Ze brachten maar één album uit, maar deze bands horen zeker in je platenkast!

Sommige bands schrijven één hit en bouwen er een hele carrière rond. Andere maken één fantastische plaat en houden er dan mee op. Maar waarom zou je maar één succesvolle plaat maken? Meestal hadden de bands niets te brokken in wat het lot voor hen in petto had. Bij de ene band zorgde een drugsverslaving voor roet in het water, bij de andere was de inspiratie zoek na één plaat. De volgende tien platen zijn one-offs van bands die  gerust langer hadden mogen bestaan.

Derek & The Dominos – Layla and other assorted love songs

Derek & The Dominos – Layla and other assorted love songs © Wikimedia

‘Layla’? Het moet zowat de meest bekende song zijn van Eric Clapton – en zijn trawanten bij Derek & The Dominos. De band bracht maar één album uit, ‘Layla and other assorted love songs’, maar de songs op de plaat worden wel beschouwd als het beste werk dat Clapton ooit uit zijn hoed toverde. Titeltrack ‘Layla’ katapulteerde Clapton in de annalen van de rockgeschiedenis. De band wou nog een tweede album opnemen, maar het kwam er niet van: gitarist Duane Allman stierf in een verkeersongeval terwijl de band in de studio zat, en door een ruzie tussen Clapton en drummer Jim Gordon ging het slot er helemaal op. 

Sex Pistols – Never mind the bollocks

Sex Pistols – Never mind the bollocks

Eén plaat maar? Werkelijk? Sex Pistols waren eind jaren 1970 zo alomtegenwoordig dat het vreemd is dat ze maar één plaat uitgebracht hebben. Je zou denken dat ze er – door alle commotie rond hun persoontjes – een tiental gereleaset hebben. Niet zo. ‘Never mind the bollocks’ was hun enige plaat. Toen de plaat verscheen waren ze al de meest gehate/geliefde band van de UK. Met de drop van dit album ontketenden ze een revolutie (‘God Saves the Queen’ kwam binnen – letterlijk en figuurlijk – op 2) en de officiële charts wilden de naam van de band niet printen. Sex? Kon niet. Twee maanden na de release blies Johnny Rotten de band op na een chaotisch optreden in San Francisco, met de legendarische woorden "Ever get the feeling you've been cheated? Good night!"

The Germs - GI

The Germs - GI

Pat Smear speelde bij The Germs en was een van de oprichters. Pat Smear speelde later als sidekick bij Nirvana en nu nog steeds bij Foo Fighters. Een oudgediende dus, die met The Germs maar één plaat uitbracht. Wel, twee eigenlijk, maar The Germs bracht maar één plaat uit na de dood van Derby Crash: ‘GI’, hun enige plaat, verscheen in oktober 1979. Opgenomen door Joan Jett – een held van de band sinds ze The Runaways hadden leren kennen. The Germs nam nog een ander album op, maar dat was de soundtrack voor een film met Al Pacino, ‘Cruising’. End of story voor de band was toen frontman Daby Crash zelfmoord pleegde.  

The La's - The La's

The La's - The La's © The La's

The La’s releaseten met ‘There she goes’ een Britpop-parel, een song die opgenomen werd tussen de 50 meest coole anthems. Die kwam uit het album ‘The La’s’, een plaat die nogal wat voeten in de aarde had om ‘ter bestelling’ te komen. Lee Mavers begon aan de songs te schrijven in 1986, maar de plaat werd pas gereleased in 1990. Er waren tussen het begin en het eind een rits producers bij betrokken, in 12 verschillende studiosessies. Must have cost a ton. Waarom het zo lang duurde? Lee Mavers vond dat de producers er niet in slaagden op te nemen wat hij in zijn hoofd had. Toen het album uiteindelijk wel verscheen, nam de band er meteen afstand van. Ze brachten later nog een andere versie uit, opgenomen door Mike Hedges. The La’s: Deluxe Edition.

Temple of the dog - Temple of the dog

Temple of the dog - Temple of the dog © PBS

Cornell & Vedder, dat zijn de twee stemmen die je hoort op de het album ‘Temple of the dog’ van de gelijknamige band. Temple of the dog was eigenlijk een gelegenheidsband, opgericht als hommage aan Andrew Wood, de leadzanger van Mother Love Bone. We zitten in Seattle, grunge krijgt voet aan de grond, en met het succes komen ook de excessen. Soundgarden, Pearl Jam, Mudhoney, Alice in Chains, Nirvana, ... Ze onstaan quasi allemaal op hetzelfde moment. Andrew Wood, vriend van iedereen, heeft net met Mother Love Bone een prachtig album afgeleverd, maar dan slaat het noodlot toe: hij sterft. Ook een heroïne-overdosis. Vedder, Cornell (ex-roomie van Wood), Matt Cameron, Mike McCready en een trits andere muzikanten richten Temple of the dog op, releasen één album en schrijven een extra hoofdstuk aan het boeiende grungeverhaal. Ook Alice in Chains zou later een hommage schrijven: ‘Would’, uit het album 'Dirt'.  

