Ook e-sport is sport!

Ook e-sport is sport!

In tegenstelling tot wat je zou kunnen denken heeft e-sport niet altijd betrekking op het spelen van sportgames. Maar je hebt wel een flinke dosis talent en veel oefening nodig. Sinds enkele jaren kunnen de beste spelers zelfs geld verdienen aan e-sport. En dat motiveert gamers wereldwijd om beter te worden. Wat, waar en hoe? Dat lees je in dit dossier.

Geld verdienen

Geld verdienen

"Je zou beter gaan sporten of werken in plaats van in de zetel voor je scherm te hangen. Zo zal je later geen geld verdienen": we kennen allemaal deze preek die ouders hun pubers geven. Maar de realiteit zou er wel 's anders kunnen uitzien. Wereldwijd zijn er vandaag de dag miljoenen gepassioneerde fans en minstens duizenden mensen die geld verdienen dankzij hun talent voor videogames. Bij e-sport vind je hetzelfde ecosysteem als bij gewone sport terug: internationale wedstrijden met tornooien en publiek, federaties, spelers met sterrenstatus, duizenden fans van een team of een speler, sponsors, enzovoort. De grote ontmoetingen worden op tv of het web getoond en de providers bieden tegen elkaar op om de exclusieve rechten te verwerven.

Ook de multinationals doen mee

Ook de multinationals doen mee

Cybergigant Amazon betaalde bijna een miljard dollar voor Twitch, een streamingservice die is gespecialiseerd in e-sport. Red Bull sponsort teams in verschillende landen. Idem dito bij Adidas, dat meer doet dan enkel geld bieden, maar de spelers van enkele teams ook kleedt. Coca-Cola sponsort dan weer verschillende toernooien, waaronder de eCopa Coca-Cola in Noorwegen, Denemarken en Frankrijk. Waarom zijn grote merken in deze niche geïnteresseerd? Er is uiteraard een publiek. Dat wordt op ongeveer 400 miljoen fans berekend. Niet slecht, maar peanuts in vergelijking met de wereldbeker voetbal bijvoorbeeld. Het grote verschil zit hem in de leeftijd van de e-sportfans.

Plaats voor jong geweld

Plaats voor jong geweld

22, 21, 20, 24 en 23 jaar: dat is de top vijf leeftijd van de e-sportaanhangers. Duidelijk een jong publiek dus! De eerste veertigjarige vind je pas op de 28e plaats. Nog meer dan in de gewone sport, moet je jong zijn om het leiderschap weg te kapen. Niet alleen de spelers zijn jong, ook het publiek bij de wedstrijden is dat. Een gedroomde doelgroep voor adverteerders!

Tornooien, maar ook streaming

Tornooien, maar ook streaming

Gezien er geen grote e-sportevenementen in België zijn, beginnen heel wat gamers bij ons hun carrière met streaming: ze filmen zichzelf terwijl ze live spelen en helpen andere spelers te begrijpen hoe ze bepaalde valkuilen kunnen ontwijken, hoe ze een tegenstander kunnen verslaan, enzovoort. Als ze dat goed doen, bouwen ze snel een publiek op dat hen volgt en hun hulp inschakelt of advies vraagt. Een goede manier om te beginnen is het platform Twitch.tv. Elke gamer kan hier zijn games delen of die van anderen bekijken. Dankzij het partnershipsysteem kan een gamer geld verdienen zodra hij 4 à 5.000 volgers heeft. Hij kan daarnaast ook geld van zijn fans krijgen, bijvoorbeeld via het participatief financieringsplatform Patreon.

Geslacht en nationaliteit

Geslacht en nationaliteit

Op de Olympische Spelen gaan vooral de Verenigde Staten, China, Groot-Brittannië en Rusland met de medailles aan de haal. In de e-sport ziet het klassement er enigszins anders uit. In 2017 gingen de grootste sommen naar spelers uit China (meer dan 67 miljoen dollar), de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Zweden en Denemarken. België bekleedt ongeveer de 40ste plaats op de wereldranglijst en verdiende ongeveer 900.000 dollar. Onze beste vertegenwoordiger is Adil Benrlitom (foto): hij is 23 en lid van het EnVyUs-team. Hij haalde in 2017 zo'n 220.000 dollar op dankzij zijn expertise in Counter Strike: Global Offensive. Hij wordt gesponsord door FinalMouse en Gaming-tech.net. Wereldwijd is de meest winstgevende speelster de Canadese Sasha Hostyn. Haar passie voor StarCraft leverde haar iets minder dan 200.000 dollar in 2017 op.

