Ook e-sport is sport!

Ook e-sport is sport!

In tegenstelling tot wat je zou kunnen denken heeft e-sport niet altijd betrekking op het spelen van sportgames. Maar je hebt wel een flinke dosis talent en veel oefening nodig. Sinds enkele jaren kunnen de beste spelers zelfs geld verdienen aan e-sport. En dat motiveert gamers wereldwijd om beter te worden. Wat, waar en hoe? Dat lees je in dit dossier.

Geld verdienen

Geld verdienen

"Je zou beter gaan sporten of werken in plaats van in de zetel voor je scherm te hangen. Zo zal je later geen geld verdienen": we kennen allemaal deze preek die ouders hun pubers geven. Maar de realiteit zou er wel 's anders kunnen uitzien. Wereldwijd zijn er vandaag de dag miljoenen gepassioneerde fans en minstens duizenden mensen die geld verdienen dankzij hun talent voor videogames. Bij e-sport vind je hetzelfde ecosysteem als bij gewone sport terug: internationale wedstrijden met tornooien en publiek, federaties, spelers met sterrenstatus, duizenden fans van een team of een speler, sponsors, enzovoort. De grote ontmoetingen worden op tv of het web getoond en de providers bieden tegen elkaar op om de exclusieve rechten te verwerven.

Ook de multinationals doen mee

Ook de multinationals doen mee

Cybergigant Amazon betaalde bijna een miljard dollar voor Twitch, een streamingservice die is gespecialiseerd in e-sport. Red Bull sponsort teams in verschillende landen. Idem dito bij Adidas, dat meer doet dan enkel geld bieden, maar de spelers van enkele teams ook kleedt. Coca-Cola sponsort dan weer verschillende toernooien, waaronder de eCopa Coca-Cola in Noorwegen, Denemarken en Frankrijk. Waarom zijn grote merken in deze niche geïnteresseerd? Er is uiteraard een publiek. Dat wordt op ongeveer 400 miljoen fans berekend. Niet slecht, maar peanuts in vergelijking met de wereldbeker voetbal bijvoorbeeld. Het grote verschil zit hem in de leeftijd van de e-sportfans.

Plaats voor jong geweld

Plaats voor jong geweld

22, 21, 20, 24 en 23 jaar: dat is de top vijf leeftijd van de e-sportaanhangers. Duidelijk een jong publiek dus! De eerste veertigjarige vind je pas op de 28e plaats. Nog meer dan in de gewone sport, moet je jong zijn om het leiderschap weg te kapen. Niet alleen de spelers zijn jong, ook het publiek bij de wedstrijden is dat. Een gedroomde doelgroep voor adverteerders!

Tornooien, maar ook streaming

Tornooien, maar ook streaming

Gezien er geen grote e-sportevenementen in België zijn, beginnen heel wat gamers bij ons hun carrière met streaming: ze filmen zichzelf terwijl ze live spelen en helpen andere spelers te begrijpen hoe ze bepaalde valkuilen kunnen ontwijken, hoe ze een tegenstander kunnen verslaan, enzovoort. Als ze dat goed doen, bouwen ze snel een publiek op dat hen volgt en hun hulp inschakelt of advies vraagt. Een goede manier om te beginnen is het platform Twitch.tv. Elke gamer kan hier zijn games delen of die van anderen bekijken. Dankzij het partnershipsysteem kan een gamer geld verdienen zodra hij 4 à 5.000 volgers heeft. Hij kan daarnaast ook geld van zijn fans krijgen, bijvoorbeeld via het participatief financieringsplatform Patreon.

Geslacht en nationaliteit

Geslacht en nationaliteit

Op de Olympische Spelen gaan vooral de Verenigde Staten, China, Groot-Brittannië en Rusland met de medailles aan de haal. In de e-sport ziet het klassement er enigszins anders uit. In 2017 gingen de grootste sommen naar spelers uit China (meer dan 67 miljoen dollar), de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Zweden en Denemarken. België bekleedt ongeveer de 40ste plaats op de wereldranglijst en verdiende ongeveer 900.000 dollar. Onze beste vertegenwoordiger is Adil Benrlitom (foto): hij is 23 en lid van het EnVyUs-team. Hij haalde in 2017 zo'n 220.000 dollar op dankzij zijn expertise in Counter Strike: Global Offensive. Hij wordt gesponsord door FinalMouse en Gaming-tech.net. Wereldwijd is de meest winstgevende speelster de Canadese Sasha Hostyn. Haar passie voor StarCraft leverde haar iets minder dan 200.000 dollar in 2017 op.

