Historische actieseries om te zien op Netflix !

Sinds kort staat ook het tweede seizoen van de BBC-reeks The Last Kingdom op Netflix. Het derde seizoen is intussen ook al ingeblikt en wordt nog eind dit jaar op Netflix verwacht.
Historische actieseries om te zien op Netflix ! © IMDb

Wie het eerste seizoen al achter die kiezen heeft - dat werd vorige zomer bij ons ook uitgezonden op Q2 - weet al in grote trekken waaraan hij of zij zich mag verwachten. Terwijl de bloedige strijd tussen de Saksen en de Vikingen voortwoedt, gaat Uhtred op weg om zijn vermoorde familie te wreken en het land van zijn voorouders op te eisen.? En wie van 'The Last Kingdom' geniet, zal ook smullen van deze historische actie- of dramaseries op Netflix.

The Last Kingdom

The Last Kingdom © IMDb

In 'The Last Kingdom' keren we terug naar het negende eeuwse Engeland dat op dat moment verdeeld is in zeven verschillende koninkrijken. Deense Vikingen hebben het gemunt op Engeland en veroveren koninkrijk na koninkrijk. Alleen Wessex, met aan het hoofd koning Alfred de Grote - blijft uiteindelijk nog over. Houdt dit koninkrijk wel stand tegen de Vikingen?

Het tweedse seizoen draait net als het eerste om het hoofdpersonage Uhtred (Alexander Dreymon). Hij is een geboren Saks die, nadat zijn oom hem wou laten ombrengen om zelf de macht te grijpen in Bebbanburg - werd ontvoerd en opgevoed door de Vikingen. De krijger maakt zich op om de dood van zijn vader te wreken en het land van zijn voorouders te heroveren.

Historisch correct is het uiteraard weer niet. Benieuwd naar wie 'The Real Uhtred of Bebbanburg' was? Dit filmpje geeft je alvast iets meer inzicht in de gebeurtenissen in Engeland van die tijd.

The Last Kingdom is een adaptatie van de historische boekenreeks The Saxon Stories van Bernard Cornwell. Fans van Game of Thrones zullen zeker ook van deze reeks smullen.

The Last Kingdom : 3 seizoenen, 2 seizoenen te bekijken op Netflix

Een geschiedkundig extraatje

Een geschiedkundig extraatje © IMDb

King Alfred and the Anglo Saxons
Koning Alfred van Wessex is er uiteindelijk in geslaagd om alle koninkrijken te verenigen en daarmee de basis te leggen voor het Angelsakische rijk, vandaar ook zijn bijnaam Alfred de Grote. Maar het geluk was van korte duur : na enkele mindere afstammelingen van Alfred kwam het Engelse koninkrijk onder Deense heerschappij met Sven Gaffelbaard. Met Ethelred II en Edmund II had het huis van Wessex het weer 4 jaar voor het zeggen, maar toen kwam het Huis van Denemarken voor 26 jaar aan de macht. Nadien werd de macht weer overgedragen naar het huis van Wessex, met Eduard de Belijder als koning.

Wie iets meer te weten wil komen over koning Alfred de Grote kan zijn licht opsteken bij de driedelige BBC documentaire 'King Alfred and the Anglo Saxons'. De drie delen, Alfred of Wessex, The Lady of the Mercians en Athelstan The First King Of England zijn te bekijken op Dailymotion.

1066: A Year to Conquer England
Wat er nadien gebeurde is nog niet allemaal uitgeklaard, maar zeker is wel dat in het sterfjaar van Eduard de Belijder in 1066 Willem van Normandië (of Willem de veroveraar) de macht in Engeland overnam na de overwinning tijdens de slag bij Hastings, prachtig uitgebeeld in het Tapijt van Bayeux. Al is het allemaal nog iets ingewikkelder dan dat. Daarover verscheen vorig jaar '1066 : A year to conquer England', een driedelige historische wetenschappelijke uitzending die het midden houdt tussen documentaire, wetenschappelijk onderzoek en re-anactment, uniek en tot hiertoe enkel uitgezonden op BBC, maar historisch zeer accuraat. En er kwamen zelfs een paar unieke Vlaamse geschriften aan te pas, verborgen in de duistere krochten van de Koninklijke Bibliotheek van Brussel.

1066: A Year to Conquer England is integraal te bekijken op youtube.

Al blijkt volgens sommigen ook deze wetenschappelijk onderbouwde reeks niet helemaal correct te zijn. Bekijk hieronder alvast enkele interessante punten van kritiek in 'Disagreeing with Historians on 1066: A Year To Conquer England'

Vikings

Vikings © IMDb

Vikings tapt voor een stuk uit hetzelfde vat als 'The Last Kingdom', maar gaat stukken verder en dieper. In het Scandinavië van de achtste eeuw staan de beruchte Noormannen op het punt geschiedenis te schrijven. De grootste en moedigste onder hen is Ragnar Lothbrok. Hij heeft zijn zinnen gezet op het rijke westen en is ervan overtuigd om Frankrijk en Engeland te kunnen veroveren. Al snel ontdekt hij dat zijn strijd begint binnen de eigen Vikingrangen. Zijn missie vergt bloed, zweet en tranen, maar vooral ook onnoemelijk veel moed.

