Spannende thrillerreeks 13 Geboden nu op Netflix

Het gebeurt niet elke dag, maar streamingigant Netflix voegt vanaf 30 augustus een nieuwe Vlaamse fictiereeks toe aan zijn aanbod. De VTM-reeks '13 geboden' krijgt daarmee een tweede een tweede leven op Netflix, net als heel wat andere Vlaamse successeries als 'Beau Séjour', 'Code 37', 'Eigen Kweek', 'Tytgat Chocolat', 'Bevergem', 'De Ridder' en 'Tabula Rasa'. 13 Geboden kwam tot stand met de steun van Proximus.
Spannende thrillerreeks 13 Geboden nu op Netflix © vtm / Menuet

13 Geboden werd vorig jaar in België uitgezonden op VTM en scoorde daarvoor al goed in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten onder de naam '13 Commandments'. De thrillerserie  vertelt het verhaal van een moordenaar die bij elk van zijn misdaden teruggrijpt naar de 10 geboden.

Marie Vinck en Dirk Van Dijck kruipen in de huid van de rechercheurs die hem bij de lurven willen grijpen. De andere rollen worden vertolkt door o.a. Karlijn Sileghem, Bert Haelvoet, Koen Van Impe, Ella Leyers, Hilde De Baerdemaeker, Katelijne Verbeke, Kristine Van Pellicom, Jeroen Perceval, Hans De Munter en Joke Devynck. Een echte topcast dus.

De serie scoort ook 7,2/10 op IMDb, wat uitstekend is voor een Vlaamse reeks.

13 Geboden is vanaf 30 augustus te bekijken op Netflix. Alle dertien afleveringen verschijnen op die dag in één keer bij de streamingdienst.

13 Geboden: "Wie niet horen wil, zal voelen..."

13 Geboden: "Wie niet horen wil, zal voelen..." © vtm

13 Geboden neemt de kijker mee in een wereld die minder ver van de maatschappij staat dan we vermoeden. Een steeds populairder wordende seriedader, die de bijnaam ‘Mozes’ krijgt, wil ons op een brutale, weliswaar ongeoorloofde manier, een spiegel voorhouden en aanklagen dat sommige waarden en normen steeds meer vervagen, of gewoonweg helemaal verdwijnen.

Het verhaal

Het verhaal © vtm

Gij zult niet doden, niet liegen, geen overspel plegen, uw ouders eren,… de 10 geboden hebben serieus aan kracht en betekenis ingeboet. En al zou de seriedader een punt hebben dat sommige van die waarden wat uitgehold zijn in deze moderne tijden waarin mensen proberen te overleven in een wereld die steeds sneller lijkt te draaien… zelfs dan kan men zich onmogelijk neerleggen bij zijn gewelddadige reactie op de zogezegde normvervaging.

Maar wat als 'Mozes' glashelder kan bewijzen dat iemand die een schijnbaar normaal leven leidt in werkelijkheid een actieve pedofiel is? En wat als die onthulling een regelrechte, middeleeuwse heksenjacht ontketent en de populariteit van de seriedader een ongekende hoogte bereikt?

Regisseur Maarten Moerkerke: "Wat me aantrok, is dat 13 Geboden geen typische whodunnit is maar veeleer de onmogelijke jacht van twee inspecteurs op een misdadiger die hen door zijn misdaden niet alleen confronteert met het zogenaamde moreel verval in onze maatschappij, maar minstens evenzeer met de persoonlijke chaos in hun eigen leven. Nog ver voor het einde maakt de kijker uiteindelijk kennis met 'Mozes' maar dat houdt hem niet tegen, net zo min als er in de Bijbel maar 10 Geboden zijn…"

Dirk Van Dijck als Peter Devriendt, hoofdinspecteur bij de Federale gerechtelijke politie

Dirk Van Dijck als Peter Devriendt, hoofdinspecteur bij de Federale gerechtelijke politie © vtm

Peter Devriendt komt na een jaar ziekteverlof - een burn-out - én een carrière van 30 jaar, nog één jaar werken vooraleer hij op pensioen kan gaan. Zijn privéleven is een puinhoop en niet alleen moet hij nu, min of meer ongewild, het onderzoek naar de seriedader leiden, ook krijgt hij er een onverwachte partner bij. Toch bijt hij zich vast in de zaak alsof hij het voorbije verloren jaar, én in een ruk zijn hele carrière, op die manier kan goedmaken. Al vindt hij dat er in zijn laatste grote opdracht, voor hem geen lijntjes meer zijn waarbinnen hij moet kleuren.