Het equivalent van Federer, Hamilton of Froome

Het equivalent van Federer, Hamilton of Froome

Hij heet Kuro Takhasomi, bijnaam Kuroky. Deze 25-jarige Duitser domineert de wereldranglijst op het vlak van geldprijzen in de e-sport. Hij is de wereldwijde nummer één. In 2017 heeft hij ongeveer 2,4 miljoen dollar gescoord dankzij zijn successen in "Dota 2". Nummer 2 en 3 zijn de Jordaanse Amer Barqawi en de Amerikaanse Saahil Arora, die hetzelfde spel spelen en de afgelopen twaalf maanden respectievelijk 2,3 miljoen en 208.000 dollar verdienden. Nog even meegeven dat het hier enkel om "prize money" gaat, geld dat wordt toegekend wanneer een toernooi wordt gewonnen. De potentiële verdiensten zijn nog veel groter: net zoals "echte" topsporters worden e-sporters gesponsord door grote merken. En er wordt ook flink onderhandeld: een team is bereid grof geld op tafel te leggen om een talent uit een ander team weg te kapen. Heeft PSG Neymar gekocht? Wel, hetzelfde komt ook in de e-sport voor.

Games waarmee je veel geld kan verdienen

Games waarmee je veel geld kan verdienen

In het echte leven kan een badmintonspeler slechts dromen van wat Federer of Nadal met tennis verdienen. Dat is bij e-sport niet anders. Vandaag verdien je het meest met Dota 2, League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, StarCraft II en Heroes of the Storm. Lager in het klassement vinden we Halo, World of Warcraft en andere Call of Duty-games terug. FIFA 17 staat slechts op de ... 17e plaats.

De grote internationale toernooien

De grote internationale toernooien

Net zoals tennisspelers of golfers brengen e-sporters hun tijd in vliegtuigen en hotels door en gaan ze van het ene naar het andere toernooi. Er is wel altijd ergens ter wereld een toernooi. De belangrijkste data in 2018 zijn de Evolution Championship Series (EVO) die van 3 tot 5 augustus in Las Vegas doorgaan voor fans van gevechten. De precieze datum van Blizzcon kennen we nog niet maar specialisten van World of Warcraft, Overwatch of StarCraft (allemaal titels van Blizzard) kunnen alvast eind oktober een ticket naar Californië boeken. Van 29 augustus tot 2 september ontmoeten de beste teams van Counter Strike:Global Offensive elkaar tijdens de DreamHack Masters in Stockholm. Voor fans van Dota 2 is er The International, het meest winstgevende toernooi onder de e-sporten. In 2017 vertrok het winnende team met bijna 11 miljoen dollar. Dit zijn slechts vier voorbeelden maar er zijn er nog veel meer. Er komt in 2018 trouwens ook nog een speciaal event ter gelegenheid van de Olympische Spelen.

En de gouden medaille gaat naar...

En de gouden medaille gaat naar...

In februari, enkele dagen vooraleer de Winterspelen van start gaan, organiseert Intel een Starcraft II-toernooi in gaststad PyeongChang. Als een dergelijke grote naam het initiatief Intel Extreme Masters op poten zet, is dat meer dan een fait divers. Vooral ook omdat het doorgaat in een land waar e-sport zowat tot nationale godsdienst is verheven en omdat het kan rekenen op de steun van het IOC. Het IOC wil trouwens van dit event gebruikmaken om het fenomeen nauwkeurig te bestuderen. Er wordt zelfs in de wandelgangen gefluisterd dat de leden van het Internationaal Olympisch Comité zouden spelen met het idee om e-sport op te nemen als sport van de Spelen. Maar er zouden voorwaarden zijn. Zo zouden games die de waarden van de Spelen in het gedrang brengen (lees: te gewelddadige games) worden uitgesloten. Ze zijn waarschijnlijk vergeten dat ook boksen, sinds 1904 een Olympische sport voor mannen en sinds 2012 voor vrouwen, niet bepaald een theekransje is. Er zou ook een organisatie moeten komen die doping en weddenschappen controleert. Gamers zullen met andere woorden morgen nog niet met een Olympische medaille naar huis terugkeren. Maar we kijken alvast uit naar Parijs in 2024.