Legendes en geschiedenis gaan hand in hand
Brutale veldslagen, ondoorgrondelijke familiebanden, ongeschreven wetten en soms barbaarse rituelen vormen de rode draad in deze historische dramareeks. Vikings is een van de eerste fictieprojecten van History Channel. De zender koos niet voor niets Michael Hirst en Morgan O'Sullivan, intussen twee toonaangevende namen op het gebied van historische dramareeksen (met o.a. The Tudors, Camelot, The Borgias e.a. op hun palmares, nvdr), als producers van deze reeks. Hirst en O'Sullivan kregen de opdracht om de reeks historisch zo accuraat mogelijk te maken en deden dan ook research naar zowat elk aspect van de Vikingcultuur alvorens ze begonnen. Daar zijn ze ook in geslaagd, al nemen ze in de serie wel een serieus loopje (of liever een halve marathon) met de historische 'feiten' zoals weergegeven in de kronieken. Al zijn die ook weer niet zo nauwkeurig. Justin Pollard, geschiedkundig adviseur voor de serie, heeft het over de aanpak en de echte Ragnar Lothbrok in dit artikel.

Vikings : 6 seizoenen, momenteel bij ons niet te zien op Netflix. Maar wie binnenkort bijvoorbeeld naar Turkije reist en zich af en toe verveelt, kan smullen van de volledige serie want daar worden alle seizoenen integraal uitgezonden op Netflix. Bij ons zond Q2 de reeks uit tot en met seizoen 4 deel 1.

De Vikingen veroveren terug onze contreien

Norsemen

Norsemen © IMDb

Wie maar niet genoeg kan krijgen van de Vikingen maar voor wie het ook niet al te serieus moet zijn, is de Noorse serie 'Norsemen' een bijzonder leuk tussendoortje. Het wordt al snel duidelijk dat alles wat series als Vikings, The Last Kingdom en zelfs Game Of Thrones brengen, op de hak wordt genomen. Het eerste seizoen bestaat uit zes korte afleveringen van een half uurtje vol droge, bijna Engelse, humor.

Monty Python meets Game of Thrones
'Norsemen' (of 'Vikingane' in het Noors) werd geschreven en geregisseerd door Jon Iver Helgaker en Jonas Torgersen. Het interessante is dat serie (om commerciële redenen) zowel in het Noors als in het Engels werd opgenomen. Een slimme zet, want na de première in 2016 op de Noorse zender NRK kreeg de reeks lof van kijkers en recensenten. Zij vonden het een mix tussen Monty Python en Game of Thrones. Het eerste seizoen won dan ook de prestigieuze Noorse tv-prijs Gullruten Award in 2017 voor Beste Comedyserie. Intussen is er ook al een tweede seizoen ingeblikt.

Het eerste seizoen van Norsemen is nu te zien op Netflix.

Marco Polo : botsende werelden

Marco Polo : botsende werelden © IMDb

'Marco Polo' is een Netflix Original-serie met een oosters parfum. De sfeer in deze serie is er eentje om bij weg te dromen: die van de Zijderoute, met verleidelijke courtisanes en knappe strijders. Netflix lanceerde deze miljoenen kostende tv-serie vol actie en seks in december 2014. De reeks is gebaseerd op de historische avonturen van de Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo tijdens zijn verblijf in China in de dertiende eeuw aan het hof van de veroveraar Koeblai Khan. Polo keert in Europa terug met een schat aan informatie over het verre, exotische China. Na het succesvolle eerste seizoen hebben de fans van de reeks wel even op hun honger moeten blijven zitten, want het vervolg liet meer dan anderhalf jaar op zich wachten. Het tweede seizoen is sinds juli 2016 beschikbaar op Netflix. Tien afleveringen oosterse hebzucht, verraad en seksuele intriges. Een absolute must see !

Marco Polo : 2 seizoenen, beide te zien op Netflix

Marco Polo, een gloednieuwe serie van Netflix
Marco Polo, seizoen 2: intriges, mooie mensen en verleidelijke helden

Spartacus : het bloed spat van het scherm

Spartacus : het bloed spat van het scherm © IMDb

Deze reeks is alleszins geen voer voor gevoelige kijkers. De focus ligt op Spartacus, een leerling van de beroemde gladiatorenschool, die regelmatig het zand in moet in het indrukwekkende Colosseum om zijn lotgenoten te bekampen en zo het Romeinse volk te vermaken. Alles is indrukwekkend in beeld gebracht: gestyleerde gevechten in slow motion waarbij het bloed van je scherm spat. Een hoofd afhakken en het in de hoogte houden als een trofee, daar draaien de hoofdrolspelers in ‘Spartacus’ hun hand niet voor om, en om het geheel te kruiden zit er ook heel wat naakt in, én expliciete seksscènes. Elk seizoen heeft een lichtjes aangepaste titel: zo hadden we 'Spartacus: Blood and Sand' (S1), 'Spartacus: Vengeance' (S2) en 'Spartacus: War of the Damned' (S3).  'Spartacus: Gods of the Arena' is een 6-delige miniserie en een prequel op de Spartacus-reeks.

