De strijd om de ring: deze ploegen vechten in de play-offs om de NBA-titel

Sport | Het is weer zover, de belangrijkste periode van het jaar voor basketbalfans is aangebroken. De eindronde in de NBA staat namelijk voor de deur. Naar wie je al zeker niet moet zoeken, is LeBron James. Hij slaagde er niet in om de LA Lakers naar hun eerste Play-offs in zes jaar te leiden en is er zelf voor het eerst in 14 jaar niet bij. Regerend kampioen Golden State Warriors is opnieuw één van de favorieten, maar er liggen enkele ploegen op de loer. Wij stellen de 16 overgebleven teams voor, van west naar oost.

Door MF

Deel dit nieuws

Golden State Warriors

Drie titels in vier seizoenen en ook nu is Golden State de te kloppen ploeg, al is het overwicht minder. De Warriors gingen dit seizoen al 25 keer onderuit, eind maart kreeg het op het eigen parket nog een 91-126 rammeling van Dallas en eerder werd het al eens vernederd door Boston. Maar Stephen Curry en Kevin Durant loodsten hun ploeg wel naar de eerste plaats in het westen.

Denver Nuggets

Denver boerde goed dit seizoen, onder meer dankzij de uitstekende prestaties die Nikola Jokic op het parket legde. De Serviër zette een nieuwe stap vooruit en klokte af op gemiddeld 20,1 punten, 10,8 rebounds en 7,3 assists per match. Hij loodste de Nuggets naar 54 zeges in de reguliere competitie en een tweede stek in het westen.

Portland Trail Blazers

Veel rebounds en een hoge efficiëntie op vrijworpen zijn twee zaken die de Blazers naar een knappe derde stek brachten. En dat onder leiding van sterspeler Damian Lillard, die met 25,8 punten en 6,9 assists ontegensprekelijk de belangrijkste pion is in aanvallend opzicht. Voor de rebounds wordt dan weer gekeken naar Jusuf Nurkic.

Houston Rockets

Houston geldt zeker in het westen als een van de grootste uitdagers van Golden State, al is een vierde plaats minder dan gehoopt. Sterspeler James Harden doet alvast een gooi naar een tweede MVP-verkiezing op een rij. Met gemiddeld 36,1 punten kent hij zijn beste seizoen tot dusver. Kan de man met de baard zijn ploeg - die de meeste driepunters scoorde in de competitie - naar een prijs loodsen?

Utah Jazz

Geen ploeg van de allergrootste namen, Utah Jazz. Maar een blik op de statistieken leert ons dat Rudy Gobert en Donovan Mitchell er toch wat bovenuit steken bij het nummer 5 uit het westen. Eerstgenoemde mag zich overigens de meest efficiënte speler uit de NBA noemen wat betreft field goals, met een slagingspercentage van 66,9%.

Oklahoma City

Lilliard mag de Blazers proberen voorbij het Oklahoma City van vedette Russell Westbrook te loodsen in de eerste ronde. Die verkeert in goede doen, want op 2 april tekende hij tegen de Lakers nog voor 20 punten, 20 rebounds en 21 assists. Westbrook, die Oklahoma naar een zesde stek loodste, was de tweede speler ooit die in één match minstens 20 punten, rebounds en assists noteerde.

San Antonio Spurs

De eerste tegenstander van Denver in de play-offs zijn de San Antonio Spurs. Uitkijken dus, want de Spurs prijken namelijk bovenaan enkele lijstjes. De ploeg van DeMar DeRozan en LaMarcus Aldridge lieten namelijk het hoogste slaagpercentage noteren voor driepunters (39,2 %), vrijworpen (81,9 %) en het op één na hoogste percentage field goals (47,8 %).

LA Clippers

Geen Lakers, maar dat betekent niet dat Los Angeles het zonder Play-off-basketbal moet stellen. De Clippers wisten namelijk wel een ticket te bemachtigen met een zesde plaats. Een belangrijk wapen in de strijd tegen Houston zou wel eens bankzitter Lou Williams kunnen zijn. De guard is sinds half maart de meest trefzekere wisselspeler in de geschiedenis van de NBA toen hij de kaap van 11.148 punten overschreed.

