Ook e-sport is sport!

In tegenstelling tot wat je zou kunnen denken heeft e-sport niet altijd betrekking op het spelen van sportgames. Maar je hebt wel een flinke dosis talent en veel oefening nodig. Sinds enkele jaren kunnen de beste spelers zelfs geld verdienen aan e-sport. En dat motiveert gamers wereldwijd om beter te worden. Wat, waar en hoe? Dat lees je in dit dossier.

Geld verdienen

"Je zou beter gaan sporten of werken in plaats van in de zetel voor je scherm te hangen. Zo zal je later geen geld verdienen": we kennen allemaal deze preek die ouders hun pubers geven. Maar de realiteit zou er wel 's anders kunnen uitzien. Wereldwijd zijn er vandaag de dag miljoenen gepassioneerde fans en minstens duizenden mensen die geld verdienen dankzij hun talent voor videogames. Bij e-sport vind je hetzelfde ecosysteem als bij gewone sport terug: internationale wedstrijden met tornooien en publiek, federaties, spelers met sterrenstatus, duizenden fans van een team of een speler, sponsors, enzovoort. De grote ontmoetingen worden op tv of het web getoond en de providers bieden tegen elkaar op om de exclusieve rechten te verwerven.

Ook de multinationals doen mee

Cybergigant Amazon betaalde bijna een miljard dollar voor Twitch, een streamingservice die is gespecialiseerd in e-sport. Red Bull sponsort teams in verschillende landen. Idem dito bij Adidas, dat meer doet dan enkel geld bieden, maar de spelers van enkele teams ook kleedt. Coca-Cola sponsort dan weer verschillende toernooien, waaronder de eCopa Coca-Cola in Noorwegen, Denemarken en Frankrijk. Waarom zijn grote merken in deze niche geïnteresseerd? Er is uiteraard een publiek. Dat wordt op ongeveer 400 miljoen fans berekend. Niet slecht, maar peanuts in vergelijking met de wereldbeker voetbal bijvoorbeeld. Het grote verschil zit hem in de leeftijd van de e-sportfans.

Plaats voor jong geweld

22, 21, 20, 24 en 23 jaar: dat is de top vijf leeftijd van de e-sportaanhangers. Duidelijk een jong publiek dus! De eerste veertigjarige vind je pas op de 28e plaats. Nog meer dan in de gewone sport, moet je jong zijn om het leiderschap weg te kapen. Niet alleen de spelers zijn jong, ook het publiek bij de wedstrijden is dat. Een gedroomde doelgroep voor adverteerders!

Tornooien, maar ook streaming

Gezien er geen grote e-sportevenementen in België zijn, beginnen heel wat gamers bij ons hun carrière met streaming: ze filmen zichzelf terwijl ze live spelen en helpen andere spelers te begrijpen hoe ze bepaalde valkuilen kunnen ontwijken, hoe ze een tegenstander kunnen verslaan, enzovoort. Als ze dat goed doen, bouwen ze snel een publiek op dat hen volgt en hun hulp inschakelt of advies vraagt. Een goede manier om te beginnen is het platform Twitch.tv. Elke gamer kan hier zijn games delen of die van anderen bekijken. Dankzij het partnershipsysteem kan een gamer geld verdienen zodra hij 4 à 5.000 volgers heeft. Hij kan daarnaast ook geld van zijn fans krijgen, bijvoorbeeld via het participatief financieringsplatform Patreon.

Geslacht en nationaliteit

Op de Olympische Spelen gaan vooral de Verenigde Staten, China, Groot-Brittannië en Rusland met de medailles aan de haal. In de e-sport ziet het klassement er enigszins anders uit. In 2017 gingen de grootste sommen naar spelers uit China (meer dan 67 miljoen dollar), de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Zweden en Denemarken. België bekleedt ongeveer de 40ste plaats op de wereldranglijst en verdiende ongeveer 900.000 dollar. Onze beste vertegenwoordiger is Adil Benrlitom (foto): hij is 23 en lid van het EnVyUs-team. Hij haalde in 2017 zo'n 220.000 dollar op dankzij zijn expertise in Counter Strike: Global Offensive. Hij wordt gesponsord door FinalMouse en Gaming-tech.net. Wereldwijd is de meest winstgevende speelster de Canadese Sasha Hostyn. Haar passie voor StarCraft leverde haar iets minder dan 200.000 dollar in 2017 op.

