Maak kennis met de Duivels van de toekomst

Sport | De Belgische beloften spelen het EK U21 dat wordt gespeeld in Italië en San Marino. Een belangrijk EK want de vier landen die zich daar de beste tonen, pakken meteen een ticket voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na een indrukwekkende kwalificatiereeks waarin het 26 op 30 pakte, kreeg België een zware loting voor het eindtoernooi: het zit in groep 1 met Polen, Spanje en Italië.
 
We bekijken in dit dossier de geschiedenis van de Belgische beloften op het EK, de weg naar het komende EK en enkele sterren van de selectie van bondscoach Johan Walem. Worden zij de Kompany’s en de Hazards van de toekomst in de A-ploeg?

Een beetje geschiedenis

De Belgische U21 zijn er voor de derde keer bij op het EK in deze categorie. Voor België is het geleden van 2007 dat het nog eens van de partij kan zijn op een EK voor beloften.
 
In 2002, in Zwitserland, raakte België niet verder dan de groepsfase. Er kon worden gewonnen van Griekenland (1-2), maar Tsjechië (0-1) en Frankrijk (0-2) bleken te sterk. Tot de selectie van bondscoach Jean-François De Sart behoorden toen spelers als Jean-François Gillet, Birger Maertens, Thomas Chatelle, Koen Daerden, Stein Huysegems, Grégory Dufer en Olivier Renard.
 
Op het EK voor U21 in 2007 in Nederland haalden de Belgen de halve finale, waarin het verloor van Servië. De titel ging naar Nederland, maar België pakte wel een ticket voor de Spelen van Peking.
 
Op die Spelen maakte de wereld toen voor het eerst kennis met wat later zou uitgroeien tot de ‘gouden generatie’. Tot de selectie van bondscoach Jean-François De Sart behoorden spelers als Vincent Kompany, Marouane Fellaini, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen, Mousa Dembélé, Kevin Mirallas, Maarten Martens en Anthony Van den Borre.
 
In dat toernooi met 16 landen moest België in zijn groep alleen grote favoriet Brazilië (met onder meer Ronaldinho en Marcelo) laten voorgaan, maar was het sterker dan China en Nieuw-Zeeland. In de kwartfinale werd gewonnen van Italië (2-3), maar in de halve finale bleek Nigeria te sterk (4-1). België greep in de troosting naast het brons, na de nederlaag tegen Brazilië (0-3). De olympische titel was voor Argentinië (met onder meer Pablo Zabaleta, Angel di Maria, Sergio Agüero en… Lionel Messi).

De weg naar het EK 2019

De Belgische U21 konden zich voor het EK plaatsen na een indrukwekkende groepsronde: in een groep met Zweden, Turkije, Hongarije, Cyprus en Malta haalde de Belgische beloften 26 op 30.
 
België opent zijn EK op 16 juni tegen Polen, op 19 juni is Spanje tegenstander en op 22 juni is de wedstrijd tegen gastland Italië gepland.
 
In aanloop naar het EK spelen de Belgische beloften op 3 juni eerst nog een oefenpartij tegen Frankrijk.


In groep B strijden Duitsland, Denemarken, Servië en Oostenrijk om de kwalificatie voor de volgende ronde, in groep C Engeland, Frankrijk, Roemenië en Kroatië.

Johan Walem

Bondscoach Johan Walem is een coach die als speler voldoende ervaring bij de nationale ploegen verzamelde. De nu 47-jarige linksvoetige middenvelder speelde in zijn profcarrière achtereenvolgens bij Anderlecht, Udinese, Parma, Standard, Torino en Catania, maar kreeg zijn eerste selecties voor de nationale ploeg te pakken toen hij nog bij de jeugd van RWDM speelde. Van de U15, U16, U17, U18 en de U21 klom hij ook op naar de Belgische A-ploeg. Bij de Rode Duivels verzamelde hij 36 caps tussen 1991 en 2002.
 
Zijn trainerscarrière begon hij bij de beloften van Anderlecht. Daarna trainde hij ook de beloften van Udinese. In 2012 werd hij trainer van de U21 en die job gaf hij op om in mei 2015 hoofdtrainer te worden van KV Kortrijk. Daar volgde echter in februari 2016 al een ontslag. In augustus 2016 ging hij opnieuw aan de slag bij de nationale beloften als opvolger van Enzo Scifo.

Dion Cools

Dion Cools is een van de bekendere namen in de selectie van de nationale beloften. Bij de nationale ploegen verzamelde Cools 2 caps bij de U18, 8 bij de U19 en al 15 bij de U21 waar hij ook al drie doelpunten maakte. Bij Club Brugge kent hij een minder seizoen, want dit seizoen verloor hij zijn basisplaats in het systeem dat trainer Ivan Leko hanteert, een basisplaats waar hij in de vorige twee seizoenen wel op kon rekenen. Cools heeft nochtans veel te danken aan Leko, want de Kroaat liet hem als prof debuteren bij Oud-Heverlee Leuven.
 
Cools bracht zijn hele leven door in België, maar heeft ook Aziatische roots: hij werd geboren in Maleisië en zijn moeder is Maleisisch. Omdat hij alleen nog maar voor de Belgische nationale jeugdelftallen speelde, kan hij nog altijd kiezen voor de Maleisische A-ploeg. “Daar zou ik al international kunnen zijn, maar ik wil nu nog geen keuze maken”, vertelde hij daar vorig jaar over in Sport/Voetbalmagazine. “Ik zou wel gemotiveerd zijn om voor Maleisië te spelen. Ik zou mij honderd procent geven, omdat ik deels Maleisisch ben en ik wil de mensen trots maken, maar ik houd het open. Ik ben nog jong. En er zitten ook heel wat nadelen aan om voor Maleisië uit te komen. Het vliegen, de jetlag... Het is niet alleen maar voor je land voetballen.”

