De beste albums na een liefdesbreuk

Het is je vast ook al overkomen dat je jezelf helemaal herkent in de tekst van een liedje. Vooral als je liefdesverdriet hebt. Voor sommige artiesten is dit een echte inspiratiebron. Ontdek onze selectie van de beste albums na een liefdesbreuk!

Amy Winehouse - Back to Black

Het is geen geheim dat het album 'Back to Black' eigenlijk 'Back to Blake' had kunnen (moeten?) heten. De ex-man van Amy Winehouse is in elk liedje aanwezig. Haar relatie met Blake Fielder-Civil was het favoriete onderwerp van de schandaalpers. En een inspiratiebron voor liedjes zoals 'Back to Black' en 'Love is a Losing Game'. Ze bleef Blake tot het einde missen, maar had wel aanvaard dat de relatie niet kon werken. Of toch in haar teksten... Je kan trouwens ook in andere liedjes horen hoe de relatie op de klippen liep: luister bijvoorbeeld 's naar 'Tears Dry on Their Own', 'Wake Up Alone' of 'Just Friends'.

Bon Iver - For Emma, Forever Ago

Na een moeilijke liefdesbreuk sloot Justin Vernon zich op in een hutje in Wisconsin en schreef er de songs die het album 'For Emma, Forever Ago' zullen vormen. Dit album is een van de meest iconische van Bon Iver, vooral dankzij het sublieme nummer 'Skinny Love'. Het hele album ademt die typische melancholie die zo goed bij de indie-folkstijl van Bon Iver past. De schoonheid van het album schuilt in de belofte van een nieuw begin, in de zachtheid waarmee hij over zijn verloren liefde praat en in de pijn en triestheid van het hartverscheurende einde van zijn liefdesrelatie.

Joni Mitchell - Blue

'Blue' is ongetwijfeld het meest persoonlijke album van Joni Mitchell. Ze deelt er zonder enige schroom en in alle kwetsbaarheid haar gedachten en gevoelens na de breuk met Graham Nash. Na de release zei de zangeres over het album: "Er is geen enkele valse noot in deze songs. In deze periode van mijn leven was ik volledig weerloos. Als het doorzichtig cellofaan rond een pakje sigaretten." Een kwetsbaarheid en triestheid die je kan horen in 'A Case of You' of 'River'.

Joan Baez - Diamonds & Rust

Iedereen kent het liefdesverhaal tussen Joan Baez en Bob Dylan. En de breuk die erop volgde. Ze bleven met elkaar praten door middel van liedjes en 'Diamonds & Rust' is het meest opmerkelijke liedje dat dit doet. Joan schreef het na een telefoontje van Dylan, een paar jaar na hun breuk. De nostalgische song richt zich duidelijk tot de grote liefde van haar leven. De folkzangeres vertelt er over alle liefde die ze voelde voor Bob Dylan en de prijs die ze daarvoor heeft moeten betalen. Het hele album, genoemd naar dit nummer, ademt afscheid en de ontgoocheling van een verloren liefde.

Fleetwood Mac - Rumours

Deze plaat van Fleetwood Mac is het uitgelezen liefdesverdrietalbum. 'Rumours' werd geschreven in een sfeer van liefdesproblemen: de scheiding van Christine en John McVie, beiden lid van de groep, het mislukkende huwelijk van Mick Fleetwood en de liefdesperikelen van Stevie Nicks en Lindsey Buckingham, die ook tot de groep behoorden. Dit album brengt de verhalen van de verschillende stuklopende relaties. In 'The Chain' hoor je woede, in 'Go Your Own Way' voel je de bliksemschichten en 'Songbird' is een en al emotie.

Robyn - Body Talk

In 2010 bracht de Zweedse zangeres Robyn 'Dancing On My Own' uit, van het album 'Body Talk'. In deze song voel je alle wanhoop en het verdriet van het pijnlijke moment waarop je geliefde er met iemand anders vandoor gaat. Sinds het in de serie 'Girls' was te horen, is 'Dancing On My Own' helemaal het liefdesverdrietliedje geworden dat je zin geeft om al je verdriet en woede uit te schreeuwen. Maar het herinnert er ons vooral aan dat je je ook alleen goed kan voelen.


