Historische actieseries om te zien op Netflix !

Series | Sinds kort staat ook het tweede seizoen van de BBC-reeks The Last Kingdom op Netflix. Het derde seizoen is intussen ook al ingeblikt en wordt nog eind dit jaar op Netflix verwacht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie het eerste seizoen al achter die kiezen heeft - dat werd vorige zomer bij ons ook uitgezonden op Q2 - weet al in grote trekken waaraan hij of zij zich mag verwachten. Terwijl de bloedige strijd tussen de Saksen en de Vikingen voortwoedt, gaat Uhtred op weg om zijn vermoorde familie te wreken en het land van zijn voorouders op te eisen.? En wie van 'The Last Kingdom' geniet, zal ook smullen van deze historische actie- of dramaseries op Netflix.

The Last Kingdom

In 'The Last Kingdom' keren we terug naar het negende eeuwse Engeland dat op dat moment verdeeld is in zeven verschillende koninkrijken. Deense Vikingen hebben het gemunt op Engeland en veroveren koninkrijk na koninkrijk. Alleen Wessex, met aan het hoofd koning Alfred de Grote - blijft uiteindelijk nog over. Houdt dit koninkrijk wel stand tegen de Vikingen?

Het tweedse seizoen draait net als het eerste om het hoofdpersonage Uhtred (Alexander Dreymon). Hij is een geboren Saks die, nadat zijn oom hem wou laten ombrengen om zelf de macht te grijpen in Bebbanburg - werd ontvoerd en opgevoed door de Vikingen. De krijger maakt zich op om de dood van zijn vader te wreken en het land van zijn voorouders te heroveren.

Historisch correct is het uiteraard weer niet. Benieuwd naar wie 'The Real Uhtred of Bebbanburg' was? Dit filmpje geeft je alvast iets meer inzicht in de gebeurtenissen in Engeland van die tijd.

The Last Kingdom is een adaptatie van de historische boekenreeks The Saxon Stories van Bernard Cornwell. Fans van Game of Thrones zullen zeker ook van deze reeks smullen.

The Last Kingdom : 3 seizoenen, 2 seizoenen te bekijken op Netflix

Een geschiedkundig extraatje

King Alfred and the Anglo Saxons
Koning Alfred van Wessex is er uiteindelijk in geslaagd om alle koninkrijken te verenigen en daarmee de basis te leggen voor het Angelsakische rijk, vandaar ook zijn bijnaam Alfred de Grote. Maar het geluk was van korte duur : na enkele mindere afstammelingen van Alfred kwam het Engelse koninkrijk onder Deense heerschappij met Sven Gaffelbaard. Met Ethelred II en Edmund II had het huis van Wessex het weer 4 jaar voor het zeggen, maar toen kwam het Huis van Denemarken voor 26 jaar aan de macht. Nadien werd de macht weer overgedragen naar het huis van Wessex, met Eduard de Belijder als koning.

Wie iets meer te weten wil komen over koning Alfred de Grote kan zijn licht opsteken bij de driedelige BBC documentaire 'King Alfred and the Anglo Saxons'. De drie delen, Alfred of Wessex, The Lady of the Mercians en Athelstan The First King Of England zijn te bekijken op Dailymotion.

1066: A Year to Conquer England
Wat er nadien gebeurde is nog niet allemaal uitgeklaard, maar zeker is wel dat in het sterfjaar van Eduard de Belijder in 1066 Willem van Normandië (of Willem de veroveraar) de macht in Engeland overnam na de overwinning tijdens de slag bij Hastings, prachtig uitgebeeld in het Tapijt van Bayeux. Al is het allemaal nog iets ingewikkelder dan dat. Daarover verscheen vorig jaar '1066 : A year to conquer England', een driedelige historische wetenschappelijke uitzending die het midden houdt tussen documentaire, wetenschappelijk onderzoek en re-anactment, uniek en tot hiertoe enkel uitgezonden op BBC, maar historisch zeer accuraat. En er kwamen zelfs een paar unieke Vlaamse geschriften aan te pas, verborgen in de duistere krochten van de Koninklijke Bibliotheek van Brussel.

1066: A Year to Conquer England is integraal te bekijken op youtube.

