Vooruitblik op het wielervoorjaar

Sport | Welke renners zullen het voorjaar kleuren? Wij stellen je de hoofdrolspelers van het nieuwe wielerseizoen voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Greg Van Avermaet

Olympisch kampioen Greg Van Avermaet is nog altijd de beste Belg op de wereldranking. Na een seizoen zonder grote klassieke zege wil de kopman van het nieuwe team CCC opnieuw aanknopen met de successen van 2017. Team CCC is een doorstart van Team BMC, maar Van Avermaet verloor wel enkele sterke teammaats. Hoofddoel van Van Avermaet is een eerste zege in de Ronde van Vlaanderen.

Peter Sagan

Peter Sagan mag dan al wereldkampioen af zijn, hij blijft de grote ster van het peloton. De Slovaak won vorig jaar voor het eerst Parijs-Roubaix en een derde keer Gent-Wevelgem. Ook zonder sterk team rond hem behoort hij elk jaar tot de besten. Deze winter gaf Sagan aan het wielrennen soms beu te zijn en dat hij niet zo lang meer zal koersen. Maar dat wil niet zeggen dat hij minder sterk aan de start zal staan!

Niki Terpstra

De Nederlandse winnaar van de Ronde van Vlaanderen ruilde The Wolf Pack van Patrick Lefevere voor het Franse team Direct Energie, op zoek naar een nieuwe uitdaging. Terpstra was vorig jaar ook de beste in de E3 Harelbeke en zal ook dit voorjaar quasi overal aan de start staan als een van de favorieten. Maar dan wel zonder de hulp van een sterk team.

Zdenek Stybar

Quick Step-Floors won vorig jaar maar liefst 73 keer, maar geen enkele overwinning daarvan werd binnengehaald door Zdenek Stybar. Vaak verzette hij veel werk voor zijn ploegmaats en door het vertrek van Terpstra heeft hij op dat vlak toch al een kopman minder. In de Ronde van Algarve was het in elk geval al prijs voor de Tsjech. Misschien is die grote klassieke zege dan toch iets voor dit jaar, nadat hij eerder al twee keer tweede werd in Parijs-Roubaix.

Yves Lampaert

Ook Yves Lampaert wordt bij Deceuninck-Quick Step een van de kopmannen dit voorjaar. Met zijn Belgische driekleur zal hij in elk geval in de kijker lopen. Na twee opeenvolgende zeges in Dwars door Vlaanderen en een fantastisch BK lijkt hij klaar voor de bevestiging.

Michael Valgren Andersen

Michael Valgren Andersen won vorig jaar de Omloop Het Nieuwsblad én de Amstel Gold Race. Met ook nog een vierde plaats in de Ronde van Vlaanderen was 2018 het jaar van de doorbraak voor de Deen. Met de overstap van Astana naar Dimension Data hoopt hij aan de top te blijven.

John Degenkolb

Drie jaar na de frontale botsing op training in Spanje die hem bijna een vinger en zijn carrière kostte, hoopt John Degenkolb dit voorjaar opnieuw zijn allerbeste niveau te bereiken. Vorig jaar viel zijn voorjaar nog half in het water door ziekte en een val, maar nu wil hij weer aankopen met het succes uit 2015, toen hij Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix won. In dit prille seizoen won de Duitser al een rit in de Ronde van de Provence en lijkt de kopman van Trek-Segafredo er klaar voor.

Tim Wellens

Bij de Belgen kijken we ook uit naar de prestaties van Tim Wellens, kopman bij Lotto Soudal. Dit jaar was Wellens al goed voor drie overwinningen, waarvan twee in de Ruta del Sol. Wellens richt zich op de Ardennenklassiekers en rijdt ook de Strade Bianche en Tirreno-Adriatico. Vorig jaar schreef hij de Brabantse Pijl op zijn naam.