Hoe word je een professionele gamer?

Hoe word je een professionele gamer?

Succes komt niet toevallig. Niet bij traditionele sporten, en ook niet bij e-sport. Je moet dus niet alleen talent hebben maar ook fenomenaal veel zin hebben om de duur, de beperkingen, de discipline en de moeilijkheden van de trainingsessies te ondergaan. Men haalt vaak het voorbeeld van Lee Sang-Hyeok (foto) aan. Deze 17-jarige Zuid-Koreaan liet zijn familie en school achter om in Seoel tien à twaalf uur per dag te trainen en zijn techniek te verfijnen. Dat zullen leuke gesprekken met zijn ouders zijn geweest! Zomaar stoppen met studeren houdt natuurlijk veel risico in. In zijn geval liep het goed af: hij is een van de wereldtoppers van "League of Legends". Maar hoeveel anderen hebben hetzelfde geprobeerd en zijn gefaald? Je moet echt wel sterk zijn om niet met je vrienden op stap te gaan, door te zetten als je een dip hebt of heel erg moe bent. Bovendien is het oefenen maar één aspect van de voorbereiding. De allerbesten investeren ook nog 's veel tijd in het bekijken en analyseren van het spel van hun tegenstanders. Of geven zich over aan concentratieoefeningen.

Oppassen voor tendinitis

Oppassen voor tendinitis

Een topsporter is kwetsbaar. Niet zozeer mentaal maar wel fysiek. Kijk maar 's hoe voetballers kreunen van de pijn op het veld... Nee, even serieus: we hebben het nu over echte lichamelijke problemen. E-sporters gebruiken uren aan een stuk dezelfde spieren en dezelfde lichaamsdelen aan een razendsnel tempo. Ze kunnen op elk moment een blessure oplopen. Het herstel kan heel lang duren en soms zelfs nooit komen. De nachtmerrie voor gamers is tendinitis. Vooral als die altijd terugkomt. Dit probleem kan zelfs het einde van hun carrière betekenen. Ook al zijn ze dan nog maar 20 jaar oud.

De oorlogsspier

De oorlogsspier

Als je uren aan een stuk een gamestick vasthoudt, worden de handen en de pols op een onnatuurlijke manier gebruikt. Dat kan leiden tot het carpaaltunnelsyndroom waarbij de middelste zenuw ter hoogte van de pols gekneld wordt. Dit heeft verstrekkende gevolgen: deze spier staat in voor de gevoeligheid van de zachte kant van de duim, wijsvinger en middelvinger en het bewegen van bepaalde spieren van de duim. Het leidt tot pijn (soms heel erg) maar is ook een dramatische handicap voor de speler. Afhankelijk van de ernst moet men fysiotherapie volgen of zelfs een operatie ondergaan. Elk jaar krijgen 25.000 Belgen last van het carpaaltunnelsyndroom. Maar maak je geen zorgen: het zijn niet allemaal gamers! Hoe kan je het risico op dit syndroom vermijden? Overgewicht vermijden en tabak verbannen zijn al een goed begin.

Als het tijd is om de stick in de ring te gooien

Als het tijd is om de stick in de ring te gooien

De carrière van een e-sporter is niet per se gedaan als hij om de een of andere reden stopt met gamen. Sommigen worden trainer, anderen commentator van wedstrijden. Net zoals in het echte leven komt het erop aan bekendheid op te bouwen tijdens de goede jaren: een goede reputatie uitbouwen, zijn expertise aantonen en dus je eigen legitimiteit vestigen. En daarna moet je betrokken blijven.

Standard is de eerste... voor Anderlecht

Standard is de eerste... voor Anderlecht

In mei 2017 werd Standard de eerste Belgische voetbalclub die een professionele e-sporter aanwierf. Het doel: het team vertegenwoordigen tijdens nationale en internationale FIFA-toernooien. De bazen van Sclessin sloegen hun slag toen ze Julian Albiar Fernandez, alias Twikii, in huis haalden. Op zijn 27ste is hij drievoudig Belgisch kampioen van FIFA en hij heeft al tal van wedstrijden in binnen- en buitenland gewonnen. Zoals elke "echte" speler kreeg hij een rugnummer: nummer 77. Enkele maanden later verwelkomde Sporting Anderlecht Zakaria Bentato (21 jaar) na een lange rekruteringscampagne waaraan 3.000 gamers deelnamen.