Het equivalent van Federer, Hamilton of Froome

Het equivalent van Federer, Hamilton of Froome

Hij heet Kuro Takhasomi, bijnaam Kuroky. Deze 25-jarige Duitser domineert de wereldranglijst op het vlak van geldprijzen in de e-sport. Hij is de wereldwijde nummer één. In 2017 heeft hij ongeveer 2,4 miljoen dollar gescoord dankzij zijn successen in "Dota 2". Nummer 2 en 3 zijn de Jordaanse Amer Barqawi en de Amerikaanse Saahil Arora, die hetzelfde spel spelen en de afgelopen twaalf maanden respectievelijk 2,3 miljoen en 208.000 dollar verdienden. Nog even meegeven dat het hier enkel om "prize money" gaat, geld dat wordt toegekend wanneer een toernooi wordt gewonnen. De potentiële verdiensten zijn nog veel groter: net zoals "echte" topsporters worden e-sporters gesponsord door grote merken. En er wordt ook flink onderhandeld: een team is bereid grof geld op tafel te leggen om een talent uit een ander team weg te kapen. Heeft PSG Neymar gekocht? Wel, hetzelfde komt ook in de e-sport voor.

Games waarmee je veel geld kan verdienen

Games waarmee je veel geld kan verdienen

In het echte leven kan een badmintonspeler slechts dromen van wat Federer of Nadal met tennis verdienen. Dat is bij e-sport niet anders. Vandaag verdien je het meest met Dota 2, League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, StarCraft II en Heroes of the Storm. Lager in het klassement vinden we Halo, World of Warcraft en andere Call of Duty-games terug. FIFA 17 staat slechts op de ... 17e plaats.

De grote internationale toernooien

De grote internationale toernooien

Net zoals tennisspelers of golfers brengen e-sporters hun tijd in vliegtuigen en hotels door en gaan ze van het ene naar het andere toernooi. Er is wel altijd ergens ter wereld een toernooi. De belangrijkste data in 2018 zijn de Evolution Championship Series (EVO) die van 3 tot 5 augustus in Las Vegas doorgaan voor fans van gevechten. De precieze datum van Blizzcon kennen we nog niet maar specialisten van World of Warcraft, Overwatch of StarCraft (allemaal titels van Blizzard) kunnen alvast eind oktober een ticket naar Californië boeken. Van 29 augustus tot 2 september ontmoeten de beste teams van Counter Strike:Global Offensive elkaar tijdens de DreamHack Masters in Stockholm. Voor fans van Dota 2 is er The International, het meest winstgevende toernooi onder de e-sporten. In 2017 vertrok het winnende team met bijna 11 miljoen dollar. Dit zijn slechts vier voorbeelden maar er zijn er nog veel meer. Er komt in 2018 trouwens ook nog een speciaal event ter gelegenheid van de Olympische Spelen.

En de gouden medaille gaat naar...

En de gouden medaille gaat naar...

In februari, enkele dagen vooraleer de Winterspelen van start gaan, organiseert Intel een Starcraft II-toernooi in gaststad PyeongChang. Als een dergelijke grote naam het initiatief Intel Extreme Masters op poten zet, is dat meer dan een fait divers. Vooral ook omdat het doorgaat in een land waar e-sport zowat tot nationale godsdienst is verheven en omdat het kan rekenen op de steun van het IOC. Het IOC wil trouwens van dit event gebruikmaken om het fenomeen nauwkeurig te bestuderen. Er wordt zelfs in de wandelgangen gefluisterd dat de leden van het Internationaal Olympisch Comité zouden spelen met het idee om e-sport op te nemen als sport van de Spelen. Maar er zouden voorwaarden zijn. Zo zouden games die de waarden van de Spelen in het gedrang brengen (lees: te gewelddadige games) worden uitgesloten. Ze zijn waarschijnlijk vergeten dat ook boksen, sinds 1904 een Olympische sport voor mannen en sinds 2012 voor vrouwen, niet bepaald een theekransje is. Er zou ook een organisatie moeten komen die doping en weddenschappen controleert. Gamers zullen met andere woorden morgen nog niet met een Olympische medaille naar huis terugkeren. Maar we kijken alvast uit naar Parijs in 2024.