Jeff Buckley – Grace

Jeff Buckley – Grace © Ebet Roberts

The Mississippi took you away. Buckley, Jeff. Wat had die man ons nog kunnen geven, mocht hij nog in leven zijn? Buckley was een artiest die alles had: charisma, talent, de looks, en bovenal een prachtige stem. Hij had zijn neus al aan het venster gestoken met ‘Live at Sin-é’, een EP’tje dat de wegbereider leek voor wat komen zou: ‘Grace’, toch wel een van de platen van het jaar – wat zeggen we: van het decennium! Van de eeuw zelfs! Buckley liet op ‘Grace’ horen waar hij toe in staat was: hij legde zijn romantische ziel in zijn songs, bracht een van de mooiste versies van ‘Hallelujah’ ooit gezongen en laveerde tussen poëtische pop en stevige rock, gelardeerd met prachtige arrangementen. ‘Grace’ was een mijlpaal. Nog steeds. 
Mad Season - Above

Mad Season - Above

Alice in Chains: great band. Mad Season: supergroep. Ontstaan nadat Mike McCready (Pearl Jam) in een afkickkliniek John Baker Saunders van The Walkabouts ontmoette. De twee beginnen te praten en het klikt. Na hun ontslag belt McCready naar Barrett Martin van Screaming Trees en ze beginnen een ‘bandje’. Ze halen er Layne Staley erbij, en niet enkel om zijn stem. McCready denkt dat Staley komaf kan maken met zijn verslaving als hij zich omringd weet door ex-verslaafden. Ze startten als Gacy Bunch, treden op en gaan de studio in. Ze noemen zichzelf Mad Season en nemen een dijk van een plaat op: ‘Above’, een doorsnede van all things rock die dagen: van blues (Artificial Red) tot ballad (Long Gone Day, Wake Up) tot hard rock (November Hotel). Het bleef bij één plaat: Saunders nam een overdosis in 1999, toen de band moeizaam aan de tweede plaat was begonnen.

Buena Vista Social Club - Buena Vista Social Club

Buena Vista Social Club - Buena Vista Social Club © EPA

Hail to Ry Cooder! Cooder werd uitgenodigd in Havana om een plaat op te nemen met twee Malinese muzikanten en een groep Cubanen. De Malinezen kwamen niet – visumproblemen – en Cooder en wereldmuziekproducer Nick Gold besloten om wat songs op te nemen met een aantal lokale muzikanten. Naast de al aanwezige muzikanten, die zouden meespelen met de Malinezen – Orlando Lopèz, Eliades Ochoa, Juan Marcos de Gonzaléz – nodigden ze een stel andere muzikanten uit – Manuel Licia, Rubén Gonzaléz en Compay Segundo, toen al dik in de tachtig. Op zes dagen tijd werd het album opgenomen: 14 songs, met grotendeels standards en traditionals. Een schot in de roos, zo bleek, want ‘Buena Vista Social Club’ klom naar de 260ste plaats in de Rolling Stone 500 Greatest Albums of all Time.

Lauryn Hill – The Miseducation of Lauryn Hill

Lauryn Hill – The Miseducation of Lauryn Hill © EPA

Wat moest Lauryn Hill doen na het succes van The Fugees? Op haar lauweren rusten, een gezin stichten en de rest van haar dagen lui op de porch zitten? Had gekund, maar la Hill pakte het anders aan. Hill trouwde met Rohan Marley – zoon van – en zette een kind op de wereld. Een nieuw leven, quoi, en zeer inspirerend, want er kwam een plaat van. Hill dook de studio in en blikte tussen 1997 en 1998 haar solodebuut in. Een plaat die vol staat met hiphop, r&b, soul en reggae en die bij de release gewoon binnenkwam op de eerst stek in de billboards. Met bijna 500.000 verkochte exemplaren in de eerste week verpulverde Hill zowat alle records. De plaat werd door recensenten aan de borst gedrukt, omdat ze weergaf hoe het was om een vrouw te zijn in ‘that day and age’. Met 5 Grammy Awards bevestigde het album het grote succes. 'The Miseducation of Lauryn Hill' is een van de belangrijkste platen van de jaren 1990. 

