Interview: Tom Waes gaat ‘Undercover’!

In 'Undercover' kruipen Tom Waes en Anna Drijver in de huid van twee undercoveragenten die op een camping infiltreren in het leven van een XTC-producent. Lees en bekijk hier ons interview met Tom Waes, die schittert in zijn eerste hoofdrol!


In deze superspannende reeks infiltreren undercoveragenten Bob Lemmens (Tom Waes) en Kim De Rooij (de Nederlandse actrice Anna Drijver) in het leven van Ferry Bouman (Frank Lammers), een van de grootste xtc-producenten ter wereld.
 
De comeback van Tom Waes als acteur, en dan nog meteen in een hoofdrol. Bekijk hier ons interview!

Undercover is een tiendelige fictiereeks van Eén en De Mensen, gemaakt met de steun van Proximus.

"Een béétje uit mijn comfortzone"

Tom Waes draait al lang mee en is vaak op televisie, maar je kent hem toch vooral als presentator. Reizen Waes, Tomteston … In Undercover maakt hij zijn comeback als acteur, én hij pakt meteen de hoofdrol.

Tom speelt in de serie Bob Lemmens, een Antwerpse undercoveragent die op een Limburgse camping wordt ingezet om te infiltreren in het netwerk rond Ferry Bouman, een van de grootste exctasyproducenten ter wereld.

Een spannende serie, en de eerste hoofdrol dus voor Tom Waes. “Het was een béétje uit mijn comfortzone”, vertelt hij daarover.
Bekijk hier ons interview, en de eerste beelden van Undercover:Lees hier alles over het verhaal, de acteurs en hun personages!

"Undercover is niet voor mij geschreven hé? Of wel?"

Undercover is jouw comeback als acteur. Hoe is deze rol tot bij jou gekomen?

Tom Waes: “Goh. Ik werk nu ongeveer tien jaar voor productiehuis De Mensen. Een jaar of twee geleden hebben ze mij eens gevraagd wat ik nog graag zou willen doen, en ik heb toen gezegd dat ik graag nog eens zou acteren. Blijkbaar hebben ze dat ergens genoteerd of zo, want ineens kreeg ik het scenario van Undercover.”

“Ik heb het gelezen toen ik op het vliegtuig zat voor Reizen Waes, en ik was onmiddellijk geïntrigeerd. Ik wilde steeds weten hoe het verder zou gaan en ik voelde dat personage van Bob meteen goed aan. Dus ja, ik heb gebeld naar De Mensen: Dit is het, denk ik.”

Luxe!

Tom Waes: “Ja, dat is echt een luxe. Ik ben me daar heel erg van bewust, daar mag je zeker van zijn”.
(Tegen scenarist en showrunner Nico Moolenaar): “Nico, Undercover is niet op mij geschreven he, of wel?”

Nico Moolenaar: “Jawel!”

"De Hollanders kenden mij niet, en dat was eigenlijk perfect …"

Het was lang geleden, dat je nog geacteerd had.

Tom Waes: “Ja, gij! Het was geleden van Het Geslacht De Pauw, vijftien jaar ongeveer. Ik heb hier en daar nog wel eens een gastrol gespeeld: in Aspe, De Zaak Alzheimer, De SM-rechter, … maar dat waren kleine rolletjes. Hier kreeg ik ineens tachtig draaidagen, een hele boterham! Plus, het is geen Reizen Waes wat ik hier doe. Daar ben ik gewoon mezelf, hier spéél ik een personage. Die Bob klinkt misschien een beetje als Tom Waes, gebruikt dezelfde taal, maar ik moet hem wél spelen.”

Hoe was dat voor jou, acteren in plaats van presenteren?

Tom Waes: “De eerste twee weken was het een beetje zoeken… Samenwerken met een ploeg die je niet kent, terwijl je eerder gekend bent als presentator. Die mensen hadden misschien zoiets van: ‘Een reeks met Tom Waes in de hoofdrol? Laat maar eens iets zien nu’. En ik begrijp dat ook perfect, maar ik was dus wel wat zenuwachtig in het begin.
Het is allemaal heel goed gegaan. Op de een of andere manier zat dat idee meer in mijn hoofd dan bij de rest van de ploeg. Ze hebben mij direct aanvaard als acteur. De Hollanders sowieso, want die kenden mij niet! Maar dat was eigenlijk een goede zaak, want die zagen mij direct als Tom Waes, de acteur.

"Straffe gasten, maar zo gewóón!"

Undercover brengt een intrigerend verhaal.

Tom Waes: “Het is geen klassieke politieserie, vind ik. Er zitten veel elementen in die de serie boeiend maken. Je krijgt een beetje een achter-de-schermengevoel van het politiewerk. Er is het België-Nederlandverhaal dat een komische noot geeft. En dan die twee politieagenten die met elkaar opgescheept zitten in een caravan, in een biotoop die ze niet kennen. Totaal verschillende persoonlijkheden, die er andere werkmethodes op na houden, soms heel close zijn en elkaar op andere momenten bijna niet kunnen verdragen …”
 
Hebben jullie ook met echte agenten gesproken?