Al blijkt volgens sommigen ook deze wetenschappelijk onderbouwde reeks niet helemaal correct te zijn. Bekijk hieronder alvast enkele interessante punten van kritiek in 'Disagreeing with Historians on 1066: A Year To Conquer England'

Vikings

Vikings tapt voor een stuk uit hetzelfde vat als 'The Last Kingdom', maar gaat stukken verder en dieper. In het Scandinavië van de achtste eeuw staan de beruchte Noormannen op het punt geschiedenis te schrijven. De grootste en moedigste onder hen is Ragnar Lothbrok. Hij heeft zijn zinnen gezet op het rijke westen en is ervan overtuigd om Frankrijk en Engeland te kunnen veroveren. Al snel ontdekt hij dat zijn strijd begint binnen de eigen Vikingrangen. Zijn missie vergt bloed, zweet en tranen, maar vooral ook onnoemelijk veel moed.

Legendes en geschiedenis gaan hand in hand
Brutale veldslagen, ondoorgrondelijke familiebanden, ongeschreven wetten en soms barbaarse rituelen vormen de rode draad in deze historische dramareeks. Vikings is een van de eerste fictieprojecten van History Channel. De zender koos niet voor niets Michael Hirst en Morgan O'Sullivan, intussen twee toonaangevende namen op het gebied van historische dramareeksen (met o.a. The Tudors, Camelot, The Borgias e.a. op hun palmares, nvdr), als producers van deze reeks. Hirst en O'Sullivan kregen de opdracht om de reeks historisch zo accuraat mogelijk te maken en deden dan ook research naar zowat elk aspect van de Vikingcultuur alvorens ze begonnen. Daar zijn ze ook in geslaagd, al nemen ze in de serie wel een serieus loopje (of liever een halve marathon) met de historische 'feiten' zoals weergegeven in de kronieken. Al zijn die ook weer niet zo nauwkeurig. Justin Pollard, geschiedkundig adviseur voor de serie, heeft het over de aanpak en de echte Ragnar Lothbrok in dit artikel.

Vikings : 6 seizoenen, momenteel bij ons niet te zien op Netflix. Maar wie binnenkort bijvoorbeeld naar Turkije reist en zich af en toe verveelt, kan smullen van de volledige serie want daar worden alle seizoenen integraal uitgezonden op Netflix. Bij ons zond Q2 de reeks uit tot en met seizoen 4 deel 1.

De Vikingen veroveren terug onze contreien

Norsemen

Wie maar niet genoeg kan krijgen van de Vikingen maar voor wie het ook niet al te serieus moet zijn, is de Noorse serie 'Norsemen' een bijzonder leuk tussendoortje. Het wordt al snel duidelijk dat alles wat series als Vikings, The Last Kingdom en zelfs Game Of Thrones brengen, op de hak wordt genomen. Het eerste seizoen bestaat uit zes korte afleveringen van een half uurtje vol droge, bijna Engelse, humor.

Monty Python meets Game of Thrones
'Norsemen' (of 'Vikingane' in het Noors) werd geschreven en geregisseerd door Jon Iver Helgaker en Jonas Torgersen. Het interessante is dat serie (om commerciële redenen) zowel in het Noors als in het Engels werd opgenomen. Een slimme zet, want na de première in 2016 op de Noorse zender NRK kreeg de reeks lof van kijkers en recensenten. Zij vonden het een mix tussen Monty Python en Game of Thrones. Het eerste seizoen won dan ook de prestigieuze Noorse tv-prijs Gullruten Award in 2017 voor Beste Comedyserie. Intussen is er ook al een tweede seizoen ingeblikt.

Het eerste seizoen van Norsemen is nu te zien op Netflix.

Marco Polo : botsende werelden

'Marco Polo' is een Netflix Original-serie met een oosters parfum. De sfeer in deze serie is er eentje om bij weg te dromen: die van de Zijderoute, met verleidelijke courtisanes en knappe strijders. Netflix lanceerde deze miljoenen kostende tv-serie vol actie en seks in december 2014. De reeks is gebaseerd op de historische avonturen van de Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo tijdens zijn verblijf in China in de dertiende eeuw aan het hof van de veroveraar Koeblai Khan. Polo keert in Europa terug met een schat aan informatie over het verre, exotische China. Na het succesvolle eerste seizoen hebben de fans van de reeks wel even op hun honger moeten blijven zitten, want het vervolg liet meer dan anderhalf jaar op zich wachten. Het tweede seizoen is sinds juli 2016 beschikbaar op Netflix. Tien afleveringen oosterse hebzucht, verraad en seksuele intriges. Een absolute must see !

