Margot Robbie : van soapsterretje tot koningin

Films | De 29-jarige Australisch actrice Margot Robbie begon ooit als soapsterretje, maar intussen mag ze zich zeker tot de leading ladies van Hollywood rekenen. Momenteel speelt ze de pannen van het dak als de meedogenloze virgin queen Elizabeth I in het historische drama 'Mary Queen of Scots' (nu in de zalen), tegenover de Ierse Saoirse Ronan als de katholieke Schotse koningin Mary. Later dit jaar komt Quentin Tarantino's 'Once Upon a Time in Hollywood' uit, en daarin kaapte ze ook al de hoofdrol weg. Intussen staan er nog heel wat films in de steigers, en haar agenda raakt steeds voller en voller. Een terugblik op haar carrière...

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Australische actrice groeide samen met haar zus en twee broers op in een boerderij in Queensland. Ze werd opgevoed door haar alleenstaande moeder en heeft naar verluidt weinig contact met haar vader. Ze studeerde drama op school en verhuisde op zeventienjarige leeftijd naar Melbourne om te werken aan een acteercarrière.

Soapsterretje

Op achttienjarige leeftijd deed Robbie haar intrede als Donna Freedman in de bekende Australische soapserie 'Neighbours'.

In interviews vertelde de actrice dat ze auditie gedaan had voor de rol, maar er niet veel van verwachtte. Ze vertrok dus samen met haar vriend op wintersportvakantie naar Canada, maar moest na twee dagen terugkeren omdat ze de rol had en meteen moest beginnen te filmen.

Oorspronkelijk was haar personage een gastrol, maar kort na haar debuut in de serie werd ze een deel van de vaste cast. Ze speelde de rol van Donna Freedman drie jaar, van 2008 tot 2011, tot ze naar Los Angeles verhuisde om daar haar acteercarrière verder te zetten. De tijd die ze niet op de set van 'Neighbours' spendeerde, volgde ze spraaklessen om haar Amerikaanse accent te perfectioneren. Ze ambieerde dus duidelijk al heel vroeg een carrière in Hollywood.

Pan Am (2011-2012)

Toen ze in 2011 in Los Angeles aankwam deed ze auditie voor de nieuwe Charlie's Angels-serie. De producers zagen haar echter eerder voor een rol in ABC-serie 'Pan Am', die ook bij ons te zien was. Ze speelde hierin de rol van nieuwbakken stewardess Laura Cameron, aan de zijde van Cristina Ricci.

Pan Am werd ondanks goede kritieken afgevoerd na één seizoen, maar gaf Margot Robbie wel de kans opgemerkt te worden in Hollywood.

Foto : v.l.n.r.: Christina Ricci, Kelli Garner, Karine Vanasse en Margot Robbie

The Wolf of Wall Street (2013)

Haar eerste grote succes kwam een jaar later, toen ze naast Leonardo DiCapro verscheen in Martin Scorsese's 'The Wolf of Wall Street'. Ze speelde daarin de rol van Naomi Lapaglia, de vriendin van Jordan Belfort (gespeeld door DiCaprio).

Eind jaren 80. Jordan Belfort is een aan drugs, drank en seks verslaafde effectenmakelaar, die door fraude multimiljonair wordt. De voormalige meubelhandelaar Donnie Azoff is daarbij zijn zakenpartner. Samen gooien ze enorme sommen geld over de balk met hun excessieve levensstijl vol drugs en feesten. Belfort ziet zijn carrière ten onder gaan door aanklachten wegens fraude, waarbij corruptie op Wall Street en invloed van de maffia de grootste rol spelen.

Naar verluidt wist Margot Robbie de rol tijdens de eerste meeting met Scorsese en DiCaprio te bemachtigen, toen ze haar tegenspeler tijdens de auditie een klap verkocht in plaats van hem te zoenen. Een staaltje improvisatie dat haar een doorbraakrol bezorgde in Hollywood!

'The Wolf of Wall Street' kreeg vijf Oscarnominaties, onder meer voor Beste Film. Margot kreeg voor haar rol een nominatie voor de MTV Movie Awards.

'The Wolf of Wall Street' is nu beschikbaar op beschikbaar op Netflix. Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze film rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Suite Française (2014)

In 2014 zien we Margot Robbie in 'Suite française', een romantisch oorlogsdrama van Saul Dibb. In de cast zitten tal van grote namen zoals Michelle Williams, Kristin Scott Thomas en Matthias Schoenaerts.

Lucille Angelier (Michelle Williams) ziet bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog haar man vertrekken naar het front. Eigenlijk heeft ze nooit van hem gehouden. Zij blijft achter met haar schoonmoeder (Kristin Scott Thomas) en brengt haar tijd door met piano spelen. Maar wanneer ze verplicht worden een Duitse officier (Matthias Schoenaerts) te huisvesten, een man genaamd Bruno von Falk, die in zijn vroegere burgerleven componist blijkt geweest te zijn, voelt ze zich al vlug tot de man aangetrokken.