Het equivalent van Federer, Hamilton of Froome

Hij heet Kuro Takhasomi, bijnaam Kuroky. Deze 25-jarige Duitser domineert de wereldranglijst op het vlak van geldprijzen in de e-sport. Hij is de wereldwijde nummer één. In 2017 heeft hij ongeveer 2,4 miljoen dollar gescoord dankzij zijn successen in "Dota 2". Nummer 2 en 3 zijn de Jordaanse Amer Barqawi en de Amerikaanse Saahil Arora, die hetzelfde spel spelen en de afgelopen twaalf maanden respectievelijk 2,3 miljoen en 208.000 dollar verdienden. Nog even meegeven dat het hier enkel om "prize money" gaat, geld dat wordt toegekend wanneer een toernooi wordt gewonnen. De potentiële verdiensten zijn nog veel groter: net zoals "echte" topsporters worden e-sporters gesponsord door grote merken. En er wordt ook flink onderhandeld: een team is bereid grof geld op tafel te leggen om een talent uit een ander team weg te kapen. Heeft PSG Neymar gekocht? Wel, hetzelfde komt ook in de e-sport voor.

Games waarmee je veel geld kan verdienen

In het echte leven kan een badmintonspeler slechts dromen van wat Federer of Nadal met tennis verdienen. Dat is bij e-sport niet anders. Vandaag verdien je het meest met Dota 2, League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, StarCraft II en Heroes of the Storm. Lager in het klassement vinden we Halo, World of Warcraft en andere Call of Duty-games terug. FIFA 17 staat slechts op de ... 17e plaats.

De grote internationale toernooien

Net zoals tennisspelers of golfers brengen e-sporters hun tijd in vliegtuigen en hotels door en gaan ze van het ene naar het andere toernooi. Er is wel altijd ergens ter wereld een toernooi. De belangrijkste data in 2018 zijn de Evolution Championship Series (EVO) die van 3 tot 5 augustus in Las Vegas doorgaan voor fans van gevechten. De precieze datum van Blizzcon kennen we nog niet maar specialisten van World of Warcraft, Overwatch of StarCraft (allemaal titels van Blizzard) kunnen alvast eind oktober een ticket naar Californië boeken. Van 29 augustus tot 2 september ontmoeten de beste teams van Counter Strike:Global Offensive elkaar tijdens de DreamHack Masters in Stockholm. Voor fans van Dota 2 is er The International, het meest winstgevende toernooi onder de e-sporten. In 2017 vertrok het winnende team met bijna 11 miljoen dollar. Dit zijn slechts vier voorbeelden maar er zijn er nog veel meer. Er komt in 2018 trouwens ook nog een speciaal event ter gelegenheid van de Olympische Spelen.

En de gouden medaille gaat naar...

In februari, enkele dagen vooraleer de Winterspelen van start gaan, organiseert Intel een Starcraft II-toernooi in gaststad PyeongChang. Als een dergelijke grote naam het initiatief Intel Extreme Masters op poten zet, is dat meer dan een fait divers. Vooral ook omdat het doorgaat in een land waar e-sport zowat tot nationale godsdienst is verheven en omdat het kan rekenen op de steun van het IOC. Het IOC wil trouwens van dit event gebruikmaken om het fenomeen nauwkeurig te bestuderen. Er wordt zelfs in de wandelgangen gefluisterd dat de leden van het Internationaal Olympisch Comité zouden spelen met het idee om e-sport op te nemen als sport van de Spelen. Maar er zouden voorwaarden zijn. Zo zouden games die de waarden van de Spelen in het gedrang brengen (lees: te gewelddadige games) worden uitgesloten. Ze zijn waarschijnlijk vergeten dat ook boksen, sinds 1904 een Olympische sport voor mannen en sinds 2012 voor vrouwen, niet bepaald een theekransje is. Er zou ook een organisatie moeten komen die doping en weddenschappen controleert. Gamers zullen met andere woorden morgen nog niet met een Olympische medaille naar huis terugkeren. Maar we kijken alvast uit naar Parijs in 2024.

Hoe word je een professionele gamer?