Marvin Gaye - Here, My Dear

Na zijn scheiding schreef Marvin Gaye het album 'Here, My Dear'. We schrijven 1978. Dit album is zozeer verbonden met zijn scheiding dat in de scheidingspapieren zelfs staat te lezen dat Marvin Gaye de helft van de royalties van het album aan zijn ex-vrouw moet geven. Uit wraak beslist de zanger al zijn wrok, zijn frustratie en zijn woede in het album te steken. De nummers gaan van het zeer persoonlijke 'You Can Leave, But It's Going to Cost You' tot het hoopvolle, toekomstgerichte 'Falling In Love Again'.

Blur - 13

Het album '13' van Blur werd geschreven na de breuk tussen Damon Albarn en Justine Frischmann, de zangeres van Elastica. Dit werk uit 1999 bevat liefdevolle nummers zoals 'Tender' maar ook nummers vol chaotische emoties zoals 'Battle'. In 'Trailer Park', 'Caramel' en 'Mellow Song' vertelt Damon Albarn in het lang en het breed over zijn drugsmisbruik met Justine Fischermann en over de spanningen in zijn relatie.

The National - High Violet / Trouble Will Find Me

In het geval van een groep als the National, waarin zanger Matt Berninger zijn somberste gedachten de vrije loop laat, is het moeilijk om één liefdesverdrietalbum uit te kiezen. We zouden 'Trouble Will Find Me' kunnen kiezen voor dat ene liedje dat als een roep om hulp, een vermomd excuus klinkt: 'I Need My Girl'. Nochtans is het album dat het meest over liefdesbreuken spreekt en ons omhult met de nostalgie van een betreurde liefde, het album 'High Violet'. Met 'Sorrow' en die verschrikkelijke zin "I don't want to get over you" hoor je iemand die niet wil rouwen of afscheid nemen. Zonder 'Terrible Love' en 'Anyone's Ghost' te vergeten: de breuk is onafwendbaar en laat beide partijen met een gebroken hart achter.

Nick Cave & the Bad Seeds - The Boatman's Call

'The Boatman's Call' van 1997 is een mooi album dat niet enkel spreekt over de scheiding van Nick Cave en Viviane Carneiro, met wie hij een kind heeft, maar ook over de moeilijke breuk met PJ Harvey. Het is ook een album dat een keerpunt betekende in zijn carrière. Tot dan werd Nick Cave geassocieerd met rockmuziek die minder gevoelig was. Maar 'The Boatman's Call' bevat mooie pianoballades met zeer persoonlijke teksten. Vooral op 'People Ain't No Good' hoor je de pijn van Nick Cave. Hij zingt met een andere stem en toont ons een breekbaarheid die we tot dan van hem nooit hadden gehoord.

Music Maestro

Zet samen met K3, Bart Peeters, Will Tura & co jouw coronaheld(in) in de bloemetjes

De afgelopen maanden waren bijzonder intens en zwaar. Het coronavirus kostte het leven aan duizenden mensen en ook mentaal was en is het een zware periode. Ziekenhuispersoneel, zorgkundigen… heel wat

One hit wonder Ice Ice Baby veroverde 30 jaar geleden de hitlijsten

Het nummer Ice Ice Baby van Vanilla Ice viert deze zomer zijn 30-jarig bestaan. Redenen genoeg dus om deze one hit wonder nog eens van onder het stof te halen.

Deze Vlaamse artiesten maakten het Nederlands opnieuw hip

Op 11 juli vieren we de Vlaamse feestdag. Een uitstekende gelegenheid om een blik te werpen op enkele artiesten die het Nederlands en haar vele Vlaamse dialecten in recente jaren opnieuw razendpopulai

Beleef een alternatieve festivalzomer dankzij Proximus Pickx!