Wout Faes

Wout Faes leek lang op weg om de nieuwe grote Belgische verdediger van Anderlecht te worden. Op zijn zestiende kwam hij zelfs op de radar te staan van Chelsea. Voor zijn zestiende verjaardag stuurden de Blues hem een shirt van David Luiz, de verdediger van wie hij een dubbelganger kon zijn. Toch is hij die vergelijking wat beu: “Ik ben er wel een beetje klaar mee eerlijk gezegd. Ok, we lijken qua kapsel en we spelen op dezelfde positie. Die krullen heb ik nu eenmaal, ik ga niet naar de kapper omdat ik toevallig op David Luiz lijk. Ik ben Wout Faes, geen kopie van David Luiz”, zo vertelde hij ooit bij Voetbal International.
 
De jeugdcategorieën doorliep Faes bij Anderlecht, maar doorbreken in het A-team lukte hem niet. Na huurbeurten aan twee Nederlandse clubs, Heerenveen en Excelsior, trok hij naar Oostende, waar hij een vaste plaats in de verdediging kreeg.
 
Bij de nationale ploegen is Faes een vaste klant: hij verzamelde 5 caps bij de U15, 27 bij de U17 en 9 bij de U19. Bij de U21 zit hij aan 11 caps.

Aaron Leya Iseka

Treedt Aaron Leya Iseka in de voetsporen van zijn oudere broer, Michy Batshuayi? Net als zijn broer kwam hij bij de jeugdcategorieën van Anderlecht terecht. Daar bleef hij wel langer dan zijn broer: weinige tijd na zijn 17e verjaardag mocht hij debuteren voor paars-wit. Een zware blessure aan de knie belette een echte doorbraak en Anderlecht liet hem speelminuten najagen bij Marseille en Zulte Waregem. In de zomer van 2018 verkocht Anderlecht hem aan Toulouse.
 
Voor Leya Iseka was het wachten tot de U21 voor hij deel mocht uitmaken van de Belgische nationale ploeg. Daar verzamelde hij ondertussen toch ook al 12 caps.

Dodi Lukebakio

Dodi Lukebakio was een van de parels uit de jeugdopleiding van Anderlecht, maar opnieuw eentje die niet helemaal kon doorbreken in de A-kern. De Assenaar nam het niet zo nauw met de discipline en na zijn debuut onder trainer Besnik Hasi in oktober 2015 werd hij in het seizoen 2016-2017 uitgeleend aan Toulouse, het seizoen erna aan Sporting Charleroi. De Carolo’s lichtten zijn aankoopoptie en verkochten hem meteen door aan Watford. Omdat hij daar weinig speelminuten kreeg, verhuurden de Engelsen hem aan het Duitse Fortuna Düsseldorf. Daar kwam hij in de eerste helft van het seizoen tot ontbolstering. Zo maakte hij een hattrick bij het 3-3 gelijkspel op het veld van het grote Bayern München.
 
Bekijk hier de drie doelpunten van Lukebakio tegen Bayern.



Door zijn Congolese nationaliteit was het wachten tot zijn achttiende voor hij caps kon verzamelen met de Belgische nationale ploegen. Bij de U21 zit hij aan 13 caps en 4 doelpunten.
 
In oktober 2016 speelde Lukebakio vriendschappelijk met de nationale ploeg van de Democratische Republiek Congo tegen Kenia. Een definitieve keuze heeft hij nog niet gemaakt, maar het EK 2019 met de U21 wil hij niet missen. “Het is de voltooiing van een mooi verhaal dat we samen beleefden: we zagen af om er te geraken en willen dat avontuur tot het einde meemaken”, zo vertelde hij daarover in Sport/Voetbalmagazine. “De mensen konden zien welke opofferingen we deden om op het EK te geraken en ik voel bij niemand de goesting om het nu te laten schieten. Onze kracht is de bereidheid om elkaar te helpen. Als we ons daar blijven op baseren, kunnen we ver geraken. Nu en later.”

Siebe Schrijvers

Siebe Schrijvers is de aanvoerder van de nationale beloften. Met 5 caps bij de U15, 18 caps bij de U17, 17 caps bij de U19 en al 19 caps bij de U21 heeft hij alle nationale jeugdcategorieën doorlopen.
 
Op zijn 16e tekende Schrijvers een profcontract bij Racing Genk, de ploeg waar hij zijn opleiding kreeg. Hij speelde op huurbasis ook bij Waasland-Beveren en trok in de zomer van 2018 naar Club Brugge. Na een zekere aanpassing wordt hij steeds belangrijker bij blauw-zwart.
 
Met Italië, Spanje en Polen kreeg België een mooie loting, zo vindt Schrijvers. “Italië en Spanje zijn als twee grootste voetballanden - op papier - de favorieten”, zo vertelde hij aan de Gazet van Antwerpen. “Het is in dat opzicht ook leuk om begin juni nog te oefenen tegen Frankrijk, ook een topteam. Maar wij willen natuurlijk ook die groepsfase overleven. We willen zo lang mogelijk meegaan.”

En er is nog meer talent…

Wie behoort nog tot de selectie van spelers, allemaal geboren na 1 januari 1996 en zo ter beschikking van bondscoach Johan Walem? Hij kan onder meer rekenen op spelers zoals Yari Verschaeren, Francis Amuzu, Alexis Saelemaekers, Sebastiaan Bornauw of Elias Cobbaut van Anderlecht, Casper De Norre,  Bryan Heynen of Nordin Jackers van Racing Genk, Alexis De Sart van STVV, Jordi Vanlerberghe van Oostende of Jens Teunckens van Antwerp…

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top