalzomer dankzij Proximus Pickx!

De coronapandemie heeft de traditionele Belgische festivalzomer danig in de war gestuurd. Enkele festivals zijn uitgesteld tot volgend jaar, terwijl andere een virtuele editie op poten zetten. We lijs

5 markante momenten uit het bewogen leven van Jessica Simpson

Op vrijdag 10 juli viert zangeres en showbizzicoon Jessica Simpson haar 40ste verjaardag. Behalve in de muziek, waagde de Amerikaanse zich ook aan uitstapjes als actrice, schrijfster en modedesigner.

Jason Derulo zet met Coño TikTok opnieuw in vuur en vlam

Jason Derulo is zich onwijs populair aan het maken bij de gebruikers van de applicatie TikTok. Voor de tweede maal herwerkt hij een populair nummer op de social media-app. Deze keer zal hij met Coño d

Festival Musiq3: voor ieder wat wils

Het coronavirus gijzelt de muziekwereld en er zijn geen grote festivals deze zomer. De tiende editie van Musiq'3 Festival werd uitgesteld naar 2021. Toch werd er een alternatief gevonden met optredens

Ringo Starr wordt 80: dit zijn de mooiste momenten uit zijn carrière

Ringo Starr - Sir Richard Starkey voor de vrienden - is vandaag 80 jaar geworden. De Beatle werd op 7 juli 1940 geboren in Liverpool, terwijl de Tweede Wereldoorlog in volle hevigheid woedde. Wij kijk

Het allerbeste van filmcomponist Ennio Morricone

De Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden. De muziek die hij schreef voor de spaghettiwesterns van Sergio Leone is tot het collectief geheugen gaan behoren.

Buitenlandse festivalzomers vallen in het water

Door de coronapandemie is het festivalseizoen ook in het buitenland op een sisser uitgedraaid. Honderden artiesten, tientallen bands en duizenden fans moeten het deze zomer voor één keer zonder festiv

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Placebo

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Het opmerkelijke verhaal achter de wereldhit 'Yéké Yéké'

In de rubriek ‘One hit wonders’ duikt Proximus Pickx in de muziekgeschiedenis en licht het hits uit die artiesten een gloriemoment hebben bezorgd. Deze keer vertellen we het verhaal van ‘Yéké Yéké’.

Sport in de kijker

De nieuwe golden boys van het Belgische voetbal

Het EK van volgend jaar wordt hoogstwaarschijnlijk het laatste kunststukje voor enkele Rode Duivels die momenteel tot de Gouden Generatie behoren. Tijd om de blik dan maar op de toekomst te richten. W

One day, one goal: Robin van Persie scoort zijn 'mooiste goal ooit' voor Arsenal

Robin van Persie was een geniale voetballer die zijn beste periode bij Arsenal kende. In 2006 scoorde hij één van zijn mooiste doelpunten uit zijn carrière. Charlton was het slachtoffer. Een terugblik

Deze sporters zetten Vlaanderen op de sportkaart

Ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag licht Proximus Pickx er vijf iconische Vlaamse sporters uit, die elk op hun manier hun stempel drukten op de Vlaamse sportgeschiedenis. Een overzicht.

Waarom is teletekst nog steeds zo populair in Duitsland?

Lang voor het digitale tijdperk was teletekst het favoriete kanaal om snel informatie te vergaren. Ook al lijkt het systeem vandaag de dag ouderwets te zijn, in Duitsland maakt een kwart van de bevolk

Herstart NBA: voorbeschouwing

Op 30 juli is het zo ver. Dan staat de NBA voor haar heropstart.

