Hit it! De tien beste drummers en percussionisten van België!

'Een band is maar zo goed als zijn drummer.' Het zijn de gevleugelde woorden die Arno Hintjes ooit uitsprak. Had hij gelijk?
Hit it! De tien beste drummers en percussionisten van België! © Wikimedia

Vraag het aan drummers en ze zullen volmondig 'Ja!' zeggen. Haal de timekeeper uit de band en heel het muziekje valt in elkaar. In ons land loopt nogal wat talent rond. We kennen allemaal de grote namen - the powerhouses - als Stéphane Misseghers (dEUS, Soulwax), Mario Goossens (Triggerfinger) en Michael Schack (met zijn eigen en talloze andere bands). Grootheden, sowieso, maar binnen het bestek van dit artikel geven we graag aandacht aan een aantal andere fijne Belgische drummers én percussionisten.

Frederik Van den Berghe

Frederik Van den Berghe © Swing Paradise

Een van de gasten die zich al jaren aan hun nobele taak wijden, is Frederik Van den Berghe. Op het eerste gezicht niet zo'n bekende kop, maar vergis je niet, Van den Berghe heeft zowat bij iedereen gespeeld, van PJDS en Arno tot Admiral Freebee. Maar het meest zie je hem achter de drums zitten bij jazz- of bluescombo's. He's an old style kinda dude. Van den Berghe groeide op met drummers-oude-stijl. In Poppunt vertelde hij daar ooit over: "Ik heb veel gehad aan de platencollectie van mijn vader. Er zat heel wat New Orleans Jazz tussen, zoals Kid Thomas, Kid Ory, Professor Longhair… En zoals zoveel drummers ben ik ook eerst beginnen trommelen op lege kartonnen dozen. Trouwens, ik kreeg die New Orleans-jazz met de paplepel binnen; mijn pa nam me al vroeg mee naar jazzoptredens en dat heeft ook een grote invloed gehad op mijn muzikale ontwikkeling. Ik lag bij wijze van spreken al van in het begin aan een New Orleans-infuus."

Stoy Stoffelen

Stoy Stoffelen © Onbekend

Pas 65 geworden, deze grote meneer. Zal altijd aan Raymond Van het Groenewoud gekoppeld blijven, want Stoffelen voorzag de grootste hits van Raymond van prachtig ingekleurd drumwerk. Geboren als Werner Stoffelen, maar bij iedereen bekend als Stoy. Stoffelen heeft heel lang het mooie weer gemaakt bij Raymond, maar je zou hem ook kunnen kennen van passages bij De Notenclub, een al lang ter ziele gegane muziekshow op de VRT. Vandaag maakt Stoffelen nog steeds muziek (natuurlijk!) en gaat hij de hort op met la jeunesse in - bijvoorbeeld - een bandje dat Nederlandstalige covers speelt op verzoek. Of met Wouter Berlaen, Jan De Smet of Lazy Horse... 

Kobe Proesmans

Kobe Proesmans © Poppunt

Medeoprichter van Wawadadakwa, Belgian Afro Beat Association en Obatala. Hij speelde bij onder meer Zita Swoon, El Tattoo Del Tigre, Tony Allen en Gabriël Rios. Wat een man! Wat een percussionist, én drummer! Met Aarich Jespers richtte hij The Colorist Orchestra op, een achtkoppig orkest waarin Proesmans en Jespers als arrangeurs op zoek gaan naar nieuwe registers en klankkleuren voor populaire muziek, hierbij gebruik makend van voornamelijk onorthodoxe instrumenten. The Colorist Orchestra werkte samen met o.a. Sumie Nagano, Cibelle, Emiliana Torrini en Lisa Hannigan. Kobe Proesmans noemt zichzelf vooral een zoekend percussionist, iemand die niet zal rusten voor hij het geluid gevonden heeft waar de muziek om vraagt. Hij bezit dan ook honderden verschillende grote en kleinere percussie-instrumenten. Een gearslut? Toch een beetje. 
Karel De Backer

Karel De Backer © Jackobont

Tegenwoordig beroert Karel De Backer de ketels bij Ertebrekers, Dead Man Ray en Kapitein Winokio, maar de man is van meerdere markten thuis... Karel de Backer, door OOR-magazine van het predikaat meesterdrummer voorzien, studeerde eind jaren ‘90 af aan de Jazz Studio. Hij ligt samen met Kowlier en Buysse aan de basis van 't Hof van Commerice. Buiten verscheidene jazz-, funk-, hiphop- en stonerockbands speelde hij ondertussen ook al bij Kowlier, Gabriel Rios, Hannelore Bedert, Riet Muylaert, Novastar, etc. Stevig en standvastig, zoals het een drummer betaamt. 