Waag je kans en win

Bekijk alles

Music Maestro

Bekijk alles
Tien muzikale documentaires die je gezien moet hebben

Tien muzikale documentaires die je gezien moet hebben

Wil je graag meer te weten komen over de geschiedenis van de muziek, ongeacht het genre? Hier is onze top 10 van documentaires die je gezien moet hebben. Van Miles Davis over Amy Winehouse tot the Beatles.

Succes gegarandeerd: wanneer supersterren de handen in elkaar slaan

Succes gegarandeerd: wanneer supersterren de handen in elkaar slaan

Voor de soundtrack van de nieuwe Charlie’s Angels slaagde regisseur Elizabeth Banks erin om drie van de grootste vrouwelijke popsterren van het moment samen te brengen: Ariana Grande, Miley Cyrus en Lana Del Rey.

Tien vreemde interviews met muzikanten

Tien vreemde interviews met muzikanten

Het is de nachtmerrie van elke journalist: een weerbarstige of onwillige artiest voor je neus krijgen. Als dat gebeurt, zakt de moed je in de schoenen. Maar het zorgt wel voor coole anekdotes achteraf. Geen zin. Nog dronken. Jetlagged. Alweer dezelfde tien vragen. Mijn favoriete kleur? Er zijn talloze redenen waarom muzikanten soms geen zin hebben in een interview. Wij selecteerden de tien meest hilarische of bevreemdende interviewmomenten ooit. Popcorn erbij, en enjoy.

Kid Noize, maak kennis met de man met het apenhoofd!

Kid Noize, maak kennis met de man met het apenhoofd!

Begin dit jaar bracht Kid Noize 'The Man with a Monkey Face' uit. De release ging samen met de publicatie van een stripverhaal: 'De Man Met Het Apenhoofd', dat uitkwam bij Uitgeverij Dupuis. Op 20 juli staat hij op het Ardeense festival Les Francofolies de Spa en op 22 november neemt hij de AB in. Wij spraken een tijd geleden met hem.Beleef de avond van je leven met Kid Noize en je 3 beste vrienden

Drumlegende Ginger Baker is niet meer

Drumlegende Ginger Baker is niet meer

De muziekwereld is weer een fenomeen kwijt, want zondag ging de legendarische drummer Ginger Baker van ons heen. Zijn familie meldde het trieste nieuws via Gingers Twitteraccount. Hij heette eigenlijk Peter Edward Baker, maar kreeg de bijnaam Ginger vanwege zijn rossige haardos.

Vlaamse boysbands: vaak geen lang leven beschoren

Vlaamse boysbands: vaak geen lang leven beschoren

Met BOBBY is Vlaanderen weer een boysband rijker. Met hun eerste single Hey Don’t You Know hebben ze alvast een radiohit te pakken.

Hoe zou het nog zijn met ...

Hoe zou het nog zijn met ...

De openingsfoto? Crazy Town X. Wie? Kerels die ooit een hit hadden met 'Butterfly' en toen van de radar verdwenen. Of niet helemaal, maar ze bleven er wel onder. En zo zijn er wel meer bands en artiesten die een tijdje schitteren, één of twee singles of een fantastische plaat uitbrengen en dan lijken weg te deemsteren. We zochten in de kelders van de muziekindustrie naar een aantal - bijna? - vergeten parels ...

Nieuwe reeks Belpop: van Joost Zweegers tot Bart Peeters

Nieuwe reeks Belpop: van Joost Zweegers tot Bart Peeters

Een nieuwe reeks van Belpop, met deze keer documentaires over de carrière van Guido Belcanto, Joost Zweegers, Bart Peeters en De Mens, én over 40 jaar Ancienne Belgique. Vanaf maandag 7 oktober op Canvas!

Niet te missen concerten in oktober

Niet te missen concerten in oktober

Een stevige dosis rock, een shot melodieuze pop of een flinke scheut soul: wie een concert wil meepikken in oktober zal vast een lekker hapje vinden in deze lijst!

