Electronic Dance Music: verschillende genres onder één vlag

Muziek | EDM… Drie letters die de pop en de elektronische muziek de laatste jaren helemaal op hun kop hebben gezet. De Electronic Dance Music slaat namelijk op het commerciële aandeel van de dance en de electro. EDM is zeker geen undergroundgenre en blijft dus ver weg van alle raveparty’s, maar wordt wel grijsgedraaid in nachtclubs, openluchtstadia en op festivals. Maar welke genres vallen nu eigenlijk onder deze noemer?

Door MF

Deel dit nieuws

House

Binnen de EDM is house wellicht het populairste genre. Het is heel simpel: er is gewoon geen ontkomen aan! Zowel op de hipste rooftopparty’s, maar ook in de chiquere restaurants. Dit genre is begin jaren ’80 ontstaan in Chicago en kiest doorgaans voor een tempo van 120 à 130 beats per minuut. Na 2010 kende het een steile opmars, met de opkomst van dj’s als Diplo of Axwell.

French Touch

Een begrip dat sinds het wereldsucces van de Franse dj’s in de jaren ’90 heel wat stromingen omvat. De French Touch heeft veel te danken aan voorlopers als Laurent Garnier of Étienne de Crecy, die hun steentje bijdragen om acid jazz en techno bij het grote publiek bekend te maken. Het succes beperkt zich niet tot eigen land en al snel trekken toonaangevende Franse dj’s met hun spectaculaire liveset de wereld rond: Daft Punk, Justice of DJ Snake. De French Touch is niet zomaar een muziekgenre, maar een echte levensstijl. En als we dan toch iets moeten opnoemen wat er typisch aan is, dan zijn het misschien wel de onuitgegeven samplings van disco en funk die heel fris in de oren klinken.

Trance

Eigen aan de trance, met zijn Duitse roots, is het tempo van 125 tot 160 beats per minuut (BPM). Trancemuziek moet het hebben van terugkerende melodieën, climaxen en drops en zowel gecomponeerde als geïmproviseerde ritmes. Doorheen de jaren hebben heel wat dj’s de knoppen overgenomen, onder wie Armin Van Buuren, 6x verkozen tot beste dj ter wereld (1997, 2007, 2008, 2009, 2010, 2012) en presentator van het radioprogramma ‘A State of Trance’, dat elke week door 20 miljoen mensen wereldwijd wordt beluisterd.

Electropop

Dit genre, ontsproten in de jaren ’80, doelt op elk nummer waarin de synthesizer de boventoon voert. Vroeger toch, want vandaag heeft electropop nog maar weinig te zien met die definitie. Tegenwoordig omvat deze stijl eigenlijk alle hits met zowel pop- als electro-invloeden die worden gedraaid op de radio en in de fitnesszaal. Bekende vertolkers van dit genre zijn bijvoorbeeld Calvin Harris, Avicii of David Guetta.

Dubstep

Kenmerkend voor de dubstep, ontstaan uit geëxperimenteer met het Jamaicaanse sound system, is het tempo van 140 BPM. Het is een wat agressiever en krachtiger genre dat kwam overgewaaid uit het zuiden van Londen en intussen de hele wereld heeft veroverd. De sound is geen dertien-in-een-dozijn, maar een artiest als Skrillex is er toch maar in geslaagd om de dubstep in de kijker te laten lopen. Kijk maar naar het aantal featurings die hij de laatste jaren op zijn naam schreef!

Grime

Grime, ontstaan in de jaren 2000, is een kruising van drum and bass, dancehall en elektronische stijlen. En daar stopt het niet, want er zijn ook invloeden van hiphop en UK garage in te horen. Een heel eigen en bijzonder intense mix, met een gemiddeld tempo van 140 BPM. In het Engels betekent grime ‘vuil’, wat al doet vermoeden dat de lyrics niet altijd van de fraaiste zijn… Grote namen binnen dit genre zijn Dizzee Rascal en Kano.

Trap

Nog een genre dat verschillende stijlen samenbrengt en ergens tussen EDM en hiphop in zit. Z’n oorsprong moeten we gaan zoeken in de productiestudio’s. Het is te herkennen aan een heel speciaal geluid: dat van de TR-808 drumcomputer, een elektronisch muziekinstrument dat tussen 1980 en 1983 werd gemaakt. Sinds 2012 is het een echte epidemie geworden. Van Lady Gaga tot Katy Perry, zonder Major Lazer te vergeten… Alle popzangers willen hun fans trakteren op een stukje trap.

Breakbeat

Breakbeat betekent ‘gebroken ritmes’ in het Engels. En what’s in a name! De melodie moet hier inderdaad niets weten van gewone tempo’s, maar zoekt eerder z’n heil in polyritmische patronen, afgekeken van de funk. Voor de slechte verstaander: de breakbeat is een aaneenschakeling van drumritmes. Een genre dat door de hits van Fat Boy Slim en The Chemicals Brothers erg populair is geworden.

Downtempo

Downtempo is een genre dat alle tragere nummers van de EDM samenbrengt. Van de tragere ritmes, wel een voor een voorzien van een zekere groove, willen we spontaan gaan chillen in een loungy sfeer. Binnen deze stijl uit begin jaren ’90 vinden we artiesten als Moby, Thievery Corporation of Boards of Canada.



Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top