Waarom Lev Jasjin nooit een opvolger zal kennen als Gouden Bal

Dag op dag 60 jaar geleden won de Sovjet-Unie het allereerste Europese kampioenschap voetbal met Lev Jasjin tussen de palen. Drie jaar later zou de Sovjet doelman de eerste en voorlopig ook laatste ke

On This Day: Frankrijk doorprikt WK-droom van Rode Duivels

Dag op dag twee jaar geleden dompelde Frankrijk ons land in een diepe rouw. De Gouden Generatie aan Rode Duivels ambieerde goud op het WK voetbal van 2018, maar een stug Frankrijk belette België van e

One day, one goal: Ibrahimovic tovert tot eigen verbazing tegen Bologna

Zlatan Ibrahimovic begint stilaan een vaste klant te worden in onze rubriek One day, one goal. De Zweed maakte doorheen zijn carrière al tal van pareltjes. Vandaag staan we stil bij het weergaloze doe

One day, one goal: listig lobje Lampard hult Camp Nou in stilte

In Camp Nou kan het op matchdagen altijd spoken. Vraag dat maar aan Frank Lampard, die op Halloween in 2006 met een magistrale lob Victor Valdes aan de grond genageld liet staan. Volgens de voormalige

Nice to meet you ... Delfine Persoon

Zal het er dan toch van komen? Volgens Eddie Hearn, de promotor van Katie Taylor, is een "akkoord heel dichtbij" voor een rematch tussen Taylor en Delfine Persoon. Reden genoeg voor een portret van de

In deze iconische tempels werd voetbalgeschiedenis geschreven

De afgelopen tien weken lijstte Proximus Pickx de meest iconische voetbaltempels wereldwijd op. Tien aantrekkingspolen voor groundhoppers, waar je de geschiedenis kunt opsnuiven en je voetbalhart net

Deze voetballers belandden na hun carrière in de armoede

In het moderne voetbal kan je tegenwoordig een ferme zak geld verdienen met je prestaties. Tijdens hun loopbaan vergaren heel wat voetballers tonnen aan geld wat niet altijd eenvoudig te managen valt.

Focus op films, series & tv

Zet samen met K3, Bart Peeters, Will Tura & co jouw coronaheld(in) in de bloemetjes

De afgelopen maanden waren bijzonder intens en zwaar. Het coronavirus kostte het leven aan duizenden mensen en ook mentaal was en is het een zware periode. Ziekenhuispersoneel, zorgkundigen… heel wat

Titanic: 5 weetjes die je nog niet wist over Jack en Rose

Komende zaterdag om 20u25 haalt VTM de filmklassieker Titanic vanonder het stof. Iedereen weet hoe het afliep met Jack, Rose en de ijsberg. Maar er vallen nog vijf interessante wist-je-datjes te verte

Hoe Ryan Gosling tegen wil en dank uitgroeide tot een sekssymbool

De 39-jarige Canadese acteur Ryan Gosling groeide na zijn glansprestatie in het romantische "The Notebook" in geen tijd uit tot het sekssymbool van zijn generatie. Maar waar heeft de immer bescheiden

Waarom is teletekst nog steeds zo populair in Duitsland?

Lang voor het digitale tijdperk was teletekst het favoriete kanaal om snel informatie te vergaren. Ook al lijkt het systeem vandaag de dag ouderwets te zijn, in Duitsland maakt een kwart van de bevolk

Uitgelicht: 7 liedjes die werden geschreven voor film

Film en muziek zijn voor elkaar gemaakt. Maar wist jij dat heel wat nummers speciaal voor films werden geschreven? Proximus Pickx geeft een overzicht van de zeven bekendste nummers die voor films werd

Zet het weekend goed in met deze filmtips!

Hoera, de werkweek zit erop. Dankzij het grijze weer krijg je komend weekend de kans om voor de buis te hangen en weg te dromen met deze geweldige films en series.

Best of Netflix: 5 sciencefictionseries van de bovenste plank

Elke maand selecteren we voor jou de beste Netflix-series per genre. Deze week nemen de beste sciencefictionseries onder de loep.

Kijk je mee naar deze grappige internetfilmpjes?

Elke week diept Proximus Pickx de grappigste internetfilmpjes voor jou op. Ook deze week beloven we dat je zal dubbel liggen van het lachen.

Al Pacino in "Cruising", een rol die hij liever wenst te vergeten

"Cruising" is zonder enige twijfel een van Al Pacino's meest emblematische films. In de film haalt de acteur zich een uitdagende rol op de hals, waarvoor hij zich dient te overstijgen om er later met

De vijf meest memorabele rollen van Tom Hanks

Tom Hanks is vandaag op deze 9de juli 64 jaar geworden. De ideale gelegenheid om zijn meest gedenkwaardige filmrollen even op te lijsten.