Spartacus: Blood and Sand en Spartacus: Gods of the Arena zijn integraal te bekijken op Netflix. Van het laatste seizoen, Spartacus: War of the Damned, ontbreken enkele afleveringen.

Troy: Fall of a City

Troy: Fall of a City © IMDb

Griekse goden, klassieke schoonheden en een houten paard vormen de ingrediënten van de serie 'Troy: Fall of a city'. De reeks is gebaseerd op de Ilias van Homeros, een van de bekendste verhalen uit de klassieke oudheid. Voor deze reeks over de Trojaanse oorlog sloegen Netflix en BBC de de handen in elkaar, en dat kon alleen maar een pareltje opleveren. Deze nieuwe achtdelige verfilming van het epos van Homeros is, ondanks het vele geweld en het bloot, een degelijk klassiek uitgevoerd kostuumdrama, met dappere helden (zoals Achilles, die gespeeld wordt door een zwarte acteur, kwestie van het verschil met de helmboswuivende Brad Pitt in de film uit 2004 duidelijk in de verf te zetten) en sinistere slechteriken.

Een episch verhaal over liefde en oorlog
De lotgevallen over de inwoners van de belegerde stad Troje en haar Griekse belagers beginnen als een liefdesverhaal. De jonge Trojaanse prins Paris valt als een blok voor Helena, de echtgenote van de koning van Sparta, een Griekse stadsstaat. Paris was door liefdesgodin Afrodite de mooiste vrouw van de wereld beloofd, en ontvoerde de koningin naar zijn thuisstad. De Spartaanse koning was woedend, verzamelde bondgenoten uit heel Griekenland en trok naar Troje. Hij zou niet weggaan zonder zijn vrouw Helena. Het beleg duurde jarenlang en stond bol van het verraad en van de heldendaden. Waarschijnlijk herinner je je nog enkele namen als Hektor, Ajax en Achilles uit langvervlogen geschiedenislessen.

Troy: Fall of a City : 1 seizoen, 8 afleveringen, eerder dit jaar te zien op BBC One en nu ook op Netflix.

Black sails

Black sails © IMDb

Black Sails is een Amerikaanse avontuurlijke dramareeks over de beruchte piraten die de zeeën rond de Bahama's onveilig maakten in de 18de eeuw. Scenarioschrijvers Robert Levine en Jonathan Steinberg baseerden hun verhaal op de basisliteratuur van de piraterij: 'Treasure Island' van de Schotse auteur Robert Louis Stevenson, maar gaan een twintigtal jaar terug in de tijd. De zeerovers zijn dan nog een stuk jonger en ze worden heel realistisch neergezet. Het beruchte trio Charles Vane, Jack Rackham en Anne Bonny zijn bovendien gebaseerd op echt bestaande historische figuren. Die kwamen wel iets minder roemrijk aan hun einde: ze stierven alle drie door ophanging. Kapitein Flint is dan weer een fictief personage.

Spectaculaire zeeslagen
Een serie over piraten kan natuurlijk niet zonder zeeslagen en die zijn in Black Sails dan ook heel spectaculair. Het kanonvuur knalt je om de oren en er gaat geen gevecht voorbij zonder dat er liters bloed worden verspild. Daarnaast zijn er ook nog de politieke spelletjes van Eleanor Guthrie die de leiding heeft over pirateneiland New Providence en zich in allerlei bochten moet wringen om de macht te behouden.

Black sails : 4 seizoenen, integraal te zien op Netflix

Wat je moet weten over Black Sails

Outlander

Outlander © IMDb

Outlander combineert romantiek, sciencefiction, geschiedenis en avontuur en is gebaseerd op de bestsellerromans van Diana Gabaldon. Laat je meevoeren op de epische reis van Claire Randall, een getrouwde WOII verpleegster (Caitriona Balfe), die per ongeluk door een partij Menhirs terug in de tijd 'valt' en terechtkomt in het Schotland van het jaar 1743, op dat moment in volle burgeroorlog. Daar komt ze Black Jack Randall tegen, een verre voorvader van haar man Frank die uiterlijk precies op hem lijkt, maar eigenlijk een sadistische bruut blijkt te zijn. Beide personages kunnen niet meer van elkaar verschillen en worden voortreffelijk gestalte gegeven door Tobias Menzies, die ook de rol van  Prince Philip zal vertolken in het derde seizoen van The Crown.