Milwaukee Bucks

We zijn in het oosten aanbeland. Eén man mogen ze bij de tegenstander absoluut niet uit het oog verliezen als ze tegenover Milwaukee staan. Giannis 'Greek Freek' Antetokounmpo heeft zich in sneltempo opgeworpen als één van de beste spelers uit de competitie en is dan ook de vedette van de Bucks, dat gemiddeld de meeste punten (118,1) en rebounds (49.7) noteerde en zo de nummer 1 van het oosten werd.

Toronto Raptors

De Canadezen kwalificeerden zich voor de play-offs als tweede in het oosten, maar boekten wel meer zeges dan de nummer één uit het westen Golden State. Kawhi Leonard is de bekendste naam bij de Raptors, maar met onder meer Serge Ibaka, Kyle Lowry en Danny Green heeft het nog meer talent in huis. Die laatste heeft bijvoorbeeld een hoger slagingspercentage op driepunters dan ene Stephen Curry.

Philadelphia 76ers

Jarenlang waren de 76ers het kneusje van de NBA, maar achter de schermen wed toen hard gewerkt aan de jonge en talentvolle ploeg die beslag legde op de derde plaats. Sterspelers Joel Embiid en Ben Simmons zijn dan ook bovenaan de individuele statistiekenlijsten terug te vinden. Terwijl slechts drie spelers meer punten maakten dan Embiid en enkel Drummond (Detroit) meer rebounds pakte, is Simmons de op vier na beste assistgever met 7,7 stuks per wedstrijd.

Boston Celtics

Nog een ploeg die voor de competitie werd aangestipt als een van de grote uitdagers voor de titel. Maar met een vierde stek in het oosten stelden de Celtics ietwat teleur. Kyrie Irving, Jayson Tatum en Co. zullen vooral aan hun regelmaat moeten werken. Dat het wel degelijk tot veel in staat is, toonde de ploeg begin maart met een 128-95 monsteroverwinning tegen Golden State.

Indiana Pacers

De Indiana Pacers mogen dan iets minder faam hebben, ze verloren maar een match meer dan de Celtics, hun tegenstander in de eerste ronde. Vedetten zoals een Irving lopen er niet rond bij de Pacers, maar Victor Oladipo en Bojan Bogdanovic lieten zien dat ze vlot kunnen scoren, terwijl Domantas Sabonis van grote waarde is onder de korf met gemiddeld 9,3 rebounds.

Brooklyn Nets

Joe Harris, de shooting guard van de Brooklyn Nets, kroonde zich op de All-Star Saturday Night tot koning van de driepunters in een rechtstreeks duel met Curry. De Nets rekenen daarnaast vooral op alleskunner D'Angelo Russell, die gemiddeld het meeste scoort, de meeste assists geeft en de meeste steals doet voor de ploeg uit New York.

Orlando Magic

Het was spannend in het oosten in de strijd om de top acht. Orlando wist net als Brooklyn met een eindspurt zich ietwat verrassend te kwalificeren, ten koste van Miami van de afscheidnemende Dwyane Wade. Bij Orlando is sterspeler Nikola Vucevic - goed voor gemiddeld 20,8 punten en 12 rebounds - de man om in de gaten te houden.

Detroit Pistons

Met de Detroit Pistons wordt voor de hoofdvogel niet meteen rekening gehouden. Daarvoor ontbreekt het de ploeg aan uitschieters, al beschikt het met Andre Drummond wel over de man die gemiddeld de meeste rebounds pakte (15.6/match). Een ander wapen van de Pistons is dunkkoning Blake Griffin, weinig verrassend de beste schutter van de ploeg. Detroit kwalificeerde zich op het nippertje met evenveel zeges als nederlagen (41).



Eleven Sports maakt deel uit van het International Sports en All Sports aanbod van Proximus TV. Ontdek hier meer over het sportaanbod van Proximus TV.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top