Succes komt niet toevallig. Niet bij traditionele sporten, en ook niet bij e-sport. Je moet dus niet alleen talent hebben maar ook fenomenaal veel zin hebben om de duur, de beperkingen, de discipline en de moeilijkheden van de trainingsessies te ondergaan. Men haalt vaak het voorbeeld van Lee Sang-Hyeok (foto) aan. Deze 17-jarige Zuid-Koreaan liet zijn familie en school achter om in Seoel tien à twaalf uur per dag te trainen en zijn techniek te verfijnen. Dat zullen leuke gesprekken met zijn ouders zijn geweest! Zomaar stoppen met studeren houdt natuurlijk veel risico in. In zijn geval liep het goed af: hij is een van de wereldtoppers van "League of Legends". Maar hoeveel anderen hebben hetzelfde geprobeerd en zijn gefaald? Je moet echt wel sterk zijn om niet met je vrienden op stap te gaan, door te zetten als je een dip hebt of heel erg moe bent. Bovendien is het oefenen maar één aspect van de voorbereiding. De allerbesten investeren ook nog 's veel tijd in het bekijken en analyseren van het spel van hun tegenstanders. Of geven zich over aan concentratieoefeningen.

Oppassen voor tendinitis

Een topsporter is kwetsbaar. Niet zozeer mentaal maar wel fysiek. Kijk maar 's hoe voetballers kreunen van de pijn op het veld... Nee, even serieus: we hebben het nu over echte lichamelijke problemen. E-sporters gebruiken uren aan een stuk dezelfde spieren en dezelfde lichaamsdelen aan een razendsnel tempo. Ze kunnen op elk moment een blessure oplopen. Het herstel kan heel lang duren en soms zelfs nooit komen. De nachtmerrie voor gamers is tendinitis. Vooral als die altijd terugkomt. Dit probleem kan zelfs het einde van hun carrière betekenen. Ook al zijn ze dan nog maar 20 jaar oud.

De oorlogsspier

Als je uren aan een stuk een gamestick vasthoudt, worden de handen en de pols op een onnatuurlijke manier gebruikt. Dat kan leiden tot het carpaaltunnelsyndroom waarbij de middelste zenuw ter hoogte van de pols gekneld wordt. Dit heeft verstrekkende gevolgen: deze spier staat in voor de gevoeligheid van de zachte kant van de duim, wijsvinger en middelvinger en het bewegen van bepaalde spieren van de duim. Het leidt tot pijn (soms heel erg) maar is ook een dramatische handicap voor de speler. Afhankelijk van de ernst moet men fysiotherapie volgen of zelfs een operatie ondergaan. Elk jaar krijgen 25.000 Belgen last van het carpaaltunnelsyndroom. Maar maak je geen zorgen: het zijn niet allemaal gamers! Hoe kan je het risico op dit syndroom vermijden? Overgewicht vermijden en tabak verbannen zijn al een goed begin.

Als het tijd is om de stick in de ring te gooien

De carrière van een e-sporter is niet per se gedaan als hij om de een of andere reden stopt met gamen. Sommigen worden trainer, anderen commentator van wedstrijden. Net zoals in het echte leven komt het erop aan bekendheid op te bouwen tijdens de goede jaren: een goede reputatie uitbouwen, zijn expertise aantonen en dus je eigen legitimiteit vestigen. En daarna moet je betrokken blijven.

Standard is de eerste... voor Anderlecht

In mei 2017 werd Standard de eerste Belgische voetbalclub die een professionele e-sporter aanwierf. Het doel: het team vertegenwoordigen tijdens nationale en internationale FIFA-toernooien. De bazen van Sclessin sloegen hun slag toen ze Julian Albiar Fernandez, alias Twikii, in huis haalden. Op zijn 27ste is hij drievoudig Belgisch kampioen van FIFA en hij heeft al tal van wedstrijden in binnen- en buitenland gewonnen. Zoals elke "echte" speler kreeg hij een rugnummer: nummer 77. Enkele maanden later verwelkomde Sporting Anderlecht Zakaria Bentato (21 jaar) na een lange rekruteringscampagne waaraan 3.000 gamers deelnamen.

Music Maestro

Vijf dingen die je niet wist over David Duchovny

De Amerikaanse acteur David Duchovny wordt vandaag 60. Denk je echt alles te weten over de ster van ‘X-Files’ en ‘Californication’? Hier zijn vijf wist-je-datjes die je misschien niet kende over de ac

Het succes van 'Like Me': waarom jong en oud genieten van dit succesrecept

De muzikale fictiereeks ‘#LikeMe’ is een waanzinnig succes geworden. Een enorm populaire serie, twee gouden albums, uitverkochte concerten… Ketnet en productiehuis Fabric Magic hebben letterlijk goud