New Radicals - Maybe You've Been Brainwashed Too

New Radicals - Maybe You've Been Brainwashed Too © Mick Hutson

One hit wonder of one album wonder? Bij New Radicals is het niet helemaal duidelijk. De band rond Gregg Alexander kreeg wereldwijde faam dankzij de song ‘You get what you give’, uit ‘Maybe You’ve Been Brainwashed Too’, een plaat die aanleunde bij de muziek van Billy Corgan, Chumbawamba en The Rolling Stones. Hoe het ook zij, Gregg Alexander had er al twee releases op zitten, allebei flops. Met deze was het wel raak. ‘You get what you give’ deed het wereldwijd zeer goed, nummer één in Canada en Nieuw-Zeeland. Een jaar na de release bestond de band al niet meer: New Radicals stopte ermee in 1999. 

Music Maestro

AB Canapé: classic rock uit het kraaiennest van The Black Crowes

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

Clip van de week: I Wanna Go Outside

'We live in strange times', zoals de Engelse schrijver Douglas Adams placht te zeggen. In heel wat landen ligt het sociale leven nog steeds grotendeels plat. Ook wij Belgen moeten nog zoveel mogelijk

AB Canapé: de zoetgevooisde stem van singer-songwriter Suzanne Vega

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje bij beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

AB Canapé: de experimentele postrock van Son Lux

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

Willy geeft Belgische artiesten duwtje in de rug

Het zijn geen fijne tijden voor artiesten, zeker niet nu alle massa-evenementen gedurende deze zomer zijn afgezegd. Radiozender Willy steunt artiesten al vanaf het begin van de coronacrisis en lanceer

Proximus Pickx Live bij je thuis – Elke avond om 21u: een exclusief concert (25 – 29 mei)

Het bedrijfsleven komt stilaan op gang, en shoppen behoort ook opnieuw tot de mogelijkheden maar het coronavirus maakt het nog altijd onmogelijk om live een concert bij te wonen. Proximus doet daarom

AB Canapé: de Schotse synthpop van Chvrches

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

AB Canapé: sidder en beef dankzij de intense post-metal van Amenra

Nu de lockdownmaatregelen beetje per beetje worden versoepeld, komt het normale leven stelselmatig weer op gang. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepi

Vijf filmsoundtracks die in het collectief geheugen gegrift staan

Een pakkende soundtrack leidt films naar hogere sferen: filmmuziek heeft dan ook het vermogen om van mediocre films een memorabele kijk- en luisterervaring te maken. Deze filmmuziek tilde zowel uitste

AB Canapé: fleurige flamenco met Rodrigo y Gabriela

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

'Topickx of the week' - Dena haalt de innerlijke gothic van stal

In de gloednieuwe Proximus Pickx-reeks 'Topickx of the week' zet comédienne Dena Vahdani elke week haar tanden in de wereld van de showbizz. In de tweede aflevering duikt de Brusselse in haar eigen ve

Klara biedt alternatief voor Koningin Elisabethwedstrijd

De laatste week van mei had normaal gezien de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano moeten plaatsvinden. Omwille van de coronacrisis is de prestigieuze internationale muziekwedstrijd ec

Sport in de kijker

Drievoudig Engels kampioen Blackburn Rovers verkommert in de Championship

In de loopgraven van de Championship mag Blackburn Rovers met een achterstand van slechts drie punten op een play-offplaats nog hopen op een ticketje voor de Premier League voor volgend seizoen. Maar

Jan Van den Bergh: "Of ik de promotiefinale bij OH Leuven kan meespelen, is een keuze die in mijn plaats genomen zal worden"

Een nieuwe week betekent een nieuwe aflevering van Proximus Sports Remote! Deze week bespreekt Nicolas De Brabander samen met zijn gasten Mo Messoudi en Jan Van den Bergh de Belgische en international

One day, one goal: Michael Owen bezorgt Argentijnse defensie een verkoudheid

Sommige doelpunten worden jaren na datum nog uitgebreid besproken, omwille van de schoonheid van uitvoering, de perfecte timing of de wedstrijdomstandigheden. Zo ook op het WK 1998, waar de amper 18-j

Het Signal Iduna Park of de arena van de gevreesde Gele Muur

Borussia Dortmund dankt zijn successen in grote mate aan zijn fervente supporters die iedere keer opnieuw en masse afzakken naar het Signal Iduna Park. Maar wat is het verhaal achter het mythische sta