Bram Vanhove

Bram Vanhove © Bram Vanhove

Drummer bij Coely, blackwave., Dvtch Norris en Collective Conscience. "Ik ben zo’n freak die opzoekt wat zijn idolen gebruiken en dan exact hetzelfde materiaal bestelt.” Ja, en zo zijn er wel meer! "Het moeilijkste als sessiemuzikant is weten hoe ver je mag gaan. Je bent een serieus onderdeel van een groep, maar je mag geen zaken bepalen waar je geen zeggenschap over hebt. Niet altijd even simpel, want soms heb ik heb de neiging om te zeggen: misschien kunnen we het zus of zo aanpakken. Terwijl: zij zijn de artiest en ik ben de drummer", vertelde hij ooit. Gewoon een drummer? Neen, Vanhove is een van de hitters van zijn generatie! Hou hem in de gaten, coz he's going places!


Stefanie Mannaerts

Stefanie Mannaerts © Sjockrock

Opgegroeid in de winkel van grootvader Leo Caerts in Leuven (of toch zo goed als), zat ze al vroeg achter een drumkit. Met The Spectors kwam ze al even piepen, maar het ging pas goed loos toen ze met Brutus op de voorgrond trad. Over drummen zelf liet ze een interview met Tim F. Van der Mensbrugghe ooit optekenen: “Ik voel wel: ik moet nú gaan drummen. Drummen is echt oerinstinct. Misschien heb ik totaal geen talent voor de drums, maar ik vind het wel het beste instrument ter wereld. Ik kan dat niet uitleggen, maar da’s gewoon megavet. Voor een vrouw heb ik heel weinig subtiliteit. Ik kan stil drummen, maar tien minuten gitaar spelen? Daar krijg ik meteen kramp van.”

Karen Willems

Karen Willems © Inside Jazz

Als klein meisje was Karen Willems majorette bij de plaatselijke fanfare, maar veel liever dan in maillot met een majorettestok te jongleren, wilde ze achteraan de fanfarestoet tussen de trommelaars lopen. De majorettestok werd dan ook al gauw ingeruild voor twee drumsticks. Ze drumt en drumde voor heel diverse bezettingen waaronder Mauro, Jan Swerts, Zita Swoon Group, Eric Thielemans en Novastar. Karen Willems heeft ook haar eigen muziekproject INWOLVES. "Ik hou van de fysieke beleving, het contact met je instrument. Klank doet heel veel met je lijf, maar op hetzelfde moment doet je lijf zelf ook heel wat met klank. Het zoeken naar een bepaalde spanning, ontlading, spelen met ritmes, tempo’s, dynamiek... Drum en percussie:dat is gewoon helemaal mijn ding."   

Jeroen Stevens

Jeroen Stevens © Patrick Van Vlerken

Doorleefd en gepassioneerd. Jeroen Stevens is de stille kracht, de motor bij onder andere Gruppo di Pawlowski. Heel eigen stijl ook, met vleugels die een spanwijdte hebben van extreme jazz tot pop. Hij behaalde zijn masterdiploma klassieke percussie en kamermuziek aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen en maakte vooral naam in de improvisatienoise- en de popscène. Hij speelt en speelde in groepen als I Love Sarah, Gruppo di Pawlowski en Laïs. Daarnaast is hij als percussionist actief bij Ultima Vez en tal van andere hedendaagse muziekprojecten (Fritzi und Heidel, Besides).

Lander Gyselinck

Lander Gyselinck © Annie Boedt

Jong, vol vuur, en al sinds mensenheugenis begenadigd. Gyselinck ademt drums, en zweet paradiddles uit al zijn poriën. STUFF. Beraadgeslagen. LABtrio. Het zijn maar een paar van de projecten waar young lad G zich achter de drums bevindt. Eigenzinnig, explorerend en nooit te beroerd om zichzelf helemaal opnieuw uit te vinden. Het experiment, dat schuwt hij niet, vertelde hij ooit in de Slagwerkkrant: "Ik heb ooit een week geëxperimenteerd met klanken die je kunt krijgen uit een ketting die je op een snare laat vallen. Maar ook heel technische dingen, zoals volumes. Als je bij een bepaalde groove het volume van de hihat zo statisch houdt dat het niet natuurlijk aanvoelt, krijg je direct een heel machinaal effect. Eigenlijk het omgekeerde van een James Brown-groove, waarbij de hihat heel mooi organisch meebeweegt. Of als je alles wat sustain heeft op een drumstel meteen afdempt, dan krijg je een heel maffe curve die je ook vaak in hiphop ziet."