Billie Eilish leert zichzelf beter kennen in My Future

Tieneridool Billie Eilish heeft een nieuw nummer gelanceerd, en wat voor eentje. My Future staat nog maar enkele dagen online maar sloeg op de streamingdiensten meteen in als een bom. Redenen genoeg o

Wat je nog niet wist over Amy Winehouse

Negen jaar geleden verloor de muziekindustrie één van haar meest unieke stemmen, die van Amy Winehouse. Na het overlijden van de Britse singer-songwriter ging documentairemaker Asif Kapadia aan de sla

Internationale zussendag: deze bekende zussenbands veroverden de wereld

Op de eerste zondag van augustus vieren zij die gezegend zijn met een zus de internationale zussendag. Ook Proximus Pickx doet mee: wij serveren de meest gevierde zussenbands uit de muziekgeschiedenis

Bart Kaëll wordt 60: een portret van ‘Bart Gijselinck’

Vandaag is naast Will Tura ook een andere Vlaamse zanger jarig. Bart Gijselinck, u welbekend onder de artiestennaam Bart Kaëll, viert vandaag zijn zestigste verjaardag. Proximus Pickx vat voor u zijn

Will Tura wordt tachtig: een portret van de 'keizer van het Vlaamse lied'

Met een arsenaal van meer dan 700 hits heeft Will Tura volledig het recht om als ‘keizer van het Vlaamse lied’ beschreven te worden. Hij krijgt voor zijn tachtigste verjaardag een standbeeld in ‘zijn’

Muziekfestivals die cultuurgeschiedenis schreven, deel 2: de seventies

Nu we verstoken zijn van onze teergeliefde zomerfestivals, richt Proximus Pickx elke week zijn spots op een legendarisch festival dat zijn stempel gedrukt heeft op een welbepaald decennium. In dit twe

Het opmerkelijke verhaal achter de wereldhit ‘Mmmbop’

Proximus Pickx duikt elke week in de muziekgeschiedenis, op zoek naar de strafste verhalen achter zomerhits die wereldfaam hebben genoten. Deze keer doen we uit de doeken hoe de gruwelijk catchy zomer

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Herbeleef nog steeds het Klara on Tour-festival via Pickx TV

Je houdt van klassieke muziek en je hebt nog eens nood aan een festival? Dan zit je bij Proximus Pickx aan het juiste adres. Zo kan je op ons platform nog steeds terecht voor het Klara on Tour-festiva

Toerist in eigen land: deze muzikale wegwijzers gidsen je door West-Vlaanderen

Vlaanderen boven, aldus ene Raymond van het Groenewoud. Deze coronazomer is het uitgelezen moment om ons Vlaanderenland te herontdekken. Proximus Pickx grasduinde alvast in het Vlaamse muziekarchief o

Sport in de kijker

Dit zijn de duurste voetbaltransfers in elk van de drie linies

Vandaag is het dag op dag twee jaar geleden dat Kepa Arrizabalaga zijn krabbel onder een contract bij Chelsea zette. Daarmee was een transfersom gemoeid van 72 miljoen euro, wat van hem de duurste doe

One day, one goal: Jack Wilshere scoort een van de mooiste teamgoals ooit

Met drie spelers een hele defensie wegtikken in één tijd, het overkwam het Arsenal-trio Santi Cazorla, Olivier Giroud en Jack Wilshere in 2013. Die laatste legde in het Premier League-duel met Norwich

De dag waarop Van Avermaet voor altijd Gouden Greg zou worden

Dag op dag vier jaar geleden beleefde de Belgische wielerwereld een moment om blijvend te savoureren. In Rio de Janeiro, op het wereldvermaarde strand van Copacabana, kroonde Greg Van Avermaet zich op

One day, one goal: Kaká toont zijn klasse tegen Manchester United

Enkel en alleen een beroep doen op je voeten volstaat niet altijd in het voetbal. Soms is er een vleugje genie nodig om de weg naar het vijandelijke doel te overbruggen. Op 24 april 2007 demonstreert

One day, one goal: Tim Cahill volleyt de netten aan flarden tegen Nederland

We schrijven woensdag 18 juni 2014. In het bloedhete Porto Alegre neemt Australië het in de poulefase van het WK in Brazilië op tegen Nederland. In de 21ste minuut zou Tim Cahill er zijn moment de glo

François Fornieri zorgt voor extra lokale verankering bij Standard

François Fornieri, eigenaar van het farmabedrijf Mithra, wordt aandeelhouder bij Standard en co-gedelegeerd bestuurder samen met Bruno Venanzi, die voorzitter blijft. Maar wie is die Luikse zakenman e

