De beste Hollandse series

Series | Op één loopt op zondagavond al een tijdje de politieserie 'Flikken Maastricht' en op zaterdagavond werd je tot net voor de zomer ook al op één getrakteerd op de Nederlandse topcrimi 'Penoza' (foto). Iedereen herinnert zich ook nog 'Baantjer', waarvan na 12 jaar en remake én een film gemaakt wordt. Ook van de in Nederlandd superpopulaire serie uit Nederland 'De Luizenmoeder' komt er een Vlaamse versie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

En wie maar niet afgekickt geraakt van het voetbal staat er binnenkort de nieuwe Nederlandse dramareeks 'Voetbalmaffia' op het programma. Deze serie dompelt de kijkers onder in de wereld van voetbal en matchfixing. Als je het zo bekijkt worden er bij onze noorderburen toch wel heel wat goeie series gemaakt. Onze favorieten ...

Voetbalmaffia

Wie van voetbal en van fictie houdt, zit gebeiteld met 'Voetbalmaffia'. Die dramareeks uit Nederland dompelt de kijker onder in de wereld van voetbal en matchfixing. Centraal staat Johnny de Graaf, een voetballer die na een blessure opnieuw de selectie van Bologna probeert te halen. Omdat een investeerder andere plannen met hem heeft, mag hij niet eens op de bank plaatsnemen. Bovendien heeft hij schulden bij een schimmige aannemer.

Vanaf 30 juli van maandag tot donderdag rond 21.10 u op één

De Luizenmoeder

'De Luizenmoeder' is het best bekeken programma van de Nederlandse televisiezender NPO 3 ooit. Dat succes is te wijten aan verschillende factoren, maar toch vooral de herkenbaarheid. Elke ouder of grootouder heeft wel zijn of haar verhalen van aan de schoolpoort, en die worden in de komische serie zonder gêne in de kijker gezet. “Maar ook als je kinderloos bent,” zegt regisseur Jan Albert de Weerd aan AD. “Want je hebt toch zélf ook op school gezeten?”

Het verhaal zich af op de basisschool ‘De Klimop’. Op de eerste schooldag brengt moeder Hannah, die nieuw is in de buurt, haar dochter Floor naar haar nieuwe klas. Na kennis te maken met de andere moeders, de voorzitster van de ouderraad en de schooldirecteur, slaagt Hannah er niet in haar dochtertje op tijd de klas in te krijgen. Een valse start waar de juf weinig begrip voor heeft. Als Floor ook nog eens hoofdluis blijkt te hebben, wordt Hannah prompt als luizenmoeder gekozen. Het is een banale introductie in een schoolomgeving, maar wel een met humoristische taferelen die soms alle verbeeldingen tarten en tegelijkertijd bekend in de oren klinken.

De combinatie van onwennige dialogen, onderlinge rivaliteit en een flinke dosis (zwarte) humor, maakt dat televisiekijkend Nederland nu al uitkijkt naar een tweede seizoen van ‘De Luizenmoeder’.

Productiehuis Lecter Media kocht intussen de rechten voor een Vlaamse remake. Niemand minder dan Lynn Van Royen zal de hoofdrol spelen in de Vlaamse versie, naast o.a. Els Dottermans en Tom Audenaert. Wanneer de reeks precies op televisie te zien zal zijn, is nog niet geweten.

Flikken Maastricht / Flikken Rotterdam

'Flikken Maastricht' en 'Flikken Rotterdam' zijn dan weer Nederlandse spin-offs van de Vlaamse politieserie 'Flikken', die zich afspeelde in Gent. 'Flikken Maastricht' kwam voor het eerst op tv in 2007 en telt 12 seizoenen. Sinds september 2008 wordt de serie ook bij ons uitgezonden op één. Na de succesreeksen 'Flikken' en 'Flikken Maastricht' kon je sinds 2016 ook de zaken van het Rotterdamse rechercheteam en de officier van justitie volgen in 'Flikken Rotterdam'. De beproefde formule van 'Flikken' zorgde in de twee Nederlandse spin-offs voor een spannende mix van whodunits en de verwikkelingen in de persoonlijke levens van de rechercheteams. Op de Nederlandse televisie wordt de originele Vlaamse serie dan weer uitgezonden onder de naam 'Flikken Gent'.