Dré Pallemaerts

Dré Pallemaerts © Cees Van de Ven

55 ook alweer, deze Dré. Al meer dan 30 jaar actief in de internationale jazzscène... Pallemaerts heeft gespeeld met vele grote namen zoals Toots Thielemans, Joe Lovano, John Scofield, Bob Brookmeyer, Philip Catherine, Kenny Wheeler, Norma Wintston, Tom Harrell, Art Farmer, James Williams en Ernestine Anderson. Geeft les aan het CNSM in Parijs en aan het Lemmensinstituut in Leuven. Hij is een erg begaafde sound engineer, creëert elektronische muziek en componeert. Hij is lid van het Belmondo-Yusef Lateef sextet, Belmondo quintet, Bert Joris quartet, Baptiste Trotignon-David El Malek quartet, Andy Scherrer sextet, Erwin Vann's 'let's call Ed', Robin Verheyen quartet, Bill Carrothers trio... Momenteel achter het kitje bij Melanie di Biasio.
Music Maestro

Willy geeft Belgische artiesten duwtje in de rug

Het zijn geen fijne tijden voor artiesten, zeker niet nu alle massa-evenementen gedurende deze zomer zijn afgezegd. Radiozender Willy steunt artiesten al vanaf het begin van de coronacrisis en lanceer

Proximus Pickx Live bij je thuis – Elke avond om 21u: een exclusief concert (25 – 29 mei)

Het bedrijfsleven komt stilaan op gang, en shoppen behoort ook opnieuw tot de mogelijkheden maar het coronavirus maakt het nog altijd onmogelijk om live een concert bij te wonen. Proximus doet daarom

AB Canapé: de Schotse synthpop van Chvrches

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

AB Canapé: sidder en beef dankzij de intense post-metal van Amenra

Nu de lockdownmaatregelen beetje per beetje worden versoepeld, komt het normale leven stelselmatig weer op gang. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepi

AB Canapé: fleurige flamenco met Rodrigo y Gabriela

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

'Topickx of the week' - Dena haalt de innerlijke gothic van stal

In de gloednieuwe Proximus Pickx-reeks 'Topickx of the week' zet comédienne Dena Vahdani elke week haar tanden in de wereld van de showbizz. In de tweede aflevering duikt de Brusselse in haar eigen ve

Klara biedt alternatief voor Koningin Elisabethwedstrijd

De laatste week van mei had normaal gezien de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano moeten plaatsvinden. Omwille van de coronacrisis is de prestigieuze internationale muziekwedstrijd ec

Canvas brengt het mooiste van de Koningin Elisabethwedstrijd

Net als bij zoveel andere culturele evenementen heeft de coronacrisis er voor gezorgd dat de Koningin Elisabethwedstrijd 2020 voor piano dit jaar niet heeft kunnen plaatsvinden. Canvas wil de muziekli

AB Canapé: de kleurrijke Americana van Calexico

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

AB Canapé: de wereldbekende 'onbekenden' van Unknown Mortal Orchestra

Het leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikken. Om de

AB Canapé: Suarez, exotische schat van eigen bodem

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

AB Canapé: de instrumentale duizendpoot Xavier Rudd

Het leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikken. Om de

Sport in de kijker

One day, one goal: Kompany knalt City richting de titel

Vincent Kompany heeft gedurende de afgelopen 11 jaar in Engeland naam en faam gemaakt als één van de beste verdedigers ter wereld. Met Manchester City heeft hij meerdere malen op beslissende momenten

Tour de France: 10 klassementsrenners om naar uit te kijken

De wielerfans hebben opnieuw iets om naar uit te kijken!

Fratsen fnuiken tennistalent Nick Kyrgios

In de nieuwste aflevering van onze rubriek 'Enfants terribles' zoomen we in op Nick Kyrgios. De nog steeds maar 25-jarige tennisser draait al 7 jaar mee op het ATP-circuit, waarin hij vooral met zijn

Lance Armstrong: "Of ik kanker kreeg door dopinggebruik? Ik zeg niet 'neen'"

Zondagavond 24 mei ging de tweedelige ESPN-documentaire "Lance" in première. De documentaire, die in totaal 3 uur en 20 min in beslag neemt, overspant de jeugd, opmars en neergang van de voormalige 7-

On this day: de spectaculaire remontada van Liverpool in de CL-finale

Een van de meest sensationele en beklijvende Champions League-finales sinds het ontstaan van het kampioenenbal was ongetwijfeld die tussen AC Milan en Liverpool in 2005. Een verslag in geuren en kleur

