Walter Capiau: een gevallen icoon van de Vlaamse showbizz

Films | Voormalig televisiepresentator Walter Capiau is op 80-jarige leeftijd overleden. Hij was al een tijdje ernstig ziek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Walter Capiau stond zijn leven lang in de spotlights en maakte van Hoger, Lager en Rad van Fortuin begrippen. Na beschuldigingen van kindermisbruik schuwde hij de laatste jaren alle publiciteit. Wij blikken terug op een carrière in de showbizz die meer dan 50 jaar overspande.

Populaire radiopresentator

Walter Capiau werd op 28 oktober 1937 geboren in het Oost-Vlaamse Schendelbeke. Lange tijd zag het er niet naar uit dat hij ooit een carrière in de showbizz zou hebben. Zo begon hij aan zijn priesteropleiding, maar maakte die niet af. Hij stond wel jarenlang voor de klas in het Gentse als godsdienstleerkracht.

Halfweg de jaren zestig ging hij aan de slag bij de toenmalige BRT. Zijn zondagse radioshow Capriolen met Walter Capiau werd al gauw populair omdat hij er nietsvermoedende luisteraars in de luren legde met telefoongrappen in de rubriek Telefrats. Het programma leverde Capiau in 1972 een Radio Oscar op. Daarnaast presenteerde hij ook programma’s als Radiocaptief en Op Verhaal Komen.

Eerste tv-werk

Zijn populariteit op de radio werd uiteindelijk zijn springplank naar televisie. Hij begon in populaire programma’s als Tienerklanken, Echo, Binnen en Buiten en het satirische Magesien met onder meer Johny Voners en Jan van Rompaey.

Kijkcijferkanon Hoger, Lager

In de jaren tachtig werd hij de gastheer van De Gongshow. Het hoogtepunt kwam er in 1983 met Hoger, Lager, een spelprogramma dat jarenlang het kijkcijferkanon van de BRT zou worden. Zelfs in Nederland werd het programma goed bekeken. Opzet van het programma? Een team moet een getal gokken, het andere team moet zeggen of het antwoord "hoger" of "lager" is. De winnaars konden een miljoenenbedrag in Belgische franken winnen.

Toen Walter Capiau in 1989 de overstap maakte naar het nieuw opgerichte VTM, werd het programma afgevoerd.

Succesvol WK-lied

Tussendoor maakte Walter Capiau ook nog carrière in de muziek. Zo bracht hij in 1986 het WK-lied E Viva Mexico uit op de tonen van Olé, Olé, Olé. Een nummer dat na het succes van de Rode Duivels op het WK een echte voetbalhit werd!

Legendarische blunders in het Rad van Fortuin

Ook na zijn overstap naar VTM schreef Walter Capiau televisiegeschiedenis. Als gezicht van het spelprogramma Rad van Fortuin, samen met zijn assistente Aurore, werd hij een van de sterkhouders van de zender. "Ik ga het zeggen, Walter" is nu nog steeds een van de bekendste quotes uit de tv-wereld.

Het programma was ook verantwoordelijk voor enkele legendarische blunders van formaat. Denk maar aan 'sextent' in plaats van 'sextant', 'pimpelmuis' in plaats van 'pompelmoes', 'waterbad' in plaats van 'waterbed' en 'Assibille O' in plaats van 'Isabelle A'. Het productiehuis Woenstijnvis haalde zijn inspiratie bij een van de onvergetelijke blunders.

Walters Verjaardagsshow

Met Walter Verjaardagsshow volgde al snel een nieuwe spelprogramma. De kandidaten waren personen die op de dag van de uitzending jarig waren. De show maakte oorspronkelijk deel uit van Zondagmatinee, een programma van Mike Verdrengh. Maar omdat het zo’n hit was, kreeg het al snel zijn eigen uitzendtijd op zondagavond met meer spelletjes en prijzen.

Speciaal voor de show nam Walter Capiau zijn versie van Happy Birthday op en bereikte daarmee nogmaals de hitlijsten.

De Kinderacademie

Minstens even legendarisch en in het geheugen gegrift van iedereen die kind was begin jaren negentig was De Kinderacademie. In dat programma kwamen kinderen tot twaalf jaar een liedje zingen of playbacken onder begeleiding van Tars Lootens, een tekst opzeggen of een muziekinstrument spelen. Voor de act interviewde Walter Capiau de kinderen, met soms hilarische antwoorden als gevolg. Een van de deelnemers aan de show was Silvy De Bie, die met haar versie van Ben van Michael Jackson zo veel indruk maakte dat het haar een platencontract opleverde als Silvy Melodie.

Het programma werd geschrapt in 1994 toen er door een aanpassing in de Belgische wetgeving geen reclame meer mocht worden uitgezonden tijdens en na kinderprogramma’s.

Moppen tappen in HT&D

Het laatste grote succesprogramma van Walter Capiau was het moppenprogramma HT&D halfweg de jaren negentig. Capiau nam er de rol van gastheer over van Guido Depraetere na twee seizoenen. Elke aflevering kwamen er zes bekende gasten moppen tappen, onder wie vaak Jacky Lafon, Jos Ghysen en Odilon Mortier. Ook de handpoppen van de Gentse poppenspeler Jean-Pierre Maeren waren vaak te gast.

Politieke ambities

Naast zijn activiteiten als presentator had Walter Capiau ook een eigen bedrijf, Capiau Project, dat tv-programma’s maakte en reizen organiseerde.

Capiau was ook politiek actief. In 1982 was hij te zien in een verkiezingsspotje van de CVP. In 2003 zou hij de N-VA-lijst voor de Senaat duwen maar moest om gezondheidsredenen afhaken. In 2006 waagde hij zijn kans bij de gemeenteraadsverkiezingen in Koksijde maar raakte niet verkozen. Van 2008 tot 2011 was hij er wel voorzitter van N-VA Koksijde-Oostduinkerke.

Beschuldigingen van kindermisbruik

Op privé-vlak was Walter Capiau in zijn jonge jaren een tijdlang getrouwd, daarna bouwde hij een jarenlange relatie uit met een man. Toch zou het tot 2003 duren vooraleer hij zich publiek zou uiten als homoseksueel omdat hij dat naar eigen zeggen onnodig vond.

In 2011 ontstond er heisa toen in het weekblad Dag Allemaal anonieme getuigen opdoken die Capiau beschuldigden van seksueel misbruik van tienerjongens. Capiau deed het artikel eerst nog af als leugens, maar later bekende hij toch het misbruik in het kader van een gerechtelijk onderzoek. In een interview op Radio 1 omschreef hij de feiten als "uit de hand gelopen vriendschappelijke relaties" en "een fout uit de jeugdjaren". Omdat de feiten verjaard waren, werd Capiau niet vervolgd. De televisiecoryfee verontschuldigde zich wel bij de slachtoffers en verklaarde later veel spijt te hebben.

Als gevolg van de zaak zette Capiau zijn zaalshow Walters Mooiste Momenten Show stop en trok hij zich terug uit het publieke leven. In augustus van dit jaar kwam dan het nieuws dat hij ongeneeslijk ziek was, een strijd die hij nu verloren heeft.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top