Tom Waes: “Ja, dat zijn straffe gasten! Ik was daar echt van onder de indruk, en dan vooral van het feit dat hij zo gewóón was. Ik had zo het beeld van een stoere actieheld in mijn hoofd, en dan komt daar iemand binnen … een heel onopvallende kerel. Maar dat is ook zijn kracht: hij kan overal in blenden. Zijn verhalen, wat die man allemaal al gedaan had, en welke risico’s hij genomen had … dat is geweldig straf. Zo’n gevaarlijke job! Ik weet niet of ik dat zou kunnen hoor.

Wat heb je uit die gesprekken gehaald voor de serie?

Tom Waes: “Vooral de rechtlijnigheid van die man, en dat zit ook in het scenario. Mijn personage, Bob, maakt altijd wel zijn oversten zenuwachtig en rijdt er soms de kantjes vanaf … Máár: hij is heel rechtlijnig en wil nog altijd wel die crimineel pakken.”

"Zoveel toppers om mee samen te werken, dat helpt"

Undercover kan rekenen op een mooie cast, met Nederlandse en Vlaamse acteurs.

Tom Waes: “Absoluut! Zoveel toppers om mee samen te werken, dat heeft me enorm geholpen.”

“Het grappige is … de Hollanders kenden mij niet, maar ik hen ook niet. Anna had ik wel aan het werk gezien in Komt een vrouw bij de dokter. Maar Frank Lammers? Raymond Thiry? Nog nooit van gehoord.”

Hoe verliep de samenwerking?

Tom Waes: “Keigoed. Het is een toffe bende en we hebben veel gelachen. Ik speel veel scènes met Anna en Frank, en het is fijn dat we goed overeenkomen. Stel je voor, maandenlang op een set met iemand die je niet kunt uitstaan… Ik weet niet of ik daar goed mee om zou kunnen.”

Kevin Janssens is ook te zien in de reeks. En het personage van Bobs vrouw wordt gespeeld door Katrien De Ruysscher, die vooral bekend is van haar rol in Thuis.

Tom Waes: “Ja, inderdaad. Katrien heeft een belangrijke rol in de serie. Geen grote rol als je in draaidagen rekent, maar wel belangrijk dus. Die Bob zit voor zijn job in die caravan, maar in het weekend gaat hij naar huis, naar vrouw en kinderen.”

“Ik vind dat Katrien het fantastisch gedaan heeft. Ik denk dat ze er veel goesting in had, en ze stónd er echt. Ze was ideaal voor die rol, en ze heeft die heel juist neergezet.”

België – Holland

Ik hoor hier en daar dat de taal al eens voor verwarring zorgde tussen de Nederlanders en de Belgen…

Tom Waes: “Hilarisch, die Nederlanders verstaan ons gewoon niet! Vooral uitdrukkingen zorgden tot de laatste dag voor verwarring. Anna zei bijvoorbeeld eens dat het gezellig was, en ik antwoordde: ‘Ja, maar het weer trekt op geen kloten’. En dan zag ik haar zo kijken van ‘Trekken? Wat zégt die nu?’. Er stond ook een Spaanse acteur mee op de set, en die begreep daar niks van: ‘Hoe, maar jullie spreken toch dezelfde taal?’. Het ís ook moeilijk uit te leggen: we hebben één woordenboek, maar toch verstaan we elkaar niet altijd. Grappig, dat wel.”

Méér van dat!

Heb je nu de smaak weer te pakken? Zou je meer willen acteren?

Tom Waes: “Ja, dat denk ik wel. Ik heb dat eigenlijk altijd willen doen, het is er gewoon nooit van gekomen. Ik vond het tijdens Het Geslacht De Pauw ook al heel leuk om te acteren, maar ja … Ik ben dan in zo’n molen terechtgekomen: drie seizoenen Tomtesteron, Reizen Waes, Wauters vs Waes. Dat gaat maar voort, en ineens ben je bijna tien jaar verder. En dan is het van ‘Ah ja, ik zou eigenlijk nog wel eens willen acteren ook. Maar ik heb daar dus nooit echt tijd voor gehad.”

Wat staat er nog op je programma?

Tom Waes: “Er is het vierde seizoen van Reizen Waes. En hopelijk komt er een tweede seizoen van Undercover. Ik heb zo het gevoel dat dit wel eens een reeks kan zijn die een tijd meegaat. Het leuke aan een undercoveragent is dat de setting per seizoen volledig kan veranderen. Nu zit hij op een camping met een drugsbaron, maar volgende week kan hij infiltreren in een motorbende, achter criminelen aan gaan in de vrouwen- of wapenhandel, om maar iets te noemen… Dat is heel anders dan een klassieke politieserie met elke aflevering een case die moet worden opgelost. Van mij mag er alleszins een vervolg komen.”

Interview door P.N. voor Proximus TV.
 

Nieuws

Bekijk alles
Top