De muzes van Woody Allen

Films | Vanaf deze week loopt Wonder Wheel in de zalen, de nieuwste film van Woody Allen met Kate Winslet en Justin Timberlake in de hoofdrollen. De film speelt zich af op Coney Island in de jaren vijftig en draait om de melancholische Ginny, die verstrooiing vindt in de armen van een jonge badmeester.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wonder Wheel zou wel eens een van de laatste films van Woody Allen kunnen worden, nu steeds meer acteurs zich van hem distantiëren na de nieuwe beschuldigingen van misbruik door zijn adoptiedochter Dylan Farrow. In het verleden werkte de inmiddels 82-jarige regisseur samen met de grootste sterren. Van Diane Keaton over Scarlett Johansson tot Emma Stone: wij zetten de muzes van Woody Allen op een rijtje.

Louise Lasser

Louise Lasser was de tweede echtgenote van Woody Allen. Ze was te horen in zijn regiedebuut What’s Up, Tiger Lilly (1966) en verscheen in de opvolgers Take the Money and Run (1969), Bananas (1971) en Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask (1972). In 1970 werd de scheiding uitgesproken.

Diane Keaton

Woody Allen leerde Diane Keaton toen hij haar castte voor zijn stuk Play It Again, Sam. De twee vormden al gauw een koppel, maar na een jaar strandde hun relatie. Professioneel bleven ze echter samenwerken en dat resulteerde in films als Sleeper (1973), Love and Death (1975), Interiors (1978), Manhattan (1979) en natuurlijk het onvergetelijke Annie Hall (1977).

Die laatste film was goed voor vier Oscars: voor beste film, beste actrice, beste scenario en beste regisseur. Allen schreef de film, die een nieuwe standaard zette voor de romantische komedie, speciaal voor Keaton en baseerde zich zelfs op bepaalde aspecten van haar persoonlijkheid.

Na hun veelvuldige samenwerking in de jaren zeventig werkte het duo ook nog samen voor Radio Days (1987) en Manhattan Murder Mystery (1993). Diane Keaton is nu trouwens een van de weinigen die Woody Allen blijft steunen.

Mia Farrow

In de jaren tachtig had Woody Allen alleen maar oog voor Mia Farrow, met wie hij van 1980 tot 1992 een koppel vormde. De voormalige echtgenote van Frank Sinatra was in maar liefst dertien films van de regisseur te zien, waaronder Broadway Danny Rose (1984), The Purple Rose of Cairo (1985), Hannah and her Sisters (1986), Radio Days (1987) en Crimes and Misdemeanors (1989).

In 1992 stopte hun samenwerking en relatie abrupt toen Farrow naaktfoto’s van haar adoptiedochter Soon-Yi Previn vond bij Allen. Sindsdien vormt de regisseur trouwens een koppel met de 35 jaar jongere Previn.

Dianne Wiest

Dianne Wiest werkte tot vijf maal toe samen met Woody Allen en dat legde haar geen windeieren. Zowel voor Hannah and her Sisters als Bullets over Broadway (1994) won ze de Oscar voor beste actrice in een bijrol. Daarnaast was ze ook nog te zien in The Purple Rose of Cairo, Radio Days en September (1987).

Judy Davis

Woody Allen omschreef Judy Davis ooit als een van de meest talentvolle actrices van de wereld. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat hij haar maar liefst vijf keer castte voor een van zijn films. Hun samenwerking in Husbands and Wives (1992) leverde Davis een Oscarnominatie op als beste actrice in een bijrol en Allen de Oscar voor beste scenario. Daarnaast was ze ook te zien in Alice (1990), Deconstructing Harry (1997), Celebrity (1998) en To Rome With Love (2012).

Scarlett Johansson

In de jaren 2000 leek Woody Allen een nieuwe muze gevonden te hebben in Scarlett Johansson, zelf een grote fan van zijn werk. Johansson schitterde in Match Point (2005), volgens Woody Allen een van zijn beste films ooit en goed voor een Oscarnominatie voor beste scenario. Daarna volgde Scoop (2006) en Vicky Cristina Barcelona (2008), een uiterst genietbare komedie.

Penelope Cruz

In diezelfde Vicky Cristina Barcelona duikt ook Penelope Cruz op als de jaloerse ex-vrouw Maria Elena, een rol die haar een Oscar opleverde als beste actrice in een bijrol. Ook met haar werkte Allen nog een tweede keer samen in To Rome With Love.

Emma Stone

De meest recente muze van Woody Allen lijkt Emma Stone te zijn. In 2014 was zij te zien in Magic in the Moonlight naast Colin Firth. En ook in zijn volgende film, Irrational Man, vertolkte ze de hoofdrol.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top