Jamie & Claire : de chemie spat van het scherm
Door omstandigheden wordt Claire gedwongen te trouwen met de razend knappe maar vogelvrij verklaarde Highlander Jamie Fraser (Sam Heughan). Ze wordt verliefd op hem en ziet zichzelf verscheurd tussen twee mannen in totaal verschillende tijdperken. Claire moet vrede vinden tussen haar moderne manier van denken en de wereld van de 18de eeuw aan de vooravond van de Jacobitische revolte die uiteindelijk zal leiden tot de slag bij Culloden (1946). Het leven in de Schotse hooglanden van de 18de eeuw was hard, dus verwacht je niet alleen aan schitterende landschappen, prachtige kastelen en hunks in kilts, maar ook aan veel politieke intriges, matchtswellustige spelletjes, gruwelijke en sadistische martelpraktijken en seksueel geweld, een wreed heksenproces een meer van dat fraais. Maar laat je dat absoluut niet tegenhouden om deze uitstekende tv-reeks te bekijken!

Sekssymbool
Trouwens, Sam Heughan groeide door deze serie, net als Aidan Turner door Poldark, in geen tijd uit tot een wereldwijd sekssymbool en is intussen waarschijlijk de bekendste Schot na Sean Connery. Wat uiteraard niks afdoet aan zijn acteertalent. Wie nu nog niet weet wie deze knappe hunk is, of wie nog niet overtuigd is waarom zij/hij moet kijken : check onmiddellijk zijn instagramaccount !

Outlander : 3 seizoenen, waarvan 2 te bekijken op Netflix. Het vierde seizoen wordt nog dit jaar verwacht, seizoen 5 en 6 zijn ook al besteld.

The Musketeers

The Musketeers © IMDb

The Musketeers vertelt het verhaal van de musketiers, een soort eregarde van de Franse koning in de 17de eeuw. Ze bestaan uit D'Artagnan, Aramis, Athos en Porthos. Deze tv-serie neemt de legendarische roman van Alexandre Dumas vooral als inspiratiebron. Scenarioschrijver Adrian Hodges heeft zijn eigen draai gegeven aan het aloude verhaal en toont de helden vooral als mensen van vlees en bloed. De serie is doorspekt met humor, wordt in hoog tempo verteld en je hoeft er niet teveel bij na te denken.

Opwindende helden, actie, politieke intriges, list, lust en verraad, romantiek, humor, én natuurlijk de nodige zwaardgevechten: dat vind je allemaal in 'The Musketeers'. In de het eerste seizoen is Peter Capaldi als de schurkachtige kardinaal Richelieu de te geduchten vijand, in het tweede seizoen wordt die rol overgenomen door de al even kwaadaardige Rochefort (omdat Capaldi de rol van Richelieu inruilde voor Dr. Who, nvdr). En in het derde seizoen is de Markies van Feron de snoodaard van dienst. Ook femme fatale Milady de Winter is nimmer of nooit te vertrouwen.

The Musketeers : 3 seizoenen, integraal te zien op Netflix

The Musketeers hakken erop los

Poldark

Poldark © IMDb

één-kijkers hebben net het derde seizoen achter de kiezen, terwijl aan de andere kant van het kanaal met spanning werd uitgekeken naar de officiële aftrap van het vierde seizoen van Poldark op zondag 10 juni op BBC 1. Er waren al prescreenings geweest begin mei in Londen en begin juni in Redruth in Cornwall, waar het publiek volledig uit zijn dak ging. Sociale media werden bedolven onder filmpjes, foto's en screenshots en ook in de rest van de (Engelstalige) wereld groeit de Poldark-koorts naarmate de uitzenddata in de verschillende landen nadert.

Internationale hit
Dat de serie intussen een wereldwijde hit is, is vooral te danken aan de Ierse acteur en hoofdrolspeler Aidan Turner, die regelmatig topless mag opdraven, zoals ook in het openingsshot van de eerste eflevering van S4. Geen magazine of krant in het VK die daar geen paginagrote foto van op de voorpagina had staan de voorbij week. Turner groeide dankzij zijn hoofdrol als Ross Poldark in no time uit tot een sekssymbool, maar laten we vooral niet vergeten dat hij in eerste instantie een briljant acteur is met al heel wat glansprestaties op zijn cv. Ook de rest van de cast, met o.a. Eleanor Tomlinson als Demelza, Heida Read als Elisabeth, Jack Farthing als 'evil' George, Luke Norris als dr. Dwight Enys, Gabriella Wilde als Caroline Penvenen, ziet er niet alleen prachtig uit, ze leveren ook nog schitterend acteerwerk af. Met daarnaast een speciale vermelding voor Christian Brassington die bijna 13 kilo moest aankomen voor zijn rol als walgelijke, monsterlijke en seksverslaafde (met een voetenfetish) Reverend Osborne Whitworth.

Adembenemende landschappen
Wat ook nog bijdraagt tot de charme en het succes van de serie zijn net zoals bij Outlander de adembenemende landschappen van Cornwall met zijn prachtige stranden en baaien en ruige klippen met geheime grotten en inhammen. De belangstelling voor Cornwall is sinds het begin van de serie zo toegenomen dat toeristen van over heel de wereld in horden naar de regio afzakken om al dat moois te bewonderen tijdens - meestal wel erg commerciële - Poldark-tours.