One day, one goal: de sensationele afstandslob van Florenzi

16 september 2015, een half uur na de aftrap van AS Roma’s eerste groepswedstrijd in de Champions League. Rechtsback Alessandro Florenzi loopt langs de rechterflank over de middellijn. Hij kijkt een p

On this day: het inktzwarte afscheid van een Liverpool-boegbeeld

Na een carrière van 17 jaar, met 710 wedstrijdoptredens en 186 goals op de teller, nam heel Liverpool op 24 mei 2015 afscheid van een kind van het huis: Steven Gerrard. Als 'scouser' pur sang, geboren

One day, one goal: Daniel Van Buyten zet Rode Duivels op weg naar WK 2002

Daniel Van Buyten stond tijdens zijn carrière bekend om zijn lange manen en zijn sterke kopspel. Met een van zijn karakteristieke kopballen zette hij in 2001 de Rode Duivels definitief op weg naar het

On this day: de laatste dans van een balvirtuoos in Camp Nou

Na 24 jaar onder dak bij FC Barcelona betrad oude rot Xavi Hernandez op 23 mei 2015 een laatste keer de heilige grasmat van Camp Nou. Het was de allerlaatste thuismatch van de sierlijke balvirtuoos in

Hoe Borussia Mönchengladbach en Bayer Leverkusen Dortmund en Bayern het vuur aan de schenen leggen

Dit weekend staat met Borussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen een kraker bovenaan de Bundesliga op het programma. Beide teams slagen er de voorbije jaren steevast in om Borussia Dortmund en Bayern

Ons wielerjargon: de lead-out, ultieme gids naar de wielerhemel

Als het coronavirus mee wil werken, wacht ons een wielernajaar om duimen en vingers bij af te likken. Om het lange wachten toch enigszins te verzachten, laten we bij Proximus Picxk elke week ons licht

One day, one goal: de legendarische Baggio demonstreert tegen Juventus

Na jarenlang te hebben uitgekomen voor de grootste ploegen in Italië, sluit Roberto Baggio zijn carrière af bij Brescia. Zelfs op 34-jarige leeftijd heeft de aanvaller nog niets aan torinstinct ingebo

Focus op films, series & tv

De winter is opnieuw op komst op CAZ

Vanavond zendt CAZ de allereerste aflevering van de fantasyserie ‘Game of Thrones’ uit, een mooie kans om opnieuw kennis te maken met de mythische wereld die George R.R. Martin heeft gecreëerd. De ser

Reizen Waes: een opmerkelijke kijk op Japan

Toen Tom Waes in februari naar Japan trok, had hij niet durven vermoeden dat dit zijn laatste buitenlandse reis van dit jaar zou worden. Het nieuwe coronavirus zou er anders over beslissen. Toch laat

Lance Armstrong: "Of ik kanker kreeg door dopinggebruik? Ik zeg niet 'neen'"

Zondagavond 24 mei ging de tweedelige ESPN-documentaire "Lance" in première. De documentaire, die in totaal 3 uur en 20 min in beslag neemt, overspant de jeugd, opmars en neergang van de voormalige 7-

Nieuw in de Op aanvraag-catalogus: ‘Bad Boys for Life’!

Tinseltown was het Vlaamse regisseursduo Adil El Arbi en Billal Fallah al een tijdje aan het opgeilen en met ‘Bad Boys for Live’ is het meteen raak: hun eerste Hollywoodfilm ooit werd een kassasucces

Wie is de stem achter….. Caesar in de reboot van ‘Planet of the Apes’?

In dit format blikken we terug op acteurs en actrices die hun stem hebben gegeven aan iconische personages uit de animatiefilm of speelfilm. Deze keer is het de beurt aan Andy Serkis, de steracteur ac

Brad Pitt: van posterboy tot Hollywoodgod

De prestigieuze New York Times wijdde enkele maanden geleden zelfs een essay aan de schoonheid van acteur Brad Pitt. Om maar te zeggen: Pitt, ondertussen 56, is nog altijd hot in Hollywood. Niet slech

Niet te missen op tv (25 mei - 31 mei): 4 programma’s over seks, drugs en rock-‘n-roll

Het hoeft niet altijd dagelijkse kost te zijn!

Waarom je X-Men en The Avengers nooit samen aan het werk zult zien op een scherm

The X-Men en The Avengers kun je wel in hetzelfde magazine aantreffen, maar zul je nooit samen op een scherm zien. Spider-Man mag enkel met Captain America optrekken mits uitdrukkelijke toestemming va

Het beste geschiedkundig vertier op Netflix

Proximus Pickx grasduint in het rijke Netflixaanbod en schotelt je elke maand het beste voor dat momenteel te zien is op Netflix België. Iedere keer richten we onze blik op een ander genre. Deze maand

Zes must watch films om het weekend mee door te komen!