Marie Vinck als Vicky Degraeve, inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie

Marie Vinck als Vicky Degraeve, inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie © vtm

Vicky Degraeve was agente bij de POSA (protectie-observatie-steun-arrestatie-team). Na een auto-ongeval een jaar geleden, heeft ze een Spartaanse revalidatie doorlopen maar die volstaat niet om te voldoen aan de zeer hoge fysieke eisen van het arrestatieteam. Vicky houdt de eer aan zichzelf en beslist om inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie te worden, de nieuwe partner van Peter Devriendt. Ze is echter niet alleen fysiek, maar ook mentaal gehavend. Vicky zat immers zelf achter het stuur en haar moeder ligt nog steeds in coma.

Karlijn Sileghem als Liesbet Dujardin, directeur bij de Federale gerechtelijke politie

Karlijn Sileghem als Liesbet Dujardin, directeur bij de Federale gerechtelijke politie © vtm

De carrière van Liesbet Dujardin heeft een steile opgang gemaakt in het mannenbastion van de Federale politie omdat ze bekwaam, zelfzeker en ijdel is. Kwaliteiten die zwaar op de proef worden gesteld als de seriedader steeds onvoorspelbaarder toeslaat en ongrijpbaar lijkt te zijn.

Bert Haelvoet als Simon Roelandts, inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie

Bert Haelvoet als Simon Roelandts, inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie © vtm

Simon is een inspecteur pur sang: ambitieus maar zonder hogerop te willen, hij houdt te veel van het veldwerk, … Zijn rechttoe rechtaan stijl sluit heel erg aan bij Peter, naar wie hij opkijkt en met wie hij lange tijd samenwerkte. Hij zit nu echter, tot zijn grote ergernis, opgezadeld met een onbekwame partner, Marnix.

Tom Ternest als Marnix Santermans, inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie

Tom Ternest als Marnix Santermans, inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie © vtm

Marnix is nieuw in het korps maar hij is sociaal wat onaangepast en lijkt de nodige intuïtie te missen om een goede flik te zijn. Zijn fysieke en mentale onhandigheid maken van hem een makkelijk slachtoffer van spot en hij wordt dan ook, vooral door Simon, niet au sérieux genomen tot hij zich ontpopt tot een tragisch figuur.

Katelijne Verbeke als Chantal Theunissen, ex-vrouw van Peter

Katelijne Verbeke als Chantal Theunissen, ex-vrouw van Peter © vtm

Chantal lijkt de recente scheiding beter verwerkt te hebben dan Peter. Ze woont sinds kort bij haar nieuwe vriend en probeert wanhopig vanuit haar nieuw, maar onmiskenbaar saaier leven, de controle over hun - in haar ogen losgeslagen - dochter te behouden. Ze vindt dat Peter daarin veel te laks is en laat het niet na hem daarop aan te spreken.

Line Pillet als Sara Devriendt, dochter van Peter en Chantal

Line Pillet als Sara Devriendt, dochter van Peter en Chantal © vtm

Sara is een heel erg zoekende, onrustige jonge vrouw en daarbij aarzelt ze niet om grenzen af te tasten. Voor Peter, maar vooral Chantal, is ze al even ongrijpbaar en frustrerend als Mozes.

Ella Leyers als Paulien Rooze, inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie

Ella Leyers als Paulien Rooze, inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie © vtm

Paulien, lesbisch en grote fan van punkrock, is een goed bewaard geheim binnen de FGP. Sinds ze in een rolstoel zit - geraakt door een kogel in de rug in the line of duty - heeft ze zich teruggetrokken in de archieven, van waaruit ze haar IT-vernuft laat schijnen op alles wat digitaal is. Ze is het ideale aanspreekpunt voor Peter die een complete computerleek is, al is dat misschien soms maar een excuus voor zijn bezoekjes want hij was er bij toen ze neergeschoten werd.

Hans De Munter als George Degraeve, vader van Vicky

Hans De Munter als George Degraeve, vader van Vicky © vtm

George probeert de draad van zijn leven terug op te pikken na het ongeval waarbij hij niet alleen zijn vrouw maar ook zijn dochter lijkt te zijn kwijtgeraakt. Vicky, overmand door schuldgevoel omdat ze achter het stuur zat, heeft namelijk alle contact verbroken. Zijn talrijke pogingen om de relatie met zijn dochter - die hij niets verwijt - te herstellen, hebben tot nu toe niets opgeleverd en hij zoekt zijn toevlucht in de bezoeken aan zijn comateuze vrouw.

