Tv-koks van vroeger en nu: een eeuwige hype

Films | Wie dacht dat de tv-strijd tussen Jeroen Meus en Sandra Bekkari iets van deze tijd is, heeft het mis. Zelfs in de jaren tachtig was koken op tv al een hype!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie dacht dat de tv-strijd tussen Jeroen Meus en Sandra Bekkari iets van deze tijd is, heeft het mis. Zelfs in de jaren tachtig was koken op tv al een hype! Wie kent Etienne Cocquyt en Marc Paesbrugghe nog? Eén ding is zeker: de gerechten mogen dan al veranderd zijn met de tijd, de rage niet. Dit zijn de tv-koks van vroeger en nu!

Kijk & Kook

De allereerste tv-kok was John Bultinck, zowaar een advocaat in het echte leven. De man presenteerde van 1968 tot 1973 Kijk & Kook op de toenmalige BRT, waarbij hij steevast een strikje droeg. In het programma nodigde hij telkens een bekende gast uit voor wie hij kookte en met wie hij tegelijkertijd een gesprek voerde over de dingen des levens. Bultinck bracht met '100 culinaire uitstapjes' ook een boek uit, waarin je naast recepten ook bijhorende verhaaltjes kon vinden.

Kwizien

Van 1983 tot 1990 was Etienne Cocquyt de tv-kok van de BRT. Ook Cocquyt was geen chef-kok, maar een journalist die het culinaire blad Ambiance had opgericht. In zijn programma Kwizien (later Krokant) ging hij met een cameraploeg bij de mensen thuis koken. Hij was ook de eerste die kookboeken uitbracht met de naam van zijn programma, stuk voor stuk succesnummers in een tijd dat kookboeken lang niet zo populair waren als nu.

1000 Seconden

In 1000 Seconden was het de bedoeling om in, jawel, 1000 seconden een driegangenmenu op tafel te toveren. Het programma liep van 1992 tot 2003 dertien seizoenen lang op de BRTN. De interactie tussen de ietwat norse amateurkok Herwig Van Hove en zijn onhandige hulpje Felice was zonder twijfel de sleutel tot het succes.

In 2005 gaf Vitaya het format een tweede leven met Wout Bru en Erik Goossens achter het fornuis.

Cordon Bleu

Van 1993 tot 1998 presenteerde Della Bossiers het programma Cordon Bleu met Marc Paesbrugghe, jarenlang chef-kok in het restaurant Sir Anthony Van Dijck in Antwerpen. In het programma veel informatie over producten, basistechnieken, handige tips en natuurlijk lekkere gerechten. Het duo bracht met 'Het Culinaire Standaardwerk van Marc Paesbrugghe' ook een boek uit.

Lekker Thuis

Ook VTM kon natuurlijk niet achterblijven met een eigen kookprogramma. In 1996 pakte de zender uit met Lekker Thuis met chef-kok Piet Huysentruyt en Mimi Smith en later Ilse Demeulemeester als presentatrice/assistente. Het dagelijkse kookprogramma liep meer dan 1.000 afleveringen lang, tot 2004. Van de reeks werden ook een aantal kookboeken gelanceerd.

Wie komt er Eten?

Nadat ze hem aan het werk zagen met een kookrubriek in het zomerprogramma Aan Tafel op Eén, werd Jeroen Meus opgepikt door VTM. In 2004 kreeg hij er zijn eerste eigen programma, Wie Komt er Eten?, waarin hij elke aflevering met een BV aan de slag ging in de keuken.

Een jaar later volgde Met Meus en Vork: daarin gaf hij op vraag van een kijker alledaagse kost een vleugje originaliteit.

SOS Piet

Na het stopzetten van Lekker Thuis bleef Piet Huysentruyt niet bij de pakken zitten. In 2004 lanceerde hij bij VTM SOS Piet, waarbij hij bij een kijker thuis op bezoek ging om hem te helpen met een keukenprobleem. Elke aflevering liep volgens een vast stramien: de kijker toont zijn probleem en Piet komt ter hulp met zijn 'magisch koffertje' met de juiste producten - bij voorkeur van zijn eigen merk - om af te sluiten met de woorden "Wat hebben we vandaag geleerd?" in sappig West-Vlaams.

De gelijknamige boekenreeks werd een minstens even groot succes met lange rijen op de boekenbeurs tot gevolg.

Dagelijkse Kost

Met het lanceren van Dagelijkse Kost in 2010 ging VRT de concurrentiestrijd met SOS Piet aan. Jeroen Meus werd het charismatische gezicht van deze dagelijkse show, waarin – toch zeker in het begin – gewone Vlaamse kost wordt bereid. Het leverde Jeroen Meus naast een reeks Televisiesterren ook wel wat kritiek op, wegens de porties boter en zout die hij gebruikt.

De acht boeken van Dagelijkse Kost stonden wekenlang bovenaan de lijstjes met best verkochte boeken.

Bekijk Dagelijkse Kost elke weekdag om 18u15 op Eén of waar je ook bent via proximustv.be. Klik hier om het programma op te nemen. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Jeroen Meus: de publiekslieveling van Vlaanderen

Goe gebakken

Ook VT4 kon niet achterblijven in de strijd om de kijker. In 2011 pakte het uit met Goe gebakken, waarin alleen gebak en desserts aan bod kwamen. De eerste twee seizoenen was de presentatie in handen van chef-kok Sofie Dumont, de eerste vrouwelijke tv-kok in Vlaanderen. Toen zij in 2012 overstapte naar VTM werd haar plaats ingenomen door Wim Ballieu, nu vooral bekend omwille van zijn Balls & Glory.

De Keuken van Sofie

Bij VTM zat Sofie Dumont eerst in de jury van het programma De Meesterbakker. In 2012 kreeg ze met De Keuken van Sofie haar eigen programma, als opvolger voor De Perfecte Keuken met Piet Huysentruyt. Dumont presenteerde het programma eerst alleen, vanaf 2014 kreeg ze daarbij gedurende een week de assistentie van een zelfde BV. In 2016 volgde ook nog Sofie in de Keuken van, waarbij ze aan de slag ging in de keuken van een Bekende Vlaming.

Smakelijk

In 2013 maakte Piet Huysentruyt de omgekeerde beweging naar het nieuwe VIER. Daar presenteerde hij drie programma’s: Smakelijk, Chez Piet en Piet aan Huis. Die konden het succes van zijn programma’s bij VTM echter nooit evenaren en werden dan ook vrij snel geschrapt. Zo lijkt de tv-carrière van Huysentruyt in mineur geëindigd te zijn.

Open Keuken

Ook de samenwerking tussen VTM en Sofie Dumont is ten einde. Sinds september zwaait gezondheidscoach Sandra Bekkari er de plak in de vooravond. Bij haar waren er eerst de boeken – de boekenreeks Nooit meer Diëten – en dan pas het tv-programma. In het programma deelt Bekkari, geen geschoolde chef, haar gezonde leefwijze en gemakkelijke gerechten met kijkend Vlaanderen.

Bekijk Open Keuken elke weekdag om 18u op VTM of waar je ook bent via proximustv.be. Klik hier om het programma op te nemen. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top