Hoe word je een professionele gamer?

Hoe word je een professionele gamer?

Succes komt niet toevallig. Niet bij traditionele sporten, en ook niet bij e-sport. Je moet dus niet alleen talent hebben maar ook fenomenaal veel zin hebben om de duur, de beperkingen, de discipline en de moeilijkheden van de trainingsessies te ondergaan. Men haalt vaak het voorbeeld van Lee Sang-Hyeok (foto) aan. Deze 17-jarige Zuid-Koreaan liet zijn familie en school achter om in Seoel tien à twaalf uur per dag te trainen en zijn techniek te verfijnen. Dat zullen leuke gesprekken met zijn ouders zijn geweest! Zomaar stoppen met studeren houdt natuurlijk veel risico in. In zijn geval liep het goed af: hij is een van de wereldtoppers van "League of Legends". Maar hoeveel anderen hebben hetzelfde geprobeerd en zijn gefaald? Je moet echt wel sterk zijn om niet met je vrienden op stap te gaan, door te zetten als je een dip hebt of heel erg moe bent. Bovendien is het oefenen maar één aspect van de voorbereiding. De allerbesten investeren ook nog 's veel tijd in het bekijken en analyseren van het spel van hun tegenstanders. Of geven zich over aan concentratieoefeningen.

Oppassen voor tendinitis

Oppassen voor tendinitis

Een topsporter is kwetsbaar. Niet zozeer mentaal maar wel fysiek. Kijk maar 's hoe voetballers kreunen van de pijn op het veld... Nee, even serieus: we hebben het nu over echte lichamelijke problemen. E-sporters gebruiken uren aan een stuk dezelfde spieren en dezelfde lichaamsdelen aan een razendsnel tempo. Ze kunnen op elk moment een blessure oplopen. Het herstel kan heel lang duren en soms zelfs nooit komen. De nachtmerrie voor gamers is tendinitis. Vooral als die altijd terugkomt. Dit probleem kan zelfs het einde van hun carrière betekenen. Ook al zijn ze dan nog maar 20 jaar oud.

De oorlogsspier

De oorlogsspier

Als je uren aan een stuk een gamestick vasthoudt, worden de handen en de pols op een onnatuurlijke manier gebruikt. Dat kan leiden tot het carpaaltunnelsyndroom waarbij de middelste zenuw ter hoogte van de pols gekneld wordt. Dit heeft verstrekkende gevolgen: deze spier staat in voor de gevoeligheid van de zachte kant van de duim, wijsvinger en middelvinger en het bewegen van bepaalde spieren van de duim. Het leidt tot pijn (soms heel erg) maar is ook een dramatische handicap voor de speler. Afhankelijk van de ernst moet men fysiotherapie volgen of zelfs een operatie ondergaan. Elk jaar krijgen 25.000 Belgen last van het carpaaltunnelsyndroom. Maar maak je geen zorgen: het zijn niet allemaal gamers! Hoe kan je het risico op dit syndroom vermijden? Overgewicht vermijden en tabak verbannen zijn al een goed begin.

Als het tijd is om de stick in de ring te gooien

Als het tijd is om de stick in de ring te gooien

De carrière van een e-sporter is niet per se gedaan als hij om de een of andere reden stopt met gamen. Sommigen worden trainer, anderen commentator van wedstrijden. Net zoals in het echte leven komt het erop aan bekendheid op te bouwen tijdens de goede jaren: een goede reputatie uitbouwen, zijn expertise aantonen en dus je eigen legitimiteit vestigen. En daarna moet je betrokken blijven.

Standard is de eerste... voor Anderlecht

Standard is de eerste... voor Anderlecht

In mei 2017 werd Standard de eerste Belgische voetbalclub die een professionele e-sporter aanwierf. Het doel: het team vertegenwoordigen tijdens nationale en internationale FIFA-toernooien. De bazen van Sclessin sloegen hun slag toen ze Julian Albiar Fernandez, alias Twikii, in huis haalden. Op zijn 27ste is hij drievoudig Belgisch kampioen van FIFA en hij heeft al tal van wedstrijden in binnen- en buitenland gewonnen. Zoals elke "echte" speler kreeg hij een rugnummer: nummer 77. Enkele maanden later verwelkomde Sporting Anderlecht Zakaria Bentato (21 jaar) na een lange rekruteringscampagne waaraan 3.000 gamers deelnamen.