Tijdens het draaien van deze film ontmoet Margot overigens de man van haar leven: assistent director Tom Ackerley. Het paar trouwde in december 2016 in het Australische Byron Bay.

'Suite Française' is nu beschikbaar op beschikbaar op Netflix. Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze film rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Z for Zachariah (2015)

In 2015 speelde Margot Robbie een hoofdrol in 'Z for Zachariah', een post-apocalyptische film van regisseur Craig Zobel, bekend van 'Compliance' (2012).

Robbie speelt Ann Burden, die na een verwoestende nucleaire ramp in de veronderstelling is dat ze de enige overlevende is van het menselijke ras, totdat ze de zwaargewonde wetenschapper Loomis (Chiwetel Ejiofor) ontmoet. Ze besluit hem te verzorgen en de twee krijgen gevoelens voor elkaar. Hun relatie komt echter op gespannen voet te staan wanneer Caleb (Chris Pine), een andere overlevende, verschijnt. Caleb is jonger, fitter en sterker dan Loomis. Wat volgt is een strijd tussen beide mannen om het hart van de laatste vrouw op aarde, waarbij hun ware aard naar boven zal komen.

De film werd geselecteerd voor het Sundance Film Festival.

The Legend of Tarzan (2016)

Voor 'The Legend of Tarzan', een nieuw verhaal gebaseerd op het beroemde personage van Edgar Rice Burroughs, was regisseur David Yates op zoek naar een sterke actrice voor de rol van Jane. Hij koos voor Margot Robbie, die over haal rol zei: "Mijn eerste reactie was: dit is niets voor mij. Ik wilde geen zwakke vrouw spelen. Maar dan las ik het script, en het voelde episch, en groots en magisch. Zo'n film had ik nog nooit gedaan."

Het is al jaren geleden dat de man ooit bekend als Tarzan (Skarsgård) de jungle van Afrika achter zich liet voor een nieuw leven als John Clayton, Lord Greystoke, met zijn geliefde vrouw, Jane (Robbie) aan zijn zijde. Nu is hij uitgenodigd om terug te komen naar de Congo als een handelsafgezant van het parlement. Hij is zich er echter niet van bewust dat hij als pion fungeert binnen een gevaarlijk spel vol hebzucht en wraak onder leiding van de Belgische kapitein Leon Rom (Waltz). Maar diegenen achter dit moorddadige plot hebben geen idee wat ze te wachten staat.

In deze romantische avonturenfilm zien we haar aan de zijde van Alexander Skarsgård, Christoph Waltz, Samuel L. Jackson en John Hurt.

5 redenen om The Legend of Tarzan te bekijken

Suicide Squad (2016)

In 2016 tekende ze voor de rol van Harley Quinn in 'Suicide Squad', een productie van DC Comics en Warner Bros, geregisseerd door David Ayer. Aan haar zijde: Will Smith, Jared Leto, Viola Davis, David Harbour, Common, James McGowan, James McGowan en Scott Eastwood.

De geheime overheidsorganisatie A.R.G.U.S, onder leiding van Amanda Waller, doet een beroep op een strijdmacht bestaande uit een aantal supercriminelen. Ze staan bekend als Task Force X of ook wel de Suicide Squad. Ze krijgen gevaarlijke opdrachten toegewezen in ruil voor een kortere gevangenisstraf.

De film kreeg slechte reviews, maar was een succes aan de box-office en krijgt in 2021 zelfs een vervolg, waarin Robbie opnieuw zal aantreden als Harley Quinn. Daarnaast heeft de actrice naar verluidt ook getekend voor drie afgeleide films van Suicide Squad: twee films rond haar personage, en Gotham City Sirens, over vrouwelijke superschurken die de handen in elkaar slaan en een team vormen.
 
In datzelfde jaar werkte Margot Robbie ook met regisseurs Glenn Ficarra en John Requa aan 'Whiskey Tango Foxtrot'. Bij de cast zie je verder onder meer Tina Fey en Martin Freeman.

5 redenen om Suicide Squad te bekijken

I, Tonya (2017)

Haar eerste Oscarnominatie kreeg Margot Robbie onlangs voor haar schitterende prestatie in 'I, Tonya', een film van Craig Gillespie.

Robbie speelt in deze biopic de titelrol van Tonya Harding, een kunstschaatser in de jaren 90 die opviel door haar kunde, maar haar 'white trash' afkomst tegen had. Ze werd wereldnieuws toen haar grote rivale Nancy Kerrigan in de aanloop naar de Olympische Spelen in Lillehammer het slachtoffer werd van een brutale aanval. Harding zou daarvan op de hoogte geweest zijn. De film vertelt het relaas van haar leven en ‘het incident’: een mooie, soms hilarische en vaak schrijnende film, die nu in onze zalen te zien is. Een aanrader!

Voor haar rol in 'I, Tonya' werd ze genomineerd voor de Golden Globes, de Critics' Choice Awards, de Satellite Awards en de BAFTA Awards, maar kon ze enkel de Critics' Choice Awards in de wacht slepen. Ze was ook een van de favorieten voor de Oscars dat jaar, hoewel ze daar stevige concurrentie kreeg van onder meer Frances McDormand, die genomineerd was voor haar rol in 'Three Billboards outside Ebbing, Missouri'. Uiteindelijk ging Frances McDormand ook met de Oscar voor Beste actrice aan de haal.