Alejandro Valverde

Ook op zijn 39ste is Alejandro Valverde nog niet afgeschreven. De kersverse wereldkampioen heeft zijn eerste zege van het seizoen al op zak en zal ook dit seizoen als favoriet aan de start staan in de Ardennenklassiekers. De Spanjaard zal zijn regenboogtrui dit jaar ook tonen in de Ronde van Vlaanderen, waar hij voor het eerst aan de start zal staan.

Fernando Gaviria

Met spurter Fernando Gaviria moest Deceuninck-Quick Step nog een klepper laten gaan. De Colombiaan is nu teammaat van Alexander Kristoff bij UAE Team Emirates. Vorig jaar moest Gaviria nog het klassieke voorjaar aan zich voorbij laten gaan na een val, dit jaar lijkt sprintsucces gegarandeerd met al drie overwinningen dit seizoen.

De andere kanshebbers

In de spurt zal Fernando Gaviria zijn handen vol hebben met de Australiër Caleb Ewan, de vervanger van André Greipel bij Lotto-Soudal. Ook de Nederlanders Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen zijn mannen om in de gaten te houden, naast usual suspects als Marcel Kittel, Matteo Trentin, Arnaud Démare en Elia Viviani.

In de Vlaamse klassiekers is het uitkijken naar de prestaties van Bob Jungels, de Luxemburger van Deceuninck Quick-Step die wat afstand heeft genomen van de Waalse klassiekers. De jonge Deen Mads Pedersen van Trek-Segafredo was vorig jaar een van de ontdekkingen van het voorjaar en hoopt dit jaar te bevestigen. Ook zijn landgenoot Soren Kragh Andersen van Sunweb hoopt op de doorbraak. Natuurlijk staan verder ook 'oude getrouwen' Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff, Ian Stannard, Luke Rowe, Michael Matthews en Sonny Colbrelli aan de start met ambities.

In de Ardennenklassiekers mogen we iets verwachten van Alexey Lutsenko, de Kazach van Astana die na de eindzege in de Ronde van Oman bulkt van het vertrouwen. Andere kanshebbers zijn Julian Alaphilippe, winnaar van de Waalse Pijl vorig jaar, allrounder Michal Kwiatkowski, Wout Poels en Daniel Martin.

De veldrijders

Ook de toppers uit het veldrijden Mathieu Van der Poel en Wout van Aert zullen dit voorjaar opduiken op de weg.

Voor Wout van Aert wordt het belangrijk om te bevestigen na een half voorjaar in 2018, toen hij al op het podium eindigde van de Strade Bianche. Van Aert koos ervoor zijn cross-seizoen af te romen met oog op de weg en mag dus geen mal figuur slaan bij het Nederlandse Team Jumbo-Visma. In Nederland wordt dat team al The Wolfpack Light genoemd met naast spurter Groenewegen ook nog Mike Teunissen, Taco van der Hoorn en Timo Roosen.

Mathieu Van der Poel zit bij Corendon-Circus in een minder sterk team, maar moet zeker in staat zijn om zich te laten opmerken.

De andere Belgen

Philippe Gilbert droomt op zijn 36ste nog altijd van een nieuwe overwinning in een grote klassieker en zette het jaar alvast goed in met een zege. Jongens als Jasper Stuyven, Oliver Naesen, Sep Vanmarcke en Tiesj Benoot wonnen al wel mooie koersen, maar willen dit jaar die grote zege binnenhalen.

Jürgen Roelandts en Jens Debusschere zochten deze winter nieuwe oorden op en willen zich laten opmerken voor hun nieuwe team. Ook van Edward Theuns, Jasper De Buyst en Jens Keukeleire mogen we iets verwachten in het klassieke voorjaar. Dylan Teuns en Laurens De Plus zijn dan weer troeven voor de Ardennenklassiekers.

Tenslotte is het ook uitkijken naar de prestaties van youngster Jasper Philipsen. De 20-jarige renner van UAE Team Emirates pakte dit jaar al een sprintzege in de Tour Down Under, maar heeft op termijn ook ambities in het klassieke werk.

Welke afspraken mag je niet missen dit wielerseizoen? Ontdek de wielerkalender 2019!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top