Waag je kans en win

Bekijk alles

Music Maestro

Bekijk alles
De tien favoriete platen van RHEA

De tien favoriete platen van RHEA

Een gloednieuwe rubriek waarin we peilen naar de tien platen die voor een band of een artiest bepalend zijn geweest. Komt eerst aan de beurt: RHEA!

Taylor Swift: van countrysterretje tot best verdienende popartiest

Taylor Swift: van countrysterretje tot best verdienende popartiest

Met haar nieuw album Lover verbreekt Taylor Swift momenteel alle verkooprecords en ze wás al de best betaalde vrouwelijke artiest van het voorbije jaar. Volgend jaar is ze de headliner op Werchter Boutique.

2020? Deze Belgische bands en artiesten hou je best in de gaten!

2020? Deze Belgische bands en artiesten hou je best in de gaten!

2019 is iets meer dan halfweg. Hoog tijd om vooruit te blikken op de bands en artiesten die hun opwachting maken voor 2020. We beperken ons in de keuze tot België. Talent genoeg van jonge - en iets oudere - muzikale duizendpoten die in 2020 potten zullen breken. Glazen bol-modus aan!

Tien tributebands om in de gaten te houden!

Tien tributebands om in de gaten te houden!

Het is een fenomeen van de laatste jaren: tributebands. Tributebands verschillen van coverbands in die zin dat ze enkel het repertoire van één band spelen. En ze hebben succes, jazeker! Je zou denken: waarom beginnen muzikanten niet zelf een groep en schrijven ze geen eigen songs? Maar soms zit het plezier van het spelen gewoon in de vertolking van de muziek van je idolen. Tributebands zijn hot. We selecteerden er tien, waarvan sommige het succes van het origineel quasi benaderen...

New Wave: levend en wel!

New Wave: levend en wel!

New Wave leeft. En hoe! Wie de affiche van het jaarlijkse W-Fest bekijkt, belandt in een donkere oase van all things new wave. Oud en nieuw staan er broederlijk/zusterlijk naast elkaar. Dat kan maar één ding betekenen: new wave leeft.

De blues: een verzamelnaam voor heel wat stijlen…

De blues: een verzamelnaam voor heel wat stijlen…

De blues is in de loop van de 19de eeuw ontstaan op de plantages in het zuiden van de Verenigde Staten. Het zijn de klaagliederen van de zwarte slaven die onder sobere instrumentale begeleiding hun leed, armoede, ellende… onder woorden brengen. Muziek waarin heel wat mensen zich dus kunnen herkennen. Alleen al in de Verenigde Staten bestaan er een tiental verschillende soorten blues. En wereldwijd zijn er veel blueslike of bluesy genres te vinden die er wat van weg hebben.

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Augustus was opnieuw een maand waarin we afscheid moesten nemen van een paar muziekhelden. Een overzicht van de legendes die de voorbije maand niet overleefden.

Vlaanderen goed vertegenwoordigd op Zeeland Nazomerfestival

Vlaanderen goed vertegenwoordigd op Zeeland Nazomerfestival

Van 27 augustus tot en met 7 september barst de 19de editie van Zeeland Nazomerfestival los met theater op locatie in Zeeland en muziek op het Abdijplein in Middelburg. Deze nazomer staan er drie grote locatietheatervoorstellingen op het programma, en op het Abdijplein in Middelburg, traditiegetrouw het hart van het Zeeland Nazomerfestival, spelen ook dit jaar weer grote namen uit de Nederlandse muziekscene. Het het Vlaamse saxofoonkwartet BL!NDMAN gaat er tijdens de openingsavond van het Abdijplein de klassieke tour op met het bekroonde programma '32 FOOT / the Organ of Bach', en ook Zeeuws talent krijgt een podium, want het voorprogramma wordt dagelijks verzorgd door PopaanZee.

Start to jazz: deze 10 platen horen absoluut in je platenkast!

Start to jazz: deze 10 platen horen absoluut in je platenkast!

Door de ene verguisd, door de andere aan het hart gedrukt: jazz. Onder de noemer jazz huizen heel wat artiesten. Maar welke moet je bij wijze van introductie absoluut in je platenkast staan hebben?