Jeroen Perceval als Felix Monnet, lief van Vicky

Jeroen Perceval als Felix Monnet, lief van Vicky © vtm

Felix is een begenadigd bronsgieter maar ook een loner die werkt waar hij woont en omgekeerd. Op een dag spreekt Vicky hem aan en daar heeft ze een goede reden voor. Tot er een relatie lijkt te ontstaan. Dat maakt het allemaal wat ingewikkeld, echter niet voor Felix die de dingen pakt zoals ze komen.

Kim Hertogs als Kelly Vermaelen, buurvrouw van Peter

Kim Hertogs als Kelly Vermaelen, buurvrouw van Peter © vtm

Kelly vecht voor haar bestaan als alleenstaande vrouw met een dochtertje van 9, een gevecht dat ze dikwijls lijkt te verliezen. Haar dochter Blue, die vaak alleen thuis zit door Kelly’s onmogelijke uren, zoekt haar toevlucht tot Peter. Er ontstaat een mooie band tussen de twee.

13 Geboden kwam tot stand met de steun van Proximus en is vanaf 30 augustus te bekijken op Netflix

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus , Familus of Minimus pack van Proximus Pickx en bekijk deze serie rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via kanaal 204)!

Lees ook:
Gevoel voor Tumor en In Vlaamse Velden: twee nieuwe Vlaamse series op Netflix
Nederlandstalige series op Netflix
Nieuwe Vlaamse series op Netflix


Music Maestro

Buitenlandse festivalzomers vallen in het water

Door de coronapandemie is het festivalseizoen ook in het buitenland op een sisser uitgedraaid. Honderden artiesten, tientallen bands en duizenden fans moeten het deze zomer voor één keer zonder festiv

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Placebo

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Het opmerkelijke verhaal achter de wereldhit 'Yéké Yéké'

In de rubriek ‘One hit wonders’ duikt Proximus Pickx in de muziekgeschiedenis en licht het hits uit die artiesten een gloriemoment hebben bezorgd. Deze keer vertellen we het verhaal van ‘Yéké Yéké’.

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Nothing But Thieves

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op George Ezra

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Gorillaz

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Stromae

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Rag 'n' Bone Man

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op The Script

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Glauque charmeert met poëzie op de grens tussen hiphop en elektronica

Het Naamse kwintet Glauque verovert na Franstalig België nu ook Vlaanderen met de herwerking van hun debuut EP. Als kruisbestuiving tussen hiphop en elektronica staat "réécriture" garant voor opzwepen

Ik ga op reis en ik neem mee: de drie beste reispodcasts!

Reizen is altijd een beetje avontuur, maar soms kan de reis op zich wel heel lang duren. Om die uren onderweg – in auto, trein, bus of vliegtuig – te vullen en de verveling tegen te gaan, schotelt Pro

Eclectische indiepop van High Hi brengt Werchter naar hogere sferen

Het leek een stille zomer te gaan worden op het Festivalpark: geen Rock Werchter, geen TW Classic, geen Werchter Boutique. Met het Secret Festival op de wei van Werchter kwam daar verandering in! Onde

Sport in de kijker

One day, one goal: de dag dat Spanje Franck Ribéry ontdekte

Frank Ribéry was de verrassing van de chef op het WK 2006. De flankspeler van Olympique Marseille bedankte op 27 juni tijdens de 1/8ste finale tegen Spanje bondscoach Raymond Domenech voor het vertrou

Waarom de toekomst van het Amerikaanse nationale team er rooskleurig uitziet

Op 4 juli vieren de Amerikanen traditioneel Independence Day, de dag dat het immense land onafhankelijk werd van Engeland. Mogelijkerwijze valt er binnenkort ook op voetbalgebied het een en het ander

Robert Louis-Dreyfus: de rijke erfgenaam die Standard redde van de ondergang

Dag op dag elf jaar geleden stierf de voormalige mecenas van Standard de Liège, Robert Louis-Dreyfus, op 63-jarige leeftijd aan leukemie. We blikken terug op het woelige tijdperk van de man die de Rou

On This Day: Griekenland wordt Europees Kampioen ten koste van Portugal

Exact zestien jaar geleden lag het openbare leven eventjes stil in Portugal. Toen versloeg Griekenland topfavoriet én gastland Portugal in de finale van EURO 2004. Geen Portugees die het toen begrijpe

Het drukkingsmiddel van Lionel Messi: symptomen van een dieper ongenoegen

De Spaanse pers liet gisteren een kleine bom vallen door te onthullen dat Lionel Messi zijn contract bij FC Barcelona, dat tot medio 2021 loopt, niet wenst te verlengen. Wat zit er achter deze besliss

Deze spelers/ploegen lieten van zich spreken na de coronabreak

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de voetbalwereld maanden stillag, maar dat heeft enkele spelers duidelijk deugd gedaan.