Een verlengd weekend biedt velen de kans om de zetel in te kruipen om naar een film of serie te kijken. Wij zochten uit welke films je dit weekend echt moet gezien hebben!

"Een man heeft zijn noden": de beste quotes uit 'First Dates'

Het internationale succesprogramma 'First Dates' heeft ondertussen ook Vlaanderen in zijn greep. Opnieuw maakten 8 singles hun opwachting, met geslaagde en iets minder geslaagde hofmakerij tot gevolg.

'Coming of age' bij Proximus Pickx: zo verwarrend kan opgroeien zijn

Opgroeiende tieners en alle twijfels die daarbij komen kijken: 'coming of age'-films zijn een genre op zich. Van drama tot komedie: wij zetten enkele straffe films uit het genre op een rijtje in de op

Nieuws van het esports-front

Verrassingen, teleurstellingen en sensaties: een terugblik op het reguliere seizoen van de Proximus ePro League

Enkele weken geleden volgde je de reguliere competitie van de Proximus ePro League. De competitie werd een adembenemend spektakel met heel wat verrassingen, omwentelingen en zelfs teleurstellingen. Di

VUB start met eerste universitaire opleiding e-sports

De Vrije Universiteit Brussel lanceert in oktober 2020 met "Expert Class in Esports Management" als eerste universiteit in de Lage Landen een postuniversitair programma voor e-sports als specifiek vak

European Leagues Stay2Score: volg de ontknoping live

De Stay2Score European Leagues-toernooi kent zijn ontknoping; de halve finales en de finale zijn live te volgen op zaterdag 23 mei op de zender Proximus Pickx Live en het Twitch-kanaal van Proximus.

Rainbow Six Benelux League: Epsilon in moeilijkheden, Defusekids is gekwalificeerd

Epsilon heeft een slechte week achter de rug. Het team valt van het podium en blijft binnen het bereik van de eerste achtervolgers. Defusekids onderstreept daarentegen zijn leiderschap. Achter DK volg

NumberOne: TheDice, Lamiff en Tenerife Titans nemen de leiding

Het Counter Strike: Global Offensive NumberOne-circuit is nu goed en wel vertrokken. Na de tweede kampioenschapsdag lijken drie teams zich te onderscheiden van de concurrentie. Donderdagavond begon me

Zijn de Belgische spelers op niveau op FIFA 20?

Deze week vergelijken we het niveau van de Belgische spelers op FIFA 20 met de andere spelers op de planeet. Worden onze landgenoten beter of slechter beoordeeld dan andere voetbalsterren? Je leest he

Proximus ePro League Play-offs: speeldag 1

De zes amateurspelers zijn bekend, de 10 profspelers zijn er klaar voor; de eindfase van de competitie kan eindelijk beginnen. Ook de poules zijn verdeeld en die beloven erg spannend te worden.

ESL One: Road to Rio: Belg Nivera verrast, ontgoocheling voor Keoz

De weg naar de Major van Rio wordt lang voor de teams die zich willen kwalificeren. Twee Belgen begonnen hun reis afgelopen weekend, ondanks een gelijkaardig resultaat, met een verschillend gevoel. De

NumberOne is terug: dit zijn de resultaten van de eerste speeldag

De Counter Strike: Global Offensive NumberOne-competitie is opnieuw van start gegaan. De eerste wedstrijden van de Legend Stage werden op dinsdagavond afgewerkt. Het NumberOne-circuit op CSGO, in eers

Rainbow Six Siege: Ubisoft onthult zijn grote metamorfose

Op woensdagavond onthulde Ubisoft zijn grote transformatie die reeds tijdens de laatste Six Invitational werd aangekondigd. Het gloednieuwe competitiesysteem begint met nationale competities. De herzi

Valorant: “ScreaM” behaalt opnieuw een podiumplaats

Ook afgelopen weekend werd er een nieuw groot toernooi gehouden op Valorant. Op het toernooi, georganiseerd door de organisatie Solary, speelden verschillende Belgen zich opnieuw in de kijker. De Belg

Proximus ePro League: de play-offs komen eraan!

Na vijftien competitiespeeldagen tussen de amateurspelers van elke club en na een kampioenschap dat al zijn beloftes wat betreft spanning heeft waargemaakt, maken we nu plaats voor de play-offs!De zes

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.