Remake van jaren '70 kostuumdrama
Voor wie nog niet bekend is met deze fantastische Britse successerie : de huidige reeks is een remake van de gelijknamige BBC serie uit de jaren '70, toen Robin Ellis de held van dienst was in het groots opgezette BBC-kostuumdrama naar de romans van de in 2003 overleden auteur Winston Graham. Die serie is intussen wel een beetje gedateerd (voor wie even wil vergelijken of nostalgisch terugblikken zijn er genoeg fragmenten of zelfs hele afleveringen te vinden op youtube). En om de cirkel helemaal rond te maken : Robin Ellis, de Ross Poldark van toen, speelt nu ook ook een gastrol als rechter. Twee Poldarks samen, een uniek moment.

Poldark is een productie van Mammoth Screen en dat alleen al staat garant voor kwaliteit. Andere bekende series van dit productiehuis zijn o.a. 'Victoria', 'And Then There Were None' (ook met Aidan Turner), 'Endeavour', 'Ordeal by Innocence' (eveneens met Eleanor Tomlinson) en 'Parade's End' (waaraan ook de VRT zijn medewerking verleende).

Het verhaal
Het is 1783. Ross Poldark keert terug naar zijn geboortestreek Cornwall na drie jaar te hebben meegevochten in de Amerikaanse Revolutie. Wat hij bij thuiskomst aantreft is schokkend. Zijn landgoed en kopermijnen liggen er vervallen bij en zijn vader is tijdens zijn afwezigheid overleden. Tot overmaat van ramp heeft zijn jeugdliefde Elizabeth zich verloofd met zijn neef Francis. Ross voelt zich verraden door alles wat hij liefheeft en probeert een nieuw leven op te bouwen met zijn nieuwe huishoudster, de mooie Demelza. Maar bankier George Warleggan doet er alles aan om het Ross zo moeilijk mogelijk te maken, en het huwelijk van Ross en Demelza wordt zwaar op de proef gesteld. Het wordt allemaal nog erger als Demelza’s broers ten tonele verschijnen...

Populaire kostuumdrama's
Maar waarom zijn kostuumdrama's, en dan vooral de Britse', nu momenteel zo populair? Daar laten we Ross Poldark, alias Aidan Turner zelf het antwoord op geven : "In mijn beleving zijn ze altijd populair geweest. Als kind ben ik ermee opgegroeid: talloze Charles Dickens-verfilmingen, Jane Austen, noem maar op. Maar waarom ze juist nú zo goed scoren? Misschien omdat er zoveel harde misdaadseries op de buis zijn. Wie weet vormen wij wel een tegengewicht? En het staat natuurlijk als een paal boven water dat de Britten, en met name de BBC, de beste kostuumdrama's maken." Wie zijn wij om hem daar ongelijk in te geven ?

Poldark : 4 seizoenen, waarvan 3 te zien op Netflix. De opnames voor seizoen 5 (en waarschijnlijk ook het voorlopig laatste) beginnen in september. Seizoen 4 is momenteel te zien op BBC 1, elke zondagavond om 22.00 u.

Al deze series zijn integraal of gedeeltelijk beschikbaar op Netflix. Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze series rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Lees ook :
Ben je fan van The Crown? Dan zijn ook deze films en series jouw 'cup of tea'!
Bloed, seks en rondvliegende ingewanden: dit zijn de meest gewelddadige tv-series
10 Britse topseries die de wereld veroveren

Waag je kans en win

Bekijk alles

Music Maestro

Bekijk alles
2020? Deze Belgische bands en artiesten hou je best in de gaten!

2020? Deze Belgische bands en artiesten hou je best in de gaten!

2019 is iets meer dan halfweg. Hoog tijd om vooruit te blikken op de bands en artiesten die hun opwachting maken voor 2020. We beperken ons in de keuze tot België. Talent genoeg van jonge - en iets oudere - muzikale duizendpoten die in 2020 potten zullen breken. Glazen bol-modus aan!

Tien tributebands om in de gaten te houden!

Tien tributebands om in de gaten te houden!

Het is een fenomeen van de laatste jaren: tributebands. Tributebands verschillen van coverbands in die zin dat ze enkel het repertoire van één band spelen. En ze hebben succes, jazeker! Je zou denken: waarom beginnen muzikanten niet zelf een groep en schrijven ze geen eigen songs? Maar soms zit het plezier van het spelen gewoon in de vertolking van de muziek van je idolen. Tributebands zijn hot. We selecteerden er tien, waarvan sommige het succes van het origineel quasi benaderen...

New Wave: levend en wel!

New Wave: levend en wel!

New Wave leeft. En hoe! Wie de affiche van het jaarlijkse W-Fest bekijkt, belandt in een donkere oase van all things new wave. Oud en nieuw staan er broederlijk/zusterlijk naast elkaar. Dat kan maar één ding betekenen: new wave leeft.

De blues: een verzamelnaam voor heel wat stijlen…

De blues: een verzamelnaam voor heel wat stijlen…

De blues is in de loop van de 19de eeuw ontstaan op de plantages in het zuiden van de Verenigde Staten. Het zijn de klaagliederen van de zwarte slaven die onder sobere instrumentale begeleiding hun leed, armoede, ellende… onder woorden brengen. Muziek waarin heel wat mensen zich dus kunnen herkennen. Alleen al in de Verenigde Staten bestaan er een tiental verschillende soorten blues. En wereldwijd zijn er veel blueslike of bluesy genres te vinden die er wat van weg hebben.

