Wat is er geworden van de laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd?

De Koningin Elisabethwedstrijd is een van de meest prestigieuze wedstrijden voor klassieke muziek ter wereld. De wedstrijd is erg bijzonder omdat de disciplines waarin de kandidaten elkaar bekampen worden afgewisseld tussen piano, zang, compositie, viool en sinds 2017 ook cello. Een bloemlezing van de mooiste carrières die dankzij deze prijs uit de startblokken schoten.

De Koningin Elisabethwedstrijd is een van de meest prestigieuze wedstrijden voor klassieke muziek ter wereld. De wedstrijd is erg bijzonder omdat de disciplines waarin de kandidaten elkaar bekampen worden afgewisseld tussen piano, zang, compositie, viool en sinds 2017 ook cello. Een bloemlezing van de mooiste carrières die dankzij deze prijs uit de startblokken schoten.

David Oïstrakh

Laten we beginnen bij het begin. Violist David Oïstrakh was de allereerste laureaat en won in 1937 de Eugène Ysaÿewestrijd, de toenmalige naam van de wedstrijd. Deze Rus was een van de beroemdste violisten uit de 20ste eeuw. Zijn carrière stond in het teken van de communistische propaganda. Na het eind van WO II reisde hij wereldwijd festivals af om er een positief beeld van de USSR te schetsen. Dit virtuoze talent betekende een ware revolutie voor de vioolspeelkunst en inspireerde meerdere componisten, zoals Dmitri Sjostakovitsj of Arno Babadjanian, die speciaal voor hem concerto's componeerden. Zijn zoon Igor is professor aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en de asteroïde 42516 Oistrac werd als eerbetoon naar hen vernoemd.

Leonid Kogan

Na een rustpauze tijdens WO II ging de wedstrijd in 1951 opnieuw van start onder de naam die ze vandaag nog steeds draagt. De laureaat van deze editie was de Oekraïense violist Leonid Kogan (tweede van links op de foto). De avond van de finale kreeg hij voor de vertolking van het eerste concerto van Paganini een staande ovatie van tweeduizend toeschouwers. Daarna ging hij aan de slag als docent aan het conservatorium van Moskou en de Muziekacademie van Sienna. Hij stond bekend om zijn pedagogiek en werd tijdens zijn muzikale carrière de leermeester van de grootste muziekvirtuozen van de twintigste eeuw. Er zijn eveneens meerdere concerto's aan hem opgedragen. Hij stierf aan een hartaanval in de trein die hem naar Jaroslavl bracht waar hij diezelfde avond zou optreden met zijn zoon.

Leon Fleisher

Het jaar daarop was de winnaar een Amerikaan die uitblonk op de piano. Het moet gezegd: Leon Fleisher (in het midden) had al een atypisch en indrukwekkend parcours afgelegd. Op 16-jarige leeftijd trad hij al op met het filharmonisch orkest van New York onder leiding van orkestleider Pierre Monteux die hem zou uitroepen tot "de piano-ontdekking van de eeuw".Op 37-jarige leeftijd werd bij hem focale dystonie vastgesteld, waardoor zijn rechterhand verlamd raakte. Het kostte hem 30 jaar om de ziekte te overwinnen. Pas in 1995 kon hij opnieuw zijn opwachting maken op internationale klassieke podia. Hij gaf ook pianoles aan het Peabody Institute in Baltimore en het Curtis Institute in Philadelphia waar hij de bijnaam "Obi-Wan Kenobi van de piano" kreeg, een knipoog naar de oude wijze uit Star Wars.

Ekaterina Novitskaya

In 1968 mocht de 16-jarige Russin Ekaterina Novitskaya als eerste vrouw de prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd in ontvangst nemen. Tijdens de voorrondes in Brussel ontmoette ze ook haar toekomstige man, de Belgische pianist François-Emmanuel Hervy. Ze moest echter terug naar de USSR en kon dit land pas na tien jaar verlaten.Na haar huwelijk in België stichtte de muzikante een gezin van vijf kinderen en trad ze nog zelden op. In 1985 gaf ze haar eerste recital in New York. Sindsdien horen we nog weinig van haar.

