30 jaar VTM: hoe verging het de tv-sterren van het eerste uur?

Films | Op 1 februari viert VTM haar dertigste verjaardag. De tv-zender was van bij de start een groot succes en maakte van heel wat tv-gezichten heuse vedetten. De meesten onder hen zijn ondertussen al weer lang uit de aandacht verdwenen. Wij maken een trip down memory lane en blikken terug op de carrière van deze (voormalige) VTM-coryfeeën.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Marlène de Wouters

Marlène de Wouters mocht samen met Lynn Wesenbeek het openingsgala van VTM presenteren en werd een van de leading lady’s van de eerste commerciële zender in Vlaanderen. De voormalige tennisster had op dat moment nochtans nul tv-ervaring maar werd door Mike Verdrengh aangepord om een screentest te doen. Het eerste plan was om haar het sportnieuws te laten brengen, maar uiteindelijk werd ze omroepster en veel meer dan dat. "Omroepster was een goede leerschool. We deden alles: De Kinderclub, het weerbericht… Het was live, je moest je eigen teksten maken en op je poten zien te vallen. Zo heb ik snel andere dingen kunnen doen", aldus Marlène in Het Nieuwsblad Magazine. Ze presenteerde tot 2001 shows als De Sportshow, Eén uit Duizend, Sterren kijken, Vakantiekriebels, Marlène exclusief en De Eeuwige Strijd en won daarvoor maar liefst vijf Gouden Ogen, de Belgische publieksprijs.

Op haar 38ste liep het voor Marlène af bij VTM, waarna ze voor het Nederlandse RTL 4 ging werken. Later maakte ze de overstap naar VT4, werd ze een van de gezichten van VIJFtv en ging ze zelfs aan de slag bij de RTBF. Tegenwoordig doet ze presentaties, is ze coach in public speaking en maakt ze programma’s voor digitale zenders en Europese instellingen.

Lynn Wesenbeek

Die andere presentatrice van het openingsgala was dus Lynn Wesenbeek, Miss België 1987. Zij solliciteerde zelf voor een marketingfunctie bij VTM maar werd door Mike Verdrengd aangenomen als omroepster. Ze presenteerde er programma’s als De Nu of Nooit Show, Waagstuk en Dierenplezier. In 1997 stapte ze over naar de nieuwsredactie en maakte ze reportages voor Royalty en Telefacts. In 2004 werd ze nieuwsanker bij Het Nieuws maar in 2012 - ze was toen 50 - werd ze aan de deur gezet. Sindsdien bracht ze onder meer het boek 50 Tinten Wijs uit en sinds 2018 is ze weer aan de slag als presentatrice op Kanaal Z.

Koen Wauters

Bij VTM kregen door de jaren heen heel wat zangers en zangeressen een kans als presentator. In 1989 werd de amper 21-jarige Koen Wauters aangetrokken om De Super 50 te presenteren, net toen de Clouseau-mania volop losbarstte. Hij deed dat met de nog jongere Francesca Vanthielen, toen 17, die later ook zou uitgroeien tot een populair VTM-gezicht. Ook voor Koen Wauters bleek het de start van een succesverhaal met programma’s als Familieraad, Kriebels, Wedden Dat?, Idool, Wauters vs. Waes en Over Winnaars. Een verhaal dat nog lang niet ten einde is, want binnenkort is hij weer een van de juryleden in het nieuwe seizoen van The Voice van Vlaanderen.

Ingeborg

Ook Ingeborg Sergaent raakte eerst bekend als zangeres: ze nam in 1989 deel aan het Eurovisiesongfestival voor ons land. Een jaar later ging ze aan de slag bij VTM als gezicht van het kinderprogramma Schuif Af! dat ze tot 2006 zou blijven presenteren. Verder presenteerde ze programma’s als All You Need is Love, Wondere Wereld, Ik Wil je Iets Vertellen, Bluf! en natuurlijk Blind Date. Dat programma maakt binnenkort zijn comeback op VTM, nu gepresenteerd door Nathalie Meskens.

Sinds 1999 is Ingeborg ook als actief als docent meditatie en yoga. Na haar vertrek bij VTM werkte ze nog als eindredacteur en presentator bij Vitaya en het digitaal kanaal Vitaliteit. In 2017 maakte ze een korte tv-comeback bij de VRT als jurylid in Steracteur Sterartiest.

Luc Appermont

VTM slaagde er jarenlang in om een aantal toppers weg te plukken bij de VRT. Een van de eerste was Luc Appermont, die in twintig jaar ervaring had met programma’s als de Pak de poen show, Baraka en Sterrenwacht. Bij VTM presenteerde hij de dagelijkse quiz Waagstuk en de talkshow Luc, gevolgd door onder andere U Beslist en Het Mooiste Moment.

In 2006 was hij nog een van de deelnemers aan Dancing on Ice, maar een jaar later werd zijn contract niet meer verlengd. Tegenwoordig presenteert hij opnieuw het Radio 2-programma De Zoete Inval.

Bart Kaëll

Ook de wederhelft van Luc Appermont was jarenlang een spring-in-‘t-veld bij VTM, ook al was er van hun relatie toen nog niets geweten. Bart Kaëll presenteerde jarenlang de Vlaamse versie van De Soundmixshow. In 1994 nam hij de presentatie van Het Rad van Fortuin over van Walter Capiau, nog zo’n VRT-gezicht dat uiterst succesvol bleek bij VTM. Daarnaast presenteerde hij ook VTM’s Mini Playback Show.

Toen Bart Kaëll in 2000 stopte als presentator van De Soundmixshow kreeg hij weer meer tijd voor zijn zangcarrière. Tegenwoordig maakt hij nog altijd de Vlaamse podia onveilig. Vorig jaar was hij nog samen met Luc Appermont te zien in hun gemeenschappelijke zaalshow Bart & Luc intiem.

Anne De Baetzelier

In het zog van Lynn Wesenbeek maakten nog heel wat ex-missen hun entree als omroepster en presentatrice op VTM, denk maar aan Daisy Van Cauwenbergh, Ilse Demeulemeester, Els Tibau, Goedele Liekens en Anne De Baetzelier. Anne De Baetzelier werd in Miss België in 1989 en bekroonde dat meteen met een contract bij VTM als omroepster. Daarnaast presenteerde ze programma’s zoals Rap Klap, Dames en Heren, Het 3-stedenspel, De 1-2-3-show en Puzzeltijd. Het best herinnerd zal ze wellicht blijven als presentatrice van Tien Om Te Zien samen met Willy Sommers, waar ze Bea Van der Maat opvolgde in 1996.

Na haar deelname aan Celebrity Shock in 2007 werd haar contract bij VTM niet meer verlengd en stopte ze na achttien jaar als omroepster. Nadien ging ze nog aan de slag bij Vitaya en de radiozender Nostalgie, maar iin 2009 maakte ze de overstap naar de politiek. Ondanks mooie persoonlijke scores raakte ze niet verkozen voor Lijst Dedecker bij de Vlaamse en Europese verkiezingen. In 2010 verliet ze het politiek toneel om zich te toe leggen op presentatieopdrachten voor bedrijven.

Mimi Smith

Het waren niet alleen jonge blaadjes die het mooie weer maakten in de eerst jaren van VTM. Al in de jaren zestig ging Mimi Smith aan de slag bij de BRT, waar ze onder andere te zien was in de Wies Andersen Show. Het was in datzelfde programma dat ze terugkeerde op VTM. Daar groeide ook haar eigen medisch praatprogramma uit, Mimi, goed voor meer dan een miljoen kijkers toen. Daarnaast presenteerde ze de quiz Wie van de drie? En werkte ze mee aan Vakantiekriebels. Later stond ze drie seizoenen aan de zijde van de beginnende chef Piet Huysentruyt in het kookprogramma Lekker Thuis. In 1999 werd ze er afgedankt en vervangen door Ilse De Meulemeester.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top