Marco Polo : 2 seizoenen, beide te zien op Netflix

Marco Polo, een gloednieuwe serie van Netflix
Marco Polo, seizoen 2: intriges, mooie mensen en verleidelijke helden

Spartacus : het bloed spat van het scherm

Deze reeks is alleszins geen voer voor gevoelige kijkers. De focus ligt op Spartacus, een leerling van de beroemde gladiatorenschool, die regelmatig het zand in moet in het indrukwekkende Colosseum om zijn lotgenoten te bekampen en zo het Romeinse volk te vermaken. Alles is indrukwekkend in beeld gebracht: gestyleerde gevechten in slow motion waarbij het bloed van je scherm spat. Een hoofd afhakken en het in de hoogte houden als een trofee, daar draaien de hoofdrolspelers in ‘Spartacus’ hun hand niet voor om, en om het geheel te kruiden zit er ook heel wat naakt in, én expliciete seksscènes. Elk seizoen heeft een lichtjes aangepaste titel: zo hadden we 'Spartacus: Blood and Sand' (S1), 'Spartacus: Vengeance' (S2) en 'Spartacus: War of the Damned' (S3).  'Spartacus: Gods of the Arena' is een 6-delige miniserie en een prequel op de Spartacus-reeks.

Spartacus: Blood and Sand en Spartacus: Gods of the Arena zijn integraal te bekijken op Netflix. Van het laatste seizoen, Spartacus: War of the Damned, ontbreken enkele afleveringen.

Troy: Fall of a City

Griekse goden, klassieke schoonheden en een houten paard vormen de ingrediënten van de serie 'Troy: Fall of a city'. De reeks is gebaseerd op de Ilias van Homeros, een van de bekendste verhalen uit de klassieke oudheid. Voor deze reeks over de Trojaanse oorlog sloegen Netflix en BBC de de handen in elkaar, en dat kon alleen maar een pareltje opleveren. Deze nieuwe achtdelige verfilming van het epos van Homeros is, ondanks het vele geweld en het bloot, een degelijk klassiek uitgevoerd kostuumdrama, met dappere helden (zoals Achilles, die gespeeld wordt door een zwarte acteur, kwestie van het verschil met de helmboswuivende Brad Pitt in de film uit 2004 duidelijk in de verf te zetten) en sinistere slechteriken.

Een episch verhaal over liefde en oorlog
De lotgevallen over de inwoners van de belegerde stad Troje en haar Griekse belagers beginnen als een liefdesverhaal. De jonge Trojaanse prins Paris valt als een blok voor Helena, de echtgenote van de koning van Sparta, een Griekse stadsstaat. Paris was door liefdesgodin Afrodite de mooiste vrouw van de wereld beloofd, en ontvoerde de koningin naar zijn thuisstad. De Spartaanse koning was woedend, verzamelde bondgenoten uit heel Griekenland en trok naar Troje. Hij zou niet weggaan zonder zijn vrouw Helena. Het beleg duurde jarenlang en stond bol van het verraad en van de heldendaden. Waarschijnlijk herinner je je nog enkele namen als Hektor, Ajax en Achilles uit langvervlogen geschiedenislessen.

Troy: Fall of a City : 1 seizoen, 8 afleveringen, eerder dit jaar te zien op BBC One en nu ook op Netflix.

Black sails

Black Sails is een Amerikaanse avontuurlijke dramareeks over de beruchte piraten die de zeeën rond de Bahama's onveilig maakten in de 18de eeuw. Scenarioschrijvers Robert Levine en Jonathan Steinberg baseerden hun verhaal op de basisliteratuur van de piraterij: 'Treasure Island' van de Schotse auteur Robert Louis Stevenson, maar gaan een twintigtal jaar terug in de tijd. De zeerovers zijn dan nog een stuk jonger en ze worden heel realistisch neergezet. Het beruchte trio Charles Vane, Jack Rackham en Anne Bonny zijn bovendien gebaseerd op echt bestaande historische figuren. Die kwamen wel iets minder roemrijk aan hun einde: ze stierven alle drie door ophanging. Kapitein Flint is dan weer een fictief personage.

Spectaculaire zeeslagen
Een serie over piraten kan natuurlijk niet zonder zeeslagen en die zijn in Black Sails dan ook heel spectaculair. Het kanonvuur knalt je om de oren en er gaat geen gevecht voorbij zonder dat er liters bloed worden verspild. Daarnaast zijn er ook nog de politieke spelletjes van Eleanor Guthrie die de leiding heeft over pirateneiland New Providence en zich in allerlei bochten moet wringen om de macht te behouden.