One day, one goal: Pirlo etaleert zijn genialiteit tegen Parma

Sommige goals zijn iconisch vanwege de omstandigheden – een WK, bijvoorbeeld – andere behoren dan weer tot het grootboek der voetbalistieke wonderen omwille van hun intrinsieke schoonheid. Tot die laa

Nice to meet u ... Oliver Naesen

Nu het halve wielerpeloton omwille van de coronacrisis moet vrezen of ze volgend jaar überhaupt nog een werkgever zullen hebben, heeft Oliver Naesen zijn contract bij het Franse World Tour-team AG2R L

On this day: RSC Anderlecht wordt boven de doopvont gehouden

Dag op dag 112 jaar geleden werd Sporting Club Anderlecht opgericht. De Brusselse club zou uitgroeien tot de vaandeldrager van het Belgische voetbal en naast successen in eigen land eind jaren 70, beg

One day, one goal: Eden Hazard krijgt het stade Vélodrome stil

Voordat hij het mooie weer maakte bij Chelsea en Real Madrid, excelleerde Eden Hazard bij Lille. De Rode Duivel ontsteeg met zijn natuurtalent al snel de Ligue 1. Op 4 maart 2011 liet hij een staaltje

De ultieme elf van de Rode Duivels: de linkermiddenvelder

In de zesde aflevering in onze zoektocht naar het ultieme elftal van de Rode Duivels laten we je opnieuw kiezen uit een viertal kandidaten voor de felbegeerde positie van linkermiddenvelder.

One day, one goal: Kompany knalt City richting de titel

Vincent Kompany heeft gedurende de afgelopen 11 jaar in Engeland naam en faam gemaakt als één van de beste verdedigers ter wereld. Met Manchester City heeft hij meerdere malen op beslissende momenten

Tour de France: 10 klassementsrenners om naar uit te kijken

De wielerfans hebben opnieuw iets om naar uit te kijken!

Fratsen fnuiken tennistalent Nick Kyrgios

In de nieuwste aflevering van onze rubriek 'Enfants terribles' zoomen we in op Nick Kyrgios. De nog steeds maar 25-jarige tennisser draait al 7 jaar mee op het ATP-circuit, waarin hij vooral met zijn

Focus op films, series & tv

De vijf meest populaire soaps te zien op televisie!

Sturm der Liebe, Home and Away, Mooi en Meedogenloos, het zijn allemaal reeksen die je dagelijks op televisie tegen kan komen bij het zappen. Liefhebbers volgen de series, die allemaal al jarenlang lo

5 topfilms met een stevig Belgisch randje

Nu het er voor veel mensen steeds meer naar uit ziet dat ze de vakantie in eigen land zullen moeten doorbrengen, duikt Proximus Pickx in het filmarchief op zoek naar pareltjes die ons vaderland een pl

Van ongemakkelijk tot compleet absurd: dit zijn de meest spraakmakende datingshows

Het Britse datingprogramma Naked Attraction deed heel wat stof opwaaien over het Kanaal omwille van het expliciete, in your face-naakt dat op het scherm passeert. Toch, of misschien net daarom, is de

Ken je dit al in de Studio 100 GO Pass?

De Studio 100 GO Pass, dat is onbeperkt toegang tot alle series, films, shows, specials en muziekclips van Studio 100 op je tv en in de app, waar je ook 33 spelletjes vindt met jouw favoriete helden,

Hollywood, de nieuwe Netflix-serie die de naoorlogse cinema traceert

Streamingplatform Netflix stort zich op de gouden jaren van Hollywood in een zevendelige miniserie, met Ryan Murphy aan het roer.

Brainfood in coronatijden: deze TED-talks zijn eye-openers van formaat

Altijd verhelderend, meestal inspirerend, bijwijlen verbijsterend, niet zelden ontroerend, sporadisch komisch en soms zelfs verontrustend: deze TED-talks belichten de zwarte gaten in je kennis, verbre

Nieuw op Netflix deze week

Heb je je favoriete serie in één ruk uitgekeken? Niet getreurd, want Netflix verrijkt elke week haar platform met nieuwe releases. Een greep uit het aanbod voor deze week.

Nieuw op Netflix

Netflix vuurt deze keer verschillende topreeksen en -films met een futuristisch kantje op je af.