One day, one goal: de weergaloze treffer van James Rodriguez tegen Uruguay

Op 28 juni 2014, tijdens de match tussen Colombia en Uruguay, wist een zekere James Rodriguez de wereld te verbazen met zijn talent door zijn team voor het eerst in de geschiedenis naar de kwartfinale

Waarom iedereen van Ronaldo houdt

Of je nu Braziliaan of Argentijn bent of supportert voor Real Madrid of Barcelona, iedereen houdt enkel en alleen maar positieve gevoelens over aan de Braziliaanse voetballegende Ronaldo. Waaraan heef

Ingenieuze vrije trap Ronaldinho bezegelt WK-lot van Engeland

Het WK 2002 zal voor ons Belgen altijd in het geheugen gegrift blijven als het wereldkampioen waar de Jamaicaanse scheidsrechter Peter Prendergast België richting de exit duwde in het achtste finaledu

One day, one goal: het weergaloze kunststukje van Giroud tegen Crystal Palace

De liefde tussen Arsenal en Franse balvirtuozen kent een lange geschiedenis. In 2012 streek Oliver Giroud neer op de Londense bodem. Ondanks zijn neus voor doelpunten, stoorden sommigen zich aan zijn

De zwaarste crashes in de Formule 1-geschiedenis

Vandaag is het dag op dag 44 jaar geleden dat Niki Lauda met zijn Formule 1-bolide zwaar crashte op de Nürburgring in Duitsland. Helaas voor de fans van de koninginnenklasse van de autosport was de cr

Terugblik op enkele memorabele finales van de US Open

Goed nieuws voor de tennisfans, want op maandag 31 augustus staat de start van de US Open gepland.

Focus op films, series & tv

Vijf dingen die je niet wist over David Duchovny

De Amerikaanse acteur David Duchovny wordt vandaag 60. Denk je echt alles te weten over de ster van ‘X-Files’ en ‘Californication’? Hier zijn vijf wist-je-datjes die je misschien niet kende over de ac

Duik al schaterlachend het weekend in met de grappigste internetfilmpjes

Hoera! Het einde van de werkweek is in zicht. Dat vieren we door uit te blazen met het meest hilarische beeldmateriaal dat het wereldwijde web rijk is. Dit is onze oogst van de voorbije week.

Vlucht dit weekend van de hittegolf dankzij deze kijktips

Het was deze week al erg warm, maar tijdens het weekend klimt het kwik nog enkele graden hoger. Geen nood als er geen zwembad in de tuin staat, voor afkoeling kan je ook perfect binnenblijven. Proximu

International Cat Day: vijf films die je laten 'spinnen' van plezier

Op 8 augustus is het International Cat Day. In deze coronatijden koesteren we onze huisdieren nog meer dan anders en Proximus Pickx viert deze dag van de viervoeter met vijf opvallende films waarin ka

Charlize Theron wordt 45: van traumatische jeugd naar topper in Hollywood

Charlize Theron is een zeer grote naam in Hollywood. De in Zuid-Afrika geboren actrice wordt vandaag 45 jaar en het is dan ook hoog tijd om haar in de picture te zetten. Proximus Pickx grasduint doorh

Shame! Deze klasbakken van het witte doek blijven onder de radar

Robert Pattinson is vanavond om 20u30 op Q2 te zien in ‘Water for Elephants’, als verliefde olifantentemmer. In de film over een rondtrekkend tweederangscircus is een glansrol weggelegd voor Christoph

Veel meer dan Mr. Bean: vijf vergeten filmrollen van Rowan Atkinson

Vanavond is het schuddebuiken met Rowan Atkinson in de spionagekomedie ‘Johnny English’, om 21u05 op VTM. Proximus Pickx nam de filmografie van Mr. Bean onder de loep, en stelde vast dat de Engelse ko

Het succes van 'Like Me': waarom jong en oud genieten van dit succesrecept

De muzikale fictiereeks ‘#LikeMe’ is een waanzinnig succes geworden. Een enorm populaire serie, twee gouden albums, uitverkochte concerten… Ketnet en productiehuis Fabric Magic hebben letterlijk goud

Toerist in eigen land: deze series en films laten je Limburg ontdekken

Vlaanderen boven, aldus ene Raymond van het Groenewoud. Deze coronazomer is het uitgelezen moment om ons Vlaanderenland te herontdekken. Proximus Pickx grasduinde alvast in het audiovisuele archief om

