10 alternatieven voor PowerPoint

Nieuws | Denk je bij presentaties automatisch aan Microsoft PowerPoint? Er zijn nochtans heel wat goede alternatieven waarmee je snel en eenvoudig een pittige presentatie in elkaar bokst. Wij nemen er tien onder de loep.

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Prezi

Denk je bij presentaties automatisch aan Microsoft PowerPoint? Er zijn nochtans heel wat goede alternatieven waarmee je snel en eenvoudig een pittige presentatie in elkaar bokst. Wij nemen er tien onder de loep. Eén van de populairste PowerPoint-alternatieven is ongetwijfeld de online tool Prezi.

Er zijn inmiddels al ruim 75 miljoen gebruikers. Het grootste verschil met PowerPoint is dat je niet presenteert aan de hand van een lineair pad met een reeks losse dia's maar met één grote mindmap. Je start als het ware op één groot canvas en hier kun je naar hartenlust op in- en uitzoomen. Uiteraard is het mogelijk om afbeeldingen, grafieken, videofragmenten of hyperlinks toe te voegen.

Het unieke aan Prezi is dat je altijd het overzicht bewaart omdat je op elk ogenblik terug kunt grijpen naar het grotere geheel. Heel wat gebruikers vinden dat ze met Prezi creatievere presentaties kunnen maken. Je zweeft, zoomt en roteert heel snel van het ene onderdeel naar het andere en dat oogt visueel veel sterker dan een reeks dia's. Je werkt in de browser op je computer of via een app op je iOS- of Android-apparaat.

Met een gratis account maak je publieke presentaties. Wil je niet dat iedereen de inhoud kan zien? Dan heb je de keuze uit drie formules: Prezi Enjoy geeft je 4 GB online opslagruimte en premium support voor 4,33 euro per maand. Prezi Pro (11,67 euro/maand) heeft onbeperkte cloudopslag, offline toegang en de mogelijkheid om foto's te bewerken. Via Prezi Pro Plus (18 euro/maand) krijg je ook nog eens toegang tot alle Prezi–trainingen. Alle formules hebben een proefperiode van 14 dagen. Via dit filmpje krijg je in een handomdraai een idee van de mogelijkheden.

Google Slides

Ook Google heeft een alternatief voor de presentatiesoftware van Microsoft. Google Slides werkt volledig in de browser en is helemaal gratis. Het enige wat je nodig hebt is een Gmail-account.

Gebruikers zijn vooral enthousiast over het feit dat ze er met meerdere mensen in realtime aan kunnen werken, ongeacht het platform. Zelfs chatten of opmerkingen achterlaten, behoort tot de mogelijkheden. Net als bij de andere kantoortools van Google is het niet nodig om een internetverbinding te hebben. Je kunt dus ook op de trein of het vliegtuig aan je presentatie werken. Zodra je online gaat, wordt alles netjes gesynchroniseerd.

Een andere troef van Google Slides? Het gebruiksgemak. Als je in het verleden al met PowerPoint gewerkt hebt, krijg je Google Slides erg snel onder de knie. Afbeeldingen, videofragmenten, tabellen of overgangen toevoegen is ontzettend eenvoudig. Opslaan? Niet nodig. Elke wijziging die je maakt wordt automatisch opgeslagen terwijl je typt. Het is zelfs mogelijk om de revisiegeschiedenis te gebruiken om oudere versies van de presentatie op te roepen. Oude PowerPoint-presentaties? Die open je zonder problemen in Google Slides. Het werkt trouwens ook in de andere richting. Je Google Slide-presentatie exporteren naar PowerPoint is kinderspel. Dit introductiefilmpje geeft je in vier minuten een overzicht van de mogelijkheden.

Emaze

Een redelijk nieuwe maar veelbelovende presentatietool is Emaze. De rode draad in deze software is dynamiek. Emaze pakt immers uit met mooie effecten en video-achtergronden. De beschikbare templates zijn uitgebreid en erg mooi uitgewerkt.

Een andere troef? Er zit zelfs een automatische vertaaltool in de software. Saaie presentaties zijn met deze tool echt voltooid verleden tijd. Je hoovert over bulletpoints of wandelt in een kunstgalerij waar je dia's als pareltjes aan de wand hangen. Probeer het zeker eens uit. Heb je een PowerPoint-presentatie die je wilt pimpen? De Emaze Your PowerPoint-functie maakt automatisch een verbluffende Emaze-presentatie van dat saaie PowerPoint-bestand.

Er is een beperkte gratis versie. De opslagruimte bedraagt 200 MB en al je presentaties zijn openbaar. Is dat niet helemaal wat je zoekt? Dat kun je upgraden naar Emaze Pro (9 dollar/maand). Hiermee kun je ook offline presenteren of je creatie exporteren naar een pdf of videofragment. Met meerdere personen samenwerken kan met een Pro-account eveneens. Wil je nog meer? Een Business-account (39 dollar/maand) geeft je onder andere exclusieve sjablonen, trainingen en premium support. Via dit filmpje krijg je een voorsmaakje.