Albert Delvaux

Albert Delvaux werd geboren in Gent en werd in 1961 de eerste Belgische laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd in de categorie compositie voor symfonisch orkest. Hij deed in 1957 al mee aan de voorrondes en behaalde toen de derde plaats in de categorie compositie voor kamerorkest.Zijn werk werd gekenmerkt door een diep respect voor de tradities en een erg veelzijdig karakter. In totaal schreef hij bijna 80 composities in alle mogelijke genres: kamermuziek, koormuziek, cantates, symfonische werken, concerto's, liederen enz. Albert Delvaux overleed in 2007.

Aga Winska

Het jaar 1988 luidde de terugkeer in van de voorrondes voor opera. In de categorie zang blies deze jonge Poolse sopraan de jury omver met haar vertolking van L'air des clochettes van Lakmé (opera van Delibes). De Belgische media gaven Aga Winska veel aandacht en ze heeft ons land nooit meer verlaten. Ze geeft af en toe recitals en werkt vandaag als professor zang aan de Amadeus school van Quiévrain en aan het Conservatoire de Musique et des Arts Parlés Maurice Guillaume (Châtelet).

Abdel Rahman El Bacha

De Libanees Abdel Rahman El Bacha werd geboren in een muzikale familie in Beiroet. In 1974 begon hij zijn studies aan het conservatorium van Parijs, waar hij vier eerste prijzen behaalde (piano, kamermuziek, harmonie en contrapunt). In 1978 behaalde hij unaniem de eerste prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd in de categorie piano. Daarna nam hij definitief zijn intrek in Parijs, waar hij de Franse nationaliteit verwierf, het ene na het andere album inblikte en de concerto's en prijzen wereldwijd aaneenreeg. Zijn twee favoriete componisten zijn Chopin en Beethoven, die hij als de "yin en yang van de muziek" beschouwt. Hij is ook leermeester in residentie in de Chapelle musicale Reine Elisabeth van Waterloo.

Frank Braley

Frank Braley was maar 22 jaar oud toen hij in 1991 de eerste prijs won van de Koningin Elisabethwedstrijd in de categorie piano. De jonge muzikant was echter niet aan zijn proefstuk toe: op 10-jarige leeftijd speelde hij zijn eerste concert met het Filharmonisch Orkest van Radio France. Toch is het de Belgische prijs die zijn internationale carrière inluidde. De pianist geeft wereldwijd recitals en is vaak eregast op grote festivals.In 2012 werd hij muzikaal directeur van het Orchestre Royal de Chambre de Wallonië (Koninklijk kamerokest van Wallonië) en in 2013 zetelde hij in de jury van de internationale muziekwedstrijd Koningin Elisabeth. Tijdens zijn carrière nam hij een tiental albums op gewijd aan Beethoven, Debussy, Schubert, Strauss en andere componisten.

Piet Swerts

Piet Swerts is een van de enige Belgen die de meest prestigieuze prijs voor klassieke muziek wegkaapte. Hij deed dat in 1993 in de categorie compositie. De Tongerenaar werd vervolgens uitgenodigd om in talloze landen te werken en orkesten te dirigeren. Een van de belangrijkste momenten uit zijn carrière was de creatie van de opera 'Les liaisons dangereuses' voor de Vlaamse opera in 1996.Piet Swerts ging begin 2000 opnieuw studeren. Daarna werd hij in 2013 lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Hij schreef verschillende concerto's voor orkesten kamermuziek, stukken voor orgel, piano, koor, retorica enz.

Lukas Vondracek

Nog een begenadigd talent! Lukas Vondracek gaf immers zijn eerste concert op vierjarige leeftijd en toerde al internationaal rond toen hij amper tien was. De Tjechische pianist was dus de grote favoriet toen hij zich op 30-jarige leeftijd inschreef voor de Koningin Elisabethwedstrijd. En dankzij zijn erg bevlogen en passionele techniek werd dit vooruitzicht unaniem bevestigd.De jonge alumni van het New England Conservatory heeft al 850 concerten in 22 landen op zijn palmares staan. Vandaag speelt hij regelmatig met het Tsjechisch Filharmonisch Orkest, het Nationaal Orkest van België en de BBC Philarmonic.

Muziek

Bekijk alles
Top