De coronapandemie heeft de traditionele Belgische festivalzomer danig in de war gestuurd. Enkele festivals zijn uitgesteld tot volgend jaar, terwijl andere een virtuele editie op poten zetten. We lijs

5 markante momenten uit het bewogen leven van Jessica Simpson

Op vrijdag 10 juli viert zangeres en showbizzicoon Jessica Simpson haar 40ste verjaardag. Behalve in de muziek, waagde de Amerikaanse zich ook aan uitstapjes als actrice, schrijfster en modedesigner.

Jason Derulo zet met Coño TikTok opnieuw in vuur en vlam

Jason Derulo is zich onwijs populair aan het maken bij de gebruikers van de applicatie TikTok. Voor de tweede maal herwerkt hij een populair nummer op de social media-app. Deze keer zal hij met Coño d

Festival Musiq3: voor ieder wat wils

Het coronavirus gijzelt de muziekwereld en er zijn geen grote festivals deze zomer. De tiende editie van Musiq'3 Festival werd uitgesteld naar 2021. Toch werd er een alternatief gevonden met optredens

Ringo Starr wordt 80: dit zijn de mooiste momenten uit zijn carrière

Ringo Starr - Sir Richard Starkey voor de vrienden - is vandaag 80 jaar geworden. De Beatle werd op 7 juli 1940 geboren in Liverpool, terwijl de Tweede Wereldoorlog in volle hevigheid woedde. Wij kijk

Het allerbeste van filmcomponist Ennio Morricone

De Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden. De muziek die hij schreef voor de spaghettiwesterns van Sergio Leone is tot het collectief geheugen gaan behoren.

Buitenlandse festivalzomers vallen in het water

Door de coronapandemie is het festivalseizoen ook in het buitenland op een sisser uitgedraaid. Honderden artiesten, tientallen bands en duizenden fans moeten het deze zomer voor één keer zonder festiv

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Placebo

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Het opmerkelijke verhaal achter de wereldhit 'Yéké Yéké'

In de rubriek ‘One hit wonders’ duikt Proximus Pickx in de muziekgeschiedenis en licht het hits uit die artiesten een gloriemoment hebben bezorgd. Deze keer vertellen we het verhaal van ‘Yéké Yéké’.

Sport in de kijker

De nieuwe golden boys van het Belgische voetbal

Het EK van volgend jaar wordt hoogstwaarschijnlijk het laatste kunststukje voor enkele Rode Duivels die momenteel tot de Gouden Generatie behoren. Tijd om de blik dan maar op de toekomst te richten. W

One day, one goal: Robin van Persie scoort zijn 'mooiste goal ooit' voor Arsenal

Robin van Persie was een geniale voetballer die zijn beste periode bij Arsenal kende. In 2006 scoorde hij één van zijn mooiste doelpunten uit zijn carrière. Charlton was het slachtoffer. Een terugblik

Deze sporters zetten Vlaanderen op de sportkaart

Ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag licht Proximus Pickx er vijf iconische Vlaamse sporters uit, die elk op hun manier hun stempel drukten op de Vlaamse sportgeschiedenis. Een overzicht.

Waarom is teletekst nog steeds zo populair in Duitsland?

Lang voor het digitale tijdperk was teletekst het favoriete kanaal om snel informatie te vergaren. Ook al lijkt het systeem vandaag de dag ouderwets te zijn, in Duitsland maakt een kwart van de bevolk

Herstart NBA: voorbeschouwing

Op 30 juli is het zo ver. Dan staat de NBA voor haar heropstart.

Waarom Lev Jasjin nooit een opvolger zal kennen als Gouden Bal

Dag op dag 60 jaar geleden won de Sovjet-Unie het allereerste Europese kampioenschap voetbal met Lev Jasjin tussen de palen. Drie jaar later zou de Sovjet doelman de eerste en voorlopig ook laatste ke

On This Day: Frankrijk doorprikt WK-droom van Rode Duivels

Dag op dag twee jaar geleden dompelde Frankrijk ons land in een diepe rouw. De Gouden Generatie aan Rode Duivels ambieerde goud op het WK voetbal van 2018, maar een stug Frankrijk belette België van e