Haiku Deck

Storytellers die presentaties uitsluitend gebruiken om hun verhaallijn niet kwijt te raken, moeten zeker Haiku Deck eens proberen.

Met deze tool maak je snel een frisse presentatie met flink wat visuele impact. Veel tekst krijg je niet op de slides, maar dat is dan ook niet de bedoeling. Wie met Haiku Deck aan de slag gaat wéét dat een beeld meer dan duizend woorden zegt. De tool staat gekend voor haar minimalisme en is enkel beschikbaar voor browsers, iPhones en iPads. Wie denkt dat smartphones en tablets niet gemaakt zijn om content te creëren, heeft het volledig mis. Haiku Deck werkt zalig op een iPad. Er zijn heel wat thema's beschikbaar en de interface is erg gebruiksvriendelijk. Enig minpuntje is dat je het lettertype niet kunt wijzigen. Dat is altijd afhankelijk van het gekozen thema.

De basisversie van Haiku Deck is volledig gratis maar geeft je geen privacy: al je presentaties staan dan volledig online. Een Pro-account (9,99 dollar per maand) laat toe om je presentatie offline te bewaren, af te drukken en te delen. In dit videofragment krijg je in amper 60 seconden een idee van wat je precies met Haiku Deck kunt doen.

Apple Keynote

Apple-gebruikers krijgen gratis en voor niets toegang tot Apple Keynote. Wie een MacBook, iMac, iPhone of iPad heeft, kan onmiddellijk aan de slag met deze PowerPoint-variant.

Je beslist zelf op welke manier je je presentatie maakt: in de browser, via de app of de Mac-software. De sjablonen zien er gelikt en stijlvol uit en kunnen naar hartenlust aangepast worden. Via de bètaversie van de software is het nu zelfs mogelijk om met meerdere mensen tegelijkertijd aan een presentatie te werken. Een grote troef is de presentatiemodus. In deze modus kun je het verloop van de dia's nauwgezet opvolgen, krijg je je notities te zien en houd je het tijdsverloop in de gaten.

Een andere interessante feature is Keynote Live. Dankzij deze functie is een projector zelfs overbodig. Je beamt je presentatie in een vingerknip naar de Mac, iPad of iPhone van je publiek. Windows-gebruikers kunnen volgen via de browser.

Ook niet onbelangrijk: Keynote is compatibel met PowerPoint. Switchen is dus kinderspel. Alle gemaakte presentaties bewaar je automatisch via iCloud Drive, de clouddienst van Apple. Kwestie van op al je apparaten toegang te krijgen tot je belangrijke diavoorstellingen. Meer weten? Kijk dan zeker eens naar deze tutorial.

SlideDog

Presentaties maken moet eenvoudiger kunnen. Dat was het motto van de SlideDog-makers. En dat is aardig gelukt. Een SlideDog-presentatie maken is nagenoeg zo eenvoudig als het creëren van een playlist.

Je selecteert je belangrijkste bestanden – pdf's, foto's, videofragmenten – en importeert ze in SlideDog. Vervolgens moet je ze enkel nog in de juiste volgorde zetten. De tool kan zelfs overweg met PowerPoint- en Prezi-bestanden. Enig minpuntje is dat de software uitsluitend geschikt is voor Windows. De makers geven wel aan dat ze volop aan een Mac-versie werken.

De basisversie van SlideDog kost je geen cent maar geeft je wel een SlideDog-watermerk en enkele andere beperkingen. Met een SlideDog Pro-account (8,33 dollar per maand) krijg je onder andere een betere presentatiemodus, premium support en mogelijkheden om je presentatie live te delen en je publiek te laten reageren via chat. Het is met zo'n Pro-lidmaatschap zelfs mogelijk om tijdens je presentatie vragen te stellen of een poll te organiseren. Dit filmpje vat de software perfect samen.

PowToon

Op zoek naar een buitenbeentje? Een tool voor korte maar krachtige presentaties? Dan zit je goed met PowToon. Deze tool is namelijk ideaal om geanimeerde presentaties in elkaar te boksen. Volgens de makers heb je al een professioneel resultaat in amper 20 minuten.

De sleutel van het succes? Kant-en-klare templates die niet enkel fraai ogen maar ook heel snel aanpasbaar zijn. Enige voorwaarde: je moet van de Amerikaanse presenteerstijl met erg veel animaties houden. Klaar om wat visuele impact te creëren? Log in met je Google-, Facebook- of LinkedIn-account en je kunt aan de slag. Kies in de passende categorie één van de vele sjablonen en volg de wizard. In een handomdraai heb je een leuke manier om statistieken te tonen, een product of bedrijf voor te stellen, nieuwe diensten uit te leggen enzovoort. Van scratch starten? Dat kan uiteraard ook. Zodra je klaar bent, kun je de geanimeerde presentatie onder andere exporteren als PowerPoint-bestand, YouTube-fragment of pdf.

