Belgische topsporters op en in het water: deze waterratten houden de nationale eer hoog

Sport | Voor een klein landje doet België het op het internationale toneel bijzonder goed in watersporten. Zowel in het roeien, zwemmen als zeilen hebben we enkele huidige en toekomstige toppers. We stellen ze u graag voor.

Door MF

Deel dit nieuws

Tim Brys & Niels Van Zandweghe

Het duo kende een prachtig 2018. Op het WK in het Bulgaarse Plovdiv roeiden ze in de dubbeltwee naar een mooie bronzen medaille. Daarnaast schreven ze ook de wereldbeker op hun palmares. Lees: over een heel seizoen gezien waren ze de beste. De Spelen in Rio zagen ze nog aan hun neus voorbijgaan (België mocht slechts één afgevaardigde sturen, Hannes Obreno), maar in Tokio willen ze erbij zijn.



De 8e aflevering van TANDEM toont een portret van Tim Brys & Niels Van Zandweghe.

Bekijk Tandem elke donderdag om 20u30 op het 11(1)-kanaal van Proximus TV, beschikbaar voor klanten van Belgian Sports en All Sports. Later op de week wordt het programma verschillende keren heruitgezonden. Ontdek hier mee over het sportaanbod van Proximus TV.

Ward Lemmelijn

Hij zou eigenlijk profvoetballer worden, maar de combinatie met zijn studies biotechnologie was niet vol te houden. Lemmelijn liet het voetbal voor wat het was, schakelde over op fitness en kwam erachter dat hij een aardig stukje kon roeien. Anderhalf jaar later is hij op zijn 21ste Europees én wereldkampioen bij de U23. Indoor weliswaar, maar hij is sneller dan Tim Maeyens en Hannes Obreno ooit waren op de roeimachine. Een wereldtopper in wording dus.

Pierre De Loof

Hij leek samen met Ruben Claeys op weg naar een mooie toekomst in de dubbeltwee. In 2017 roeiden ze naar een 5de stek op het WK U23. In 2018 liep het echter moeilijk voor het duo en De Loof zette uiteindelijk een punt achter dit project. Individueel kende hij wel een uitstekend seizoen. De zoon van viceolympischkampioen Pierre-Marie De Loof klopte zowaar Hannes Obreno in de skiff op het BK korte boten.

Ruben Claeys

Het was een ontgoocheling, gaf hij aan, toen De Loof een punt zette achter de samenwerking voor de dubbeltwee. Een teleurstellend seizoen voor de nog steeds maar 21-jarige Claeys, die goede hoop had op het project. Aan zijn ambitie raakt het echter niet. Hij mikt nog steeds op de Olympische Spelen en wil daarnaast een mooie prestatie neerzetten op het WK U23.

Hannes Obreno

In februari 2017 kreeg de beste Belgische roeier van het moment een zware dreun. Als gevolg van een virale infectie kreeg hij hartproblemen. Na een korte terugkeer besliste hij in juni 2018 een punt te zetten achter zijn carrière. Een rijkgevulde carrière, met een zege in de prestigieuze Henley Royal Regatta en een vierde plaats op de Olympische Spelen van Rio als hoogtepunten.

Louis Toussaint

Het leven neemt soms verrassende wendingen. Louis Toussaint stond als tiener bekend als een opkomend wielertalent, maar was in 2012 het slachtoffer van een ongeval op training. Hij raakt tot aan zijn romp verlamd, maar Toussaint is niet snel klein te krijgen. Hij ontdekte de roeiboot en werkte zich op. In 2018 werd hij 11de op het WK, pakte hij brons op de Wereldbeker én werd hij verkozen tot Paralympisch Talent van het Jaar.

Emma Plasschaert

Evi van Acker was lang de beste Belgische zeilster ooit, en het grote voorbeeld van Plasschaert. Maar op haar 25ste heeft zij al beter gedaan. Plasschaert kroonde zich in 2018 tot wereldkampioene in de Laser Radiaal-klasse, terwijl Van Acker nooit verder raakte dan brons. Het heeft de honger van de Oostendse nog niet gestild, want het grote doel zijn de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

Pieter Timmers

Op Frédérik Deburghgraeve na de beste zwemmer die ons land ooit heeft gekend. Hij pakte verschillende medailles op een EK en in 2016 kwam er de voorlopige kroon op het werk. In Rio zwom hij op de 100 meter vrije slag naar een zilveren olympische medaille. De zwemmer gaat nog zeker door tot 2020 in Tokio. Zijn opgang werd onderweg wel afgeremd door drie klaplongen en een hersenvliesontsteking.

Fanny Lecluyse

De vriendin van wielrenner Victor Campenaerts moet niet onderdoen voor manlief wat medailles op een kampioenschap betreft.  Lecluyse was tot dusver al goed voor 1x goud, 1x zilver en 2x brons op een EK. Afgelopen jaar pakte ze ook een eerste keer een medaille op een wereldkampioenschap. In het Chinese Hangzhou zwom ze naar de bronzen plak op de 200 meter schoolslag, nog maar de tweede Belgische medaille ooit op een WK kortebaan.

Kimberly Buys

Die andere Belgische topzwemster. De nu 29-jarige Buys veroverde al in 2010 haar eerste Europese medaille. In Eindhoven legde ze toen beslag op de zilveren medaille op de 200 meter wisselslag, een kunstje dat ze twee jaar later op de 100 meter overdeed. Nadien was het voor de voormalige studente biochemie wachten tot 2018 om nog eens op het podium staan. Op het EK langebaan pakte ze toen brons op de 50 meter.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top