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Augustus was opnieuw een maand waarin we afscheid moesten nemen van een paar muziekhelden. Een overzicht van de legendes die de voorbije maand niet overleefden.

Vlaanderen goed vertegenwoordigd op Zeeland Nazomerfestival

Vlaanderen goed vertegenwoordigd op Zeeland Nazomerfestival

Van 27 augustus tot en met 7 september barst de 19de editie van Zeeland Nazomerfestival los met theater op locatie in Zeeland en muziek op het Abdijplein in Middelburg. Deze nazomer staan er drie grote locatietheatervoorstellingen op het programma, en op het Abdijplein in Middelburg, traditiegetrouw het hart van het Zeeland Nazomerfestival, spelen ook dit jaar weer grote namen uit de Nederlandse muziekscene. Het het Vlaamse saxofoonkwartet BL!NDMAN gaat er tijdens de openingsavond van het Abdijplein de klassieke tour op met het bekroonde programma '32 FOOT / the Organ of Bach', en ook Zeeuws talent krijgt een podium, want het voorprogramma wordt dagelijks verzorgd door PopaanZee.

Start to jazz: deze 10 platen horen absoluut in je platenkast!

Start to jazz: deze 10 platen horen absoluut in je platenkast!

Door de ene verguisd, door de andere aan het hart gedrukt: jazz. Onder de noemer jazz huizen heel wat artiesten. Maar welke moet je bij wijze van introductie absoluut in je platenkast staan hebben?

De rode loper van de MTV Video Music Awards

De rode loper van de MTV Video Music Awards

Op de uitreiking van de 35ste MTV Video Music Awards ging Taylor Swift aan de haal met de hoofdprijs voor Beste Video. Ook Lil Nas X, Billy Ray Cyrus, Shawn Mendes en Camila Cabello vielen in de prijzen. Ontdek hier de foto’s vanop de rode loper!

De tien meest legendarische rockclubs ooit

De tien meest legendarische rockclubs ooit

We kennen allemaal de coolste Belgische rockzalen, zoals de AB, 4AD, De Vooruit, Reflektor... maar weet je ook welke clubs wereldwijd tot de meest legendarische gerekend worden? Wij zochten het even uit en kwamen terug van een reis vol rock-‘n-roll en verhalen.

Dit waren de zomerhits van 2019

Dit waren de zomerhits van 2019

Niels Destadsbader won dan wel voor het derde jaar op rij de Radio 2 Zomerhit 2019 met 'Mee Naar Boven', er werden deze zomer nog heel wat andere zomerse hits gescoord! Wij zetten de nummers op een rij die je voor altijd zullen terug katapulteren naar de hete zomer van 2019!

De muzikanten met de kortste carrières

De muzikanten met de kortste carrières

Sommigen stierven vroegtijdig, anderen beslisten om andere dingen te gaan doen. En dan zijn er ook muzikanten die echt wel verrassende plotwendingen hebben meegemaakt. Een overzicht van de muzikanten van wie de carrière te snel voorbij was.

De tien meest misbegrepen lyrics

De tien meest misbegrepen lyrics

Ken Li! Of hoe je zingt wat je niet hoort! De tien meest misbegrepen songs ooit.  Herinner je je de doortocht van die Bulgaarse zangeres bij ‘Music Idol’ Bulgarije, die de songs ‘Ken Lee’ van Mariah Carey te berde bracht?

Focus op films, series & tv

Bekijk alles
De winnaars van de Ensors 2019

De winnaars van de Ensors 2019

Afgelopen zaterdag 14 september werden de Ensors uitgereikt tijdens een feestelijk gala in Oostende. Een overzicht van de winnaars!

De tv-tips van de week (van 16 t.e.m. 22 september)

De tv-tips van de week (van 16 t.e.m. 22 september)

Wat is er de komende dagen op de buis? Dat verneem je hier!

De beste documentaires op Netflix

De beste documentaires op Netflix

Sommige merken gebruiken hun bekendheid voor een doel dat ze belangrijk vinden. Bij outdoorspecialist Patagonia is de planeet hun grootste bezorgdheid.

Bradley Cooper in vorm: zijn beste films

Bradley Cooper in vorm: zijn beste films

De Amerikaanse superster Bradley Cooper is een veelgevraagde acteur en minstens even begeerd bij de vrouwen vanwege zijn looks. Hij startte relatief laat met acteren, op zijn 24ste, dankzij een rolletje in 'Sex and the City'. Maar sindsdien is zijn filmografie een lange lijst, verschijnt hij bijna elk jaar op het grote scherm en was hij zelfs drie jaar lang de best betaalde acteur. We sommen graag even de filmische hoogtepunten op uit zijn carrière.