Let wel, een gratis account maakt je presentatie 100% publiek toegankelijk. Voor meer privacy, fragmenten in (Full)HD, langere fragmenttijden en extra opties, heb je een Pro-account (19 dollar per maand) nodig. Nog niet helemaal overtuigd? Bekijk dan zeker dit filmfragment.

Zoho Show

Op zoek naar een presentatietool zonder veel toeters en bellen waarmee je onmiddellijk aan de slag kan? Zoho Show is een browsertool die ontzettend hard op Microsoft PowerPoint lijkt.

Nadat je je aangemeld hebt, kun je onmiddellijk een slideshow op poten zetten. Samenwerken met andere collega's? Ook dat kan. Zoho Show vereist enkel een internetaansluiting. Een andere troef is de compatibiliteit met PowerPoint. Zoho Show geeft je oude presentaties naadloos weer. De ingebakken thema's zijn modern en gevarieerd en ook de overgangen en animaties in deze tool zijn de moeite waard. YouTube-fragmenten, Flickr-foto's of tweets in je presentatie stoppen kan heel eenvoudig via de embed-functie en ook live broadcasten behoort tot de mogelijkheden. Er zijn ook apps voor Android en iOS beschikbaar. Kwestie van ook onderweg aan je presentaties te kunnen werken.

Meer weten? Bekijk dan zeker dit filmpje. Zoho Show is een onderdeel van Zoho Docs, vergelijkbaar met Google Docs. Met een gratis account heb je 5 GB cloudopslag. Niet voldoende? Dan kun je upgraden naar een Standard-account (5 dollar per maand).

Projeqt

Mag het allemaal wat moderner en dynamischer? Sta je open voor een experiment en mag het met wat minder tekst? Dan moet je zeker eens een presentatie maken met Projeqt. Deze tool is een echte must voor storytellers die niet zozeer indruk willen maken met grafieken en tabellen maar met krachtige verhalen, quotes en foto's.

Uniek aan deze software is dat je binnen een bepaalde presentatie ook subpresentaties kunt maken voor als je je wilt verdiepen. Net zoals bij Prezi is het ook niet nodig om lineair te werken. Je kunt een klassieke diashow maken maar ook kiezen voor een tegelstructuur of verticale slideshow. Ook handig zijn de diverse deelmogelijkheden. Het is zelfs mogelijk om slides los te delen op sociale media. Nog niet overtuigd? Projeqt kan ook overweg met realtime info van platformen zoals Twitter, Instagram, Spotify, Vimeo, Facebook of YouTube. Het volstaat dan om een bepaalde link in te voeren,

Projeqt visualiseert alles netjes met de juiste informatie. Interactieve kaarten? Ook dat kan. Tijdens je presentatie kun je naadloos van het ene apparaat naar het andere overschakelen. Concreet: je start op je computer en zodra je in het lokaal rondloopt, kun je verdergaan met je smartphone of tablet. Enig minpuntje is dat je bestaande PowerPoint-files niet kunt bewerken. Als je ze in Projeqt importeert, staan ze er als logge afbeelding. Maar het prijskaartje maakt dat minpuntje onmiddellijk goed. Projeqt is namelijk volledig gratis. Via dit videofragment krijg je een idee van de verschillende mogelijkheden.

Slidebean

Simpel, stijlvol en toch ontzettend snel een presentatie maken? Dan heb je SlideBean nodig. Dat is een kant-en-klaar pakket met waanzinnig veel sjablonen.

Jij zorgt uitsluitend voor de content, Slidebean doet de rest. Voeg naar hartenlust titels, tussentitels, quotes, bullets, grafieken, cijfers of afbeeldingen toe zonder je iets aan te trekken van de vormgeving. Toch een bepaalde foto, icoon of tekening nodig? Dan grasduin je simpelweg tussen de verschillende rechtenvrije afbeeldingen die Slidebean je aanreikt. Pas als alle inhoud klaar is, ga je aan de slag met de looks. Slidebean stelt een kleurenthema voor maar dat is met één klik aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren. Zodra je klaar bent, kun je de presentatie onmiddellijk delen via diverse platformen: van Facebook en LinkedIn tot Twitter, Google+ of Tumblr.

In tegenstelling tot de meeste presentatietools die we voorstelden, is SlideBean niet gratis. Een Essential-lidmaatschap kost 29 dollar per maand en is geldig voor twee gebruikers. Extra teamleden kunnen instappen voor 10 dollar per maand. Er is wel een proefversie die je gedurende een aantal dagen gratis kunt uitproberen. Via dit filmpje zie je hoe snel je een presentatie in elkaar bokst met Slidebean.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top