One day, two goals: Neymar en Ronaldinho geven masterclass in "de beste wedstrijd die niemand zag"

Wat maakt een wedstrijd iconisch? Topspelers op het veld, een wisselend doelpuntenverloop, prachtige goals en een grote scheut emotie. Op 27 juli 2011 speelden Santos en Flamengo een wedstrijd voor de

One day, one goal: Robbie Fowler, gesel van de SK Brann-defensie

Robbie Fowler, bijgenaamd ‘God’ in Liverpool, is één van de meest talentrijke en populaire aanvallers ooit in het shirt van The Reds. Tijdens de UEFA Beker voor Bekerwinnaars verraste de Britse goalge

5 weetjes over Euro 2000

Dag op dag 20 jaar geleden, op 2 juli 2000, won Frankrijk het Europees kampioenschap dankzij een golden goal van David Trezeguet in de finale tegen Italië. Het EK voetbal, gezamenlijk georganiseerd do

Nice to meet you ... Josep Bartomeu

Eens te meer komen de interne ruzies en twisten bij de fiere Catalaanse topclub FC Barcelona op de straatstenen te liggen. Voorzitter Josep Bartomeu lijkt in de aanloop naar de voorzittersverkiezingen

Hoe zowel de Chicago Bulls als de Dallas Cowboys atletiekicoon Carl Lewis probeerden in te lijven

Vandaag, op 1 juli, viert atletieklegende Carl Lewis zijn 59ste verjaardag. De roemruchte carrière van King Carl is bij mening sportliefhebber op het netvlies gebrand, maar in 1984 kon zijn leven een

One day, one goal: het spectaculaire afstandsschot van een legendarische doelman

Hij staat te boek als één van de beste doelmannen uit de voetbalgeschiedenis: José Luis Chilavert. Maar de Paraguayaan was naast doelwachter ook een uitstekend schutter, zo bewijzen zijn 67 doelpunten

Focus op films, series & tv

Niet te missen op tv (6 juli - 12 juli): 4 x feest voor je zintuigen

Dertigers' blikt derde seizoen in

De populaire reeks ‘Dertigers’ blikt de komende weken z’n derde seizoen in. Vanwege de coronapandemie werden de opnames voor onbepaalde tijd uitgesteld. Komende maandag 6 juli vangen de opnames eindel

‘Bikini Day’: van Bond-girl tot Baywatch

Op 5 juli vieren we ‘Bikini Day’, ook al heeft de zomer het even moeilijk. Bij Proximus Pickx zetten we enkele iconische bikiniscènes in de picture.

United We Stand: 4 filmtips rond 4th of July

Omwille van het coronavirus belooft het dit jaar voor miljoenen Amerikanen geen 4th of July te worden zoals de andere jaren. Er is het coronavirus, maar naast de pandemie is de VS dit jaar ook opgesch

Het populairste op Netflix wereldwijd

Netflix is en blijft razendpopulair. De streaminggigant voorziet haar platform dan ook wekelijks van nieuwe content. Proximus Pickx licht daar voor jou maandelijks de populairste series/films wereldwi

Winnie De Poeh en de Troetelbeertjes: deze filmberen veroveren de wereld

Vanavond zendt VTM om 20.30 uur de met een Oscar genomineerde film 'Christopher Robin' uit, over het jongetje uit de Winnie de Poeh-verhalen dat opgegroeid is. Als zijn donszachte jeugdvriend terug op

Kijk mee naar de beste filmpjes van het internet!