Dit kakelverse kijkvoer op Netflix is jouw aandacht waard

Een nieuwe week, een nieuwe lading kijkvoer op streamingplatform Netflix. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen nood, Proximus Pickx gidst je door het rijke aanbod en pikt er de aantrekkelijkst

Vijf films die je doen afkoelen tijdens deze hete dagen

Het beloven zeer warme dagen te worden en de eerste hittegolf van dit jaar komt eraan. Temperaturen die soms tot 37 graden kunnen oplopen, het zijn niet altijd de meest aangename dagen. Velen zullen o

Ryan Reynolds lacht met Green Lantern in zijn eigen versie van de film

Negen jaar na de lancering van ‘Green Lantern’ is Ryan Reynolds de grootste flop uit zijn carrière nog niet vergeten. In de plaats van die flop weg te steken, lacht de Canadees-Amerikaanse acteur op z

Nieuws van het esport-front

Europese topteams treffen elkaar op DreamHack Open Summer 2020

De DreamHack Open Summer 2020 vindt plaats van 8 tot 16 augustus in Europa, Amerika, Azië en Oceanië. Belangrijk om te weten: het evenement zal enkele van de beste Europese teams samenbrengen! In Euro

ESL Benelux Championship kondigt zijn winterseizoen aan

De ESL Benelux Summer had dit jaar veel verrassingen en wendingen in petto op zowel CSGO als Clash of Clans, vanaf de eerste kwalificatiewedstrijden in maart tot de finales in mei. ESL Benelux wilde d

LG R6S: Team 86 en Activit-E plaatsen zich voor de play-offs

Het einde van de groepsfase van de Rainbow Six Siege-competitie nadert met rasse schreden en twee teams hebben zich al gekwalificeerd. Vier teams zullen op de laatste dag strijden om de resterende twe

NA- en GOS-teams krijgen met IEM New York laatste kans op kwalificatie voor de Major van Rio

Op 6 oktober begint de IEM New York 2020, met 32 uitgenodigde teams en $250.000 aan prijzengeld. Het toernooi is de laatste kans voor de Noord-Amerikaanse en GOS-teams om zich te kwalificeren voor de

FIFA 21: de eerste indrukken

Ook al ligt de release van FIFA 21 nog enkele weken in de toekomst, de informatie over het voetbalspel begint binnen te sijpelen. Het is dan ook tijd om de eerste beschikbare informatie over de nieuwe

Belgian League: Mechelen overklast Aethra en vervoegt Sector One in finale

Afgelopen maandag kwamen KVM Esports en Aethra elkaar tegen in de halve finale van de Belgian League-zomersplit. Een ultieme BO3 besliste over de tegenstander van Sector One in de finale. Ondanks een

Onze landgenoot Davidp tekent bij G2 Esports en wint meteen vierde Ignition Series op Valorant

David Prins, alias “Davidp”, is een naam die CSGO-fans meer dan waarschijnlijk bekend in de oren klinkt. Hij was inderdaad een van onze beste vertegenwoordigers als professionele speler op het Valve-s

Nisqy en Cloud9 heersen over de LCS

Terwijl het LEC in volle gang is en ons een topseizoen biedt, staan twee Europese teams in de top 10 van ESPN’s global power rankings van de maand juli. Maar wat is het niveau van de LCS-teams aan de

Worlds 2020 op LoL gaan door ondanks coronacrisis

League of Legends-fans kregen dit weekend goed nieuws van Riot Games. De computerspelontwikkelaar kondigde aan dat de tiende editie van de League of Legends Worlds zal starten op 25 september. We're

Esportskalender: augustus

Elke maand vindt u dankzij Proximus Pickx de kalender met Belgische en internationale esportsevenementen die u niet mag missen! BELGIËLeague of LegendsBelgian League: play-offs | 3 augustus: wedstrijd

LG R6S: WanteD en Team86 bevestigen, Activit-E haalt uit

De tweede week van de nieuwe LouvardGame Rainbow Six Siege-competitie ging afgelopen maandag van start. Na de eerste twee felbevochten speeldagen hebben deze plaatsgemaakt voor enkele overtuigende suc

Belgian League: Aethra plaatst zich voor halve finales en Country Finals

Aethra Esports heeft donderdag een sterke prestatie neergezet met een dubbel geslaagd doel tegen Team 7AM. Alles is in gereedheid voor een ware clash tegen KVM om de finale van deze zomersplit te bere

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?