De rode loper van de MTV Video Music Awards

De rode loper van de MTV Video Music Awards

Op de uitreiking van de 35ste MTV Video Music Awards ging Taylor Swift aan de haal met de hoofdprijs voor Beste Video. Ook Lil Nas X, Billy Ray Cyrus, Shawn Mendes en Camila Cabello vielen in de prijzen. Ontdek hier de foto’s vanop de rode loper!

De tien meest legendarische rockclubs ooit

De tien meest legendarische rockclubs ooit

We kennen allemaal de coolste Belgische rockzalen, zoals de AB, 4AD, De Vooruit, Reflektor... maar weet je ook welke clubs wereldwijd tot de meest legendarische gerekend worden? Wij zochten het even uit en kwamen terug van een reis vol rock-‘n-roll en verhalen.

Dit waren de zomerhits van 2019

Dit waren de zomerhits van 2019

Niels Destadsbader won dan wel voor het derde jaar op rij de Radio 2 Zomerhit 2019 met 'Mee Naar Boven', er werden deze zomer nog heel wat andere zomerse hits gescoord! Wij zetten de nummers op een rij die je voor altijd zullen terug katapulteren naar de hete zomer van 2019!

Sport in de kijker

Bekijk alles
De UEFA Champions League is terug: dit moet je allemaal weten

De UEFA Champions League is terug: dit moet je allemaal weten

Op 17 september is het weer zover. Dan weerklinkt in verschillende stadions de hymne van de UEFA Champions League. Voor het zover is, praten we je nog even bij.

Tops en flops van week 1 in de NFL

Tops en flops van week 1 in de NFL

Lamar Jackson is de koning in de lucht, bij de Browns gaat het mis bij het opstijgen, de Jets missen hun landing en de Patriots zijn al van de grond.

De Euromillions Basketball League is er weer: wat moet je weten?

De Euromillions Basketball League is er weer: wat moet je weten?

De Belgische basketballiefhebber kan ontwaken uit zijn zomerslaap. De Euromillions Basketball League staat weer voor de deur, mét nieuwe formule. Wat moet je allemaal weten?

NFL: Ontdek de 32 ploegen die de Super Bowl willen spelen

NFL: Ontdek de 32 ploegen die de Super Bowl willen spelen

Het 100ste seizoen van de NFL gaat donderdag van start met een wedstrijd tussen de Chicago Bears en de Green Bay Packers, twee ploegen die al bestonden toen de competitie in 1920 werd opgericht. Gedurende 5 maanden zullen 32 teams een verwoede strijd leveren met als inzet de kwalificatie voor de play-offs en een plek in de Super Bowl, die op 2 februari in Miami zal doorgaan. Volg het spektakel op Proximus Pickx via Eleven Sports.

"Back to School" voor de Jupiler Pro League

"Back to School" voor de Jupiler Pro League

Het seizoen 2018/2019 kreeg met Racing Genk een mooie kampioen en zag met KV Mechelen een club uit de Proximus League de beker winnen. Het voorbije seizoen kende echter ook enkele minder fraaie momenten. De Operatie Propere Handen zorgde voor een schokgolf door de Belgische voetbalwereld.

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in september allemaal volgen bij Proximus Pickx

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in september allemaal volgen bij Proximus Pickx

In september draai je als sportliefhebber overuren. De Europese voebalcompetities zijn begonnen, er staan interlands gepland en de UEFA Champions League is gearriveerd. Daarnaast staat ook de vernieuwde Euromillions League basket voor de deur en is het uitkijken naar de ontknoping op de US Open en in de Vuelta, om nog maar te zwijgen van het WK wielrennen. Zoals je ziet: het aanbod van Proximus Pickx zit weer bomvol.

Tien om te zien op de US Open: de next generation bij de vrouwen

Tien om te zien op de US Open: de next generation bij de vrouwen

De US Open staat voor de deur. Terwijl bij de mannen andermaal wordt gekeken naar het trio Nadal-Federer-Djokovic, is het bij de vrouwen de vraag wie er ditmaal verrast. Er staat in ieder geval veel vrouwelijk talent klaar om de tennishemel te bestormen. We schotelen je 10 namen voor.

Wat moet je allemaal weten over de Red Lions, de beste hockeyploeg ter wereld?

