De meest onwaarschijnlijke comebacks in het Europese voetbal

Sport | "Weet je nog die match...?" Natuurlijk! Sommige wedstrijden overleven generaties en trotseren de eeuwigheid. Wedstrijden met een onwaarschijnlijke comeback bijvoorbeeld. We zetten tien opmerkelijke comebacks op een rijtje.

Door MF

Royal Antwerp FC - Vitosha Sofia

Nog steeds de natte droom van Frank Raes. Na een 0-0 in de heenmatch werd de strijd in de UEFA Cup op de Bosuil beslecht. Sofia kwam in september 1989 al vroeg voor, maar het was wachten tot de slotfase. Antwerp maakte in minuut 83 gelijk, maar keek vier minuten later tegen een 1-3 achterstand aan en de fans verlieten het stadion. Te vroeg, want dan gebeurde het ondenkbare. Nico Claesen maakte er in minuut 90 nog 2-3 van, in de zes minuten blessuretijd scoorde Antwerp zowaar nog twee keer en het won met 4-3.

Werder Bremen - Anderlecht

'Het mirakel van de Weser' kopten de kranten de dag nadien. Anderlecht ging in 1993 in de Champions League op bezoek bij Werder Bremen. Paars-wit begon als een trein, Albert en tweemaal Boffin zorgden na een half uur voor een 0-3 voorsprong. Pas in de 66ste minuut deed Werder de netten trillen, maar dan ging het snel. Anderlecht zakte als een pudding in elkaar en verloor de match nog met 5-3.

Manchester United - Bayern München

Op 26 mei 1999 ontmoetten de Red Devils en der Rekordmeister elkaar in de finale van de Champions League. De Duitsers scoorden al na zes minuten via Mario Basler. United kon niet reageren en bij het verstrijken van de 90 minuten flikkerde de 0-1 nog steeds op het bord. Maar dan achtten de invallers van Man United hun moment gekomen. Teddy Sheringham nette de gelijkmaker en in de 93ste minuut schoot Ole Gunnar Solskjaer zijn ploeg naar een delirium.

AC Milan - Liverpool

Wie had halfweg de Champions League-finale van 2005 nog een cent durven wedden om de kansen van Liverpool? AC Milan was vroeg op voorsprong gekomen via Maldini en nog voor de rust deed Crespo daar twee goals bij. Maar tussen minuut 54 en minuut 60 gingen The Reds van 3-0 naar 3-3 in de heksenketel van Istanbul. In de strafschoppenreeks kroonde Liverpool-doelman Jerzy Dudek zich vervolgens tot held van de dag.

Newcastle United - Arsenal

Na 44 seconden stond het al 0-1, na tien minuten 0-3 en in minuut 26 zette Robin van Persie de 0-4 op het bord. Newcastle leek in februari 2011 op een pandoering af te stevenen. Toen de thuisploeg een eerste keer scoorde in de 68ste minuut leek er dan ook nog steeds geen vuiltje aan de lucht. Maar dan ging het plots snel en drie minuten voor tijd knalde de betreurde Cheick Tioté de 4-4 héérlijk tegen de touwen.

Reading - Arsenal

Een onwaarschijnlijke uitslag na 120 minuten voetbal, in oktober 2012 in de League Cup: 5-7. Het was vooral een onwaarschijnlijke eerste helft, want Reading voetbalde zich naar 4-0 voorsprong. Theo Walcott zorgde op slag van rust voor de 4-1 en dat inspireerde de Gunners. Opnieuw Walcott zorgde in de 90ste minuut voor verlengingen. Daarin wiste Pogrebnjak eerst nog de treffer van Chamakh uit, maar Arsenal trok alsnog aan het langste eind.

Arsenal - Anderlecht

Op 4 november 2014 ging Anderlecht in de Champions League op bezoek bij Arsenal. In de 58ste minuut zette Alex Oxlade-Chamberlain de 3-0 op het bord. The Gunners leken hun schaapjes op het droge te hebben, maar dan stond Anderlecht op. Ene Anthony Vanden Borre scoorde twee keer en in de allerlaatste minuut vervolledigde Aleksandar Mitrovic de comeback. Hij klopte Per Mertesacker in de lucht en kopte de 3-3 binnen.

Manchester City - QPR

Man City is sinds 1 september 2008 in handen van Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, maar het was tot de zomer van 2012 wachten op de eerste landstitel. Dat die er überhaupt nog kwam, is een half mirakel. Tegen QPR - dat nog kon degraderen - kwam City voorbij het uur plots 1-2 achter. De titel leek hen te ontglippen, maar dan was er de blessuretijd. Edin Dzeko kopte de 2-2 tegen de touwen in de 92ste minuut. En in de 94ste minuut was er het gloriemoment van Sergio "Aguerooooooooooo!!".

Barcelona - PSG

PSG had Barcelona in het voorjaar van 2017 voetballes gegeven in Parijs: 4-0. Onbegonnen werk om dat goed te maken, toch? Mis. In Camp Nou beleefde Barcelona een droomstart en stoomde door naar 3-0. Edinson Cavani leek op het uur de droom te doorprikken en de 3-1 stond tot minuut 88 op het bord. Toen ontbond Neymar zijn duivels met twee goals op drie minuten. De spanning steeg en in minuut 95 bracht Sergi Roberto het stadion in extase: 6-1. La Remontada compleet.

AS Roma - Barcelona

Een jaar eerder stond Barcelona in het winnende kamp tijdens de Remontada, maar op 10 april 2018 werd het zelf slachtoffer van de 'romantada'. Geen typfout, wel een woordspeling van de Italiaanse pers op de onwaarschijnlijke comeback van AS Roma. Na een 4-1 nederlaag in Camp Nou leken de Romeinen kansloos, maar doelpunten van Dzeko, De Rossi en Manolas volstonden voor 3-0 winst en kwalificatie voor de halve finale van de Champions League.

Alle wedstrijden van de UEFA Champions League worden live uitgezonden op Proximus TV!

Het internationale voetbal is te bekijken voor klanten van Proximus TV met een International Sports of All Sports abonnement. Ontdek hier het