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (september 2019)

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (september 2019)

Afscheid nemen bestaat niet. In september overleden jammer genoeg opnieuw enkele muziekhelden, al blijven ze voor eeuwig voortleven in hun muziek. Een van hen is LaShawn Daniels.

Wat je nog niet wist over Elton John

Wat je nog niet wist over Elton John

Sir Elton John is momenteel bezig aan zijn afscheidstournee. Voor de flamboyante Brit zich meer op zijn gezin wil richten, wil hij immers in stijl afscheid nemen van zijn publiek. Op 8 september 2020 zal hij voor een tweede keer afscheid nemen van het Belgisch publiek in het Sportpaleis. De fans kunnen genieten van een terugblik op zijn rijkgevulde carrière met klassiekers als 'I Guess That’s Why They Call It the Blues', 'Your Song', 'I’m Still Standing' en 'Don’t Let The Sun Go Down On Me'.

King Gizzard & The Lizard Wizard: Down Under boven!

King Gizzard & The Lizard Wizard: Down Under boven!

"Met zo'n naam gaan jullie nooit aan de bak komen." Neen? Vergeet niet dat deze band uit Australië afkomstig is en dat een portie Ozzie-gekte altijd een goed idee is als je een band begint. Bijzonder fijn gezelschap dit. Onder de noemer 'prettig gestoord en vet'.

Sport in de kijker

Bekijk alles
Tops en flops van week 6 in de NFL

Tops en flops van week 6 in de NFL

De Chiefs in de penarie, de 49ers maken indruk, Lamar Jackson heerst in de lucht en over de grond en Jameis Winston in een dip. Ontdek hier de tops en de flops van week 6 in de NFL.

Het nieuwe NBA-seizoen staat voor de deur: wat moet je zoal weten?

Het nieuwe NBA-seizoen staat voor de deur: wat moet je zoal weten?

De EuroMillions Basketball League mag dan al bezig zijn, het basketbalseizoen is pas écht begonnen als ze ook in de NBA weer aan de competitie beginnen. Eind oktober is dat weer het geval. Maar wat moet je allemaal weten vooraleer het zover is?

De strijd om de modder: naar deze tien vrouwen is het uitkijken in de cross

De strijd om de modder: naar deze tien vrouwen is het uitkijken in de cross

Het wielerseizoen op de weg loopt op zijn einde, en dus is koning cyclocross weer in het land. Bij de vrouwen staat er veel jong geweld te trappelen, maar de oudere garde belooft zich stevig te verweren. Deze tien dames houden we in het oog.

Tops en flops van week 5 in de NFL

Tops en flops van week 5 in de NFL

Russell Wilson en Christian McCaffrey zitten in MVP-modus, de Falcons zakken weg en de kicker van de Titans kent een offday.

Tien redenen waarom het een opmerkelijk WK turnen wordt

Tien redenen waarom het een opmerkelijk WK turnen wordt

Van 4 tot 13 oktober is het Duitse Stuttgart het centrum van de turnwereld. Dan staat het WK gymnastiek op de planning. België kijkt natuurlijk reikhalzend uit naar de prestatie van Nina Derwael, maar er is nog veel meer om in het oog te houden. Een overzicht.

Veldrijden: het seizoen waarin alles mogelijk is

Veldrijden: het seizoen waarin alles mogelijk is

Het veldritseizoen trekt zich op gang zonder Wout van Aert, die wellicht out is tot de eindejaarsperiode na zijn val in de Ronde van Frankrijk deze zomer. Mathieu van der Poel kiest voor een lichter winterprogramma en zal zijn wedstrijden uitkiezen. Voor de klassementen zal hij dit crossseizoen minder aandacht hebben.

Tops en flops van week 4 in de NFL

Tops en flops van week 4 in de NFL

Gardner Minshew doet Nick Foles vergeten, de NFL ontdoet zich van een van zijn bad boys en de sfeer van de grote dagen bij Chicago.

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in oktober volgen via Proximus Pickx

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in oktober volgen via Proximus Pickx

Terwijl de heren voetballers stilaan warmgedraaid zijn, loopt voor de wielrenners en tennissers het seizoen op zijn einde. Maar niet zonder nog enkele topwedstrijden af te werken. Verder trekt het NBA-seizoen zich op gang en gaan de motorsporten onverminderd voort. Je hoort het al: er valt weer veel te beleven op Proximus Pickx.