Zij zoeken de liefde in Boer zkt Vrouw - De Wereld Rond

Zij zoeken de liefde in Boer zkt Vrouw - De Wereld Rond

Liefde kent geen grenzen, dat heeft het eerste seizoen van Boer zkt Vrouw - De Wereld Rond dubbel bewezen met de mooie koppels Jan en Romina en Manu en Hilde. Ook dit jaar gaan vijf Vlaamse boeren in het buitenland, onder wie ook één vrouw, op zoek naar een lief van hier.

Het sappigste showbizznieuws van de week

Het sappigste showbizznieuws van de week

Er gaat geen week voorbij zonder verse showbizzroddels… Natalia is in blijde verwachting, ook Lesley-Ann Poppe gooit zich op de CBD-markt en Adele vraagt de scheiding aan. De opmerkelijkste nieuwtjes uit het BV- en Hollywooduniversum lees je hier!

IJzingwekkende Franse horrorserie Marianne nu op Netflix

IJzingwekkende Franse horrorserie Marianne nu op Netflix

Netflix voegt dagelijks nieuwe titels toe aan het aanbod, en dat is deze week niet anders. Uitschieter is de nieuwe Franse horrorserie 'Marianne', die onze favoriete streamingsdienst op vrijdag 13 september - de datum is niet toevallig gekozen - op je loslaat. De eerste beelden zijn in elk geval bloedstollend en jagen je al onmiddelijk de stuipen op het lijf.

Netflixtoppers op Filmfestival Venetië

Netflixtoppers op Filmfestival Venetië

Vorig jaar ging de Gouden Leeuw voor het eerst naar een Netflixfilm, met name de prachtige zwartwitvertelling 'Roma' van Alfonso Cuarón, en ook dit jaar waren de Netfix (co)producties goed vertegenwoordigd op het filmfestival van Venetië. In de prijzen vielen ze deze keer niet, ook al waren Noah Baumbachs 'Marriage Story' en Steven Soderberghs 'The Laundromat' (foto) getipt voor een award. De hoofdprijs ging dit jaar naar 'Joker', een dure studiofilm over de legendarische Batman-slechterik van regisseur Todd Phillips met Joaquin Phoenix in de hoofdrol.

Maak kennis met de wereldbewoners van Donderen in Keulen

Maak kennis met de wereldbewoners van Donderen in Keulen

Met veel humor en een beetje show trapte Sven de Leijer zondagavond zijn gloednieuwe quiz Donderen in Keulen af.Sven heeft van negen erg uiteenlopende landen in de wereld – van Turkije en Colombia tot Senegal en de Verenigde Staten – telkens drie inwoners de kleren van het lijf gevraagd. Het is aan de quizzende Belgen om in dit mondiale kluwen hun eigen vooroordelen te ontmaskeren, en de stereotypen te bevestigen of ontkrachten.

Nathalie Meskens: hotter dan ooit

Nathalie Meskens: hotter dan ooit

Ook dit najaar is Nathalie Meskens niet van ons scherm te slaan. Ze acteert in Gina & Chantal, presenteert het zevende seizoen van de panelshow Beste Kijkers, is een van de BV’s die de uitdaging aangaat in Beat VTM én een van de teamkapiteins in Wat een Jaar! Een overzicht van de veelzijdige carrière van de leading lady van VTM!

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (11 september)

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (11 september)

Vind je niet direct je gading bij de reguliere tv-zenders? Waarom dan niet genieten van een film in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Tijd voor film: nu in de bioscoop (11 september)

Tijd voor film: nu in de bioscoop (11 september)

Zin in een avondje uit? Dan is een film meepikken altijd een uitstekend idee. Ontdek hier wat voor fraais je deze week kan gaan bekijken in 's lands filmzalen, en welke de meest bezochte bioscoopfilms van het moment zijn.

Nieuws van het esports-front

Bekijk alles
BLAST Pro Series kondigt BLAST Premier aan met prijzenpot van 4.25 miljoen dollar

BLAST Pro Series kondigt BLAST Premier aan met prijzenpot van 4.25 miljoen dollar

BLAST Pro Series heeft een nieuw Counter-Strike: Global Offensive toernooi aangekondigd dat de naam BLAST Premier meekrijgt. Het toernooi zal een totale prijzenpot van 4.25 miljoen dollar tellen en zal doorgaan in 2020. Het circuit heeft twee Season Finals waarbij de winnaar telkens 500.000 dollar mee naar huis neemt. In de Global Final kan de winnaar zelfs 1.000.000 dollar winnen.

Esport team PSV promoveert Yusufcan Ercan

Esport team PSV promoveert Yusufcan Ercan

PSV Esports heeft zich versterkt met Yusufcan Ercan (19) voor hun FIFA team. PSV maakte het nieuws bekend via hun Twitter pagina en hun website. Ercan heeft grote schoenen om te vullen bij PSV, want hij moet fungeren als de vervanger van Belg Stefano Pinna, die bij PSV en internationaal hoge toppen kon scheren.