Wat moet je allemaal weten over de Red Lions, de beste hockeyploeg ter wereld?

De Red Lions zijn momenteel de beste hockeyploeg ter wereld. Ze kroonden zich vorig jaar tot wereldkampioen en voeren de wereldranking aan. Maar hoe kwamen ze zover? Een bloemlezing.

Dodelijke ongevallen tijdens wielerwedstrijden

Dodelijke ongevallen tijdens wielerwedstrijden

Het overlijden van onze landgenoot Bjorg Lambrecht deze week in de Ronde van Polen is de zoveelste klap voor de wielerwereld. Lambrecht is jammer genoeg niet de enige wielrenner die een ongeval tijdens een wedstrijd niet overleefde. Bekijk het tragische lijstje met enkele van zijn bekendste voorgangers.

Bjorg Lambrecht: een groot wielertalent is niet meer

Bjorg Lambrecht: een groot wielertalent is niet meer

De wielerwereld is in rouw door het tragische overlijden van de 22-jarige Bjorg Lambrecht. De renner van Lotto-Soudal kwam maandag zwaar ten val in de Ronde van Polen en smakte met zijn borstkas tegen een betonnen duiker. Lambrecht werd nog gereanimeerd maar overleed later op de operatietafel.

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in augustus allemaal volgen bij Proximus Pickx

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in augustus allemaal volgen bij Proximus Pickx

In augustus trekken de Europese voetbalcompetities zich na een kleine zomerpauze opnieuw op gang. Daarnaast wordt er nog gefietst, gehockeyd, getennist en geracet dat het een lieve lust is. En zoals steeds is Proximus Pickx je vaste leidraad.

Stoelendans in 1A en 1B: deze clubs kozen voor een nieuwe coach

Stoelendans in 1A en 1B: deze clubs kozen voor een nieuwe coach

Acht van de zestien eersteklassers en drie van de acht clubs uit de Proximus League wisselden deze zomer van trainer. Net niet de helft van de Belgische profclubs slaat dus een andere weg in. Wij stellen de nieuwe trainers even voor.

Focus op films, series & tv

Bekijk alles
De beste films die zich afspelen in de ruimte

De beste films die zich afspelen in de ruimte

Wat er zich afspeelt in de ruimte blijft de mens fascineren. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat er zo veel films gemaakt worden die zich allesbehalve op de begane grond afspelen. Zoals Ad Astra, het ruimte-epos van regisseur James Gray.

Het heetste showbizznieuws van de week

Het heetste showbizznieuws van de week

Er gaat geen week voorbij zonder verse showbizzroddels… De nieuwe partner van Joke Devynck is een vrouw, Rob de Nijs lijdt aan Parkinson en kondigt zijn afscheid aan en Jennifer Lawrence zou stiekem getrouwd zijn. De opmerkelijkste nieuwtjes uit het BV- en Hollywooduniversum lees je hier!

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (20 september)

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (20 september)

Vind je niet direct je gading bij de reguliere tv-zenders? Waarom dan niet genieten van een film in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Zij stelen de show in nieuw seizoen Dancing with the Stars

Zij stelen de show in nieuw seizoen Dancing with the Stars

Wie wordt de opvolger van James Cooke? VIER gaat vanaf zondagavond op zoek naar de best dansende BV in het tweede seizoen van Dancing with the Stars. In deze uitdagende show gaan Julie Vermeire, Jani Kazaltzis, Christoff De Bolle, Michaël Pas, Viktor Verhulst, Ann Pira, Evy Gruyaert, Ianthe Tavernier en Kelly Pfaff het dansavontuur van hun leven aan.

Verborgen pareltjes op Netflix: onze kijktips voor deze maand

Verborgen pareltjes op Netflix: onze kijktips voor deze maand

Tussen al het nieuwe aanbod van Netflix zitten elke maand voldoende pareltjes. De grote producties krijgen volop aandacht, maar een aantal minder opvallende titels vallen vaak dikwijls uit de boot.

Tijd voor film: nu in de bioscoop (18 september)

Tijd voor film: nu in de bioscoop (18 september)

Zin in een avondje uit? Dan is een film meepikken altijd een uitstekend idee. Ontdek hier wat voor fraais je deze week kan gaan bekijken in 's lands filmzalen, en welke de meest bezochte bioscoopfilms van het moment zijn.