Black sails : 4 seizoenen, integraal te zien op Netflix

Wat je moet weten over Black Sails

Outlander

Outlander combineert romantiek, sciencefiction, geschiedenis en avontuur en is gebaseerd op de bestsellerromans van Diana Gabaldon. Laat je meevoeren op de epische reis van Claire Randall, een getrouwde WOII verpleegster (Caitriona Balfe), die per ongeluk door een partij Menhirs terug in de tijd 'valt' en terechtkomt in het Schotland van het jaar 1743, op dat moment in volle burgeroorlog. Daar komt ze Black Jack Randall tegen, een verre voorvader van haar man Frank die uiterlijk precies op hem lijkt, maar eigenlijk een sadistische bruut blijkt te zijn. Beide personages kunnen niet meer van elkaar verschillen en worden voortreffelijk gestalte gegeven door Tobias Menzies, die ook de rol van  Prince Philip zal vertolken in het derde seizoen van The Crown.

Jamie & Claire : de chemie spat van het scherm
Door omstandigheden wordt Claire gedwongen te trouwen met de razend knappe maar vogelvrij verklaarde Highlander Jamie Fraser (Sam Heughan). Ze wordt verliefd op hem en ziet zichzelf verscheurd tussen twee mannen in totaal verschillende tijdperken. Claire moet vrede vinden tussen haar moderne manier van denken en de wereld van de 18de eeuw aan de vooravond van de Jacobitische revolte die uiteindelijk zal leiden tot de slag bij Culloden (1946). Het leven in de Schotse hooglanden van de 18de eeuw was hard, dus verwacht je niet alleen aan schitterende landschappen, prachtige kastelen en hunks in kilts, maar ook aan veel politieke intriges, matchtswellustige spelletjes, gruwelijke en sadistische martelpraktijken en seksueel geweld, een wreed heksenproces een meer van dat fraais. Maar laat je dat absoluut niet tegenhouden om deze uitstekende tv-reeks te bekijken!

Sekssymbool
Trouwens, Sam Heughan groeide door deze serie, net als Aidan Turner door Poldark, in geen tijd uit tot een wereldwijd sekssymbool en is intussen waarschijlijk de bekendste Schot na Sean Connery. Wat uiteraard niks afdoet aan zijn acteertalent. Wie nu nog niet weet wie deze knappe hunk is, of wie nog niet overtuigd is waarom zij/hij moet kijken : check onmiddellijk zijn instagramaccount !

Outlander : 3 seizoenen, waarvan 2 te bekijken op Netflix. Het vierde seizoen wordt nog dit jaar verwacht, seizoen 5 en 6 zijn ook al besteld.

The Musketeers

The Musketeers vertelt het verhaal van de musketiers, een soort eregarde van de Franse koning in de 17de eeuw. Ze bestaan uit D'Artagnan, Aramis, Athos en Porthos. Deze tv-serie neemt de legendarische roman van Alexandre Dumas vooral als inspiratiebron. Scenarioschrijver Adrian Hodges heeft zijn eigen draai gegeven aan het aloude verhaal en toont de helden vooral als mensen van vlees en bloed. De serie is doorspekt met humor, wordt in hoog tempo verteld en je hoeft er niet teveel bij na te denken.

Opwindende helden, actie, politieke intriges, list, lust en verraad, romantiek, humor, én natuurlijk de nodige zwaardgevechten: dat vind je allemaal in 'The Musketeers'. In de het eerste seizoen is Peter Capaldi als de schurkachtige kardinaal Richelieu de te geduchten vijand, in het tweede seizoen wordt die rol overgenomen door de al even kwaadaardige Rochefort (omdat Capaldi de rol van Richelieu inruilde voor Dr. Who, nvdr). En in het derde seizoen is de Markies van Feron de snoodaard van dienst. Ook femme fatale Milady de Winter is nimmer of nooit te vertrouwen.

The Musketeers : 3 seizoenen, integraal te zien op Netflix

The Musketeers hakken erop los

Poldark

één-kijkers hebben net het derde seizoen achter de kiezen, terwijl aan de andere kant van het kanaal met spanning werd uitgekeken naar de officiële aftrap van het vierde seizoen van Poldark op zondag 10 juni op BBC 1. Er waren al prescreenings geweest begin mei in Londen en begin juni in Redruth in Cornwall, waar het publiek volledig uit zijn dak ging. Sociale media werden bedolven onder filmpjes, foto's en screenshots en ook in de rest van de (Engelstalige) wereld groeit de Poldark-koorts naarmate de uitzenddata in de verschillende landen nadert.

