In de spotlight: Natali Broods

Veel naturel, een opmerkelijke blik en bakken talent: Natali Broods is een van de leading ladies van het Vlaamse film- en tv-landschap. Een blik op haar carrière!

Het succes kan tegenwoordig niet op voor Natali Broods.

Wie het afgelopen jaar wat tv-series heeft bekeken, kan haar niet gemist hebben: de sluwe dr. Veronique Mommaerts in Tabula Rasa. Of inspecteur Karen Hofman, de runner van een onfortuinlijke oplichter in De Infiltrant. En later dit jaar zal ze opnieuw een hoofdrol spelen in Over Water, een nieuwe serie op Eén.

Ook op het witte doek laat de actrice zich niet onbetuigd. Met dit jaar maar liefst drie nominaties bij de Ensors is Natali Broods een van de leading ladies van de Vlaamse tv en film geworden.

Hieronder een overzicht van haar opvallendste rollen.

Any Way the Wind Blows

Haar eerste filmervaring deed ze op toen ze nog niet eens afgestudeerd was. Ze kreeg in 1998 een hoofdrol in S., een film van Guido Henderickx. Een indrukwekkend debuut in een rauwe film over een meisje dat uit een ontwricht gezin komt en helemaal ontspoort.

Op een screening van S. maakte Natali kennis met Tom Barman, die een paar nummers voor de soundtrack leverde. Twee jaar later contacteerde Barman haar voor een rol in zijn debuutfilm Any Way the Wind Blows.

Voor haar prestatie in deze film kreeg ze de Plateauprijs in de categorie Beste Belgische Actrice.

Een ander zijn geluk

Een paar jaar later, in 2005, pikte Fien Troch haar op voor een rol in haar debuutfilm Een ander zijn geluk.

Naast Natali Broods zie je hier onder meer Peter Van den Begin, Josse De Pauw, Bruno Van den Broecke, Johan Leysen en Jan Decleir aan het werk. Een absolute droomcast voor een beginnende cineaste!

Het verhaal van de film speelt zich af in een klein dorp, dat in de ban raakt van een drama: een vluchtmisdrijf waarbij een kind om het leven komt. Er komt een politieonderzoek, dat allerhande verborgen emoties en spanningen aan de oppervlakte brengt bij iedereen die betrokken is.

Een ander zijn geluk kwam eind 2005 in de zalen, en werd bekroond op de Filmfestivals van Thessaloniki, Angers en Salerno. Broods kreeg voor haar prestatie een eervolle vermelding tijdens het Filmfestival van Thessaloniki.

Met man en macht

Ook op de televisie is Natali Broods intussen een bekend gezicht. In 2013 schitterde ze in Met man en macht als Greet Van Opstal, de vrouw die worstelde met haar kinderwens én het overspel van haar echtgenoot.

De serie speelt zich af in de fictieve Vlaamse gemeente Ransegem, waar burgemeester Gaston Van Opstal al zeventien jaar de plak zwaait. Hij bestuurt zijn gemeente als een perfecte burgervader, tot het noodlot toeslaat. Zes maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt Ransegem wakker geschud uit zijn rustige vastheid en worden de inwoners meegesleurd in het politieke leven…

Met man en macht is een tragikomische reeks van Woestijnvis geschreven door Tom Lenaerts en Tom Van Dijck. Naast Natali Broods hebben onder meer Jan Decleir, Peter Van Den Begin en Lucas Van den Eynde een rol. De serie werd in 2013 uitgezonden op VIER.

Waste Land

In 2014 heeft Natali opnieuw een hoofdrol in een langspeler te pakken: Waste Land, een psychologische thriller van Pieter Van Hees.

De film volgt Leo Woeste, een Brusselse flik die zich helemaal verliest in een bizar moordonderzoek terwijl zijn vriendin net zwanger is. Wat volgt is een kluwen van voodoo, nachtmerries, overspel, verkrachting, drugs, illegaal boksen, wilde feestjes en zwangerschapstherapie.

Oorspronkelijk zou de hoofdrol gespeeld worden door Matthias Schoenaerts, maar die moest uiteindelijk afhaken door buitenlandse projecten. De rol van Leo Woeste wordt dus gespeeld door Jérémie Renier, met Natali Broods als zijn vriendin.

Galloping mind

Galloping Mind is de debuutfilm van danser-choreograaf Wim Vandekeybus, en de vrouwelijke hoofdrol wordt gespeeld door Natali Broods.

