Leve de wetenschap: renners worden op alle vlakken begeleid door specialisten

Sport | Wielrennen is wetenschap. Nu ja, voor een heel groot deel toch. Elk detail is belangrijk en dus moet alles gemeten worden. Maar wat is er dan allemaal zo belangrijk?

Door MF

Deel dit nieuws

Voeding

Alleskunner Mathieu van der Poel en ontsnappingskoning Thomas De Gendt zijn dan wel niet vies van een frietje, over het algemeen hebben renners een heel strikt voedingsschema waar ze zich aan houden. Dit om hun prestaties en hun duurvermogen te optimaliseren en de concentratie te verhogen. Zo zorgen eiwitten voor de opbouw en het herstel van spieren, en koolhydraten voor energie. Die laatste halen renners bijvoorbeeld uit volkorenbrood, muesli of volkorenpasta. Tijdens het koersen zijn snelle suikers voor directe energie dan weer een must. Tom Boonen at bijvoorbeeld winegums tijdens het fietsen.

Houding op de fiets

Pijn in de onderrug, aan het bekken of aan de nek en de schouder? Last van de knieën of polsen, of 'zadelpijnen'? Dat is allemaal het gevolg van een slechte zithouding op de fiets. Om dat te voorkomen én de prestaties te verbeteren, is een fietsanalyse onmisbaar. Er wordt gekeken naar hoe het lichaam beweegt en naar de flexibiliteit van de gewrichten en spieren. Met testen in windtunnels wordt dan weer de aerodynamica van de fietspositie geoptimaliseerd.

Vermogensmeters

Het trainen op gevoel is passé, leve de vermogensmeters. Daarmee kunnen renners tijdens hun trainingen objectief volgen hoe het gesteld is met de conditie en de 'vorm'. Een vermogensmeter (ook wel wattagemeter genoemd) legt vast hoeveel energie je verbruikt tijdens het fietsen, gelinkt aan de snelheid die je haalt. Zo kunnen de renners hun inspanningen beter indelen.

Materiaal

De lichtste kaders, de beste versnellingen, de meest aerodynamische helm. Het juiste materiaal is zeer belangrijk. Zo evolueerden fietsen van staal en aluminium naar hoofdzakelijk carbon, dat lichter en comfortabeler is. Zelfs aan de pakken van de renners wordt steevast gesleuteld. Zo was er in de zomer van 2017 nog heisa over de tijdritpakken van Team Sky, die extra voordeel zouden gehad hebben door 'bolletjes' aan de zijkant.

Recuperatie

Direct stoppen na een lange inspanning wordt afgeraden, renners fietsen na een koers best nog een stukje los. Dat is waarom Wout van Aert zich tegenwoordig meteen na de finish op de rollen zet in plaats van ná alle formaliteiten. Ook een hersteldrank snel na de aankomst, met veel koolhydraten en eiwitten, is cruciaal. Daarnaast kunnen een ijsbad en compressiesokken de bloedsdoorloop verbeteren. En oh ja, een goede nachtrust doet ook veel. "De Tour win je in bed", zei Joop Zoetemelk ooit.

Parcoursvoorbereiding

Het is misschien hetgene waar de minste wetenschappelijke poespas bij komt kijken, maar daarom niet minder belangrijk: de verkenning van het parcours. Hoe liggen de kasseien erbij? In welke bochten moet je vooraan zitten? Waar kan de wind een rol spelen? Het is allemaal belangrijke info om je koers goed in te delen. En daarnaast is een verkenning ook gewoon een goede training.

Hoogtestages

Tiesj Benoot die kind aan huis is op de Sierra Nevada of Victor Campenaerts die drie maanden naar Namibië trekt om zijn werelduurrecordpoging voor te bereiden. Hoogtestages zijn cruciaal in het opbouwen van een goede conditie. De ijlere lucht zorgt voor een verhoogde aanmaak van rode bloedlichaampjes, die instaan voor het transport van zuurstof. Zo verbeteren de renners hun uithoudingsvermogen.

Zweten en zoutverlies

Als je sport, zweet je. Om het in meer wetenschappelijk termen te zeggen: een inspanning leveren, veroorzaakt vochtverlies. Het is dan ook belangrijk dat renners dat vochtverlies opvangen en voldoende drinken, anders ontstaat dehydratie. Ook het zoutverlies moet in het oog gehouden worden, een hoog verlies kan bijdragen aan sommigen typen van spierkramp.

Hartslagmeter

Renners komen niet meer buiten zonder hartslagmeter. Het is namelijk van vitaal belang dat de hartfrequentie goed wordt opgevolgd. Die past zich aan aan de omstandigheden waarin de prestatie wordt geleverd en een renner kan zijn inspanningsintensiteit zo beter inschatten. Bovendien kan je aan de hand van de hartfrequentie het percentage van de maximale zuurstofopname te weten komen.

Software en labs

Om alle lichamelijke zaken goed op te volgen en te bepalen, rekenen renners en ploegen op de technologie en de wetenschap. Met innovatieve software kunnen resultaten van inspanningen opgevolgd worden door een medische ploeg. Daarnaast maken teams gebruik van gespecialiseerde labs om alles optimaal te kunnen testen. In ons land zijn Energy Lab en de Bakala Academy bekende voorbeelden.

Sportpsychologen

Wout van Aert en Sep Vanmarcke werken er al langer mee, en Toon Aerts schreef zijn supersterk seizoen toe aan zijn samenwerking met een mental coach. Het gaf hen allen rust op en naast de fiets. Ze gaven alledrie aan dat ze leerden om zaken te relativeren, hun focus beter te behouden en vooral de moed niet te snel te verliezen. Door het gesprek aan te gaan proberen sportpsychologen de gedachtengang van de renners te beïnvloeden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top