One day, one goal: Ibrahimovic tovert tot eigen verbazing tegen Bologna

Zlatan Ibrahimovic begint stilaan een vaste klant te worden in onze rubriek One day, one goal. De Zweed maakte doorheen zijn carrière al tal van pareltjes. Vandaag staan we stil bij het weergaloze doe

One day, one goal: listig lobje Lampard hult Camp Nou in stilte

In Camp Nou kan het op matchdagen altijd spoken. Vraag dat maar aan Frank Lampard, die op Halloween in 2006 met een magistrale lob Victor Valdes aan de grond genageld liet staan. Volgens de voormalige

Nice to meet you ... Delfine Persoon

Zal het er dan toch van komen? Volgens Eddie Hearn, de promotor van Katie Taylor, is een "akkoord heel dichtbij" voor een rematch tussen Taylor en Delfine Persoon. Reden genoeg voor een portret van de

In deze iconische tempels werd voetbalgeschiedenis geschreven

De afgelopen tien weken lijstte Proximus Pickx de meest iconische voetbaltempels wereldwijd op. Tien aantrekkingspolen voor groundhoppers, waar je de geschiedenis kunt opsnuiven en je voetbalhart net

Deze voetballers belandden na hun carrière in de armoede

In het moderne voetbal kan je tegenwoordig een ferme zak geld verdienen met je prestaties. Tijdens hun loopbaan vergaren heel wat voetballers tonnen aan geld wat niet altijd eenvoudig te managen valt.

Focus op films, series & tv

Zet samen met K3, Bart Peeters, Will Tura & co jouw coronaheld(in) in de bloemetjes

De afgelopen maanden waren bijzonder intens en zwaar. Het coronavirus kostte het leven aan duizenden mensen en ook mentaal was en is het een zware periode. Ziekenhuispersoneel, zorgkundigen… heel wat

Titanic: 5 weetjes die je nog niet wist over Jack en Rose

Komende zaterdag om 20u25 haalt VTM de filmklassieker Titanic vanonder het stof. Iedereen weet hoe het afliep met Jack, Rose en de ijsberg. Maar er vallen nog vijf interessante wist-je-datjes te verte

Hoe Ryan Gosling tegen wil en dank uitgroeide tot een sekssymbool

De 39-jarige Canadese acteur Ryan Gosling groeide na zijn glansprestatie in het romantische "The Notebook" in geen tijd uit tot het sekssymbool van zijn generatie. Maar waar heeft de immer bescheiden

Waarom is teletekst nog steeds zo populair in Duitsland?

Lang voor het digitale tijdperk was teletekst het favoriete kanaal om snel informatie te vergaren. Ook al lijkt het systeem vandaag de dag ouderwets te zijn, in Duitsland maakt een kwart van de bevolk

Uitgelicht: 7 liedjes die werden geschreven voor film

Film en muziek zijn voor elkaar gemaakt. Maar wist jij dat heel wat nummers speciaal voor films werden geschreven? Proximus Pickx geeft een overzicht van de zeven bekendste nummers die voor films werd

Zet het weekend goed in met deze filmtips!

Hoera, de werkweek zit erop. Dankzij het grijze weer krijg je komend weekend de kans om voor de buis te hangen en weg te dromen met deze geweldige films en series.

Best of Netflix: 5 sciencefictionseries van de bovenste plank

Elke maand selecteren we voor jou de beste Netflix-series per genre. Deze week nemen de beste sciencefictionseries onder de loep.

Kijk je mee naar deze grappige internetfilmpjes?

Elke week diept Proximus Pickx de grappigste internetfilmpjes voor jou op. Ook deze week beloven we dat je zal dubbel liggen van het lachen.

Al Pacino in "Cruising", een rol die hij liever wenst te vergeten

"Cruising" is zonder enige twijfel een van Al Pacino's meest emblematische films. In de film haalt de acteur zich een uitdagende rol op de hals, waarvoor hij zich dient te overstijgen om er later met

De vijf meest memorabele rollen van Tom Hanks

Tom Hanks is vandaag op deze 9de juli 64 jaar geworden. De ideale gelegenheid om zijn meest gedenkwaardige filmrollen even op te lijsten.