Defusekids verliest nipt van Fnatic Rising op EU Masters

Defusekids verliest nipt van Fnatic Rising op EU Masters

Gisterenavond nam Defusekids het op tegen Fnatic Rising in z’n eerste wedstrijd binnen hun aartsmoeilijke groep. Een dik halfuur leek het erop dat Defusekids met de overwinning naar huis zou kunnen gaan, maar Fnatic Rising vocht terug en door een aantal foutjes bij Defusekids gaven ze de zege nog uit handen.

Nederlander “ChrisJ” naar DreamHack Malmö met mousesports

Nederlander “ChrisJ” naar DreamHack Malmö met mousesports

Nederlander Chris “ChrisJ” de Jong heeft zich met zijn CS:GO teamgenoten bij mousesports kunnen kwalificeren voor DreamHack Malmö. Ze klopten onderweg naar de finale teams als FATE en GamerLegion en keken in die finale dan het Servische CR4ZY in de ogen, dat ze uiteindelijk wisten te verslaan.

“DaddyJordi” en “ThomasLol” weg bij mCon Esports

“DaddyJordi” en “ThomasLol” weg bij mCon Esports

Esports organisatie mCon Esports heeft via hun Twitter pagina aangekondigd dat ze afscheid zullen nemen van Jordi “DaddyJordi” Bust en Thomas “ThomasLol” van Schaik, respectievelijk de jungler en support van hun League of legends team. Daardoor zal de organisatie op zoek moeten naar een nieuwe jungler. Een nieuwe support speler vonden ze al in Gijs “Gijsje” Boschman.

Splyce trekt naar play-in Worlds, Fnatic naar groepsfase

Splyce trekt naar play-in Worlds, Fnatic naar groepsfase

De afgelopen drie dagen vonden de Regional Qualifiers van de LEC plaats, waar vier teams het tegen elkaar opnemen voor twee plaatsjes op het wereldkampioenschap. Die teams waren Fnatic, Splyce, Schalke 04 en Origen. G2 Esports had al een plaatsje op worlds na hun overwinning in de LEC.

AVANGAR klopt ForZe en wint BLAST Pro Series Moskou

AVANGAR klopt ForZe en wint BLAST Pro Series Moskou

Het hing in de lucht na hun glansprestatie op de StarLadder Major in Berlijn waar ze de tweede prijs mee naar huis namen, maar nu wint AVANGAR ook BLAST Pro Series Moskou. Daarmee zet AVANGAR zichzelf nog wat extra in de verf als één van de meest interessante en veelbelovende CS:GO teams van het moment.

Sector One neemt afscheid van “Forsaken”, stelt “Nightmares” voor

Sector One neemt afscheid van “Forsaken”, stelt “Nightmares” voor

Belgische esports organisatie Sector One heeft op twitter een wijziging in hun League of Legends line-up aangekondigd. De Nederlander Dennis “Forsaken” Kroes, die voor Sector One de support rol invulde, zal het team gaan verlaten. Om de leegte die hij achterlaat op te vullen, doet de organisatie voortaan beroep op de kwaliteiten van Nederlander Richard “Nightmares” Gielisse

Heroic komt naar DreamHack Rotterdam

Heroic komt naar DreamHack Rotterdam

Het Deense CS:GO team Heroic zal aanwezig zijn op DreamHack Rotterdam. Dat heeft zowel het team als DreamHack bevestigd. Heroic kreeg een uitnodiging voor een rechtstreekse deelname aan het event, waardoor ze zich bij de vier eerder bevestigde teams mogen voegen, namelijk AVANGAR, DreamEaters, CR4ZY en Besiktas. Besiktas is het enige team dat niet werd uitgenodigd, maar zich kwalificeerde via de DreamHack Showdown in Valencia.

Luminosity laat volledige CS:GO roster gaan

Luminosity laat volledige CS:GO roster gaan

CS:GO team Luminosity heeft bevestigd dat het zijn volledig Braziliaans roster laat gaan. De spelers zelf zullen nog wel deelnemen aan de EPL en de ECS, maar doen dat onder eigen naam en dus niet meer die van Luminosity. Het nieuws komt niet meteen als een verrassing want geruchten dat de Canadese organisatie z’n roster aan de kant wil schuiven doken de laatste tijd wel vaker op.

Defusekids komt in aartsmoeilijke groep terecht op EU Masters

Defusekids komt in aartsmoeilijke groep terecht op EU Masters

Belgisch team Defusekids was door zijn overwinning in de Benelux Premier League gekwalificeerd voor de EU Masters. Ondertussen zijn de groepen voor de groepsfase bekend gemaakt en die is, voor Defusekids dan, op z’n minst zwaar te noemen.

Tijd van “NEO” bij FaZe zit erop

Tijd van “NEO” bij FaZe zit erop

Filip “NEO” Kubski, de Poolse CS:GO speler die actief was als wisselspeler voor team FaZe, zal het team nu verlaten. Dat maakte de organisatie recent bekend. De geruchten van een mogelijk vertrek speelden al een tijdje, zeker na de erg zwakke prestatie van FaZe op de StarLadder Major in Berlijn, waar ze 12e-14e eindigden. Ze verloren wedstrijden tegen Vitality, Renegades en CR4ZY.

Top