In deze film kruipt ze in de huid van Sarah, een vrouw met een onvervulde kinderwens die erachter komt dat haar partner Sam (Jerry Killick) een tweeling heeft verwekt bij een andere vrouw. Door een speling van het lot is zíj het die de buitenechtelijke kinderen van haar eigen partner ter wereld helpt. Ze beslist om buiten zijn weten om zijn dochter op te voeden als haar eigen bloed. De andere helft van de tweeling, een jongen, groeit ondertussen op in een straatbende, zonder weet te hebben van zijn afkomst…

Opvallend: Natali Broods is zelf moeder van een tweeling. De film is opgenomen in Boedapest en dat was een van de redenen waarom Vandekeybus aan Natali dacht voor de rol van Sarah. De actrice heeft na haar middelbare school immers een jaar in Hongarije gewoond en spreekt de taal.

Tabula Rasa

Een van de grote winnaars van de Ensors dit jaar was Tabula Rasa, een psychologische thrillerserie die eind vorig jaar te zien was op Eén.

De serie volgt Mie D’Haeze, een jonge vrouw die kampt met geheugenverlies en de enige sleutel in de mysterieuze verdwijningszaak van Thomas De Geest. Om De Geest terug te vinden, moet Mie haar weg zoeken in het raadselachtige doolhof van haar hoofd, en de puzzelstukken proberen te leggen van wat er precies gebeurd is. Hoe meer Mie zich herinnert, hoe meer ze iedereen rondom zich begint te wantrouwen… maar vooral zichzelf. Zijn de herinneringen echt of is het haar verbeelding die de gaten in haar geheugen probeert te vullen?

De hoofdrol wordt gespeeld door Veerle Baetens, en Natali Broods kruipt hier in de huid van dr. Véronique Mommaerts: de psychiater die Mie helpt de weg te vinden in haar geheugen. Of niet?

Showrunner Malin-Sarah Gozin ontwikkelde het idee voor de reeks samen met Veerle Baetens. Christophe Dirickx vervoegde het schrijfteam. De regie is in handen van Jonas Govaerts en Kaat Beels.

Naast Veerle Baetens en Natali Broods zie je onder meer ook Stijn Van Opstal, Peter Van den Begin, Gene Bervoets, Jeroen Perceval en Hilde Van Mieghem.

Façades

Opnieuw een hoofdrol in een langspeler. In 2017 speelde Natali aan de zijde van Johan Leysen, Theo Maassen en Frida Pittoors in Façades. Een mooie, beklemmende en intrigerende film over bedrog en zelfbedrog.

Broods speelt de veertigjarige Alex, die onverwacht op een kantelpunt in haar leven staat: moet ze bij haar ontrouwe man blijven of niet? Ze heeft zijn avontuurtjes jarenlang toegestaan, het was hun deal. Wanneer haar moeder plotseling haar dementerende vader verlaat en ze noodgedwongen de zorg voor haar vader moet opnemen, vecht ook zij met de vraag of ze echt gelukkig kan zijn in haar huwelijk.

Façades is een film van Kaat Beels en Nathalie Basteyns, het regisseursduo achter de succesreeksen Clan en Beau Séjour.

De Infiltrant

Recent was Natali Broods nog te zien als inspecteur Karen Hofman in de VTM-serie De Infiltrant.

Broods speelt daarin de runner van Danny Desmedt, een oplichter die een deal sluit met het Openbaar Ministerie: hij zal optreden als informant om een drugshandelaar te helpen oppakken en ziet in ruil daarvoor de aanklacht wegens oplichting tegen hem vervallen.
Naast Natali Broods spelen onder meer Geert Van Rampelberg, Peter Van den Begin, Joren Seldeslachts, Oscar Willems en een schitterende Dirk Roofthooft rollen in deze serie.

De Infiltrant is een serie van de makers van Eigen Kweek: Joel Van Hoebrouck nam de regie voor zijn rekening en het scenario werd geschreven door Philippe De Schepper en Bas Adriaensen. Ze lieten zich inspireren door het non-fictieboek Alpha 20 van Kris Daels, die jarenlang undercoveragent was.

De reeks drijft op drama, spanning, actie en een stevige portie humor.

Over Water

Later dit jaar krijg je opnieuw een portie Natali Broods op je scherm, want de actrice speelt mee in Over Water, een tiendelige dramareeks van Paul Baeten Gronda en Tom Lenaerts die zal worden uitgezonden op Eén. De serie volgt gevallen televisiester John Beckers, die van zijn vrouw en hun twee kinderen een allerlaatste kans krijgt om zijn leven weer op de rails te krijgen en hun vertrouwen terug te winnen. Na een zoveelste verblijf in rehab gaat John met vernieuwde moed aan de slag bij de firma van zijn schoonvader. De tv-vedette gaat voor de haven werken. Dat lukt, met vallen en opstaan. Tot de dag komt waarop hij de haven voor hem laat werken…

John Beckers wordt gespeeld door Tom Dewispelaere, Natali speelt zijn vrouw Marjan. Daarnaast zie je onder meer Tom Van Dyck, Ruth Becquart, Jeroen Perceval en Kevin Janssens.

De reeks zal later dit najaar uitgezonden worden op Eén.

Films

Bekijk alles
Top