Een nieuwe week, een nieuwe filmtip van Jan Verheyen. Eentje uit de oude doos deze week, want Jan kiest voor Mira: een film uit 1971 met Willeke van Ammelrooy en Jan Decleir.

Zin in een film, maar nog geen idee wat je wil zien? Jan Verheyen steekt graag een handje toe. Zijn filmtip van deze week: Mira.
 
Mira is een film van de Nederlandse regisseur Fons Rademakers, naar een scenario van Hugo Claus. De film is geïnspireerd op de roman 'De teleurgang van den Waterhoek' van Stijn Streuvels.

Het verhaal speelt zich af in de Waterhoek, een gehucht aan de Schelde, dat uit zijn vreedzame isolement gerukt dreigt te worden door de bouw van een brug. Die brug zorgt voor heel wat controverse, want een deel van de bevolking is vóór en een deel tegen. Tussen beide kampen schippert de wulpse Mira (Willeke van Ammelrooy), die net uit Parijs is teruggekeerd en de hoofden van de mannen op hol brengt.

Mira was een van de eerste films uit ons taalgebied waarin veel blootscènes voorkwamen. Erotiek in de cinema, en dat in de jaren 70! Het zorgde destijds voor heel wat ophef, maar ook voor een recordaantal bioscoopbezoekers.

De dialogen zijn misschien inmiddels wat archaïsch, maar toch is deze film een terechte klassieker met een thema – de angst voor alles wat nieuw is dat verrassend actueel blijft.

Regie: Fons Rademakers
Cast: Jan Decleir, Willeke Van Ammelrooy, Ann Petersen, Bert Endré en Ward de Ravet.
 
Mira’ is tot 3 februari 2020 te huur in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV.