Over water: Vlaamse fictie met een topcast

Series | Over water: dé psychologische dramareeks met Tom Dewispelaere, Natali Broods, Ruth Becquart, Tom Van Dyck en Kevin Janssens

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vanaf zondag 16 december wordt Professor T. op Eén afgelost door een nieuwe psychologische dramareeks. ‘Over Water’ wordt aangekondigd als Vlaamse fictie van internationale allure, en de verwachtingen zijn hooggespannen.

Daar zijn overigens een paar redenen voor. De man achter de serie is Tom Lenaerts, en als die zijn schouders onder een project zet, zijn wij alvast heel benieuwd. Bovendien kan de reeks rekenen op een absolute topcast, met een resem bekende koppen.

Een overzicht van wat je te wachten staat, vanaf zondag 16 december om 21.25 uur op Eén.

Ben jij een bingewatcher? Van maandag 24/12 t.e.m. maandag 31/12 kun je gratis de hele reeks bingewatchen in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV, bij Series op Eén.



Van het tv-scherm naar de haven

Over water draait rond John Beckers, ooit Vlaanderens favoriete tv-ster. Hij heerste tijdens zijn gloriedagen als lieveling van de Vlaamse huiskamers over het kleine scherm en het publiek sloot hem in het hart. Maar het succes had een prijs: zware verslavingen aan drank en gokken sleurden John mee naar een duister dal en hij verloor bijna alles wat hij had opgebouwd. Populariteit, vrienden en succes verdwenen allemaal veel sneller dan ze kwamen.

Nu krijgt John van zijn vrouw en twee kinderen een allerlaatste kans om zich terug op het rechte pad te begeven en hun vertrouwen terug te winnen. Na een verblijf in de rehabilitatiekliniek gaat John dan ook met vernieuwde moed aan de slag bij zijn schoonvader, die in containertransport zit. De tv-vedette gaat voor de haven werken en dat gaat met vallen en opstaan. Tot hij via een dubieuze zakenadvocate in een nieuwe wereld terecht komt en beseft dat hij de haven voor hem kan laten werken.



Over water laat zien hoe een verslaafde man met goede bedoelingen toch verkeerde keuzes kan maken, en hoe hij op die manier uitgroeit van groene nieuwkomer tot spilfiguur in de lucratiefste, maar ook veruit gevaarlijkste handel van de Antwerpse dokken.

Topacteurs in de Antwerpse dokken

Over water wordt neergezet door een topcast. Het lijstje bekende namen in de aftiteling is sterk en indrukwekkend. Belangrijke rollen zijn weggelegd voor Tom Dewispelaere, Tom Van Dyck, Kevin Janssens, Natali Broods, Jeroen Perceval, en Ruth Becquart. Daarnaast zie je onder meer Evgenia Brendes, Jef Hellemans, Violet Braeckman, Herman Gilis, Frank Vercruyssen, Ikram Aoulad, Soufiane Chilah, Gert Winckelmans, Oscar Willems, Martha Canga Antonio en Ramsey Nasr
Een kort overzicht van de belangrijkste personages…

John Beckers - Tom Dewispelaere

John Beckers (39) is een has-been tv-presentator die verslaafd was aan drank en gokken en daardoor alles verloor. Na een verblijf in een afkickcentrum wil hij weer een beter leven voor zichzelf en zijn gezin. Hij gaat in dienst bij het havenbedrijf van zijn schoonvader, maar dat blijkt al snel de eerste in een reeks van slechte beslissingen...

John Beckers wordt vertolkt door Tom Dewispelaere, die eerder te zien was in series als De parelvissers, Van vlees en bloed en Cordon.

Marjan Michielsen - Natali Broods

Marjan Michielsen (39) is de innemende en gedreven kracht achter haar eigen kunstgalerij. Ze is ook de vrouw van John en het enige kind van Freddy Michielsen en Rita Loontjes. Haar moeder is jong gestorven en Freddy voedde haar dus alleen op.

De rol van Marjan Michielsen wordt gespeeld door Natali Broods. Broods speelde onder meer in de films Waste land en Façades. Op het kleine scherm schitterde ze in series als Met man en macht en Tabula Rasa.

Freddy Michielsen - Herman Gilis

Freddy Michielsen (67) is de schoonvader van John en eigenaar van het havenbedrijf. Hij leerde alles van de haven en de haven leerde hem alles wat hij weet. Freddy heeft een gigantische liefde voor zijn enige dochter Marjan. Jarenlang droomde hij van een zoon, en nu projecteert hij die lang gekoesterde wens op zijn schoonzoon John. Freddy werkte zijn hele leven hard, maar is nu vooral blij als hij in het weekend van zijn kleinkinderen kan genieten.

