Django Reinhardt, een even invloedrijk als geniaal jazzmuzikant

Muziek | Vanaf 16 februari kan je de beklijvende film 'Django' bekijken via de Movies & Series Pass van Proximus TV. In 1943 lijden heel wat Roma onder de vervolging door de Nazi’s. Django Reinhardt, die ook zigeunerbloed heeft, resideert in Parijs. De briljante jazzgitarist is mateloos populair en speelt in de grootste zalen van de stad. Wanneer de Nazi’s hem een tournee in Duitsland opdringen, is vluchten zijn enige uitweg. Etienne Comar regisseerde de film, Reda Kateb (Django Reinhardt) en Cécile De France (Louise De Klerk) spelen de voornaamste rollen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bij jazzliefhebbers heerst grote consensus over het feit dat Reinhardt een geniale muzikant was. Een korte kennismaking met de in België geboren virtuoos.

Geniaal

Kenners hoor je wel eens zeggen dat hij zodanig als een bezetene op zijn gitaar kon tokkelen, dat je zou denken dat hij vier handen had. En dat terwijl de man eigenlijk twee vingers te kort had: het gevolg van een brand in zijn woonwagen toen hij jong was.

Invloed

Met die verminkte linkerhand leerde Django op een heel eigen manier gitaar spelen. Door Louis Armstrong kreeg hij de jazzmicrobe te pakken. Django beproefde zijn geluk zelfs in de Verenigde Staten, maar daar kon hij geen potten breken. Dan maar terug naar Europa, waar hij samen met violist Stéphane Grappelli het Quintette du Hot Club de France oprichtte, en met virtuoos gitaarspel zijn publiek in vervoering bracht. De manier van spelen werd al gauw Hot Club de France-stijl genoemd, of later ook Gypsy jazz. Onder meer Les Paul, B.B. King (foto), Jimi Hendrix, het Belgische ensemble Waso Quartet en Django’s neef Sacha Distel werden door hem beïnvloed.


Jazz standards

Reinhardt componeerde honderden stukken, waarvan er veel uitgroeiden tot jazz standards: Minor Swing en Swing 42 bijvoorbeeld. Zijn muziek werd gebruikt in de soundtrack van heel wat blockbusters, zoals Chocolat, The Matrix en The Aviator, en in een paar games.


Nuages

Ook zo’n werk dat later een klassieker zou worden - ondanks het feit dat Reinhardt er aanvankelijk zelf niet echt tevreden over was - is Nuages, een stuk dat hij in 1940 componeerde, toen de oorlog al was uitgebroken. Later werd het door diverse andere artiesten opgenomen.



Festivals

Django Reinhardt heeft zijn eigen muziekfestival in het Franse stadje Fontainebleau, dat al ongeveer een halve eeuw bestaat. Je kan er terecht voor de beste jazz, funk, soul en wereldmuziek. Er staan artiesten van over de hele wereld op het podium. Verder is er Djangofollies en Brussel en hebben ook Liberchies, de geboorteplaats van Reinhardt, en Tilburg hun eigen Djangofestival. In Parijs werd een plein naar hem vernoemd.

Bekijk Django vanaf 16/2 met de Movies & Series Pass van Proximus TV. Druk op de On demand-knop van je afstandsbediening

Luister naar Django Reinhardt in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, met Epic Beats


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top