De winter is opnieuw op komst op CAZ

Vanavond zendt CAZ de allereerste aflevering van de fantasyserie ‘Game of Thrones’ uit, een mooie kans om opnieuw kennis te maken met de mythische wereld die George R.R. Martin heeft gecreëerd. De ser

Reizen Waes: een opmerkelijke kijk op Japan

Toen Tom Waes in februari naar Japan trok, had hij niet durven vermoeden dat dit zijn laatste buitenlandse reis van dit jaar zou worden. Het nieuwe coronavirus zou er anders over beslissen. Toch laat

Lance Armstrong: "Of ik kanker kreeg door dopinggebruik? Ik zeg niet 'neen'"

Zondagavond 24 mei ging de tweedelige ESPN-documentaire "Lance" in première. De documentaire, die in totaal 3 uur en 20 min in beslag neemt, overspant de jeugd, opmars en neergang van de voormalige 7-

Nieuw in de Op aanvraag-catalogus: ‘Bad Boys for Life’!

Tinseltown was het Vlaamse regisseursduo Adil El Arbi en Billal Fallah al een tijdje aan het opgeilen en met ‘Bad Boys for Live’ is het meteen raak: hun eerste Hollywoodfilm ooit werd een kassasucces

Nieuws van het esports-front

Kortrijk-speler Manse: “Mijn profiel paste heel goed bij de club”

Na de ontmoeting met REGO en Nycom hebben we een afspraak met Manse “Manse01” Bogaerts, de speler die al twee seizoenen lang de kleuren van KV Kortrijk vertegenwoordigt. Zonder echt te hebben gedroomd

NumberOne: Lamif springt naar de eerste plaats, ook TheDice blijft ongeslagen

Speeldag drie van het NumberOne-circuit op Counter Strike: Global Offensive is afgewerkt. Twee teams blijven ongeslagen, drie andere teams moeten hun eerste overwinning nog boeken. De avond begon opni

Verrassingen, teleurstellingen en sensaties: een terugblik op het reguliere seizoen van de Proximus ePro League

Enkele weken geleden volgde je de reguliere competitie van de Proximus ePro League. De competitie werd een adembenemend spektakel met heel wat verrassingen, omwentelingen en zelfs teleurstellingen. Di

VUB start met eerste universitaire opleiding e-sports

De Vrije Universiteit Brussel lanceert in oktober 2020 met "Expert Class in Esports Management" als eerste universiteit in de Lage Landen een postuniversitair programma voor e-sports als specifiek vak

European Leagues Stay2Score: volg de ontknoping live

De Stay2Score European Leagues-toernooi kent zijn ontknoping; de halve finales en de finale zijn live te volgen op zaterdag 23 mei op de zender Proximus Pickx Live en het Twitch-kanaal van Proximus.

Rainbow Six Benelux League: Epsilon in moeilijkheden, Defusekids is gekwalificeerd

Epsilon heeft een slechte week achter de rug. Het team valt van het podium en blijft binnen het bereik van de eerste achtervolgers. Defusekids onderstreept daarentegen zijn leiderschap. Achter DK volg

NumberOne: TheDice, Lamiff en Tenerife Titans nemen de leiding

Het Counter Strike: Global Offensive NumberOne-circuit is nu goed en wel vertrokken. Na de tweede kampioenschapsdag lijken drie teams zich te onderscheiden van de concurrentie. Donderdagavond begon me

Zijn de Belgische spelers op niveau op FIFA 20?

Deze week vergelijken we het niveau van de Belgische spelers op FIFA 20 met de andere spelers op de planeet. Worden onze landgenoten beter of slechter beoordeeld dan andere voetbalsterren? Je leest he

Proximus ePro League Play-offs: speeldag 1

De zes amateurspelers zijn bekend, de 10 profspelers zijn er klaar voor; de eindfase van de competitie kan eindelijk beginnen. Ook de poules zijn verdeeld en die beloven erg spannend te worden.

ESL One: Road to Rio: Belg Nivera verrast, ontgoocheling voor Keoz

De weg naar de Major van Rio wordt lang voor de teams die zich willen kwalificeren. Twee Belgen begonnen hun reis afgelopen weekend, ondanks een gelijkaardig resultaat, met een verschillend gevoel. De

NumberOne is terug: dit zijn de resultaten van de eerste speeldag

De Counter Strike: Global Offensive NumberOne-competitie is opnieuw van start gegaan. De eerste wedstrijden van de Legend Stage werden op dinsdagavond afgewerkt. Het NumberOne-circuit op CSGO, in eers

Rainbow Six Siege: Ubisoft onthult zijn grote metamorfose

Op woensdagavond onthulde Ubisoft zijn grote transformatie die reeds tijdens de laatste Six Invitational werd aangekondigd. Het gloednieuwe competitiesysteem begint met nationale competities. De herzi

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.