Flikken Maastricht : seizoen 10, elke zondag rond 20.50u op één en is eveneens beschikbaar op vrtnu . Seizoen 2002 van Flikken is momenteel beschikbaar op vrtnu.

Penoza

NRC-recensent Hans Beerekamp prees Penoza vorig jaar als "een van de beste Nederlandse series ooit". "Penoza valt op doordat het een genreserie durft te zijn", legt hij uit. "Daar zijn we in Nederland niet erg goed in. Daardoor vallen mensen die in dat opzicht hun hoofd boven het maaiveld uitsteken meteen op: denk ook aan 'Brimstone' van Martin Koolhoven, of aan het oeuvre van Dick Maas."

Penoza behoort tot de meest succesvolle Nederlandse misdaadseries aller tijden. Vijf seizoenen lang werden de bloedstollende avonturen van Carmen van Walraven, maffiabaas tegen wil en dank, gevolgd door een groot en trouw kijkerspubliek. De serie werd diverse malen genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring en actrice Monic Hendrickx werd voor haar ijzersterke vertolking van de hoofdpersoon zelfs bekroond met een Gouden Kalf. Dat Penoza ook in het buitenland in de smaak viel, blijkt wel uit het feit dat er in vele landen (waaronder de Verenigde Staten) remakes van de serie werden gemaakt. Tot teleurstelling van de vele fans besloten de makers van het Nederlandse origineel dat het vijfde seizoen - sterker en spannender dan ooit - ook het laatste zou zijn. Maar er komt wel een speelfilm van de reeks. Penoza was bij ons te zien op één.

Vuurzee

'Vuurzee' is een psychologische thrillerserie van de VARA die zich afspeelt in de fictieve Noord-Hollandse plaats Boedzand. In het eerste seizoen staat de verdwijning van Yasmin Aslan centraal. Wat is er met haar gebeurd en wat heeft het filmpje waar Yasmin met Merel en Sonja in te zien zijn met haar verdwijning te maken? De verdwijning heeft Boedzand in zijn greep en zet iedereen in het dorp op scherp. Aan deze topreeks werkte een sterke cast mee, met bekende namen als Sylvia Hoeks, Victoria Koblenko, Mark Rietman en Ali Cifteci.

Van 'Vuurzee' zijn twee seizoenen gemaakt. Opvallend is wel dat er tussen seizoen een en seizoen twee ontzettend veel tijd zat. Het eerste seizoen werd door VARA in 2005 en begin 2006 uitgezonden. Drie jaar later was Vuurzee seizoen 2 pas klaar om uit te zenden. Bij ons was 'Vuurzee' te zien op één.

Klem

De spannende Nederlandse succesreeks Klem werd eind vorig jaar uitgezonden op één. In deze dramaserie komt Hugo Warmond erachter dat zijn jongste dochter hartsvriendinnen is met de dochter van de gevaarlijke crimineel Marius Milner. Bij toeval redt Hugo het leven van Marius, die hem vanaf dan als zijn beste vriend beschouwt. Helaas heeft Hugo een hoge functie bij de belastingdienst en kan hij dus beter niet in de buurt van een crimineel gezien worden. Door zijn connectie met Marius komt de keurige belastinginspecteur langzaam in de criminele wereld terecht... Het tweede seizoen verschijnt vermoedelijk in het najaar van 2018 op de buis.

Meiden van de Wit

In deze dramaserie staan de drie zusjes De Wit, Frederique (Angela Schijf), Roos (Frederique Huydts) en Floor (Eva Duijvestein) centraal, die de fabriek van hun vader overnemen nadat die werd doodgeschoten en op eigen en onconventionele wijze hun plaats in de zuivelwereld veroveren. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot, en ze worden aardig tegengewerkt door hun stiefmoeder Beth de Wit (Renée Soutendijk) en haar minnaar.

De drie seizoenen van 'Meiden van De Wit' (2002-2005) haalden enorm hoge hoge kijkcijfers in Nederland. Daarnaast is de reeks tweemaal bekroond met de BNN Hoofdprijs voor Beste Dramaserie. Eva Duijvestein ontving in 2004 persoonlijk nog het Gouden Beeld voor Beste Hoofdrol voor haar rol als Floor in de serie.