Internationale hit
Dat de serie intussen een wereldwijde hit is, is vooral te danken aan de Ierse acteur en hoofdrolspeler Aidan Turner, die regelmatig topless mag opdraven, zoals ook in het openingsshot van de eerste eflevering van S4. Geen magazine of krant in het VK die daar geen paginagrote foto van op de voorpagina had staan de voorbij week. Turner groeide dankzij zijn hoofdrol als Ross Poldark in no time uit tot een sekssymbool, maar laten we vooral niet vergeten dat hij in eerste instantie een briljant acteur is met al heel wat glansprestaties op zijn cv. Ook de rest van de cast, met o.a. Eleanor Tomlinson als Demelza, Heida Read als Elisabeth, Jack Farthing als 'evil' George, Luke Norris als dr. Dwight Enys, Gabriella Wilde als Caroline Penvenen, ziet er niet alleen prachtig uit, ze leveren ook nog schitterend acteerwerk af. Met daarnaast een speciale vermelding voor Christian Brassington die bijna 13 kilo moest aankomen voor zijn rol als walgelijke, monsterlijke en seksverslaafde (met een voetenfetish) Reverend Osborne Whitworth.

Adembenemende landschappen
Wat ook nog bijdraagt tot de charme en het succes van de serie zijn net zoals bij Outlander de adembenemende landschappen van Cornwall met zijn prachtige stranden en baaien en ruige klippen met geheime grotten en inhammen. De belangstelling voor Cornwall is sinds het begin van de serie zo toegenomen dat toeristen van over heel de wereld in horden naar de regio afzakken om al dat moois te bewonderen tijdens - meestal wel erg commerciële - Poldark-tours.

Remake van jaren '70 kostuumdrama
Voor wie nog niet bekend is met deze fantastische Britse successerie : de huidige reeks is een remake van de gelijknamige BBC serie uit de jaren '70, toen Robin Ellis de held van dienst was in het groots opgezette BBC-kostuumdrama naar de romans van de in 2003 overleden auteur Winston Graham. Die serie is intussen wel een beetje gedateerd (voor wie even wil vergelijken of nostalgisch terugblikken zijn er genoeg fragmenten of zelfs hele afleveringen te vinden op youtube). En om de cirkel helemaal rond te maken : Robin Ellis, de Ross Poldark van toen, speelt nu ook ook een gastrol als rechter. Twee Poldarks samen, een uniek moment.

Poldark is een productie van Mammoth Screen en dat alleen al staat garant voor kwaliteit. Andere bekende series van dit productiehuis zijn o.a. 'Victoria', 'And Then There Were None' (ook met Aidan Turner), 'Endeavour', 'Ordeal by Innocence' (eveneens met Eleanor Tomlinson) en 'Parade's End' (waaraan ook de VRT zijn medewerking verleende).

Het verhaal
Het is 1783. Ross Poldark keert terug naar zijn geboortestreek Cornwall na drie jaar te hebben meegevochten in de Amerikaanse Revolutie. Wat hij bij thuiskomst aantreft is schokkend. Zijn landgoed en kopermijnen liggen er vervallen bij en zijn vader is tijdens zijn afwezigheid overleden. Tot overmaat van ramp heeft zijn jeugdliefde Elizabeth zich verloofd met zijn neef Francis. Ross voelt zich verraden door alles wat hij liefheeft en probeert een nieuw leven op te bouwen met zijn nieuwe huishoudster, de mooie Demelza. Maar bankier George Warleggan doet er alles aan om het Ross zo moeilijk mogelijk te maken, en het huwelijk van Ross en Demelza wordt zwaar op de proef gesteld. Het wordt allemaal nog erger als Demelza’s broers ten tonele verschijnen...

Populaire kostuumdrama's
Maar waarom zijn kostuumdrama's, en dan vooral de Britse', nu momenteel zo populair? Daar laten we Ross Poldark, alias Aidan Turner zelf het antwoord op geven : "In mijn beleving zijn ze altijd populair geweest. Als kind ben ik ermee opgegroeid: talloze Charles Dickens-verfilmingen, Jane Austen, noem maar op. Maar waarom ze juist nú zo goed scoren? Misschien omdat er zoveel harde misdaadseries op de buis zijn. Wie weet vormen wij wel een tegengewicht? En het staat natuurlijk als een paal boven water dat de Britten, en met name de BBC, de beste kostuumdrama's maken." Wie zijn wij om hem daar ongelijk in te geven ?

Poldark : 4 seizoenen, waarvan 3 te zien op Netflix. De opnames voor seizoen 5 (en waarschijnlijk ook het voorlopig laatste) beginnen in september. Seizoen 4 is momenteel te zien op BBC 1, elke zondagavond om 22.00 u.

Al deze series zijn integraal of gedeeltelijk beschikbaar op Netflix. Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze series rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Lees ook :
Ben je fan van The Crown? Dan zijn ook deze films en series jouw 'cup of tea'!
Bloed, seks en rondvliegende ingewanden: dit zijn de meest gewelddadige tv-series
10 Britse topseries die de wereld veroveren

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top