Exotische luxe en veel bling bling in Monacovrouwen

Exotische luxe en veel bling bling in Monacovrouwen

VIJF pakt dit najaar uit met de spraakmakende reeks Monacovrouwen.

De winnaars van de Ensors 2019

De winnaars van de Ensors 2019

Afgelopen zaterdag 14 september werden de Ensors uitgereikt tijdens een feestelijk gala in Oostende. Een overzicht van de winnaars!

De tv-tips van de week (van 16 t.e.m. 22 september)

De tv-tips van de week (van 16 t.e.m. 22 september)

Wat is er de komende dagen op de buis? Dat verneem je hier!

De beste documentaires op Netflix

De beste documentaires op Netflix

Sommige merken gebruiken hun bekendheid voor een doel dat ze belangrijk vinden. Bij outdoorspecialist Patagonia is de planeet hun grootste bezorgdheid.

Bradley Cooper in vorm: zijn beste films

Bradley Cooper in vorm: zijn beste films

De Amerikaanse superster Bradley Cooper is een veelgevraagde acteur en minstens even begeerd bij de vrouwen vanwege zijn looks. Hij startte relatief laat met acteren, op zijn 24ste, dankzij een rolletje in 'Sex and the City'. Maar sindsdien is zijn filmografie een lange lijst, verschijnt hij bijna elk jaar op het grote scherm en was hij zelfs drie jaar lang de best betaalde acteur. We sommen graag even de filmische hoogtepunten op uit zijn carrière.

Zij zoeken de liefde in Boer zkt Vrouw - De Wereld Rond

Zij zoeken de liefde in Boer zkt Vrouw - De Wereld Rond

Liefde kent geen grenzen, dat heeft het eerste seizoen van Boer zkt Vrouw - De Wereld Rond dubbel bewezen met de mooie koppels Jan en Romina en Manu en Hilde. Ook dit jaar gaan vijf Vlaamse boeren in het buitenland, onder wie ook één vrouw, op zoek naar een lief van hier.

Nieuws van het esports-front

Bekijk alles
Deze teams haalden de knock-outfase van EU Masters

Deze teams haalden de knock-outfase van EU Masters

Gisterenavond werden de laatste wedstrijden van de groepsfase van EU Masters afgewerkt. Daardoor kunnen we nu met zekerheid zeggen welke teams doorstoten naar de knockoutfase van de play-offs en tegen wie ze het zullen opnemen. De kwartfinales zelf gaan door van zaterdag 21 en zondag 22 september.

MIBR naar halve finale V4 Future Sports Festival

MIBR naar halve finale V4 Future Sports Festival

Nu de tweede dag van het V4 Future Sports Festival erop zit zijn ook de resultaten van de groepsfase bekend, waarbij MIBR bovenaan staat in groep B. Met dat resultaat verzekeren ze zich al van een plekje in de halve finales. Dankzij de afloop van de groepsfase zijn ondertussen ook alle matchups voor de kwartfinales bekend, waar één van de vier kandidaten hoopt mousesports en MIBR te vervoegen in de halve finale.

FaZe sleept laatste uitnodiging IEM Beijing in de wacht

FaZe sleept laatste uitnodiging IEM Beijing in de wacht

Het CS:GO team van FaZe heeft een uitnodiging in de brievenbus gekregen voor IEM Beijing en zal dus deelnemen aan het evenement. Dat laten zowel FaZe als ESL weten op hun sociale media. Daarmee sleept de Europese grootmacht de laatste uitnodiging voor IEM Beijing in de wacht, waar ze zullen strijden om een totale prijzenpot van 250.000 dollar tegen klinkende namen als Astralis, Team Liquid en NRG.

Defusekids eindigt derde in EU Masters groep

Defusekids eindigt derde in EU Masters groep

Gisterenavond speelde Defusekids zijn laatste wedstrijd op de EU Masters tegen Crvena zvezda Esports en wisten die wedstrijd ook te winnen. Daardoor eindigen ze op de derde plaats in hun groep (groep D). Het is een mooie eerredder voor Defusekids, dat eerder een sterke prestatie neerzette tegen o.a. Fnatic Rising. Defusekids maakte geen kans meer om door te stoten naar de volgende ronde na hun verloren, na hun verloren wedstrijden tegen het eerder genoemde Fnatic Rising en Team LDLC. Die laatste deelde hen ook in de vorige editie van de EU Masters een nederlaag toe.