Tops en flops van week 3 in de NFL

Tops en flops van week 3 in de NFL

Daniel Jones is de King of New York, de Falcons stellen teleur, de Saints doen het best goed zonder Drew Brees, en de Chiefs zorgen zoals steeds voor spektakel.

Tien om te zien: naar deze Belgen is het uitkijken op het WK atletiek

Tien om te zien: naar deze Belgen is het uitkijken op het WK atletiek

Er zijn enkele Belgen waar we veel van kunnen verwachten op het WK atletiek dat op 27 september van start gaat in Doha (Qatar). Denk maar aan Nafi Thiam, dé vaandeldrager van de Belgische atletiek en het uithangbord van de Belgische selectie in Doha.

De UEFA Champions League is terug: dit moet je allemaal weten

De UEFA Champions League is terug: dit moet je allemaal weten

Op 17 september is het weer zover. Dan weerklinkt in verschillende stadions de hymne van de UEFA Champions League. Voor het zover is, praten we je nog even bij.

Tops en flops van week 1 in de NFL

Tops en flops van week 1 in de NFL

Lamar Jackson is de koning in de lucht, bij de Browns gaat het mis bij het opstijgen, de Jets missen hun landing en de Patriots zijn al van de grond.

Focus op films, series & tv

Bekijk alles
Nieuw op Canvas: Kinderen van het verzet

Nieuw op Canvas: Kinderen van het verzet

Na Kinderen van de collaboratie in 2017 brengt Canvas vanaf 22 oktober Kinderen van het verzet. Precies 75 jaar na de bevrijding vertellen dertien getuigen hoe de erfenis van de Tweede Wereldoorlog hun eigen leven heeft bepaald, soms tot vandaag. Ze vertellen over de verzetsdaden van hun ouders en hoe ze daar soms zelf bij werden betrokken, over het verlies en de pijn, over de verschrikkingen van de Nazi-concentratiekampen en onverwerkte oorlogstrauma’s.

De gemeenste Disneyslechteriken

De gemeenste Disneyslechteriken

Met Maleficent: Mistress of Evil heeft Disney een vervolg uitgebracht op de succesvolle live-actionfilm uit 2014 met Angelina Jolie in de hoofdrol. Die vertelt het verhaal van Doornroosje vanuit het oogpunt van de heks Malafide.

De week in showbizzland

De week in showbizzland

Karen Damen trekt naar VTM, tussen Ruben Van Gucht en Jacques Vermeire zit het niet echt snor, Familie-kijkers lachen met Erika 'Amélie' Van Tielen omdat ze er niet in slaagt om een behoorlijk pilsje te tappen en Herman Brusselmans gaat met zijn vriendin Lena op het platteland wonen. Lees er hier alles over!

Lekker griezelen op tv, ook voor kleine spookjes!

Lekker griezelen op tv, ook voor kleine spookjes!

Eind oktober, Halloween … en dus een ideaal moment om lekker te griezelen voor de tv. Ook voor jonge kijkers! Heksen, spookjes en monsters zorgen voor kippenvel op Cartoon Network en Boomerang, en in de Studio 100 GO app.

Tien muzikale documentaires die je gezien moet hebben

Tien muzikale documentaires die je gezien moet hebben

Wil je graag meer te weten komen over de geschiedenis van de muziek, ongeacht het genre? Hier is onze top 10 van documentaires die je gezien moet hebben. Van Miles Davis over Amy Winehouse tot the Beatles.

Zwaardvechten, eekhoorns villen, koorddansen: dit moesten filmsterren leren voor een rol

Zwaardvechten, eekhoorns villen, koorddansen: dit moesten filmsterren leren voor een rol

De centrale figuur in 'Breaking Bad' is scheikundeleraar Walter White, die zich toelegt op het produceren van crystal meth. Bryan Cranston speelde de rol vijf jaar lang met verve, en om dat te doen moest hij zich helemaal kunnen inleven in zijn personage. De heer Cranston leerde dus zelf crystal meth fabriceren. Hij vertelde later dat het hele proces hem haarfijn uit de doeken werd gedaan door wetenschappers. 