De opmerkelijkste rollen die Megan Fox al vertolkt heeft

Donderdagavond 9 juli serveert zender Q2 de film Transformers. Deze film, waarin buitenaardse robots een belangrijke rol vertolken, zou de filmdoorbraak betekenen van Megan Fox. Als sekssymbool scoord

Wat maakt een Tarantino-film zo uniek?

Wanneer de Amerikaanse regisseur Quentin Tarantino een film maakt, wordt er vaak reikhalzend naar het resultaat uitgekeken. Elk van zijn films is anders, maar een aantal elementen zien we telkens weer

Nieuws van het esport-front

Voetbalclub River Plate richt zich op Counter Strike

De mythische Argentijnse voetbalclub River Plate investeerde enkele jaren geleden al in esports en heeft nu besloten om zijn horizon te verbreden door zich toe te leggen op Counter Strike: Global Offe

FIFA Play x Unite 2020: Stefano Pinna en Geoffrey Meghoe vertegenwoordigen ons land (+LIVESTREAM)

Na enkele maanden afwezigheid is het Belgische nationale team terug en klaar om de strijd aan te gaan met andere landen gedurende het FIFA Play x Unite 2020-toernooi. Proximus is partner van het evene

Regional Major Rankings bepaalt welke teams naar Major van Rio mogen

Als gevolg van de uitzonderlijke gezondheidsmaatregelen van de laatste maanden moesten er dit jaar wijzigingen worden doorgevoerd aan de kwalificaties voor de major van Counter-Strike: Global Offensiv

Underdogs League of Legends: Belg Moopz uitgeschakeld in kwartfinales, Vitality wint toernooi

De succesvolle web tv O’Gaming heeft zijn beroemde Underdogs-competitie afgesloten met een bijeenkomst van de beste Franse organisaties. De editie, waarbij heel wat Belgische spelers betrokken waren,

Anderlecht reageert, Brussels Guardians stort in

Nog steeds even spannend als altijd had de zomersplit van het Belgische League of Legends-kampioenschap nogmaals enkele leuke verrassingen voor ons in petto. Opnieuw strijden de teams nek aan nek voor

Belg is Frans kampioen van de e-LIGUE 1 op PS4

Stefano Pinna heeft voor een heel knappe prestatie gezorgd door vice-kampioen van de e-LIGUE 1 te worden in het shirt van LOSC. Hij won wel de nationale titel op de Playstation 4. Onze beste vertegenw

Valorant: Belg kwalificeert zich voor main event van Vitality European Open

David “davidp” Prins en zijn G2-team wonnen de kwalificaties van het Valorant-toernooi georganiseerd door Team Vitality. De gloednieuwe competitie integreert het “Ignition Series”-circuit. In volle ex

BIG is grote winnaar van de cs_summit 6

Berlin International Gaming versloeg Team Vitality in de finale van de cs_summit 6 met 3-2 en maakte zo een einde aan de reeks overwinningen van de Fransen sinds de start van het toernooi. Team Vitali

Thibaut Courtois wordt aandeelhouder van Spaanse esports-organisatie DUX Gaming

Onze nationale doelman heeft een nieuwe stap gezet! Thibaut Courtois, nummer een bij Real Madrid en de Rode Duivels, is een gepassioneerde esportsfan en is voortaan aandeelhouder van een grote Spaanse

ZES duikt in de wereld van de e-sports

Bij gebrek aan grote sportevenementen deze zomer zet ZES vanaf zondag 5 juli in op een ander soort sport, ééntje die zich perfect houdt aan de social distancing-regels: e-sports.

Esportskalender: juli

Elke maand vindt u dankzij Proximus Pickx de kalender met Belgische en internationale esportsevenementen die u niet mag missen! BELGIË League of Legends Belgian League| 1e juni t.em. 10 augustus © Be

Grote verrassing in Belgian League: Aethra vloert Sector One

Niemand zag het aankomen! De tweede helft van de groepsfase wordt reeds gekenmerkt door dé verrassing van het Belgisch kampioenschap op League of Legends. Het onverslaanbaar gewaande Sector One verloo

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.