Mousesports en ”ChrisJ” naar halve finales V4 Future Sports Festival

Mousesports en ”ChrisJ” naar halve finales V4 Future Sports Festival

Mousesports en ”ChrisJ” naar halve finales V4 Future Sports Festival

Dignitas wil terug (mannelijk) team in CS:GO

Dignitas wil terug (mannelijk) team in CS:GO

Esports organisatie Dignitas heeft laten weten dat ze plannen hebben om opnieuw een mannelijk CS:GO roster naar de scene te brengen, naast hun all-female team dat al enige tijd actief is. Dignitas heeft al geen mannelijk CS:GO team meer sinds augustus 2018, toen ze hun line-up van de hand deden na degradatie in de ESL Pro League.

Ook Team LDLC te sterk voor Defusekids op EU Masters

Ook Team LDLC te sterk voor Defusekids op EU Masters

Gisterenavond kregen we de tweede game van Defusekids op de EU Masters te zien. Deze keer namen ze het op tegen Team LDLC, dat hun vorige wedstrijd wist te winnen. Interessante matchup, want in de vorige editie van de EU Masters nam Defusekids het ook al op tegen Team LDLC, maar kon toen geen overwinning mee naar huis nemen. Het League of Legends team uit de Benelux wist dus dat het moeilijk ging worden.

AGO toont nieuwe line-up

AGO toont nieuwe line-up

CS:GO team AGO heeft aangekondigd dat het eindelijk een volledige line-up heeft dankzij de komst van vier nieuwe spelers. Milosz “mhL” Knasiak, Eryk “Ieman” Koceba, Patryk “Sidney” Korab en Maciej “F1KU” Miklas komen op permanente basis voor AGO spelen. Ze tekenden recent hun nieuw contract, na eerst een proefperiode bij het team te hebben gedraaid.

Syman (met Belg in de rangen) vervangt AVANGAR op Games Clash Masters

Syman (met Belg in de rangen) vervangt AVANGAR op Games Clash Masters

De organisatoren van de Games Clash Masters hebben aangekondigd dat team Syman team in vorm AVANGAR zal vervangen in groep A van het event in Polen. AVANGAR trok zich terug uit de competitie na hun overwinning in de BLAST Pro Series Moskou Grand Finals, waar ze ForZe wisten te kloppen. Volgens hen zijn hun spelers te vermoeid om te kunnen aantreden en willen ze de spelers dan ook de nodige rust gunnen.

“kioShiMa” gaat invallen voor G2

“kioShiMa” gaat invallen voor G2

CS:GO team G2 heeft aangekondigd dat Fabien “kioShiMa” Fiey voor hen zal invallen. Hij wordt de wisselspeler voor Richard “shox” Papillon voor de komende twee evenementen. Dat was een ontwikkeling die te verwachten was, nadat “shox” eerder al naar de bank werd verwezen door G2 nadat hij openlijk flirt met een transfer naar de Franse rivalen van G2, Team Vitality.

Envy klopt eUnited en vervolledigt deelnemerslijst DreamHack Malmö

Envy klopt eUnited en vervolledigt deelnemerslijst DreamHack Malmö

Envy heeft zich als laatste team kunnen plaatsen voor DreamHack Malmö met een overwinning tegen eUnited. De wedstrijd eindigde uiteindelijk op 3-1. De Amerikanen van Envy bleven ongeslagen in de upper bracket van de qualifier en moesten zich zelfs maar op 1 map gewonnen geven tegen de jongens van Swole Patrol.

BLAST Pro Series kondigt BLAST Premier aan met prijzenpot van 4.25 miljoen dollar

BLAST Pro Series kondigt BLAST Premier aan met prijzenpot van 4.25 miljoen dollar

BLAST Pro Series heeft een nieuw Counter-Strike: Global Offensive toernooi aangekondigd dat de naam BLAST Premier meekrijgt. Het toernooi zal een totale prijzenpot van 4.25 miljoen dollar tellen en zal doorgaan in 2020. Het circuit heeft twee Season Finals waarbij de winnaar telkens 500.000 dollar mee naar huis neemt. In de Global Final kan de winnaar zelfs 1.000.000 dollar winnen.

Top