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (17 oktober)

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (17 oktober)

Vind je niet direct je gading bij de reguliere tv-zenders? Waarom dan niet genieten van een film in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Tijd voor film: nu in de bioscoop (16 oktober)

Tijd voor film: nu in de bioscoop (16 oktober)

Zin in een avondje uit? Dan is een film meepikken altijd een uitstekend idee. Ontdek hier wat voor fraais je deze week kan gaan bekijken in 's lands filmzalen, en welke de meest bezochte bioscoopfilms van het moment zijn.

Deze acteurs en actrices zetten zich actief in voor het klimaat (en dit doen ze concreet)

Deze acteurs en actrices zetten zich actief in voor het klimaat (en dit doen ze concreet)

We kunnen er niet meer omheen de laatste tijd: we moeten het milieu en onze planeet beschermen tegen verdere vervuiling. Klimaatactivisten komen op straat om te protesteren, maar naast de ‘gewone man in de straat’ geven ook heel wat sterren om de toekomst van moeder Aarde. Deze acteurs en actrices geven hun tijd en geld aan goede klimaatdoelen.Lees ook: De beste klimaatdocumentaires bekijk je op Proximus Pickx

Tv-tips van de week (14 t.e.m. 20 oktober)

Tv-tips van de week (14 t.e.m. 20 oktober)

Niets op tv? Dat dacht je maar. Wij selecteerden de interessantste, spannendste en opmerkelijkste programma's die je de komende dagen kan bekijken. Hier komen onze tv-aanraders van de week!

Historische feiten die niet volledig accuraat waren in de verfilming

Historische feiten die niet volledig accuraat waren in de verfilming

Een spannende actiefilm die plaatsvindt in het verleden is een goede manier om bij te leren over vroeger. Of historische verhalen over de adel kunnen de geschiedenis in een ander daglicht tonen. Maar film zou film niet zijn, als er hier en daar niet iets wordt overdreven. Heroïsche scènes of dramatische aflopen moet je dus af en toe met een korreltje zout nemen. We onderscheiden feiten en fictie in deze 10 historische klassiekers.

De beste klimaatdocumentaires bekijk je op Proximus Pickx

De beste klimaatdocumentaires bekijk je op Proximus Pickx

Van 13 tot en met 20 oktober is er de week van het bos. Om bos en klimaat in de kijker te zetten pakt Proximus Pickx uit met de special 'Onze groene planeet': we vuren een reeks ongemeen interessante, beklijvende en ongecensureerde natuur- en klimaatdocumentaires op je af. 

Nieuws van het esports-front

Bekijk alles
Dit zijn de groepen voor StarSeries i-League Seizoen 8

Dit zijn de groepen voor StarSeries i-League Seizoen 8

Van 21 tot 27 oktober vindt StarSeries i-League Seizoen 8 plaats in Belek, Turkije. Daar nemen, in totaal, zestien teams het tegen elkaar op voor een prijzenpot van maar liefst 500.000 dollar. Ondertussen is bekend in welke groep de teams werden opgedeeld en tegen wie ze het zoal zullen moeten opnemen in de double-elimination groepsfase.

Splyce trekt naar play-offs League of Legends Worlds

Splyce trekt naar play-offs League of Legends Worlds

Het LEC Team Splyce heeft zich kunnen plaatsen voor de play-off fase van het League of Legends World Championship 2019. Naast Splyce trekt ook FunPlus Phoenix naar de volgende ronde, nadat de twee teams bovenaan eindigden in hun groep door hun prestaties van gisteren. Splyce deed het erg goed doorheen die laatste speeldag van hun groep.

Dit moet je weten voor DreamHack Open Rotterdam

Dit moet je weten voor DreamHack Open Rotterdam

Vandaag gaat DreamHack Open Rotterdam van start, waar acht teams het in de Nederlandse stad zullen uitvechten voor een prijzenpot van 100.000 dollar. De teams werden onderverdeeld in twee double elimination groepen, waarbij twee teams van elke groep doorstoten naar de single-elimination play-offs. Wij nemen even een kijkje naar alle deelnemers.

