10 klassieke componisten die nogal extreem gedrag vertoonden

Muziek | De componisten in dit lijstje creëerden wereldberoemde muziekstukken en werden vaak omschreven als briljant. Maar sommige van deze muzikale genieën vertoonden – op zijn zachtst uitgedrukt - toch ook nogal rare trekjes ...

Door MediaForta

Deel dit nieuws

De componisten in dit lijstje creëerden wereldberoemde muziekstukken en werden vaak omschreven als briljant. Maar sommige van deze muzikale genieën vertoonden – op zijn zachtst uitgedrukt - toch ook nogal rare trekjes ...

Franz Kotzwara stierf door wurgseks

Deze Boheems-Engelse componist en violist is vooral bekend van het bizarre pianowerk 'The battle of Prague' en zijn opvallende dood door wurgseks. In een bordeel in Londen vroeg Kotzwara een prostituee om zijn testikels af te snijden, maar zij weigerde. Daarna vroeg hij om een koord rond zijn nek te spannen tijdens de seks. Na afloop merkte ze dat Kotzwara overleden was. De prostituee werd beschuldigd van moord, maar werd later vrijgesproken.

Erik Satie at enkel wit voedsel

De Franse componist Erik Satie stierf in 1925 aan levercirrose. In zijn woning werden meer dan 100 paraplu's, 84 zakdoeken en heel wat brieven (die hij naar zichzelf schreef) gevonden. In een van die brieven beschreef hij zijn dieet. Blijkbaar at hij enkel wit voedsel: eieren, suiker, dierlijk vet, zout, kokosnoten, rijst, pasta, kalfsvlees en bepaalde soorten vis. Het werd wellicht zijn dood.

Peter Warlock deed aan zwarte magie en sadisme

Deze Britse componist en muziekcriticus was volgens zijn niet-erkende zoon een biseksuele sadist met verschillende minnaressen en een interesse in zwarte magie. Toen een van z'n vriendinnen een abortus weigerde, draaide hij de gaskraan open en ging liggen, nadat hij eerst zijn kat buitenzette. Zelfmoord dus, hoewel er ook gefluisterd werd dat een collega-componist – die ook Warlocks erfgenaam was – hem vermoordde.

Mozart had iets met ontlasting en katten

In een brief schrijft hij bijvoorbeeld dat wanneer zijn moeder suggereerde dat hij een scheet gelaten had, hij zijn vinger naar zijn achterste bracht om te ruiken of ze gelijk had. Daarnaast bootste hij soms uit het niets een kat na tijdens het repeteren voor een opera. Sommige experts beweren dat Mozart ADHD of het Tourette-syndroom had, wat zijn speciale gedrag zou kunnen verklaren.

Alexander Skrjabin wou demonen uitdrijven met zijn muziek

De Russische componist Alexander Skrjabin (1872-1915) had synesthesie, een neurologische aandoening waarbij verschillende zintuigen vermengd worden. Hij hoorde muziek als kleuren en vond een soort piano uit die kleuren projecteerde. Klinkt luchtig, maar zijn werk werd alsmaar donkerder. Hij geloofde dat zijn muziek een brug was naar mystieke extase en componeerde onder andere symfonieën om demonen uit te drijven.

Arnold Schoenberg was bang voor het getal 13

De Oostenrijkse componist leed aan triskaidekafobie, angst voor het getal 13. Hij werd geboren op 13 september 1874, iets wat hij als een slecht voorteken beschouwde. Toen hij merkte dat de titel van een van z'n werken 13 letters telde, schrapte hij een letter. En op zijn 76ste grapte iemand dat 7+6 gelijk is aan 13, waardoor Schoenberg panikeerde. Hij stierf op vrijdag de 13de van datzelfde jaar.

Anton Bruckner was nogal obsessief

Deze Oostenrijkse componist was geobsedeerd door het tellen van objecten. Hij hield zorgvuldig bij hoeveel gebedjes hij elke nacht opzegde en componeerde zijn muziek volgens het numerieke patroon waardoor hij geobsedeerd was. Daarnaast was hij een hopeloze romanticus en deed hij verschillende – ongepaste – huwelijksaanzoeken aan tienermeisjes tot hij zeventig was, maar hij trouwde nooit. Ten slotte had hij ook iets met schedels van dode componisten...

Richard Wagner was een travestie en deed aan darmspoelingen

De Duitse componist had last van wondroos, een huidinfectieziekte. Tevergeefs probeerde hij de aandoening te behandelen met twee darmspoelingen per dag. Mogelijk was dat de oorzaak van zijn voorliefde voor satijnen jurken en kussens. Maar de brieven naar zijn kleermaakster, met aanvragen voor sierlijke kostuums met vrouwelijke, roze accenten, suggereren dat hij een travestie was. Toen Wagner stierf, werd hij volgens geruchten gevonden in een felroze badjas.

Harry Partch was een zwerver die muziekinstrumenten maakte van wat hij vond

De Amerikaanse componist Partch had een ongewone kindertijd. Zijn ouders - voormalige missionarissen - gaven geregeld prostituees en zwervers onderdak. Tijdens de 'Grote Depressie' trok Partch zelf rond als een zwerver en verzamelde hij voorwerpen zoals kogelhulzen en oude brandstoftanken, waar hij muziekinstrumenten van maakte. Zijn werken waren een beetje bizar: zo moesten muzikanten bijvoorbeeld een vrouwenbasketbalteam naspelen en in de douche een wilde dans opvoeren voor de god Hermes.

Carlo Gesualdo kwam weg met moord

Deze Italiaanse componist, luitspeler en edelman uit de late Renaissance wordt zowel gek als geniaal genoemd en vocht tegen vele demonen. Toen zijn vrouw hem bedroog met een rokkenjager, bracht hij beiden om het leven en liet hij hen op beestachtige wijze toetakelen. En hij kwam ermee weg, want als bedrogen echtgenoot was hij 'in zijn recht'.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top