Herman Gilis neemt de rol van Freddy voor zijn rekening. Minder bekend van op de televisie, maar Gilis schreef een stuk theatergeschiedenis in het Antwerpse Fakkeltheater en het Gentse Arcatheater.

Carl Dockx - Tom Van Dyck

Carl Dockx (54) is de rechterhand van Freddy Michielsen. Als jonge man zat Carl tien jaar in de gevangenis, maar over die tijd wordt niet gepraat. Hij heeft geen gezin of familie. De familie die hij wel heeft, is die van de haven. Carl zou alles doen voor Freddy en volgt daarvoor een unieke maar heldere gedragscode.

Tom Van Dyck vertolkt de rol van Carl Dockx. Hij was eerder te zien in reeksen als Het eiland, In de gloria, De parelvissers, Matroesjka’s en Van vlees en bloed.

Barry Snoeck - Jeroen Perceval

Barry Snoeck (38) is de boezemvriend van John en was ook zijn manager en chauffeur tijdens de succesjaren. Maar Barry is ook iemand die graag drinkt en speelt. Hij heeft geen goede invloed op John, net zoals John geen goede invloed heeft op hem. Samen kenden ze hoogte maar ook - en vooral - veel dieptepunten.

Barry wordt gespeeld door Jeroen Perceval, die vooral bekend werd door zijn rol in het Oscargenomineerde Rundskop van Michael R. Roskam. Perceval was daarna onder meer te zien in D’Ardennen van Robin Pront en in Tabula rasa.

Patrick De Beco - Kevin Janssens

Patrick De Beco (40) controleert veruit het grootste deel van de inkomende cocaïne en heeft voor zover hij kan zien niemand meer te vrezen. Hij kent iedereen en weet alles. Hij heeft ook net een plan om de strategisch perfect gelegen terreinen van Freddy Michielsen over te nemen en zo nog meer de controle te krijgen over de handel in de haven.

Kevin Janssens was te zien in verschillende series, zoals Koning van de wereld, De smaak van de KeyserHet goddelijke monsterSalamander en Vermist. Hij speelde mee in films als D’Ardennen en TueursDit jaar nam hij Lukas op met Jean-Claude Van Damme (release eind augustus), The room van Christian Volckman met Olga Kurylenko en De Patrick van Tim Mielants.

Benedicte de Pelsmaecker - Ruth Becquart

Benedicte de Pelsmaecker (43) is een advocate die eigenlijk een stroman is voor het Mexicaanse kartel in Antwerpen. Ze bemiddelt tussen het kartel en importeurs zoals Patrick De Beco. Haar functie maakt haar uiterst diplomatiek en beleefd, maar 'De Pels' is zonder twijfel de machtigste vrouw van de haven.

Ruth Becquart studeerde af aan Studio Herman Teirlinck in 1999. Ze vertolkte rollen in de langspeelfilms Linkeroever, Dode hoek en Dirty mind, en tv-reeksen als Clan en Chaussée d'amour.

Wallid El Idrissi - Soufiane Chilah

Wallid El Idrissi is Patrick De Beco’s rechterhand. Hij stamt uit een familie van gegoede Marokkaan­se winkeliers, die geen idee hebben wat voor werk hij doet. Hij is slim maar weet ook wanneer hij zijn mond moet houden. Fysiek sterk, maar tegelijk een klankbord voor De Beco.

Soufiana Chilah maakte vooral naam met zijn rol in Black. Hij speelde ook mee in Home van Fien Troch en Dode hoek, de politieke thriller van Nabil Ben Yadir.

Achter de schermen

Over water is geschreven en geproduceerd door Tom Lenaerts en schrijver Paul Baeten Gronda. De regie wordt verzorgd door het duo Norman Bates, bestaande uit Inti Calfat en Dirk Verheye. Kato Maes en Tom Lenaerts produceerden de reeks voor het productiehuis Panenka. De muzikale noot is van de hand van Tamino en de Amerikaanse componist Daniel Hart.
 
Het eerste seizoen van Over water omvat tien afleveringen en is vanaf zondag 16 december elke zondag om 21.25 uur te zien op Eén. De opnames voor een tweede seizoen zijn intussen al volop aan de gang.

Opgelet, de afleveringen van 23 en 30 de­cember en 6 januari worden uitzonderlijk rond 21 uur uitgezonden.

Ben je zondag niet thuis? Je kunt de serie live bekijken via je smartphone, tablet of pc, of opnemen met Proximus TV.

Ben jij een bingewatcher? Van maandag 24/12 tem maandag 31/12 kun je gratis de hele reeks binchwatchen in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV, bij Series op Eén.

Waar?
Op aanvraag/series/series per zender/één en Canvas/Over water
Op aanvraag/tv op aanvraag/één en Canvas/ooit gemist/Over water

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top