Voormalig DreamEaters rosters tekent bij Hard Legion

Voormalig DreamEaters rosters tekent bij Hard Legion

Het voormalige roster van de organisatie DreamEaters, dat recent opstapte bij de organisatie na verschillende interne problemen rond betaling van de spelers, heeft een nieuwe organisatie gevonden om te vertegenwoordigen. Zo sluiten ze zich aan bij Hard Legion, een nieuwe Russische organisatie die werd opgericht door de populaire Russische streaming en Youtube persoonlijkheid Aleksei “HARDPLAY” Baranov.

“blackie” vervangt “Missa” voor Besiktas op DreamHack Open Rotterdam

“blackie” vervangt “Missa” voor Besiktas op DreamHack Open Rotterdam

Besiktas, dat deelneemt aan DreamHack Open Rotterdam, heeft aangekondigd dat ze Steven “blackie” Groeneveld (speler van Asterion) aan hun roster toevoegen als tijdelijke speler voor het event. DeNederlander zal invallen voor Meyssa “Missa” Bellouati, die sinds kort geen deel meer uitmaakt van de actieve line-up.

Ook “valens” weg bij Cloud9

Ook “valens” weg bij Cloud9

Soham “valens” Chowdhury zal het CS:GO team van Cloud9 verlaten. De coach is al actief bij Cloud9 sinds begin 2017 en zette in juli al een stap terug als coach om zich meer bezig te gaan houden met het analystische deel van CS:GO. Zijn grootste verwezenlijking als coach bij Cloud9 is de eerste plaats die hij met zijn lineup behaalde op de ELEAGUE Major, in 2018.

Zwak Europa op vierde speeldag League of Legends Worlds

Zwak Europa op vierde speeldag League of Legends Worlds

Op de vierde speeldag van het League of Legends World Championship kwamen alle drie de Europese teams in actie. Daarnaast nam ook Cloud9, met Belg “Nisqy” in de rangen, het op tegen Griffin. Uiteindelijk werd het geen al te beste dag voor de Europese teams, met uitzondering van G2 Esports, en ook Cloud9 had het knap lastig tegen Griffin want “Nisqy” en zijn kompanen konden geen overwinning behalen.

GamerLegion en “HS” nemen afscheid van elkaar

GamerLegion en “HS” nemen afscheid van elkaar

CS:GO team GamerLegion en Est Kevin “HS” Tarn zijn tot een overeenkomst gekomen rond het contract van de speler. Zo zal zijn contract met de organisatie ontbonden worden, waardoor “HS” een vrije speler zal worden. Zo kan de 22-jarige CS:GO speler op zoek naar een nieuwe organisatie om te vertegenwoordigen, nadat hij een hele tijd op de bank bij GamerLegion had gespendeerd.

“oskar” wordt vrije speler

“oskar” wordt vrije speler

De Tjech Tomáš “oskar” Štastný heeft gisteren aangekondigd dat zijn contact bij HellRaisers afloopt en dat het niet verlengd zal worden. Op die manier wil hij laten weten dat hij een vrije speler gaat worden en op zoek is naar een nieuwe organisatie om te vertegenwoordigen. Zijn passage bij HellRaisers werd alvast geen groot succes.

Riot Games komt met vier nieuwe games

Riot Games komt met vier nieuwe games

Riot Games, de developer achter het populaire League of Legends, heeft in een livestream voor de tiende verjaardag van hun game League of Legends enkele grote aankondigingen gedaan. Zo zullen ze de komende jaren vier nieuwe games op de markt brengen. Daarnaast krijgen TeamFight Tactics en League of Legends ook mobile en console versies.

Man krijgt job bij voetbalclub dankzij Football Manager

Man krijgt job bij voetbalclub dankzij Football Manager

Andrej Pavlovic heeft bij de Servische tweedeklasser FK Bezanija een job gekregen als data-analist. Pavlovic, amper 22 jaar, dankt deze job aan zijn verwezenlijkingen in het voetbalspel Football Manager.

“Bjergsen” verlengt contract en wordt mede-eigenaar TSM

“Bjergsen” verlengt contract en wordt mede-eigenaar TSM

League of Legends speler Soren “Bjergsen” Bjerg heeft een contractverlenging van twee jaar ondertekend. Dat laat Team SoloMid weten in een officieel statement. Volgens dat statement zal “Bjergsen” ook mede-eigenaar worden van het Noord-Amerikaanse team. “Bjergsen” wordt nog steeds aanzien als één van de topspelers in de LCS, de Noord-Amerikaanse League of Legends competitie.

Top