De opmerkelijkste rollen die Megan Fox al vertolkt heeft

Donderdagavond 9 juli serveert zender Q2 de film Transformers. Deze film, waarin buitenaardse robots een belangrijke rol vertolken, zou de filmdoorbraak betekenen van Megan Fox. Als sekssymbool scoord

Wat maakt een Tarantino-film zo uniek?

Wanneer de Amerikaanse regisseur Quentin Tarantino een film maakt, wordt er vaak reikhalzend naar het resultaat uitgekeken. Elk van zijn films is anders, maar een aantal elementen zien we telkens weer

Nieuws van het esport-front

Voetbalclub River Plate richt zich op Counter Strike

De mythische Argentijnse voetbalclub River Plate investeerde enkele jaren geleden al in esports en heeft nu besloten om zijn horizon te verbreden door zich toe te leggen op Counter Strike: Global Offe

FIFA Play x Unite 2020: Stefano Pinna en Geoffrey Meghoe vertegenwoordigen ons land (+LIVESTREAM)

Na enkele maanden afwezigheid is het Belgische nationale team terug en klaar om de strijd aan te gaan met andere landen gedurende het FIFA Play x Unite 2020-toernooi. Proximus is partner van het evene

Regional Major Rankings bepaalt welke teams naar Major van Rio mogen

Als gevolg van de uitzonderlijke gezondheidsmaatregelen van de laatste maanden moesten er dit jaar wijzigingen worden doorgevoerd aan de kwalificaties voor de major van Counter-Strike: Global Offensiv

Underdogs League of Legends: Belg Moopz uitgeschakeld in kwartfinales, Vitality wint toernooi

De succesvolle web tv O’Gaming heeft zijn beroemde Underdogs-competitie afgesloten met een bijeenkomst van de beste Franse organisaties. De editie, waarbij heel wat Belgische spelers betrokken waren,

Anderlecht reageert, Brussels Guardians stort in

Nog steeds even spannend als altijd had de zomersplit van het Belgische League of Legends-kampioenschap nogmaals enkele leuke verrassingen voor ons in petto. Opnieuw strijden de teams nek aan nek voor

Belg is Frans kampioen van de e-LIGUE 1 op PS4

Stefano Pinna heeft voor een heel knappe prestatie gezorgd door vice-kampioen van de e-LIGUE 1 te worden in het shirt van LOSC. Hij won wel de nationale titel op de Playstation 4. Onze beste vertegenw

Valorant: Belg kwalificeert zich voor main event van Vitality European Open

David “davidp” Prins en zijn G2-team wonnen de kwalificaties van het Valorant-toernooi georganiseerd door Team Vitality. De gloednieuwe competitie integreert het “Ignition Series”-circuit. In volle ex

BIG is grote winnaar van de cs_summit 6

Berlin International Gaming versloeg Team Vitality in de finale van de cs_summit 6 met 3-2 en maakte zo een einde aan de reeks overwinningen van de Fransen sinds de start van het toernooi. Team Vitali

Thibaut Courtois wordt aandeelhouder van Spaanse esports-organisatie DUX Gaming

Onze nationale doelman heeft een nieuwe stap gezet! Thibaut Courtois, nummer een bij Real Madrid en de Rode Duivels, is een gepassioneerde esportsfan en is voortaan aandeelhouder van een grote Spaanse

ZES duikt in de wereld van de e-sports

Bij gebrek aan grote sportevenementen deze zomer zet ZES vanaf zondag 5 juli in op een ander soort sport, ééntje die zich perfect houdt aan de social distancing-regels: e-sports.

Esportskalender: juli

Elke maand vindt u dankzij Proximus Pickx de kalender met Belgische en internationale esportsevenementen die u niet mag missen! BELGIË League of Legends Belgian League| 1e juni t.em. 10 augustus © Be

Grote verrassing in Belgian League: Aethra vloert Sector One

Niemand zag het aankomen! De tweede helft van de groepsfase wordt reeds gekenmerkt door dé verrassing van het Belgisch kampioenschap op League of Legends. Het onverslaanbaar gewaande Sector One verloo

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.