Alles wat je wil weten over Blade Runner 2049

‘Blade Runner 2049’ is de langverwachte terugkeer van Ridley Scotts cultfilm uit 1982, en het is een klepper van formaat. Wij zijn fan, en de film is nu te huur in de Movies & Series van Proximus Pickx! Hier zijn alvast enkele interessante weetjes...

2019

De originele Blade Runner van Ridley Scott speelt zich af in een dystopische omgeving: het Los Angeles van 2019. Harrison Ford speelt Rick Deckard, een politieagent met als taak slecht werkende, menselijk uitziende androids op te sporen en te vernietigen. Agenten die hierin gespecialiseerd zijn, worden ook blade runners genoemd.

De androids of robots zijn replicants. Ze worden gemaakt door de machtige Tyrell Corporation en dienen als slaaf voor mensen.

Heb je de originele film van Ridley Scott niet gezien? Vrees niet, je hoeft de eerste film niet gezien te hebben om van ‘Blade Runner 2049’ te kunnen genieten. Denis Villeneuves sequel bevat genoeg achtergrond en clues om zonder problemen te kunnen volgen.

2049

Zoals de titel doet vermoeden, pikt ‘Blade Runner 2049’ het verhaal dertig jaar later weer op. Deckard is al sinds 2019 vermist.

Ryan Gosling speelt K., een blade runner van de Los Angeles Police Department. Net als Deckard destijds moet hij slechte, of slecht functionerende replicants opsporen en uitschakelen. Zijn job wordt plots een stuk ingewikkelder wanneer hij tijdens een routinemissie op een geheim stoot dat de hele maatschappelijke orde zou kunnen verstoren.

Sterke acteerprestaties

Verwacht je met ‘Blade Runner 2049’ aan prachtige beelden, een mysterieuze, melancholische sfeer en schitterend acteerwerk.

Naast Ryan Gosling – met uitgestreken gezicht, koele blik en veel ingehouden emotie – zie je onder meer Harrison Ford, Ana de Armas, Robin Wright, Jared Leto en de Nederlandse actrice Sylvia Hoeks.

Denis Villeneuve

Regisseur Denis Villeneuve (onder meer bekend van ‘Arrival’, ‘Prisoners’, ‘Incendies’) kreeg naar verluidt van Sony een gigantisch budget én carte blanche om er iets moois van te maken.

Geen alledaagse situatie, maar de Canadese regisseur heeft zich met verve van zijn taak gekweten. Nochtans nam hij best risico’s met zijn film. ‘Blade Runner 2049’ is geen typische blockbuster, maar eerder een artistieke auteursfilm met een groot budget. En ook: een lange film die filosofische vragen stelt en je omverblaast met spectaculair mooie beelden.

Niet iedereen zal deze film kunnen smaken, maar wij zijn absoluut fan!

Aan de Amerikaanse box-office scoorde de film niet bijzonder goed, maar recensenten waren overwegend positief en in Europa waren de fans talrijker aanwezig.

Blade Runner 2049 is nu te bekijken in de Movies & Series van Proximus Pickx.
Ga er rustig voor zitten, want de film duurt best lang – bijna drie uur.

Films

Bekijk alles
Top