Deze films belichten de donkere kant van de sportwereld

Films | Met Coureur verschijnt deze week het semi-autobiografisch debuut van regisseur Kenneth Mercken. Hij werd in 2000 nationaal kampioen wielrennen bij de eliterenners zonder contract. Later ontdekte hij in Italiaanse loondienst dat zijn lichaam eigenlijk niet geschikt is voor de slopende sport. Epo, groeihormonen en cortisonen eisten hun tol en zijn lichaam protesteerde keihard.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Coureur is een persoonlijk verhaal over doping in het wielrennen, een van de donkere verhalen uit de sportwereld. Wij zetten nog een aantal films op een rijtje die hierop inzoomen, al dan niet gebaseerd op waargebeurde feiten.

Bekijk hier onze interviews met regisseur Kenneth Mercken en acteurs Niels Willaert en Koen De Graeve

I, Tonya

I, Tonya (2018) vertelt het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse kunstschaatster Tonya Harding. Zij werd door haar strenge moeder al van kindsbeen op een carrière in het kunstschaatsen voorbereid. Met haar agressieve uitstraling en onconventionele techniek heeft de sportster het niet makkelijk, maar het is wel duidelijk dat ze over een uitzonderlijk talent beschikt. Wanneer ze op het punt staat eeuwige roem te verwerven, gooit een ernstig incident met haar grootste concurrente evenwel roet in het eten. Was Tonya Harding op de hoogte van de brutale aanval op haar grote rivale Nancy Kerrigan in de aanloop naar de Olympische Spelen? Haar carrière is in elk geval voorbij en de media brandmerken haar als 'ijsheks'.

I,Tonya is een tragikomische film over de moeilijke weg naar de top als buitenbeetje in de elitaire Amerikaanse schaatswereld. Hoofdrolspeelster Margot Robbie werd voor de film bekroond met een Oscarnominatie. Allison Janney kreeg de Oscar voor beste actrice in een bijrol voor haar rol als de veeleisende moeder.

The Program

The Program (2015) van Stephen Frears is gebaseerd op het boek Seven Deadly Sins van de Ierse sportjournaliste David Walsh en gaat over zijn jacht op wielrenner Lance Armstrong.

Hoe kan het dat wielrenner Lance Armstrong (Ben Foster) opeens het peloton passeert tijdens bergetappes van de Tour de France? Nadat hij teelbalkanker heeft overwonnen, maakt hij een opmerkelijke comeback. De overwonnen ziekte heeft hem blijkbaar onklopbaar gemaakt. Zeven keer op rij wint hij de Tour de France. De Ierse journalist Walsh (Chris O’Dowd) begint zich te verdiepen in de prestaties van de iconische renner en brengt een ontnuchterende waarheid aan het licht. De verdenkingen stapelen zich op en in 2012 moet Armstrong toegeven dat hij deelnam aan het meest geavanceerde, professionele en succesvolle dopingprogramma die de sportwereld ooit zag. Is Armstrong een monster of een man met een grenzeloze wil om te winnen?

Concussion

Concussion (2015) vertelt het waargebeurde verhaal van neuropatholoog Dr. Bennet Omalu. Die ontdekt bij de autopsieën van overleden professionele American footballspelers een neurodegeneratieve ziekte. Wanneer hij voor de dag komt met de verontrustende onderzoeksresultaten, komt hij zwaar onder vuur te liggen van de NFL, de hoogste American footballcompetitie van de Verenigde Staten. Zij proberen de dokter in diskrediet te brengen en doen er alles aan opdat de waarheid niet bekend zou raken. De kijkers ontdekken zo de choquerende waarheid: dat de opbrengst van Amerika’s populairste sport belangrijk is dan de gezondheid van zij die de sport beoefenen.

Will Smith kreeg voor zijn vertolking een nominatie voor de Golden Globes.

Million Dollar Baby

Million Dollar Baby (2004) is geen waargebeurd verhaal maar dat neemt niet weg dat deze film van en met Clint Eastwood geen waarheid inhoudt. Het script is gebaseerd op de korte verhalen van F.X. Toole ofwel bokstrainer Jerry Boyd.

Dit hartverscheurende drama gaat over de bijzondere relatie tussen bokstrainer Frankie Dunn en zijn pupil Maggie, een jonge vrouw die vastbesloten is om een professionele bokser te worden en zijn hulp vraagt. Aanvankelijk wil Frankie er niets van weten, maar Maggie is met geen stokken weg te krijgen uit zijn gymzaal en uiteindelijk voelt de coach dat het haar menens is. Hij ontdekt ook al snel dat ze talent heeft. Na een reeks gewonnen wedstrijden komt ze in de kamp om het weltergewicht voor vrouwen tegenover de wereldkampioene The Blue Bear, maar dan gaat het gruwelijk verkeerd.

Million Dollar Baby was goed voor vier Oscars voor beste film, beste regisseur, beste actrice voor Hilary Swank en beste acteur in een bijrol voor Morgan Freeman.

Any Given Sunday

Ook Any Given Sunday (1999) van Oliver Stone is fictie, maar de regisseur baseerde zich voor het script wel op meerdere bronnen uit het wereldje. Belangrijkste inspiratiebron: het boek You're Okay, It's Just a Bruise: A Doctor's Sideline Secrets van Robert Huizenga. Huizenga was in de jaren 80 als arts in opleiding werkzaam bij de L.A. Raiders, waar hij te maken kreeg met de dubieuze praktijken van teamarts Rosenfield.

De film vertelt het verhaal van Tony D’Amato (Al Pacino), een levende legende uit het American football die na enkele nederlagen onder druk komt te staan van zijn jonge ambitieuze voorzitster (Cameron Diaz). Door blessures wordt hij bovendien gedwongen om de onervaren Willie Beamen (Jamie Foxx) op te stellen. En dan is er nog de dubieuze clubarts Dr. Mandrake (James Woods)…

Oliver Stone kaart in de film dopingpraktijken aan en kreeg hiervoor een nominatie op het filmfestival van Berlijn.

Eight Men Out

Eight Men Out (1988) vertelt het waargebeurde verhaal van het 'Black Sox' schandaal van 1918, waarin de spelers van het baseballteam de Chicago White Sox opzettelijk de World Series verliezen. Deze actie vindt zijn basis in een arbeidsconflict tussen de spelers, die vinden dat ze te weinig betaald worden, en de teambaas. Wanneer het bedrog uitkomt, worden de acht spelers voor het leven geschorst. Het resultaat is een menselijk drama voor spelers als 'Shoeless' Joe Jackson en Buck Weaver.

Een film van John Sayles met John Cusack, Charlie Sheen en D.B. Sweeney.

Aangekondigd: The Big Fix

Begin 2016 kondigden het Amerikaanse Fox en Chernin Entertainment de internationale misdaadthriller The Big Fix aan. De film zou gebaseerd zijn op een artikel in ESPN The Magazine over een wedstrijd-fixing schandaal dat de voetbalwereld op zijn kop zette. The Big Fix volgt drie hoofdpersonages: een voormalig Interpolagent die als opdracht heeft om de onderste steen van dit schandaal naar boven te halen; een meesterlijke wedstrijdfixer die in opdracht van de Triads opereert; en een beloftevol jong speler die moet kiezen tussen zijn geweten en de veiligheid van zijn familie. Onze eigen Adil El Arbi en Bilall Fallah werden gecontacteerd om de film te regisseren. Sindsdien werd er echter niets meer van het project gehoord en is het dus maar de vraag of de film er nog zal komen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top