I, Tonya is momenteel beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV

Mary Queen of Scots (2018)

In het historische drama 'Mary Queen of Scots' speelt Robbie de rol van Queen Elizabeth I. Ze deelt de affiche met de Ierse actrice Saoirse Ronan, die Mary Stuart speelt. De film is gebaseerd op de biografie 'My Heart Is My Own: The Life of Mary Queen of Scots' en gaat over de strijd om de troon tussen de Britse Queen Elizabeth I en de Schotse Mary Stuart. Het script komt van Beau Willimon, die eerder House of Cards maakte. De film kwam op 27 februari bij ons in de zalen.

Op haar zestiende getrouwd, op haar achttiende weduwe, de rest van haar leven in gevecht voor haar troon. Het bewogen leven van de Schotse koningin Mary Stuart (1542-1587) is goed gedocumenteerd en heeft al tot vele theater- en filmbewerkingen geleid. Niet alleen haar tragische dood door onthoofding spreekt tot de verbeelding. Vooral de strijd met haar politieke rivale, de Engelse koningin Elizabeth I, is een historisch unieke situatie die inspireert.

Twee vrouwelijk monarchen tegenover elkaar, die het niet alleen met elkaar te stellen hebben, maar afzonderlijk ook ieder moment pootje gelicht kunnen worden door hun eigen achterban: heerlijk materiaal voor scenarist Beau Willimon ('House of Cards') en voor de Londense theatermaakster Josie Rourke. 'Mary Queen of Scots' is haar krachtige filmdebuut.

De twee vrouwen worden geportretteerd als soulmates, verbonden door hun uitzonderlijke machtsposities. Maar in de mannenwereld aan het hof van een 16de-eeuwse koningin, en omringd door verraderlijke adviseurs moeten zowel Mary en Elizabeth zich keer op keer bewijzen, als vrouw en als staatshoofd. Wanneer Mary voorstelt om samen in harmonie te regeren over protestants Engeland en katholiek Schotland, lanceren de ellendige mannen hun intriges. We weten allemaal hoe het met haar afloopt.

Maar Elizabeth is niet veel beter af. Margot Robbie is magnifiek als de tragische Virgin Queen, die evolueert van beeldschone, jonge en hoopvolle koningin tot een verweerde vorst die wordt geregeerd door wantrouwen en steeds verder verdwijnt achter een masker van witte schmink.

Once Upon a Time in Hollywood (2019)

'Once Upon A Time In Hollywood', de negende en mogelijk laatste film van regisseur Quentin Tarantino, wordt in augustus in de zalen verwacht. De film draait om de moord op actrice Sharon Tate (Margot Robbie ) en vier van haar vrienden door de sekte van Charles Manson. Tarantino heeft echter maar al te vaak benadrukt dat 'Once Upon A Time In Hollywood' niet alleen gaat over de sekteleider, maar over het jaar 1969 in het algemeen, en de zomer van dat jaar in Los Angeles in het bijzonder.

Tv- acteur Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) heeft slechts in een succesvolle westernserie gespeeld en verlangt naar meer succes. Cliff Booth (Brad Pitt), zijn rechterhand en stuntman, verlangt echter ook naar een filmcarrière. Het verhaal van Dalton doorkruist de moord op zijn buurvrouw Sharon Tate en vier van haar vrienden door de Charles Mansons sekte.

Andere belangrijke rollen zijn weggelegd voor o.a. Dakota Fanning, Rumer Willis, James Marsden, Al Pacino, Kurt Russell, Tim Roth, Emile Hirsch, Damian Lewis, Luke Perry en Lena Dunham.

Familiefilms en stemmetjes

Margot Robbie mag dan intussen een van de leading ladies van Hollywood zijn, ze is niet te beroerd om mee te spelen in een kinderklassieker als 'Goodbye Christopher Robin'. Stemmetjes doet ze ook al te graag, zoals bv. in 'Peter Rabbit' (Pieter Konijn) en 'Flopsy Turvy'.

Toekomstige projecten

Margot Robbie zal in de nabije toekomst onder meer te zien zijn in Marian, een film die zich afspeelt in het Robin Hood-universum. Ze speelt daarin de titelrol van Lady Marian, die het verzet leidt na de dood van haar geliefde. Wanneer die film precies wordt gedraaid, is nog niet bekend.

De opnamen voor twee drama's, 'Terminal' en 'Dreamland', zijn intussen al afgerond. De opnames voor 'Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)' zijn momenteel bezig en de film zou volgend jaar moeten uitkomen. Staat verder nog op de agenda : 'Barbie' en 'Ruin' (momenteel in pre-production). Een aantal andere projecten, zoals een vervolg op en een spin-off van The Suicide Squad, staan in de steigers.

Bekijk alle films in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV
Meer weten over Proximus TV?

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top