Bij ons werd 'Meiden van de Wit' uitgezonden op één en Vitaya

Gooische Vrouwen

Eén van de meest succesvolle Nederlandse series van het afgelopen decennium is zonder twijfel 'Gooische Vrouwen', een Nederlandse variant op Amerikaanse series als 'Desperate Hpousewives' of 'Sex And The City'. 'Gooische Vrouwen' is een mix van comedy en drama en won onlangs nog een Nederlandse Academy Award. De serie vertelt het verhaal van Cheryl, Anouk, Claire en Willemijn. Ze wonen in dezelfde buurt, midden in 't Gooi, een streek tussen Utrecht en Amersfoort, beter bekend als het 'Nederlandse Hollywood', waar veel bekende Nederlanders wonen. In de reeks gaat het veelal om uiterlijkheden, reputaties, geld, de Gooische matras, Range Rovers, kinderen op dure scholen, mooie huizen en bekende Nederlanders.

Het leuke aan 'Gooische Vrouwen' is dat niks au sérieux wordt genomen en dat alles erg uitvergroot wordt. Ondanks het gebrek aan pure ernst is er toch een groot samenhorigheidsgevoel en ben je begaan met het lot van de dames. Hoewel elke aflevering een apart verhaal heeft, loopt er door de vijf seizoenen toch ook een rode draad die het geheel samenhoudt. Dat de serie nog steeds een zeer grote fanbase heeft, mag blijken uit het waanzinnig succes dat de bioscoopfilm in 2011 te beurt viel. De film scoorde het ene record na het andere.


'Gooische Vrouwen' werd bij ons uitgezonden op VTM.

De film Gooische Vrouwen is te zien op Netflix

Baantjer

In Baantjer speelde Piet Römer 11 seizoenen lang een oudere, rustige, nuchtere, soms knorrige inspecteur De Cock ('Met cee oo cee ka'), die vanuit het bureau aan de Warmoesstraat in Amsterdam moordzaken oplost. Geen Miami Vice-toestanden met gierende banden en schietpartijen. "Baantjer is heel rustig, anekdotisch en erg Amsterdams", zei Römer daarover in 2000. De serie hield op RTL 4 en VRT jarenlang miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd. Hoofdrolspeler Piet Römer is de enige acteur die drie maal de Gouden Televizier-Ring won, zowat de belangrijkste Nederlandse prijs voor televisieprogramma's. In 2007 ontving hij het ereburgerschap van Amsterdam.

Begin jaren '60 kwam schrijver en oud-politieman Appie Baantjer met het personage De Cock op de proppen, dat gebaseerd was op twee collega's van hem. In 1963 schreef hij zijn eerste boek over De Cock, 'De Cock en een strop voor Bobby'. In totaal zijn er ongeveer 70 boeken van Baantjer verschenen. De televisieserie 'Baantjer' is gebaseerd op figuren uit die boeken. Van deze boeken zijn er al ruim 7 miljoen verkocht.

Serie 'Baantjer' keert terug op Nederlandse televisie
Belg schrijft filmscenario nieuwe 'Baantjer' film


Flodder

!De tv-reeks 'Flodder' werd in 2016 door lezers van het tijdschrift Veronica Magazine uitgeroepen tot de beste Nederlandse tv-serie van de afgelopen 25 'Gooische Vrouwen' eindigde in de verkiezing op de tweede plaats, 'Baantjer' staat op de derde plek. Veronica Magazine-hoofdredacteur Debby Nobel zei toen: “Flodder is de meest herhaalde serie op de Nederlandse tv. Dat is natuurlijk niet voor niets.” De tv-serie Flodder liep van 1993 tot 1998. In totaal werden er 62 afleveringen ingeblikt. De eerste Flodderfilm werd in 1986 uitgebracht en groeide uit tot een kaskraker. Daarna volgden nog 2 films ('Flodder in Amerika!' uit 1992 en 'Flodder 3' uit 1995), die even succesvol waren. Het was echter de serie die de grootste populariteit genoot.

Iedereen kent natuurlijk de familie Flodder! Ineens kwamen ze in de wijk 'Zonnedael' wonen en zetten er meteen de boel op stelten. Ze waren de minst geliefde familie uit de buurt. Ze waren apart, wat 'marginaal', asociaal en opvallend, maar eigenlijk ook heel vriendelijk. Van deze video worden wij alvast heel nostalgisch!

Zin in een Hollands avondje? Dit zijn de beste Nederlandse films

Meer series kijken op Netflix. Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze series rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)! En uiteraard kan je ook terecht in onze Movies & Series Pass

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top