Alles wat je moet weten over de UEFA Nations League

Op dinsdag 11 september spelen de Rode Duivels hun eerste wedstrijd in de UEFA Nations League in en tegen IJsland. Wat is die nieuwe landencompetitie precies? Wij vertellen je er alles over in dit dossier.

Wat is de UEFA Nations League?

De UEFA Nations League is een nieuw Europees internationaal voetbaltoernooi dat ontsproten is aan het brein van Michel Platini. Hij wou de 55 leden van de Europese voetbalbond meer zin geven in de traditionele oefeninterlands die vaak zonder al te veel inzet worden gespeeld. Met het nieuwe toernooi kan ook een ticket worden veroverd voor het EK 2020 dat met 24 landen zal worden gespeeld. In de kalender is ook nog ruimte gelaten voor andere vriendschappelijke interlands die belangrijk zijn in aanloop naar een groot toernooi.

Hoe ziet de UEFA Nations League eruit?

Alle 55 UEFA-landen werden ingedeeld in vier divisies op basis van hun UEFA-ranking. Binnen de divisies werden de landen in groepen ingedeeld. De sterkste ploegen spelen dus tegen elkaar en ook de zwakkeren spelen onderling. De UEFA hoopt dat daardoor lager geklasseerde landen meer progressie zullen maken: ze krijgen 'makkelijkere' tegenstanders tegenover zich en zijn niet bij voorbaat verloren tegen sterke opponenten die ze ontmoeten in traditionele EK- of WK-kwalificatiegroepen.

Dit is de indeling van de groepen per divisie:
 
Divisie A:
Groep A1: Duitsland, Frankrijk, Nederland
Groep A2: België, IJsland, Zwitserland
Groep A3: Portugal, Italië en Polen
Groep A4: Spanje, Engeland en Kroatië
 
Divisie B:
Groep B1: Slowakije, Oekraïne, Tsjechië
Groep B2: Rusland, Zweden, Turkije
Groep B3: Oostenrijk, Bosnië-Herzegovina, Noord-Ierland
Groep B4: Wales, Ierland, Denemarken
 
Divisie C:
Groep C1: Schotland, Albanië, Israël
Groep C2: Hongarije, Griekenland, Finland, Estland
Groep C3: Slovenië, Noorwegen, Bulgarije, Cyprus
Groep C4: Roemenië, Servië, Montenegro, Litouwen
 
Divisie D:
Groep D1: Georgië, Letland, Kazakhstan, Andorra
Groep D2: Wit-Rusland, Luxemburg, Moldavië, San Marino
Groep D3: Azerbeidzjan, Faroër, Malta, Kosovo
Groep D4: Macedonië, Armenië, Liechtenstein, Gibraltar

Hoe werkt de UEFA Nations League?

In elke divisie kunnen landen promoveren en zakken: de vier laatsten uit elke groep zakken naar een lagere divisie, de vier eersten klimmen naar een hogere divisie.
 
Binnen elke divisie gaan de groepswinnaars naar een eindtoernooi (voor het eerst in juni 2019) waarin halve finales, een wedstrijd om de derde plaats en een finale zullen worden gespeeld. Uit de groepswinnaars zal in december 2018 een gastland worden aangeduid.


Wat is de inzet van de UEFA Nations League?
 
In maart 2019 starten ook de kwalificatiewedstrijden voor het EK 2020. De 55 landen uit de UEFA-zone zitten in 10 poules van 5 of 6 landen, waarvan de eerste twee rechtstreeks naar het EK mogen. De overige vier EK-tickets kunnen worden verdiend via de UEFA Nations League.
 
De beste vier ploegen uit elke divisie van de UEFA Nations League die zich niet wisten te plaatsen voor het EK 2020 in de normale kwalificatieronde, krijgen een kans in de play-offs om een van de vier resterende plaatsen te nemen. Per divisie is dus één EK-ticket te winnen.
 

Het programma van de Rode Duivels in de UEFA Nations League

België kreeg dus IJsland en Zwitserland in groep A2 toebedeeld. De Rode Duivels beginnen aan het toernooi met een uitwedstrijd tegen IJsland op 11 september. Daarna volgen twee thuiswedstrijden: op 12 oktober tegen Zwitserland en op 15 november tegen IJsland. Enkele dagen later, op 18 november, trekken de troepen van Roberto Martínez naar Zwitserland.

Wat mogen de Duivels van de UEFA Nations League verwachten?

De Rode Duivels, de nummer twee van de FIFA-ranglijst en winnaar van het brons op het voorbije WK in Rusland, moet in staat zijn om zijn groep te winnen. Zwitserland (nummer 8 op de huidige FIFA-ranking) en IJsland (nummer 32) waren deze zomer aanwezig op het WK, maar stelden enigszins teleur.
 
IJsland was twee jaar terug nog de grote verrassing op het EK in Frankrijk, waar het pas in de kwartfinale verloor van Frankrijk en de harten van alle voetballiefhebbers veroverde. Op het WK 2018 eindigde IJsland laatste in groep D, achter Kroatië, Argentinië en Nigeria. In zijn allereerste deelname aan een WK kon het maar 1 punt pakken, in zijn openingswedstrijd van het toernooi tegen Argentinië.
 
Ook Zwitserland had meer verwacht van het WK. De Zwitsers eindigden als tweede in groep E na Brazilië en stuurden Servië en Costa Rica al na de poulefase naar huis. In de 1/8e finale werd met 1-0 verloren van Zweden.


Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?