Hoera! Het einde van de werkweek is in zicht. Dat vieren we door dolkomisch te lachen met het beste grappen uit de moppentrommel van het wereldwijde web. Dus sit down, relax en hou je klaar om eens go

Huiver en schrik met ‘Curon’: de nieuwste hitserie van Netflix

Netflix’s spannendste serie van het moment heet ‘Curon’. Het verhaal speelt zich af in het Italiaanse stadje Curon Nevosta waar een beroemde kerktoren staat die voor de helft onder water staat én dubb

Hoe "Snow White and the Huntsman" zich onderscheidt van het origineel

Vanavond om 21u05 trakteert VTM jou op "The Huntsman: Winter's War", zowel een prequel als een sequel op "Snow White and the Huntsman". Dat modern sprookje uit 2012 is op zijn beurt een bewerking van

Wereldreis en lachsalvo’s: dit zijn onze weekendtips

Yes, weekend! Tijd om ’s avonds lekker weg te zakken in de zetel met een goeie film of spannende serie. Proximus Pickx selecteert wekelijks alle must-sees die je dit weekend zeker niet mag missen. Vee

Deze sterren dragen een litteken met zich mee. Maar hoe kwamen ze hieraan?

Achter elk litteken schuilt een verhaal. Bij Proximus Pickx lichten we je enkele verhalen toe van film- of muzieksterren die ooit een litteken hebben opgelopen en hoe ze dat juist verkregen hebben.

De internationale carrière van Veerle Baetens: geprezen, miskend en bescheiden

Actrice Veerle Baetens kende haar internationale doorbraak met haar glansrol in de aangrijpende dramafilm ‘The Broken Circle Breakdown’. Die film van Felix van Groeningen werd bedolven onder de prijze

Nieuws van het esport-front

Thibaut Courtois wordt aandeelhouder van Spaanse esports-organisatie DUX Gaming

Onze nationale doelman heeft een nieuwe stap gezet! Thibaut Courtois, nummer een bij Real Madrid en de Rode Duivels, is een gepassioneerde esportsfan en is voortaan aandeelhouder van een grote Spaanse

ZES duikt in de wereld van de e-sports

Bij gebrek aan grote sportevenementen deze zomer zet ZES vanaf zondag 5 juli in op een ander soort sport, ééntje die zich perfect houdt aan de social distancing-regels: e-sports.

Esportskalender: juli

Elke maand vindt u dankzij Proximus Pickx de kalender met Belgische en internationale esportsevenementen die u niet mag missen! BELGIË League of Legends Belgian League| 1e juni t.em. 10 augustus © Be

Grote verrassing in Belgian League: Aethra vloert Sector One

Niemand zag het aankomen! De tweede helft van de groepsfase wordt reeds gekenmerkt door dé verrassing van het Belgisch kampioenschap op League of Legends. Het onverslaanbaar gewaande Sector One verloo

Thibaut Courtois sponsort met Esportsbedrijf Spaanse derdeklasser

Thibaut Courtois investeerde vorige week in Esportsbedrijf Dux Gaming. En dat bedrijf werd vandaag de nieuwe eigenaar van de Spaanse derdeklasser Internacional de Madrid. De club maakte het nieuws zel

Team 7AM-kapitein Yoni: “Wij willen ons kwalificeren voor de play-offs”

Bijna drie maanden geleden kondigde TimeOut Esports aan dat het zijn activiteiten staakte. De terugtrekking van het Belgische team zorgde voor een open plek in de Belgian League op League of Legends.

Het is zomer en daar is het LEC weer

Het League of Legends European Championship (LEC) en zijn zomersegment zijn twee weken geleden van start gegaan. In dit dossier willen we je op de hoogte brengen van de actuele verhoudingen op het Eur

David Beckham is de volgende voetbalster die investeert in esports

Afgelopen donderdag kwam het nieuws naar buiten. Oud-voetballer David Beckham investeert meer dan 27 miljoen euro in de start-up Guild Esports. Als er één voetballer is die ook succesvol is geworden i

Belg Davidp wint G2 Esports Valorant Invitational

Onze Belgische landgenoten presteren uitstekend op Valorant! Ex6TenZ en davidp waren onze twee trotse vertegenwoordigers tijdens de G2 Esports Valorant Invitational, een toernooi van hoog niveau. Het

Terugblik op de play-offs van de Proximus ePro League

Na de reguliere fase van de Proximus ePro League werden we getrakteerd op de play-offs met de zes beste amateurspelers uit de reguliere competitie en tien professionele spelers van verschillende clubs

Belgian League: Mechelen is tweede, Sector One op eenzame hoogte

Maandag stond er opnieuw een speeldag van de Belgian League op League of Legends op het programma. Sector One domineerde andermaal, KV Mechelen steeg naar de tweede plaats in het klassement. De Belgia

NumberOne: TheDice verlengt zijn titel

Het seizoen van de huidige kampioen van de Legend Stage op het NumberOne-circuit verliep moeilijker dan verwacht. Maar uiteindelijk ging de titel opnieuw naar TheDice na de finale tegen een sterk Apol

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.